Miért kezdték el nyomni ezerrel a hitel reklámokat a bankok/hitelintézetek?
Attól félnek, hogy nem sokára jön a válság és akkor már senki nem mer majd hitelt felvenni?
Most még jól megszórják az embereket és kipréselik amit ki lehet a "vélt" válság előtt?
Vagy hülyeség?
Feltűnően megnőtt a hitel reklámok száma a tévében.
#63, és szerinted egy forinthiteles szerződést nem rúghat fel ugyanúgy a bank, mint egy devizásat?
Mi rá a garancia? Ja, hogy semmi?
Nos, akkor ennyit számít, hogy másik szerződés volt...
#64 értem, akkor a bank miért ad hitelt olyannak, akiről lerí, hogy a szülinapos bögréjén kívül más fedezete nincs? Merthogy ad hitelt, ez vitán felül áll.
Csak nem azért, mert el akarja adósítani? De bizooony!
A bank érdeke a profit, ez stimm. A probléma ott kezdődik, hogy a bank következetesen leszarja, hogy az ő nyeresége az hány ember vesztesége lesz.
És megintcsak: ki garantálja, hogy nem módosít szerződést egyoldalúan?
Mert anno pontosan ezt tette, és büntetlenül megúszták.
SZVSZ most is van jópár ilyen eset, attól, hogy te nem tudsz róla. Ez teljesen olyan dolog amivel egy bank elbüszkélkedik az új ügyfélnek ugye...
A bank megteheti, hogy egyoldalúan módosít szerződést? Igen.
Miért?
Egyrészt mert nem tartozik se engedelmességgel, se elszámolással a kormány felé.
Másrészt a kormány szabad kezet ad a bankoknak, amíg megkapja a részét a bizniszből.
Harmadrészt pedig ha meg is fingatnak egy bankot, az röhögve kifizeti zsebbű' a bírságot, mert még bírsággal együtt is megéri kisemmizni az adóst.
Ehhez barátom, nem (csak) a bankokat kell jól ismerni, hanem az emberi természetet.
A bank akkor adja el a lakást, mikor a legtöbbet nyerhet rajta. Most ingatlanlufi van, most sokat lehet rajta kaszálni. Ez tény.
Nagyon sok időt szenteltem már árra, hogy különböző fórumokon, facebook-on próbáltam az embereket helyre igazítani, természetesen ahogy ez ilyenkor lenni szokott én is a csendspirál áldozata lettem, a nyakamra aggatták a "összeesküvés elméleteket gyártó" jelzőt. Gondoljon mindenki, amit akar, viszont ide még leírom a véleményemet.
Aki kicsit gondolkozik és próbál a dolgok mélyére látni, rájön arra, hogy mi is folyik itt valójában. Nem működik ám most se másképp a gazdaság, a mohóság ugyanaz, mint az ókorban, sőt mióta ember az ember. De kezdjük a tényeknél: 2008 után az emberek semmilyen hitelt nem akartak felvenni. Egyrészt, bepánikoltak, másrészt pedig a forinthitelek kamata a magas irányadó kamatráta miatt olyan magas volt, hogy ezért már nem érte meg hitelt felvenni a parasztnak (tömegesen). Aztán szépen lassan a média (aki amúgy egy átkozott kis kibic, aki nincs tisztába a fogalommal nézzen utána), elkezdte becsepegtetni, hogy élénkül a piac. Ehhez szépen becsengették a CSOK-ot is, ami valójában egy nagyon jól kitervelt stratégia része volt a hitelezés beindítására. Tudták nagyon jól, hogy a csok nagyon kevés családot érint csak, de ezt a piac azonnal beárazta az új, és a helyettesítő termékként funkcionáló használt lakások árába is, ezzel megágyazva a jegybanki alapkamat leszállításával párhuzamosan megjelenő olcsó hiteltermékek keresletének.
Itt már egyenes volt az út ehhez a tömeghisztériához, ahol az emberek egymást gyepálják a lakásokért, s legtöbben megfeledkeznek olyan dolgokról, amelyekről nem kéne.
" olcsóbb, mint az albérlet". Nos, az albérlet független keresletű szolgáltatás, ezért az ára gyakorlatilag kollektíven akár a mindenkori rezervációs árig elvihető. De arról ne feledkezzünk meg, hogy egy bérletből ki lehet szállni, egy hitelből nem. Egy hitel ráadásul röghöz is köt. Arról sokan megfeledkeznek, hogy bár most lehet magasabbak a fizetések, de ezt el fogják és el is kell inflálni. Teszem fel a kérdést, ha ehhez hozzájön egy magasabb betéti kamat + ezzel párhuzamosan ugye a bubor is megemelkedik, a fizetésedet meg elinflálják, mi lesz? Mögötted pedig semmi vagyontárgy amit pénzzé lehetne tenni abban az esetben, ha minden kötél szakad. Rá mernék tenni erős tétet arra, hogy a lakosság 90 százaléka nem tudná kiváltani a hitelét ha baj lenne.
A másik: most a bank egy jól felturbózott becsértékre adja a hitelt neked, de ha a hiteltermék megszűnésével szépen bezuhan a kereslet, akkor a lakásod ára olyan alacsony lesz, hogy ha eladod se fogod tudni a hiteled kifizetni. A bank meg nem fog elengedni egy fillért sem a tartozásodból. És még nem is beszéltünk a koholt egyoldalú szerződésmódosításokról, meg az egyéb finomságokról.
