Tényleg visszafele menne az időben az ami gyorsabb a fénynél?
Wadmalac:
Nem fiatalodik itt senki és semmi. A c-nél gyorsabban mozgó dolog egy alkalmas vonatkoztatási rendszerből nézve úgy tűnik, hogy előbb ér célba, mint ahogy elindul. Ez pedig nonszensz. Csak itt ugye az a hallgatólagos feltételezés, hogy tudunk ilyen dolgot kelteni és érzékelni is. És ez az, ami ellentmond a relativitáselméletnek. Amíg ilyen dolog nincs, addig az elmélettel sincs gond.
> A c-nél gyorsabban mozgó dolog egy alkalmas vonatkoztatási rendszerből nézve úgy tűnik, hogy előbb ér célba, mint ahogy elindul. Ez pedig nonszensz.
Nem értek egyet azzal, hogy "nonszensz". Szerintem éppen hogy "szensz". Semmi problémát, galibát, ellentmondást nem okoz.
Kicsit bővebben írtam erről #4-ben és #6-ban.
> Ez egy relatív és nem operatív fogalom. És továbbra sem egyértelmű.
Mi nem egyértelmű a gamma*m_0 értékben?
"Nem fiatalodik itt senki és semmi. A c-nél gyorsabban mozgó dolog egy alkalmas vonatkoztatási rendszerből nézve úgy tűnik, hogy előbb ér célba, mint ahogy elindul."
Hmm, számomra ez nem egyértelmű. A "külső nézetből" A-ból B-be pl. 3,5c-vel repülő részecske CSAK a saját vonatkoztatási rendszerében megy B-ből A-ba, ha jól értelmezem.
"Mi nem egyértelmű a gamma*m_0 értékben?"
Az, hogy a mozgással megegyező irányban ugyanaz a tárgy nem gamma*m_0, hanem gamma^3*m_0 állítólagos tömeggel rendelkezne. Meg az sem egyértelmű, hogy te a gamma faktort miért a tömeg transzformálásához használod, és miért nem a gyorsuláséhoz, holott pont ez utóbbiról van szó.
"Semmi problémát, galibát, ellentmondást nem okoz."
Tehát számodra abból semmi elvi probléma nem származik, hogy te kapsz egy tachiont egy másik gépből, amely ezt annak hatására bocsájtota ki magából, hogy a te géped majd a jövőben ki fog bocsájtani egyet és elküldi ennek a másiknak, és közben jön Móricka és szétveri a te gépedet? Mert attól, hogy te képes vagy egy látszólag konzisztens logikai hurkot előállítani, még semmi nem garantálja, hogy ez általánosan is érvényes kell legyen és mindig így is történik.
Ez csak akkor lehetne így, ha valami garantálná azt, hogy ezt a hurkot nem vágja szét semmi. De ilyenről nem tudunk. Tehát önmagában a tachionok keltése és érzékelése egy ellentmondást idézne elő. Kéne még az a plusz elvi, természeti törvényi szintű garancia, ami meg nincs.
> Hmm, számomra ez nem egyértelmű. A "külső nézetből" A-ból B-be pl. 3,5c-vel repülő részecske CSAK a saját vonatkoztatási rendszerében megy B-ből A-ba, ha jól értelmezem.
Rosszul értelmezed. Egy csomó olyan megfigyelő van, akinek a rendszerében a megérkezés t_B koordinátája a nagyobb az elindulás t_A koordinátájánál (hamarabb indult a részecske), és egy csomó olyan megfigyelő, akinek fordítva van.
De persze ebben semmi baj nincsen, ez minden térszerű dologgal így van, akkor is, ha nem tachiont nézünk, hanem mondjuk két fesztivált két távoli bolygón. Van aki szerint az egyik van hamarabb, mások szerint a másik.
Nem érdemes sok feneket keríteni annak, hogy a rendszeredben a dolgoknak mennyi a t koordinátája. (ezért is olyan fura stílusú az első két válaszom a kérdésre)
Akkor van baj, ha egy világvonalon romlik el az időrendi sorrend. (mondjuk a saját világvonaladon)
Wadmalac:
Az hogy a mozgás milyen végpontok között történik, abszolút. Ami A-ból indul és B-be érkezik, az minden rendszerben A-ból indul és B-be érkezik. Csak jelen esetben A és B időbeli sorrendje nem egyértelmű, mivel térszerűen szeparáltak.
> Az, hogy a mozgással megegyező irányban ugyanaz a tárgy nem gamma*m_0, hanem gamma^3*m_0 állítólagos tömeggel rendelkezne. Meg az sem egyértelmű, hogy te a gamma faktort miért a tömeg transzformálásához használod, és miért nem a gyorsuláséhoz, holott pont ez utóbbiról van szó.
Én használom? Nevezzük inkább 100 éves szakmai konvenciónak.
Mert így lett definiálva. Lett egy fogalom ami így van definiálva és hívva. Nem értelmetlen, nem ellentmondásos, nagyon sok haszna van.
Bővebbet a fogalomról találsz bármelyik, azt használó fizika tankönyvben. (ha láttál olyat)
> Tehát számodra abból semmi elvi probléma nem származik, hogy te kapsz egy tachiont egy másik gépből, amely ezt annak hatására bocsájtota ki magából, hogy a te géped majd a jövőben ki fog bocsájtani egyet és elküldi ennek a másiknak, és közben jön Móricka és szétveri a te gépedet?
Igen, erre írtam én azt, hogy nonszensz.
Te meg arra, hogy két esemény az egyik rendszerben AB, a másik rendszerben BA sorrendben történik.
De nem baj, nem haragszom.
> A c-nél gyorsabban mozgó dolog egy alkalmas vonatkoztatási rendszerből nézve úgy tűnik, hogy előbb ér célba, mint ahogy elindul. Ez pedig nonszensz.
Nem értek egyet azzal, hogy "nonszensz". Szerintem éppen hogy "szensz". Semmi problémát, galibát, ellentmondást nem okoz.
Kedves dq!
Az arrogancia a tudatlanok eszköze. Ne élj vele, mert annak fogsz tűnni. Én fizikus vagyok, tudom miről beszélek, de aggódj.
A gamma faktorok a gyorsulás Lorentz-transzformációja során kerülnek elő. Önmagában a tömeget te nem tudod transzformálni, mert nincs rá formula. Azt te utólag csapod hozzá, mert nyilván így tanították neked.
Az első évektől eltekintve maga Einstein sem használta a tömegnövekedés fogalmát, ha kinyitod a Landau könyvsorozat második kötetét, abban sem látsz ilyesmit, de Hraskó Péter és Jánossy Lajos is írt erről. Talán tájékozódj még egy kicsit a témáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!