Miért kezdték el nyomni ezerrel a hitel reklámokat a bankok/hitelintézetek?
Attól félnek, hogy nem sokára jön a válság és akkor már senki nem mer majd hitelt felvenni?
Most még jól megszórják az embereket és kipréselik amit ki lehet a "vélt" válság előtt?
Vagy hülyeség?
Feltűnően megnőtt a hitel reklámok száma a tévében.
10
Nem. Ez a felelőtlen, nem hitelképes embereknek elég.
ALAPVETŐ, hogy van 6 havi teljes megélhetésre elegendő vésztartalékja a hitelfelvevőnek, és kockázati életbiztosítása is. A törlesztőrészlet meg sehová nem szalad, le kell fixálni.
Akiben ennyi gondosság nincs, és akinek nincs ennyi pénze sem egyben, az ne vegyen fel hitelt.
Hitelt többnyire nem azok vesznek fel, akinek van bőven pénzük és még tartalékjuk is. Hanem azok, akiknek nincs. Azért, hogy legyen.
Megnézném, hány hitelesnek van akár csak 1 havi vésztartalékja, nemhogy 6...életbiztosítás úgyszintén. SZVSZ kevesebb mint a 10%-nak.
Mellesleg: olyanra nem veszünk fel hitelt, ami nem hozza vissza az árát, csak viszi a pénzt. Ez egyenes út az adósságspirálba.
"Megnézném, hány hitelesnek van akár csak 1 havi vésztartalékja, nemhogy 6."
Azért nem csak gazdagok és felelőtlen csórók vannak. Van élet a kettő között is. Nekünk azonnal kellett a pénz ingatlan vásárláshoz így hitelt vettünk fel. Nem sokat, így pár év alatt könnyen visszafizetjük.
Jut tartalékra is, tudunk több LTP-t fizetni amiből majd előtörlesztéssel fizetjük a hitelt.
De ott, akkor, nem volt elég pénzünk.
Szóval szerintem nem rossz dolog a hitel. Kölcsönösen jól járunk vele. Én is, bank is.
Mi az átlagnál takarékosabbak vagyunk, így 3-4 év alatt ki fogjuk fizetni. De szerintem aki mondjuk 10 év alatt kényelmesen ki tudja fizetni a lakáshitelét az nyugodtan vegyen fel.
Jobb, mint albit fizetni.
Lakáson kívül viszont semmi másra nem vennék fel hitelt. (kivéve diakhitel de az egy nagyon más dolog)
"Mellesleg: olyanra nem veszünk fel hitelt, ami nem hozza vissza az árát, csak viszi a pénzt."
Aki 4-5 éve vett fel lakashitelt az eddig mennyi kamatot fizetett? Szinte semmit ahhoz képest, hogy a lakása azóta dupla annyit ér! Megérte? Naná! Ha visszamehetnék az időben én is inkább nyakig eladósodnék.
Idehaza a középosztály gyakorlatilag megszűnt. A gazdagokon kívül jóformán csak csórók vannak (az országban 4,6 millió a nincstelen).
A lakástakarék szerintem sokkal jobb megoldás, vagy a részletfizetés. Aki hitelt vesz fel, annak jó esélye van rá, hogy durván eladósodik.
Lakásra most speciel azért érte meg felvenni, mert ingatlanlufi van. Ha kidurran, lesz nagy pofáraesés belőle...
"vagy a részletfizetés."
A hitel az tulajdonképpen részletfizetés. Nincs pénzed egyben, helyette részletekben fizetsz a banknak.
Ha éhes vagyok kaját veszek. Ha pillanatnyilag kevés a pénzem bankhoz fordulok. A kifli árát a boltban hagyom a hitel ára pedig a kamat amit a banknak fizetek.
"Idehaza a középosztály gyakorlatilag megszűnt. A gazdagokon kívül jóformán csak csórók vannak"
Ez inkább csak a végletesen gondolkodók nézete.
Sokan vagyunk akik havi 2-3-400 ezret keresünk. A közmunkások szerint mi burzsuj gazdagok vagyunk. A gazdagok szerint viszont csórók vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!