Van itt olyan aki Foreverrel foglalkozott ès abbahagyta?
Elmondanád hogy mi volt az oka?9Van egy ismerősöm aki Foreverrel foglalkozik, tényleg ilyen ez az üzlet? Azt állítja hogy nem kell befizetni semmit, de mégis anyagi biztonságot nyúljt nemi ès ő fejlődik àltala.
Őszintén, agymosott társaságnak tűnik az egész banda ahogy elnézegetem a Foreveres posztjait és kèpeit a rendezvènyekről. Mégis olyan pozitív dolgokat ès szetetetet vetít ami felkeltette a figyelmemet.
260: igazából itt a pont. Amíg x csak a seggünkön csússzunk, az nem tudomány. Tudományról onnantól van szó, hogy képbe jön a súrlódási együttható meg a többi (nem értek a fizikához, szóval a megfelelő fizikai fogalmakkal feltölthető ez a mondat.)
No, a természetgyógyászat/homeopátia/flp és a többi csak a seggén csúszik egyelőre.
#259: Hadd árnyaljam egy picit azt, amit Mari néni ükanyjáról írtam, miszerint senki nem tudja, miért találta ki a kamillateát. Ezek népi megfigyelések, és bár valóban nem tudni, ki tette, mikor és miért, ezek valóságosak, kezdetleges formában tartalmazzák is a tudományos módszertan néhány alapgondolatát. Azért tegyük hozzá, az esetek túlnyomó többségében így is hibás végeredményt adtak. A kamillának nagyon kevés társa van, akik a klinikai tesztet is túlélték, egy hatékony gyógynövényre száz hatástalan is jut, amit javasasszonyok ugyanúgy használtak, használnak. A népi megfigyelés működik, ezt jó észben tartani. És azt is, hogy nagyon alacsony hatásfokkal működik. (Egészségügyi vonalon a fő félrevezetőik egyébként a maguktól rendeződő kórfolyamatok, a nátha, a horzsolás, és mivel ilyenből sok van, sok félrevezetés történik. A modern tudomány nem viccből találta a kontrollcsoportot, hanem azért, hogy azt mérjük ki, miben jobb a kérdéses terápia a semminél.)
A jelenlegi étrendkiegészítő-piac azonban tipikusan még csak nem is népi megfigyelésekből táplálkozik. Az, hogy "otthon bevált", szuper, ez a népi megfigyelés kezdeménye, de nagyon messze van a népi megfigyeléstől. Ha eltelik kétszáz év, és már használja a falu, meg a szomszéd falu is, akkor majd visszatérünk rá. A kontrollcsoportos teszt 99% eséllyel akkor is azt fogja kihozni, hogy igazából hatástalan a dolog, a két falu csak bemesélte magának, hogy ez bármire is jó (még a falubeli is meggyógyul, ha tudtán kívül nem is a gyógyteát kapja, hanem hasonlóan ízesített vizet). 2004 óta az OGYÉI-nél húszezernél is több étrend-kiegészítőt jegyeztek be (bő ötvenet a témaadó Forever). Ennyi mögött nem lehet ott a népi megfigyelés.
"Az alternatív gyógyászatra soha nem lehet tudományos bizonyíték, mert akkor az már a konvencionális orvoslás kategóriába tartozna."
- Kulcsmondat. Ha valamiről kiderül, hogy tényleg hatékony, rögtön megy át konvencionálisékhoz. Alternatívéknál mindenről azt hiszik, hogy működik. Minő meglepetés, néha ráhibáznak. Ha van ezer potenciális anyag, ők mind az ezret működőképesnek látják, persze, hogy annál a kettőnél, ami működik, igazuk van.
Miért gyanakodjunk mégis alternatívékkal? Hiszen ha az ezerből ott van a kettő jó, akkor nyerhetünk, ha bepróbálkozunk a javaslatukkal, és a legrosszabb esetben sem veszítünk semmit. Egyrészt a pénzünket elveszítjük, ezek az anyagok nem ingyen vannak. És túlnyomó többségükben hatástalanok, szinte biztos, hogy a javaslatra hallgatni pénzkidobás. Másrészt (hogy ne mindent csak pénzben mérjünk) az ezer anyag összessége nem úgy néz ki, hogy ott van közte a két hatásos, a maradék 998 pedig nem csinál semmit. Sajnos a maradék 998 között van két olyan is, ami kifejezetten káros. Sőt, a valóságban még rosszabb az arány, egy a természetben véletlenszerűen választott anyag nagyobb eséllyel lesz az emberi testnek káros, mint hasznos. (Az előbb említett bő húszezer OGYÉI-nél bejegyzett étrend-kiegészítő közül bő ötszázat időközben betiltottak, káros összetevő miatt.)
