Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy halad előre a váltakozó...

Hogy halad előre a váltakozó áram, ha oda-vissza mozog a vezetékben?

Figyelt kérdés
Ha jól értelmezem a tanultakat, a váltakozó áram mozgása a vezetékben olyan mint egy fűrészelő mozdulat. Ezt tovább egyszerűsítve, ha én előre lépek egyet és utána hátra mégegyet akkor nem csináltam semmit.

2013. szept. 8. 09:45
1 2 3 4 5 6 7
 21/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Van egy villanykörte, megkapja a fázist meg a nullát és világít. Mindeközben megblankolom a nullát és megfogom, de nem ráz. Ha a fázissal csinálnám ugyanezt, meghalnék. Egyetemi szinten is, villanyszerelői szinten is tanultam a témát. Nem egy Dr. xy oktatót kérdeztem már, vagy akár csak szerelőket. Soha senki nem tudott még válaszolni a kérdésemre.

Ettől persze nagyon is érdekel a válasz.

Mi történik a wolfram izzószálban, aminek a hatására a nullában már nincs 50 hertz, nincs áram, sem semmi.

2015. dec. 26. 22:58
 22/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Wadmalac, 2013.02.22. (Gyakori Kérdések)

"....Tehát ha a nulla oldalt megfogod, nem lesz semmi bajod, de ha a fázis oldalt, akkor jól megcsap...."

2015. dec. 27. 16:35
 23/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Wadmalac 2015.12.14 (Gyakori Kérdések)

"..." A nullát meg lehet fogni az égő után. "

Nem! Isten ments, hogy megpróbáld....."

2015. dec. 27. 16:38
 24/66 Névtelenül nevű ***** válasza:
Wadmalac, te ellentmondásba keveredtél magaddal.
2015. dec. 27. 16:39
 25/66 anonim ***** válasza:
"Mi történik a wolfram izoszálban aminek hatására a nullában nincs 50 hz áram semmi" A nullában is folyik áram ,kulönben nem zárodna az áramkör,a nulla uzemi áramot vezet ,ha magába megfogod ugy nem ráz hiszen nincs benne feszultség igy áram sem fog folyni rajtad keresztul,ha a fázis beven kötve a lámpa eggyik oldalára a nulla a másikra és ezt a nulla drotot elvágod és megfogod a lámpába menö részét akkor már lessz benne feszultség a fázison keresztul igy áram is tud folyni rajtad keresztul a fold felé,igy rázni fog
2015. dec. 29. 13:05
 26/66 Wadmalac ***** válasza:

Névtelenül:

Az, hogy egy tökéletes nullát elvileg meg lehet fogni veszélytelenül, amikor nincs folyó áram a vezetékben, nem jelenti azt, hogy egy akárhogy kötött, akármilyen állapotú nullának nevezett drótot nyugodt lélekkel lehetne tapizni.

Ahol meg az "isten ments" szerepelt, ott még az áram alatt lévő vezeték is szóba került. Szóval igen, a nulla elvileg veszélytelenül megfogható, de szituációtól függően nem feltétlenül. Nem én vagyok ellentmondásban, hanem a helyzet, elv és gyakorlat. :)

2016. jan. 4. 07:42
 27/66 A kérdező kommentje:

Mindent elolvasva, most jelenleg én ezt tudom elmondani:

A lakótelepi háromfázisú transzformátor egyik fázisa megérkezik a panelházunkba egy vezetéken keresztül, a transzformátor csillagpontja (ahol a fázisok végei közösítve vannak) földelve van és ez lesz a nullapont.(angolul neutral pointnak nevezik, tehát semleges)

Ezt a kialakított nullapontot el tudom képzelni mint valami rúd, ami földbe van szúrva. Elméletem szerint egy ugynailyen vasdarabnak kell lenni a ház oldalában is, onnan pedig vezetéken kapok egy nullát a lakásba vezetve a fázisvezetékem mellé.

Így már kész is a konnektor. (érintésvédelem nélkül)

Ha nincs fogyasztó és nem nyúlok bele, akkor nincs áramkör, nem folyik áram. Nincs ok, amiért az elektronok elmozduljanak.

