Most komolyan nem lehet kiköltözni Amerikába?
Jövőre befejezem a gimit, kb 12 éves korom óta tervezem, sőt nem is tervezem, TUDOM, hogy én Amerikában fogok élni, dolgozni. Persze sosem gondoltam hogy csak úgy fogom magam és kimegyek, aztán azonnal kapok államolgárságot, de azért amiket most olvasok eléggé elszomorítanak, ilyeneket olvasok, hogy csak akkor kapsz zöldkártyát ha hozzámész amerikai állampolgárhoz, vagy ha mondjuk híres ember vagy, vagy olyan szakmád van [nem leszek híres kutató meg ilyenek szóval erre esély sincs..]
Egyszerűen nehezemre esik felfogni, hogy ennyire lehetetlen lenne elköltözni egy országba. Amiket olvasok azok mind azt jelentik, hogy az USA egy teljesen bezárt ország, ahova beköltözni bizony lehetetlen, mert azért valljuk be nem sokan vagyunk akik pont szerelembe esnek egy amerikaival vagy épp olyan munkánk van stb.. most komolyan ennyire nehéz lesz kijutnom? Nem mintha ez visszatartani, mert én igenis kifogok menni csak sokkal nehezebb lesz mint gondoltam. Most rosszul vagyok.
Én 6 éves koromban elhatároztam, hogy Amerikában fogok lakni és azóta már összejöttek dolgok hogy ez sikerüljön is. Aki emiatt lenéz engem, mert hogy én "hazagyűlőlő" vagyok, az túl komolyan veszi a dolgokat.
Komolyan: Megszülettünk erre a földre, valahová, valamelyik országba, aztán vagy megfelel vagy nem. Nem fogok csak azért itt maradni mert itt születtem! Szeretem a magyar nyelvet meg magyar ételeket stb. de hát ez van! Boldog akarok lenni, ott ahol akarok és pont! Akinek nem tetszik, hát maradjon itt nyugodtan, én Borsod megyében lakom, úgyhogy tudom milyen a legalja nép... Ezenkívül hányingerem van SP-től, meg a Valóvilágtól.:)
Egyik ismerősöm fodrász, ami ugye nem egy olyan szakma amire kint feltétlenül szükség van, de egy jópár éve kint él, legálisan. Szóval nem, nem lehetetlen! Sok sikert mindenkinek:D
Szia Robi és mindenki!
Robi nem irta le pontosan min dühödött fel, ezért nem értitek öt. Utolsó válaszolónak igazat adok egyébként, de Robinak is.
Az ugyanis ami miatt feldöhödött, az ebböl a nagykövetség oldaláról idézett mondatból fakad szerintem:
"Ha jogosult DV vízumért folyamodni, még a vízum kiállítása előtt igazolnia kell, hogy nem válik
közteherré az Egyesült Államokban. Ezt bizonyíthatja egyrészt saját bankszámlával, szponzori nyilatkozattal, a
Form I-134-es nyomtatvánnyal (Affidavit of Support), melyet kitölthet az USA-ban élő rokona vagy ismerőse,
és/vagy egy amerikai munkáltató által kiállított állásajánlattal."
- vagyis ezek közül valamelyikkel, ha jól értem a magyart, márpedig jól értem. Ez viszont egyáltalán nem igy van. Ugyanis nem elég hogy pénzed van. Ha nincs Amerikában élö amerikai ismerösöd aki ezt az "eltartási szerzödést" (Affidavit of support) elküldi a követségnek, ezzel felvállalva hogy vállalja érted a felelösséget amig a saját lábadra nem állsz (nála lakhatsz stb...) akkor hiába nyerted meg a vizumot, mert nem fognak kiengedni az USA-ba....tavaly küldtünk egy ilyet Magyarországra és ugy néz ki idén is fogunk :) ha megtehetjük, igy aztán elsökézböl mondhatom, hogy igen, EZ IGY VAN sajnos. És egyáltalán nem tartom fer dolognak, hogy ezt nem közlik a lottóra történö jelentkezéskor illetve félrevezetik a pályázót. Legyenek feltételek, persze. De nem szép, hogy nem tájékoztatják pontosan a népet.....egy ilyen apróságon családok jövöje mulhat... mert hány embernek van itt az USAban olyan barátja aki ilyen levelet küldene haza??
PHX:
Ha az egy évre jutó USA létminimum (adott főre) 125%-a megvan a bankszámládon, akkor nem kell eltartási szerződés!
Nem birtam elolvasni az összes választ, teljesen felháboritott az a nagyméretű ostobaság ami a mai fiatalokat, egyáltalán a mai magyarokat körbeveszi.
De nem akarok beállni a sorba, a kérdezőnek szeretnék segiteni azzal, hogy kicsit mesélek magamról és elmondom neki a történetemet.
2 éve élek Kanadában, a párommal jöttem ki, mivel ő családtagon keresztül, hosszas várakozás után megkapta az állampolgárságát. Persze látogatóként jöttem, tehát a 2 év alatt nem volt betegbiztositásom, nem is dolgozhattam volna, de hát valamiből meg kell élni... A 2 év alatt éltünk mindenhol, béreltünk szobát, egeres-patkányos házban, laktunk alkoholistákkal, aztán lett egy kis lakásunk, amit ugyanúgy szépen elvesztettünk egy éven belül, mivel nem tudtuk fizetni. Annak ellenére, hogy a (most már férjem) kanadai állampolgár. Ma már meglepődve olvasom azokat a kérdéseket, amiket annak idején, két évvel ezelőtt én is feltettem volna, mégpedig, hogy jobb-e az élet Kanadában, az USÁ-ban.
