Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Most mi a helyzet a Frank-hite...

Most mi a helyzet a Frank-hitelesekel?

Figyelt kérdés
Kisegiti őkett állam vagy nem? Hol tart most az árfoléyam? Nekem forint hitelem van szerencsére.... Köszönöm a válaszokat!
2011. jan. 25. 23:28
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/167 anonim ***** válasza:
58%

ma 07:17!

Azért kíváncsi lennék, hogy akkor mit szólnál, ha igénybe vetetnék veled egy szolgáltatást hűségnyilatkozattal havi 60ezerért, majd 2 hónap múlva közölném, hogy "Bocsi, de nekem mégsem éri meg ennyiért az üzlet, egyoldalúan havi 120ezerre módosítom a fizetnivalódat. Ha nem tetszik, akkor lemondhatod a szolgáltatást, de akkor fizetned kell 5millió Ft-ot". Azt hiszem, hogy te lennél a legjobban felháborodva.

De mondhatok más példát is. Kötök veled egy szerződést autó adás-vételre, te leszurkolsz nekem 5 millió foglalót. Két hónap múlva pedig közlöm, hogy egyoldalúan módosítom az adásvételi szerződést és 13 milliót követelek rajtad a továbbiakban. Választhatsz: vagy kifizeted a maradék 8 millát nekem vagy felbontod a szerződést, de akkor elbukod az 5 milliót.

Ilyet még a Ptk. sem enged meg, a bankoknak mégis lehet. Szerinted ez nem igazságtalan? Ha előre tudom, hogy a duplájára emeli a bank a kamatot, nem fogom felvenni a hitelt. És most nem az árfolyamkockázatról beszélek, azt vállaltam. Csakhogy, ha csupán az árfolyam változott volna meg és a bank betartja azt a szerződést, aminek én minden pontját betartottam, akkor csak 80-85ezer lenne a havi törlesztőm, nem 120.

2011. jan. 26. 18:11
 22/167 anonim ***** válasza:
94%
Nem jók a példáid. Először is nem szolgáltatást, nem autót kaptál a banktól, hanem CHF-et! A kamat pedig *szerződés szerint* változhat, és függ attól, hogy a bank mennyiért kap pénzt. A szerződést így iratták alá veled! Tehát nem utólag szóltak, hanem a szerződésben benne volt! Igen, a változó kamat benne volt. Ha tehát szerinted a bank nem szerződés szerint teljesít, *mindenképpen* fordulj bírósághoz! Másnem majd ott koppansz. És nem, nem azért, mert egy BANK a másik fél, hanem azért, mert *tudatlan* az egyik!
2011. jan. 26. 18:21
 23/167 anonim ***** válasza:
100%

"És nem, nem azért, mert egy BANK a másik fél, hanem azért, mert *tudatlan* az egyik!"

Az ismerősöm hitelt vett fel kb5-6 éve és akkor már volt frankhitel és kérdezte az ügyintézőt, hogy melyiket ajánlja erre azt mondta, hogy ő nem tudja csak válasszon. Az ügyintézőnek fogalma sem volt arról mi az. Úgyhogy a bankok sem álltak a helyzet magaslatán.

2011. jan. 26. 18:31
 24/167 anonim ***** válasza:
85%
Ebben igazad van, hogy benne van a szerződésben, de a kérdés az, hogy miért lehet benne a szerződésben. Ha én magánszemélyként egy ilyen szerződést kötök veled a fent említett példákban azt a jog tisztességtelen szerződési feltételnek tekinti, jogilag megtámadható a szerződés. Nem így van ez azonban a bankoknál. Az ő jogaikkal és kötelezettségeivel külön törvény foglalkozik (1996. évi CXII. törvény (Hpt.)), rájuk más szabályok érvényesek. Jogilag valóban szabályos, de erkölcsileg erősen kifogásolható. Egyébként nem vagyok tudatlan, sőt gyanítom magasabb végzettségem van a témában mint neked.
2011. jan. 26. 18:52
 25/167 anonim ***** válasza:
86%

Egyébként pedig: a 93/19/EGK Irányelv előírja: „a tagállamok kötelesek megvédeni a fogyasztókat a szolgáltató erőfölényétől, különösen az egyoldalú szabványszerződésekkel szemben, akkor is, ha a szerződési feltételeket több irat tartalmazza.” Azaz, az EU-s jogharmonizáció keretein belül már sokkal előbb meg kellett volna nyirbálni a bankok jogait.

De természetesen te ugye nagyobb tudású szakértő vagy a témában, mint én. :D

2011. jan. 26. 18:55
 26/167 anonim ***** válasza:
77%
18:52-es HAJRÁ én neked szurkolok. Emberségből 5-ös. Kár, hogy nem írhatok neked privit.
2011. jan. 26. 19:02
 27/167 A kérdező kommentje:

kormányunk kötelesége lett volna, hogy megvédje állampolárait. Direkt arra játsszanak, hoy a hiteleseket földönfutóvá tegyék, hogy a zs.i.d.ó.k betelepülhessenek!

Magyarorszá új-Palesztina lesz!!! sajnos

2011. jan. 26. 19:07
 28/167 anonim ***** válasza:
79%

Köszönöm. :) Szeretem a szakmai vitákat.

Egy dolog azért még komolyan érdekelne: a hitelnyújtás a kedves válaszoló olvasatában mi, ha nem szolgáltatás? Legjobb tudomásom szerint a bankok pénzügyi szolgáltatást nyújtanak. Cáfolj meg, ha nem így van!

2011. jan. 26. 19:07
 29/167 anonim ***** válasza:
100%

"Jogilag valóban szabályos"

Köszönöm, nincs több kérdésem. A példáid továbbra sem relevánsak. A bankokra igen, speciális jogszabályok vonatkoznak. Azokat is ismerheted szerződéskötés előtt, a felelősség tehát így is és úgy is a tied.

A bankok jogainak nyirbálása megint más kérdés. Lehet nyirbálni őket, csak nem kell majd csodálkozni, ha a nyirbálás után sem ők fognak sírni, hanem ti! A bank ugyanis a megnyirbált szabályok szerint majd nem lesz köteles hitelt nyújtani.

Tehát a bankok eljárása jogos, szerződés és hatályos jogszabályok alapján járnak el. Akkor mit sírsz?:)

2011. jan. 26. 19:35
 30/167 anonim ***** válasza:
79%

A bank így sem köteles hitelt nyújtani, nem is önzetlenül teszi. A kamatot pedig nem közvetlenül azért emeli meg a bank mert drágábban jut hozzá a CHF-hoz. Tudod erre való a sokat hangoztatott árfolyamkockázat áthárítása. A devizahiteles törlesztője többnyire az adott devizában van meghatározva, tehát mondjuk CHF-ban. Ha magasabb az árfolyam, akkor automatikusan több a törlesztő. A bank tehát akármilyen is az árfolyam, nem jár rosszabbul vagy jobban, ha a kamat fix marad és az adós fizet. A bank azért emeli kamatot, mert kockázatosabbnak ítéli meg az ügyletet és a lehető legjobban akar kijönni az egészből. Ha az adós netán kibírja a kamatemelést és tovább fizet, akkor az extra profit a banknak. Ha bebukja a hitelt, akkor pedig kisebb a veszteség az ügyletből.

De nem vitatkozom veled tovább, látom felesleges. :-)

2011. jan. 26. 20:42
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!