Hogy halad előre a váltakozó áram, ha oda-vissza mozog a vezetékben?
#59: "Abban ugye megegyezhetünk, hogy valami (bármi) akkor ráz meg, ha elektronok mozognek benne?"
Akkor ráz meg, ha, elektronok mozognak benned. Attól még hogy ide-oda mozognak, nem kötelezõ hogy a Földhöz képest potenciálon legyenek.
Egyenáramnál sem.
Ha pl van valahol egy konstans potenciálod, arra kötsz egy fogyasztót, majd, ezt bekötöd a Földbe, akkor elektronok fognak a vezetékben mozogni, mégsem lesz a vezetékben a Földhöz képest potenciál.
(ezt fixálja valaki, a villamos hálózatokhoz nem értek semennyire)
" Ha egyenpotenciálon lennék a nullával, akkor a fázissal is egyenpotenciálon lennék, sőt ez a kettő egymással is egyenpotenciálon lenne lévén, hogy fémesen (wolfram izzószál) össze vannak kötve az égőben."
Na itt hiányzik az ohmos ellenállás és a feszültségesés ismerete.
Ne keverd a feszültséget az árammal.
"Nem lehet, hogy egy mindegy hány darabból álló, de összekötött, fémes vezető egyik végével ne legyek, a másikkal viszont egyenpotenciálon legyek, ez fizikai lehetetlenség, logikai hátraszaltó."
Ez nem fizikai lehetetlenség, hanem fizikai törvény. Ohm törvénye.
Ha ezt nem tanultad meg, nem nekem kéne pótolnom.
Ha valahol áram folyik egy vezetékben, az mindenhol ugyanannyi ,de ez nem jelenti azt, hogy a feszültség is azonos minden ponton, a feszültség minden ellenálláson esik.
Nem bántásból, de ez tényleg alapvető fizikai tudási hiányosság, amit pótolnod kéne.
Az égő előtt ráz. Utána kicsit sem, meg is nyalhatom. A feszültség leesik, de áram folyik? Hogy folyhatna? A nullában? Micsoda?
Természetesen tudom, hogy ellenálláson mi történik. Én a dolog képtelen mivoltára szeretnék rávilágítani.
Az a baj, hogy nem tudok elvonatkoztatni attól a gondolattól, hogy akkor ráz egy vezeték, ha elektronok mozognak benne. Lehet, hogy ez téves, sőt biztos, de nem megy.Nem értem az elektromosságot. Nem értem, hogy működik. Nem az ohm törvényével van bajom, ezek megtanulhatóak, meg is tanultam az egyetemen. De érteni sose értettem. Amikor ilyen tárgyam volt, mintha nem is ezen a világon lennék, semmit de semmit nem értettem az egész előadásból, mert a tárgy alapját nem értem, az áramot.
Nem tudom mi az, hogy lehet hogy van, milyen erők hozzák létre. Atomi szinten akarom érteni, akarom tudni, hová megy az elektron és meddig jut, de nem értem. Ezért keltette fel ennyire az eredeti kérdés a figyelmemet.Az egyetemen rengeteg villamosmérnök, irányítástechnikai mérnök volt, mind doktorai a témának, és mindegyiktől meg is kérdeztem ezeket, de nem tudtak érdemben válaszolni, úgy, ahogy én szerettem volna. Talán az én hibám.
Bocs, ha sok hülyeséget írtam.
Képzeld el úgy a dolgot, mintha az áramkörben az ellenállás egy duzzasztógát lenne, te meg egy olyan víztározó, aminek a szintje alacsonyabb, mint a duzzasztó előtti vízszint, de kb. ugyanakkora, mint a duzzasztó utáni.
Ha feléd nyílik egy csatorna, akkor a duzzasztó előttiből természetesen tud feléd folyni víz, de ha a duzzasztó utáni alacsony vízszinthez kötnek egy csatornával, ott már nem fog feléd folyni, vagy csak minimális.
És ennek nem sok köze van ahhoz, mennyi víz folyik le a duzzasztón át, csak a vízszint-különbségek számítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!