"Vagy a D vitamin. 2011-ben még 200 NE volt a hivatalos ajánlás. Az alternatív gyógyászatban már akkor sok helyen 2-4000 NE-t használtak. 2012-ben hivatalosan felemelték 2000-re. 2011-ben minek számított az, aki 2000 NE-et használt?"
- Ugye megint nem tudom, mit jelent az, hogy "az alternatív gyógyászatban sok helyen". Most megnéztem az FLP (mégis ők a témaadó) egyik D-vitaminos cuccát (biztos nem fogom végignézni az összeset), ők még szemmel láthatóan mindig 200NE-nél tartanak. Biztos vagyok benne, hogy a 2000NE nem az alternatív gyógyászat ajánlása volt. Hanem volt a konvencionálisan javasolt 200NE, az alternatívok pedig javasoltak mindenfélét, 2000NE-t, 20000NE-t, 20NE-t, nem is kell a D-vitamin, stb. És a konvencionális orvoslás megváltoztatta az ajánlását, beismerte, hogy tévedett, ha úgy tetszik. Az alternatív orvoslás pedig büszkén jelentkezik, hogy ugye megmondtuk. Ha még több adatból konvencionálisék mondjuk tíz év múlva megint felemelik a javasolt mennyiséget, akkor az megint egy tévedés beismerése lesz, alternatívék pedig majd megint ugye hogy előre megmondták.
"Ha van ezer potenciális anyag, ők mind az ezret működőképesnek látják"
Itt is sokat számítanak a visszajelzések. Ha valami nem működik, akkor nem fogják újra megvásárolni az emberek és tovább ajánlani és az az anyag hamar kiesik a palettáról.
-----------
"Most megnéztem az FLP ... ők még szemmel láthatóan mindig 200NE-nél tartanak"
Nálunk már 2011-ben 2000 NE volt a legkisebb kiszerelés. Itt nem az "ugye megmondtuk" a lényeg. Nem olyan, mintha törtélemről vitatkoznánk és kinek lett igaza. Az egyiknek van következménye, a másiknak nincs.
--------------------
Furcsa olvasni az írásodat. Mintha magamat hallanám 20-30 éves koromban. Elutasítottam mindent, amiről nem lehetett találni elismert tudományos cikket. Rengeteget vitáztam mindenféle témában, politika, történelem, kvantumfizika, relativitáselmélet. Fiatal voltam, erőm teljében, nem voltak gyerekek, semmi gondom nem volt. A tudományos bizonyítékok mindenek felett álltak.
Aztán kezdődtek a valós problémák, amiknek már volt tétje is. Történelemről, fizikáról évekig lehet vitázni úgy, hogy bármi következménye lenne. De amikor egy konkrét problémával találja magát szemben az ember, akkor már csak a végeredmény a fontos.
40 felett már kezdtek előjönni a nyavalyák, a gyerekek is bekerültek a közösségbe és jöttek a megfázások, otthon maradások. Pedig mindent pont úgy csináltunk, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Persze a feleségem hamarabb kezdett kacsingatni más megoldások felé (a nők fogékonyabbak erre), de én hamar útját álltam.
Aztán kapcsolatba kerültünk egy közösséggel, ahol ezek a problémák már valahogy nem képezték a mindennapok részét. Én sokáig távol maradtam ettől, hisz olyan dolgokról beszéltek, ami ellentmond a nagykönyvnek. De azért figyeltem. Láttam, hogy másoknak működik és lassan hagytam, hogy a feleségem is kipróbálja. Kezdtek megoldódni a gondok. Annyi tapasztalatot láttam már, hogy azt már nem tudtam többé statisztikailag véletlennek nevezni. (Nem ezerből kettő!)
Még most sem könnyű elfogadni ezeket a dolgokat, hiszen nem így éltem le az életem eddigi nagy részét. Sosem gondoltam volna, hogy végül pragmatikus leszek, miszerint:
"egy elmélet igazsága vagy helyessége annak gyakorlati működőképességében és eredményességében nyilvánul meg."
Tudom, hogy ezt így hiába írom le, mert számodra nem jelent semmit. Nem tudok erre tudományos bizonyítékot hozni. Inkább csak azért mondom el, hogy lásd, hogy miért gondolkozok úgy, ahogy. A tudomány még mindig az első helyen áll számomra és mindig is ott fog állni, de -jelenleg- úgy gondolom, hogy még gyerekcipőben jár sok területen.
Összefoglalva az FLP és minden "csodaszer" lényegét: hat hét hit, és hat.
:))))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!