Ilyen fizetésből hogyan vegyek magamnak egy házat Budapesten?
A mostani kormányzat politikájába , a nagy HAZAI építőipar felkarolása nagyon belepasszolt.
Rengeteg "támogatással" ami megint csak jól eladható volt, bebikázták a magánszektort, ezenfelül a beruházási oldalba is öntötték a pénzt a rengeteg sport és egyéb giga beruházással.
Ezek mellett az AirBnB sem lett korlátozva mint sok helyen nyugat Európában, nem megy a bérlakás program sem, és a sokadik ingatlanvételt sem adóztatják meg ami a befektetőket érinti. (Pl: sok helyen fizetnek ha több mint 2 ingatlanjuk van).
Persze az igazság tartalmát nem tudom, de sok ellenzéki médium írása szerint rengeteg az építőipari kormányzati érdekeltség. Gondolom ezek jól jöttek nekik is.
Egy kormányváltás esetén, ha nem öntenék ide a pénzt azért gyorsan rendeződhetne a helyzet.
Aztán nem vagyok tévedhetetlen, lehet tévedek, de én ezt így látom.
23-as vagyok. 2015-ös áremelkedés előtti időszakról beszéltem (attól az évtől kezdtek brutálisan elszállni az ingatlanárak). 2014-ben két ismerősöm is ingatlant vásárolt, az egyik a II. kerületi Bem József utcában egy 100m2-es lakást 23 millió forintért, a másik pedig a XX. kerületi Lajtha László utcában 5 millió forintért egy 50m2-es "leszakadt panelt", hogy a szavaiddal éljek. Nevezhetjük habos nosztalgiának, hisz közel 8 éve már búcsút inthettünk ezeknek az áraknak, de egészen 2014-ig 15-20 millióért igenis tudott az ember venni jó környéken egy jó lakást. Nem lennék ma fiatal, nagyon sajnálom őket.
32: köszönöm, hogy te legalább felismered, hogy milyen nehéz egy fiatalnak.
Bírom mikor 29 évesen csesztetnek, hogy miért nem vagyok albérletben miért vagyok még szülőkkel.
Azért, mert 300 ezres fizuból 80-100 ezres albérlettel még önerőt sem tudnék gyűjteni. Így meg talán az évek alatt 40-50% önerő meglesz egy kisebb lakáshoz.
Szerencsés aki a párjával tud venni de ott is láttunk már olyat, hogy közös hitel aztán rá fél évre szétmentek.
Házhoz jutni sosem volt egyszerű, 30 évvel ezelőtt sem. Itt az a baj, hogy sokan a világválságkori időkhöz hasonlítanak mindent. Akkor még szép, hogy könnyű volt ingatlant venni. De se előtte, se utána nem volt az.
Egyébként valóban napi szinten fel van téve ugyanez a kérdés. Egy húszas évei elején járó fiatal egy átlagos fizetessel akar egyedül (!) házat (!), mert már sokat lakott a szüleivel panelban, és ő nem akar (!).
Jön a sablon duma, hogy minden nő egyforma, mind csak a pénzre hajt etc. etc. Az nem zavarja, hogy szinte minden átlagos nő családot és gyereket akar, csak nyomja ezt a szöveget talán nem kéne annyit az instagrammon lógni.
Egyedül élő ember, aki világ életében panelban lakott, ne akarjon saját házat. Ha van kapcsolata, akkor majd együtt összehozzák.
Nekünk is sikerült 28 évesen saját házat építettünk, mert összeraktuk a pénzünket, szülő is segitett 5 millióval és némi hitelt is vettünk fel. Szerettünk volna nettó 120nm2-es házat, de nem volt plusz 15 millionk rá, így lett egy 95nm2-es házunk.
A te eseteben se tenni akaras, se reális rálátás nincs, csak ez a gyermeket akarom van meg
34-es: úgy könnyű ha a szülő is segít.
Az 5 millió egy 20 milliós lakásnál már 25%.
Nagyon sok embert egy Ft-al nem tud támogatni a szülő.
37-es: az a szomorú, hogy sok emberre részben igaz amit mondasz de nagyon sok olyan is van aki hiába spórol nem tud sokat félrerakni.
Én 350-et keresek gépkezelőként, nincs hobbi, nem nyaralok, nem cigizek, nem iszok és még ígyis kb 150-nél többet sose tudtam félrerakni. Ki lehet számolni, hogy ebből mikor lesz egy kisebb lakás is.
@scrabble92
Az mit szóljon, akinek a szülője nem dohányzott, nem ivott, nem iphonera herdálták el a pénzt, szimplán apuka ott hagyta őket a szarba, anyuka egészsége megromlott, és nem hogy segíteni nem tud a gyerekeinek elindulnu az életben, hanem ő maga szorul folyamatosa anyagi segítségre??
Ki tudom, mert én is ennyit keresek ;)
Én magasabb pozícióba dolgozom, van alattam 9 ember, van amelyik folyamatosan panaszkodik, hogy nincs pénze félrerakni, oedig amúgy ugyanannyit keres, mint a többi. Csak ő mukor alberletet keresett a párjával, nem volt neki jó az 1 szobás (pedig én vezető létemre egy 35 nm2-es garzonba laktam a férjemmel évekig, ami tökéletes volt számunkra), neki erkély kell (ahova soha nem megy ki), neki 1. emeleten kell (mert túlsúlyos és nem szeret lépcsőzni), ezen igényei miatt kb. 50-60ezerrel többet fizet az albérletért, mint kéne. 5 év alatt ez már 3 - 3,6 millió forint kidobott pénz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!