Miért nem fogadják el az emberek az evolúciót?
Akik nem fogadják el, azoknak rossz hírem van, mert ez nem egy olyan dolog, amit az határoz meg, hogy pl. milyen a kedvünk, nem az a fontos, hogy tetszik-e, avagy sem. Ez egy tudományos tény (mármint, hogy ez egy létező, valós folyamat. Gyakran hallom, még szakértőktől is, hogy "nem voltunk ott", így valóban nehezen megtapasztalható, de attól még bizonyítható. Mi az, hogy "nem voltunk ott"? Nekem ez úgy hangzik, mintha azt akarná vele mondani az illető, hogy ez a folyamat már leállt (persze van az a (szintén gyakran hangoztatott tévhit), hogy az emberi evolúció leállt, de ez is hülyeség, aki nem érti, hogy miért, annak szívesen leírom). Mellesleg pont, hogy "ott voltunk". A paleontológia, már régóta "visszarepít az időben", a modern genetikai kutatások, pedig még jobban alátámasztják a leszármazási kapcsolatokat. Ha már itt tartunk, nem értem, hogy evolucionisták, miért mondják magukat darwinistának, mikor a neodarwinizmus a jelenleg elfogadott (kibővített) evolúciós szemlélet.
Szóval nem igazán értem, hogy ennyi (nem annyi, amennyit leírtam, hanem sokkal több) bizonyíték mellett, miért nem képesek elfogadni ennek a nagyszerű folyamatnak a valódiságát.
Egyébként kedves 41%-os, a #38 azért kicsit érdekesre sikeredett tőled. Idézem mit írtál:
"Szerintem is van evolúció"
majd később:
"ha az evolúció igaz, akkor te kedves kérdező Mojjóval együtt a majomtól származtok. Duena meg én akik nem hiszünk benne"
Szóval először azt állítod, hogy szerinted van evolúció, utána meg azt, hogy nem hiszel benne, hogy lenne. Elég nyilvánvaló, hogy melyik a hazugság, de azért elmondod nekünk te magad is, hogy melyiknél is hazudtál, és miért? Köszi!
Na igen, erre én is kíváncsi lennék...
"Igazából te kérdező, szintén eldöntötted, hogy miben hiszel."
Azt ugye tudod (és úgy gondolom, hogy ezt Mojjo nevében is állíthatom), hogy nem hiszek(hiszünk) az evolúcióban. Ez nem egy vallás, vagy ideológia.
Duenna, én alap fokon tanulmányoztam a kvantumfizikát, de nem kerültem tőle ilyen ezós lelki állapotba. :)
Tök érdekes, meg minden, de.....
Az ilyen viták sosem szaktudományos berkekben folynak. Az áltudományok terjesztői mindig kiszervezik a vitát a laikusok közé, mindig nekik szól a propaganda, és mindig az ő tudományos félműveltségük jelenti a táptalajt, a befogadó közeget, amire a vallásos nézetek, illetve egy sor emberi hiba még rátesz néhány lapáttal. Egzakt tudományos körülmények között ezt az adok-kapok, egymás mellett elbeszélek, konteós, összemosós, maszatolós zagyvaságot nem lehetne megcsinálni. De nem is kell, mert az áltudományokat nem is ezért találják ki. A cél nem az, hogy kiharcolják az áltudomány tárgyának létjogosultságát, hanem az, hogy laikus követőket gyűjtsenek. Alattomos dolog.
Ezt azért érdemes tisztázni. Meg lehet figyelni azt is, mennyire hasonlít az evolúciótagadás jellemrajza, viselkedése, érvrendszere, vitakultúrája a most terjedő laposföldesekéhez. Mintha utóbbi kissé az előbbi torz tükre lenne. Aki meg akar győzni egy evolúció tagadót az evolúcióról, az előbb próbáljon meggyőzni egy laposföldest arról, hogy a a Föld gömbölyű. Nem lehet nehéz, gondolhatnánk, elvégre rengeteg kézenfekvő bizonyíték szól amellett, hogy a Föld gömbölyű. Aztán majd ne lepődjön meg senki a végeredményen.
"Darwint követjük, hanem az evolúciós elméletet (természetesen azt sem követjük, csak elfogadjuk), ellentétben pl. a sztálinizmussal, ahol valóban a személyt követik." "Azt ugye tudod, hogy nem hiszek(hiszünk) az evolúcióban. Ez nem egy vallás, vagy ideológia."
Siralmas a zavaros sötétséged kérdező. Mit "követsz" és "nem követsz" hadoválsz szétesetten sztálinizmust is ide keverve, a fejedben egy nagy lázas mocsár.
Bizony, valójában Lenint követed és "hiszed"- régóta "visszarepítve az időben":))
------------------
A megrázkódtatás után, amit okoztál magadnak, pihenésképen olvassunk együtt egy nagy természettudóstól egy részt (nem Dawkins féle bizniszmentől),
ahol Darwin ékesszólóan, költőien foglalja össze elméletét:
„Érdekes dolog megállni egy kuszán benőtt part mellett, amelyet sokféle növény borít, madarak dalolnak a bokrokban, a levegőben rovarok röpködnek, férgek másznak a nedves földben, és eltűnődni azon, hogy mindezeket a finom gonddal szerkesztett formákat, amelyek annyira különbözőek, és amelyek oly bonyolult módon függnek egymástól, egytől egyig olyan törvények hozták létre, melyek ma is működnek körülöttünk […]
Így a természetben folyó harcból, éhségből és halálból közvetlenül következik az elképzelhető legmagasztosabb eredmény: a magasabbrendű állatok létrejötte.
Felemelő elképzelés ez, amely szerint a Teremtő az életet a maga különféle erőivel együtt eredetileg csupán néhány, vagy csak egyetlen formába lehelte bele, és mialatt bolygónk a gravitáció megmásíthatatlan törvényét követve keringett körbe-körbe, ebből az egyszerű kezdetből kiindulva végtelenül sokféle, csodálatos és gyönyörű forma bontakozott ki - és teszi ma is."
Charles Darwin, A fajok eredete
"És vajon miért haladt és halad a fejlődés a végtelenül egyszerű felől a végtelenül komplex felé?"
Nem halad semmi felé, csak változik. A zsákállatok pl egyszerűsödnek, az is evolúció.
" Elvileg az anyag a szétesés felé törekszik (entrópia) "
Zárt rendszerben. A Föld nem az.
Nem csak elvileg, gyakorlatilag is a Tudattól magára hagyott anyag a szétesés felé törekszik (entrópia)
Soha senki nem tapasztalt mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!