Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy halad előre a váltakozó...

Hogy halad előre a váltakozó áram, ha oda-vissza mozog a vezetékben?

Figyelt kérdés
Ha jól értelmezem a tanultakat, a váltakozó áram mozgása a vezetékben olyan mint egy fűrészelő mozdulat. Ezt tovább egyszerűsítve, ha én előre lépek egyet és utána hátra mégegyet akkor nem csináltam semmit.

2013. szept. 8. 09:45
1 2 3 4 5 6 7
 11/66 A kérdező kommentje:

Nagyon szép tartalmas a válaszod, igazán nem sajnáltad a szót. Köszönöm szépen!

Még átolvasom többször és ha kérdésem van megírom.

Bár hozzáteszem az energia előállítását értem. Atomi szinten nem értem az elektronok mozgásának irányát.

Gondolkodtam hogy fogalmazzam meg, talán így érthetőbb, hogy mit nem értek:

A váltakozó áram fűrészmozgását egy egyvégű egyoldalú fűrészelés, vagy egy két végén két oldalú fűrészelésként képzelendő el? Mert a nullavezetőben elvileg nincs áram, azt meg is lehet fogni. Egyoldalú lenne?

A generátorban lévő három fázistekercsnek tekercsenként két vége van, ebből az egyik közösítve lenne és nullavezető lenne?

2013. szept. 9. 20:15
 12/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Én sem értem ezt. A nullát meg lehet fogni az égő után. A fázist nem szabad megfogni az égő előtt.

Ha a nullát meg lehet fogni és nem ráz meg, (nem ráz meg) akkor mi értelme? Azon ugyan áram nem folyik, akkor rázna.

Hogy mozognak az elektronok? A nullában miért nem mozognak? Mi történik a villanykörtében, hogy azután a nullában már állnak az elektronok?

2015. dec. 8. 10:38
 13/66 anonim ***** válasza:
Pontosan ezt nemértem teljesen én is,mármint a lakásban van egy fázis és nulla ami ugye a hálozati trafo csillagpontjában földelve van ,szoval ezt a váltakozo áramnak mondják vagyis másodpercenként 50 szer változik az iiránya tehát a fázisbol elektronok indulnak a nulla vagyis a föld felé,utána a folyamat megfordul a nullábol vagyis a földböl elektronok indul a fogyaszton át a fázis felé? Ez a része nem világos mi kényszeriti az elektronokat hogy a földböl induljanak? Lehet nagy baromságot irtam,de szeretnék végre tisztán látni a dologban
2015. dec. 12. 09:29
 14/66 anonim ***** válasza:

Nem erről van szó. Azt mondtuk, hogy az áramot feszültségkülönbség hozza létre. Azaz van két pont, amelynek a potenciálja eltérő, közöttük ennek hatására indul meg az elektronáramlás (áram). Itt tehát a különbség a lényeg.

Most kapcsoljunk át egy kicsit a számtanra. 1000-990 =10. 11-1=10. 10-0=10. Mint látható, a kivonandó és a kivont érték bármekkora lehet, a lényeg a kettejük különbsége.

Alkalmazzuk ezt a villanyra. Minden objektumnak van egy elektromos potenciálja, magának a földnek is. Ha ehhez képest egy másik objektumnak (mondjuk a fázisnak) a potenciálja 220 volttal nagyobb, akkor itt a feszültségkülönbség, az áram folyik. Ha megfogod az egyik drótot, te leszel a vezeték a drót és a föld között. A fázist megfogva, 220 voltnyi különbség van a föld és az ujjad között, ez akár agyon is csaphat. Ha azonban a nullást fogod meg, ekkor az ujjad és a föld között nincs feszültség, nem folyik semmi, jól érzed megad. Ha egy áramkör úgy van megalkotva, hogy "földelték", az azt jelenti, hogy direkt összekötötték a földdel a nullás vezetéken keresztül. Így ha valami probléma esetén mégis történne (csak az tud történni, hogy valamiért érintkezik a fázis és a nullás), téged megvéd a földelés, ha megfogod az eszközt, mert a nullásból a föld potenciáljának megfelelő értéket csinál (így rajtad keresztül se megy áram).

