Ilyen fizetésből hogyan vegyek magamnak egy házat Budapesten?
Egyáltalán nem csak kevesek kiváltsága családi házban élni Budapesten, szimplán javarészük jó időben született és egy telekhez nem 100 millió forintos áron jutottak hozzá. Én Csillaghegyen élek, kertes házban, ezt a telket a szüleim a 90-es években 50.000. ft-ért vették, ami elmondásuk szerint akkor 3 havi fizetésük volt. Nem tudom jól emlékeznek-e hány havi fizetésükből jött valóban ki a telekvásárlás, de semmiképp sem lehetetlen dolog volt megvenni. És építkezni rá sem volt lehetetlen, az építőanyag árak sem voltak így elszállva.
Kérdező: nagyon szép összeget tettél félre, sokaknak a te korodban ennyi megtakarítás csak álom. Viszont ahogy többen leírták, ebből kertes házat Budapesten nem lehet venni. Hitelt ha jól vettem ki, nem szeretnél felvenni, enélkül sajnos nem fogsz tudni venni lakást. Ha évente a teljes fizetésedet meg tudnád spórolni is csak legkorábban kb. 10 év múlva vennél lakást.
Az ingatlanárak szerintem nem fognak lejjebb menni, bárki is legyen hatalmon. Én úgy tudom, egész Európában emelkedtek az elmúlt években a lakásárak. Ha meg valamennyit csökkenni is fog, semmiképpen sem a 2015-ös áremelkedés előtti árakig, amikor is 100m2-es lakások voltak a város legjobb részein 15-25 millió közötti összegekért eladóak.
2015-ben egy leszakadt panel a nyolcadik kerületben 10 misi körül ment, szóval a 100 nm jó környéken habos nosztalgia.
2008 körül talán, de akkor meg a fizetések voltak a béka feneke alatt.
Legalább a huszadik ugyanaz a kérdése ennek a kérdezőnek. Uncsi.
Hatéves koromban álmodoztam ezen a szinten, hogy jajj nekem hatalmas ház kell mert csak. És jól láthatóan érzelmi analfabéta is (nőknek csak a pénz kell). Hát elárulom, hogy ha egy nő a pnzre hajt, akkor nem egy ilyen csóróval fog leállni, aki az anyja nyakán élve kuporgat meg a panel lyukban nyomorogva ül a milliókon és a gykn krdezgeti, honnan vegyen 90 milliót. Ahelyett hogy 4 éve vettél volna hitelre 20 misiértegy kétszobás lakást, ami most 40et érne. Rögtön meglenne a 90 misinek a fele (harmada, ha a hitelt levonjuk, de egy újabb önerőhöz elég). Tessék, mások így csinálják. Értelmesen. Nem anyuci szoknyája mellett nyafizva.
A kérdező válaszai alapján lehet, kellene erre a helyzetre egy szó, ami nagyjából az incellel lenne egyenlő, csak itt a téves és irreális elvárások nők helyett az ingatlanokra (is) vonatkoznának.
Egyedül, de még 3-4 emberre is bőven elég lenne, egy 90-100 nm-es ház.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!