De ha csak a nyers tényeket nézzük, Budapesten 40 millió alatt nem kapsz egy normális kétszobás új építésű lakást. De már lassan használtat sem, ha ez így halad. Ez normális? Mert úgy gondolom nem az.
71
A megváltozott TÖRVÉNYI HÁTTÉR A GARANCIA RÁ.
Jogász vagyok, pontosan tudom.
72
De igen, normális. A környező országok fővárosaihoz korrigál a piac.
68
Miből?
hagyjuk már ezt a mibőlt, meg a szegény emebrek többsége kezdetű nyígást ...
Tudod, mi húszezer ft havonta? Az átlagemberek nasikölsége.
A tömegközlekedéssel is járhatna, de nem teszi: az egy másik huszas.
És a többi.
Nem tud egyet sem fizetni? Akkor túl nagy hitelt vett fel, és az egyedül az ő hibája.
69
Tudod, mit jelent ezt a kitétel?
Nem, mi?! Azt jelenti, hogy nem felel meg az ügyfél a feltételeknek, pl azért, mert drasztikusan lecsökken a jövedelme, annyira, hogy az másik ügyfélbesorolást jelent.
Ez neked kockázat? :)))
Megfelelő biztosítékok mellett, megfelleő mennyiségű hitel mellett ez fel sem merül, mint probléma.
70
Én értem.
Te meg ha nem érted, fizess jogászt, mielőtt aláírsz.
Komolyan, most azon megy a nevetséges, alaptalan szócséplésed neked is meg a 48%-os kis barátodnak is, hogy dedededede, rosszul fogunk járni, mert mások barmok voltak, amikor telejsen más törvényi keretek között telejsen más hitelt vettek fel?
Meg hogy mi van azzal, aki olyan hülye, hogy mindent aláír, amit elé tesznek és emiatt fogunk mi is rosszul járni?
Nos, nem.
Mint említettem, ez a harmadik, amiből jól jövök ki.
Az, hogy más a saját életét hogyan cseszi el, az mélyen nem érdekel. Nekem az enyémet kell megoldanom.
Ti meg tényleg ne is vegyetek fel semmilyen hitelt soha, ne is képezzetek megtakarításokat, mert szabad szemmel jól láthatóan fogalmatok sincs a titeket körülvevő világról.
Ti vagytok azok, aki várják az állam nyugdíjat, aztán meg majd "beosztják" meg sírnak, ha kevés, és szavaznak arra, aki dob nekik koncként egy tízezeres bözsit.
Mert még az is könnyebb, mint beismerni, hogy ott volt az egész élet, amivel meg lehetett volna az egzisztenciát alapozni, meg a családi vagyont. De nem, mert minden energia elment a "miért igen" helyett a "miért nem"-re.
Holott, ha csak tizedannyi energiát tennétek a miért igenbe, sokkal előrébb lennétek, nem csak anyagi értelmben.
Nem, nem érted. Te magadból indulsz ki, mert eleve jó anyagi háttered van. De mi a sok millió magyar emberről beszélünk, akik pucér picsära vesznek fel hiteleket.
A másik, látszik mennyire csőlátású vagy te is és mennyire dobozban gondolkodsz, TE csak azt fogod fel az írásainkból, amit AKARSZ, persze arra, amit a munkahely elvesztéséről, az inflációról írtam aminek semmi köze nincsen ahhoz, hogy a bank szerződést módosíthat-e vagy sem... na ezeket persze nem osztod.
És én akár a saját életemet rá merném tenni erre, hogy megint szívni fogtok. Értsétek meg, a monetáris lazítással gerjesztett pénztömeg miatt emelkedő beruházások és bérek nem egyenlőek egy stabil, keresletes gazdaság biztosította jövedelemmel és az ebből kifolyó vásárlóerővel.
Folyamatosan inflálódik a béretek, de a hiteletek az nem fog.
A megváltozott TÖRVÉNYI HÁTTÉR A GARANCIA RÁ.
Jogász vagyok, pontosan tudom.
Nem tudom mikor veszitek észre, hogy a törvényi garancia semmit nem használ. Feszültséget és félelmet érzek benned, hogy ilyen indulatosan, nagy betűkkel írsz, és folyamatosan ezt hajtod. Illetve azt sem értem, jogászként miért nem az ügyfeleiddel foglalkozol és miért egy ilyen proliszájton osztod az észt...
"Ti meg tényleg ne is vegyetek fel semmilyen hitelt soha, ne is képezzetek megtakarításokat, mert szabad szemmel jól láthatóan fogalmatok sincs a titeket körülvevő világról.
Ti vagytok azok, aki várják az állam nyugdíjat, aztán meg majd "beosztják" meg sírnak, ha kevés, és szavaznak arra, aki dob nekik koncként egy tízezeres bözsit."
Álljál már le, mit tudsz te rólunk. Semmit. Egyébként is, mi egy összetett gazdasági-társadalmi problémáról beszélünk aminek már volt böjtje, te meg jössz a te egyéni sikereiddel és képzeteiddel, hogy mi kik lehetünk. Szánalmas vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!