Ez tehát a valós villanyszerelés. Az elmélete pedig az, hogy a pólusok gyors váltakozása munkát (ami ekvivalens az energiával) jelent, és vannak céleszközök, amelyek azt a munkát át tudják venni és például fénnyé alakítani. De ugyanígy működik a fúrógép is, csak ott nem fényt, hanem forgómozgást hoz létre a céleszköz. A lényeg tehát a különböző energiaformák átalakítása, egy alkalmas eszközzel olyan célra, ami éppen kell.

2015. dec. 12. 15:42
 15/66 Wadmalac ***** válasza:

" A nullát meg lehet fogni az égő után. "

Nem! Isten ments, hogy megpróbáld.

A fali konnektor nullája nem ráz meg, az oké (bár ha kifogod a pillanatot, amikor a háromfázisú fővezeték valamelyik fázisán feszültségkiesés van, érhet meglepetés, úgyhogy nem ajánlom ezt sem). De az áramjárta vezeték bármely pontja meg tud vágni, fogyasztó előtt, után is.

2015. dec. 14. 08:43
 16/66 anonim ***** válasza:
Wadmalac! Itt nem háromfázisú esetről van szó (lehetne, de minek). Egyfázisú átlag háztartásban pedig - ha tényleg jól van megcsinálva - nem rázhat meg a nulla. Mit gondolsz, miért ez a neve? Hogy a csapból is az csöpög, hogy ne fogdossunk vezetéket, oké. Ennek oka, hogy nagyon sokan nem értenek belőle semmit, ez egyszerű ökölszabály, bárki megjegyezheti. Az értők azonban azért tudják, a nulla feszültség alatt van ugyan, de "földpotenciálon". A villanyszerelő ott nem fogdossa, ahol nem biztos abban, hogy a rendszer jól van megcsinálva. Ilyen meglepetéseket az ember elkerül, minek szándékosan marhaságot csinálni.
2015. dec. 14. 10:52
 17/66 anonim ***** válasza:
A 2. mondatodra mégse válaszoltam. Nem mondtam, hogy a "lámpa után". A felkapcsolt lámpában éppen áram folyik egy ellenálláson (az égőn) át, tehát az nem földpotenciálon van, hanem csak annyival kevesebb a fázis feszültségénél az övé, amennyit az Ohm törvény előír az égő után. Tehát ott nagy baj lesz. A nem használt konnektorban nem folyik áram, mert nincs áramkör. A beledugott drót (amit csupasz kézzel fog az ember) szintén létrehoz egy áramkört. A fázis esetén az és a föld között, és téged mint vezetéket ez kellemetlenül érint. A nulla és föld között azonban ebben az áramkörben nem folyik áram, mert nincs potenciálkülönbség.
2015. dec. 14. 10:58
 18/66 anonim ***** válasza:
Ez mind szép és jo, de a lényeget sajnos továbbra sem nagyon értem vagyis azt hogy a lakásban hogy mukodik az 50 hz es váltoáram hogy fordul és miért fordul meg az áram iránya?a nullavezetöböl hogy tudnak elektronok áramlani a fázis felé?milyen potenciálkulömség kényszeriti öket?
2015. dec. 14. 11:26
 19/66 Wadmalac ***** válasza:

"Wadmalac! Itt nem háromfázisú esetről van szó (lehetne, de minek). Egyfázisú átlag háztartásban pedig - ha tényleg jól van megcsinálva - nem rázhat meg a nulla."

Attól függ, hol van a három fázisról összekötve a nulla.

Mert a nulla így készül, a három fázis összekötési pontja. Amint egy fázis kiesik, azon a nullponton máris feszültség van.

Persze, a lakásban már nem három fázis van, egy, de a nulla attól még a három fázis nullája.

Igen, normálisan megcsinált otthoni rendszernél te az erőmű nulláját kapod, ott meg ha egy fázis kiesik, levágja mindhármat, tehát nem csap meg.

Nem tudom, hogy az elavult, 40-50 éves vidéki hálózatok leosztótrafóinál mi a kötés, vannak-e a trafóknál nullázások, ezen az alapon én senkinek nem ajánlanám a nulla fogdosását.

2015. dec. 14. 13:11
 20/66 Wadmalac ***** válasza:

"a lakásban hogy mukodik az 50 hz es váltoáram hogy fordul és miért fordul meg az áram iránya?a nullavezetöböl hogy tudnak elektronok áramlani a fázis felé?milyen potenciálkulömség kényszeriti öket?"

Hát az erőműben produkált 50 Hz-re váltakozó +/- potenciál.

2015. dec. 14. 13:13
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!