Tudod, a butuska ember azt mondja, hogy persze, igen, ezerrel jobb, meg Magyarországon milyen szar, nem lehet megélni, stb. Sok ember nem érti meg azt a rengeteg alapvető különbséget, nem is az USA és Magyarország között, hanem Amerika és Európa között... Sajnos időm sincs neked leirni azt a két éves megfeszitett munkát, és két év elteltével sehol nem vagyunk, pedig a férjem is dolgozik, és én is, takaritok, most már elértem azt, hogy vannak klienseim és bejárónőként is dolgozom. De egyszerűen azt vesszük észre, hogy a hónap végén mikor kifizettünk mindent, akkor nem marad semmi. Először is munka sincs annyi mint régen, nyáron és télen szabályosan érezhető, hogy a ''gazdag emberek'' elhagyják Kanadát és szinte megfagy minden. Ezt főleg akkor éreztük, mikor még én is klienseket kerestem és hirdetést adtam fel, a telefon hetekig meg sem csörrent és a hirdetésem 10 perc alatt a weblap 5. oldalán volt... Mindenki munkát keresett. Ugyanez a dolog télen. Karácsony után valami félelmetes... És kérem senkit ne tévesszen meg az, hogy itt mindenkinek milyen jól megy! Ezeknek az embereknek a nagy része hitel kártyákból vesz meg mindent, autót, laptopot, telefont, ruhát, mindent! Ami otthon elképzelhetetlen... Itt embereknek olyan tartozásuk van a bank felé, amit maguk sem fognak fel, mert olyan nagyméretű a népbutitás. Ahol bejárónőként dolgozom, a családban van egy kislány, és látom napról napra, hogy mit tanul az iskolában. Nem visz magával szinte semmit, egy laptopot, meg 2 könyvet. Láttam neki kb harmadikos osztályos füzetét, amiben NEM TUDOTT a saját anyanyelvén helyesen irni. Én 4 évig tanultam az angolt, de helyesebben irok mint a kislány. (most 13 éves)Volt, hogy beszélgettem kanadaival, megkérdeztem tőle, hogy itt általános iskola első osztályában mit tanulnak a diákok, mivel furcsállottam, hogy a 48 éves férfi engem, magyart kér meg, hogy olvassam el neki a hivatalos levelét, mivel nem érti. Erre ő azt mondta, hogy első osztályban a gyerekek itt ''kommunikálni'' tanulnak. Nem irni, nem olvasni, ''kommunikálni''. De hiszen azt már kiskorában, otthon, a családban , rosszabb esetben az óvodában megtanulta, nem? Nem, itt nem. Irni, olvasni csak második és harmadik osztályban tanulnak. Pedig a kislány is egy jónevű iskolába jár, és én helyesebben irok angolul, mint ő. Néha olyan hibákat ejt a saját anyanyelvén, amin őszintén ledöbbenek... Mikor az iskolából hazajön, leül a laptop elé és azon pötyög. Lassan egy éve itt dolgozom, de egyszer nem tanult semmi szóbelit. Semmit! Sem egy vers, se semmi amit kivülről meg kellene tanulniuk. Tavasszal, mikor tavaszi szünete volt, majdnem 3 hétig nem ment iskolába. Utána is korán itthon volt már, és most hogy lassan vége az iskolának szinte azt mondhatom, többet van itthon mint iskolában. És még sorolhatnám... Itt a gyerekeknek ninvcsenek kötelezettségeik. El van mind kényeztetve... Az emberek, akiknél takaritok, és takaritottam, hihetetlenül kupisak. Amire neked anyukád azt mondja otthon, hogy rendetlenség az nekik csoda. Felnőttként is teljesen önállótlanok az emberek, takaritás terén. Ami még furcsa, hogy ha elmész mondjuk étterembe, legyen az meki vagy normális étterem, az emberek buták. Felteszel egy kérdést, és nem tudja levonni a logikus következtetést... Mintha fogyatékosokkal lennél körülvéve. Ami nekünk nagyon hiányzik még, az a kultúra. Perzse mondják, hogy milyen sokféle kultúra keveredik itt, de én most nem arról beszélek, hogy minden nap más nép zenéréjre bulizhatsz... Mert a buli az megy, az mindenkiek megy. Sokan nem gondolnak abba sem bele, hogy Európa innen igen mesze van, mikor tudsz haza menni meglátogatni a családod? Olyan sok minden van amit nagyon hosszú lenne leirnom, de inkább azt mondom: én most már kanadaiként előbb élnék Európában, mint Amerikában.
Hozzáteszem, megyünk is haza egy hónapon belül, nekünk köszönjük nem kell az amerikai álom! 2 év bőven elég volt belőle. És inkább szülöm meg a gyerekemet Magyarországon, mint Amerikában, és nem nevelném Amerikában egy percig sem...... Úgy érzem, szükségem volt erre a két évre itt külföldön, hogy teljesen megváltozzon a véleményem az egész világról, beleértve Amerikát, Kanadát, és Magyarországot.. És nem akarok senkit ''leszólni'', aki a jobb megélhetés miatt külföldön él, de azt az embert sajnos nem tudom tisztelni, aki a saját hazáját ócsárolja. Menj ki, mert persze, nehéz ma Magyarországon, de soha ne gondolj a saját hazádra negativan, mert nem Magyarország tehet arról, hogy nem lehet ma megélni ott, hanem a kormány, és ezt sajnos igen-igen sok ember elfelejti...
Köszönöm, hogy meghallgattál és sok sikert az utazásodhoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!