Ha belenyúlok a fázisba, akkor rajtam keresztül záródik a föld felé az áramkör. (Ha csak nem olyan speciális a padló burkolat, ami teljesen elszigetel a földtől.)Ide jó a számos hasonlat. Feszültségkülönbség van és kiegyenlítődésre törekszik a renszer, ezért elektronok mozdulnak meg a vezetőben.

Az elektronok áramlása a fázisból rajtam át, keresztül az épület vasszerkezetén, vagy mindenen át ami vezet egészen a lakótelepi transzformátor nullájáig halad, ahol végül bezárul a kör.

Ha csak a nullát fogom meg akkor nem történik semmi, mert én magam is azon a bizonyos nullaponton vagyok. (Ha a madár rászáll a nagyfeszültségű fázisvezetőre annak sem lesz baja, mert azonos potenciálon lesznek.)

Ha változik a polaritás, akkor abból nem érzek semmit, mert mindig én is azonos szinten leszek vele.

Bedugok egy lámpát. Az áram fűrészmozgás-szerűen mozog ide-oda, perceként 50-szer irányt váltva. Ezt az erőművi generátor határozza meg és szabványos majdnem az egész világon.

Ha az égő után érintem meg a nullát, akkor szerintem az veszélyes, mert a zárt áramkörön keresztül az áram "egészen a csillagpontig hatol".

No de ezt el is fogadtam mindaddig, amíg nem gondolkodtam el a mozdonyokon.

Egy darab felsővezeték a fázis, a sín pedig a nulla. Ha valaki öngyilkosként ráfeszik a sínre és közeledik a vonat nem áramütésben fog meghalni, hiába az áramkörben van, hiszen a sín annak része.

áááá semmit sem értek

2016. jan. 5. 11:16
 28/66 A kérdező kommentje:

A fűrészmozgás félreértelmezést okozhat.

Talán úgy kell értelmezni (?), hogy van egy hosszú fűrész, amit nem a két végén álló favágók mozgatnak, hanem csak egyik végén van húzva és tolva (ez a fázis).

2016. jan. 5. 11:30
 29/66 Wadmalac ***** válasza:

Nem látok itt problémát, szerintem teljesen jól látod. Az egyik végén húzó-vonó favágó is tűrhető hasonlat.

"Egy darab felsővezeték a fázis, a sín pedig a nulla. Ha valaki öngyilkosként ráfeszik a sínre és közeledik a vonat nem áramütésben fog meghalni, hiába az áramkörben van, hiszen a sín annak része."

Ez is stimmel.

Már ha a sín jobban van földelve, mint a ráfekvő ember és szerintem ez általánosan így van, szóval a sín nem fog "rázni". Ezért nyugodtan kolbászolhatsz a sínen a villamos mögött is.

A magyar metró már büdösebb kicsit, mert ott a földelt sínek mellett fut az elszigetelt fázissín, na ott meg tudod füstöltetni magad.

2016. jan. 5. 11:40
 30/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Amikor ég egy égő, akkor se ráz a nulla. Ha fázis lenne a nullán, amikor ég egy égő, akkor az már nem is nulla lenne. Ha két konnektor van egymás mellett, és az egyikbe bedugok egy lámpát, amiben 100-as égő van, Akkor a màsik konnektor nullája is fázis alá kerül? Hát dehogy is. Közös nulla van a házban. Azon fázis soha nem lehet. Akkor sem, ha az egyik konnektorról üzemel a lámpám a 100-as égőmmel. Hiszen mialatt az egyik konnektorról üzemel a lámpa, a másikon megmarad a 230 volt potenciálkülönbség. Megmindegyikben. Egy lakásban mindig van áramfogyasztás, de a nulla mindig azonos potenciálkülönbségen van a fázissal. A fázis mindig fázis, a nulla mindig nulla, azaz nem ráz. Ha valami megráz valakit, akkor az minden, csak nem nulla.

Wadmalac azt írta, a nullát meg lehet fogni, ha nincs rajta fogyasztás. De mindig van fogyasztás, mert valami mindig megy, töltő, hűtő, tv, stb. Mégsem ráz. Teljesen mindegy, melyik nullán van berendezés és melyiket fogom meg, mert közös.

2016. jan. 10. 21:00
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!