Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy halad előre a váltakozó...

Hogy halad előre a váltakozó áram, ha oda-vissza mozog a vezetékben?

Figyelt kérdés
Ha jól értelmezem a tanultakat, a váltakozó áram mozgása a vezetékben olyan mint egy fűrészelő mozdulat. Ezt tovább egyszerűsítve, ha én előre lépek egyet és utána hátra mégegyet akkor nem csináltam semmit.

2013. szept. 8. 09:45
1 2 3 4 5 6 7
 31/66 Névtelenül nevű ***** válasza:
Épp ég az éjjelilámpám. Egy másik konnektorban men voilà, ugyanannyi a feszültség, azaz a lakás nullája semmit sem változott a lakás fázisához képest. Ugyanazt a fázist és ugyanazt a nullát hasonlítottam össze. A másik konnektorban ugyanaz a nulla van, mint amit azvéjjeli lámpa használ. És akkor az egyik nem ráz, a másik meg igen, mert ég egy lámpa arról a konnektorról? Hát dehogy is, a kettő között semmi különbség. Mindegy, hogy ég róla egy égő, vagy nem, a nulla soha nem ráz. Ha rázna, fázis alatt lenne, ha fázis alatt lenne, akkor nem lenne meg a 230 volt potenciálkülönbség, és azonnal minden elektromos berendezés leállna. Mert kell a 230 volt. Ez úgy jön ki, hogy a fázis a 230, a nulla meg a nulla. A kettőt ki kell vonni egymásból, és megkapjuk, hogy 230 volt van a dugaljban. Jól néznénk ki, ha a nulla mondjuk 50 vagy 100 volton lenne, akkor annak mennyi lenne a különbsége? 180 volt, meg 130? Ilyen nincs. A nulla nem rázhat.
2016. jan. 10. 21:11
 32/66 Wadmalac ***** válasza:
Elvben teljesen igazad van, de kérdezz csak meg egy villanyszerelőt, fogdoshatod-e nyugodtan a nulla vezetéket az égő után, zárt áramkörnél. Igen, az esetek többségében a nulla felé levezetés sok nagyságrenddel kisebb ellenállású, mint amilyen ellenállás a kezeden, cipődön, padlón stb. át van a földig. Nem akarom megtapasztalni az esetet, amikor nem.
2016. jan. 11. 08:17
 33/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Viszont a nulla és a védőföld egy és ugyanaz, mert össze vannak kötve. Össze kell!! őket kötni. Ha a nulla rázna, akkor minden gép fém borítása is rázna, pl a számítógép háza, vagy a vasaló talpa.

Nem ráz a nulla. Az csak egy nulla. Nincs rajta fázis.

2016. jan. 11. 14:28
 34/66 Névtelenül nevű ***** válasza:
És ezzel eljutottunk az eredeti kérdéshez.
2016. jan. 11. 14:43
 35/66 Wadmalac ***** válasza:

Nézd, ha tényleg ez a lényeg, fogd meg, csak nem hivatkozz rám.

:)

Egyszer legyen kontakthiba a földelési körben és egy fáziskiesés a trafóházban vagy zárlat valamelyik masinán a hálózaton, meg fogsz illetődni.

2016. jan. 11. 15:01
 36/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Nem nullaszakadásról beszélek, hanem egy elvilegéppen jól működő hálózatról, ahol a fizika szabályai szerint nem kerülhet fázis alá a nulla. Ezt is csak azért, mert az eredeti kérdés zseniális, és óriási tudáshiányra hívja fel a figyelmet.

Ha a nullán nincs áram, akkor mi szükség rá?

Nélküle nem működik, de úgy tűnik semmi szerepe.

Az elektronok hogyan mozognak? Hogy lehet, hogy a nullában nem mozognak? (Mivel nem ráz.) Meddig mozognak? Hol állnak meg? Ott ahol megállnak, feltorlódnak egy pillanatra?

2016. jan. 11. 15:10
 37/66 Wadmalac ***** válasza:

Tudod, ELVILEG én is megfognám. :)

Tökéletesen működő rendszerben veszélytelen.

Csak olyat még nem láttam.

A kérdező egyébként jól, jót kérdezett és elég jól abszolválta a válaszokat. Szóval ez egy papírforma adatfolyam volt arra, mi a jó a GYK-ben. :)

2016. jan. 12. 09:19
 38/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Igen, igazad van. Tényleg jó a kérdés, és elvileg én is megfognám. Valójában persze nem merném.

Nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy gondolom. :)

2016. jan. 12. 16:56
 39/66 A kérdező kommentje:

Valaki írt egy olyan kifejezést, hogy "jobban van földelve", ezt felhasználva, most kitaláltam egy újabb hülyeséget:

Semmiképp sem tudom elképzelni azt, hogy az izzó után megtorpannak az elektronok és nem mennek tovább. Az egész egy rendszert alkot, tovább kell menniük méghozzá a nullavezetőn keresztül, mert más nincs. (Értelme sem lenne a vezeték létezésének.)

A nullavezető ideálisabban, jobban van földelve mint bármi más a környezetben. Az áram nagy része arra megy, amerre kevesebb ellenállásba ütközik.

Ha én megfogom a fázist és rajtam keresztül a földön át záródik az áramkör, akkor meg kell ráznia, én veszem át a nullavezető szerepét. Az áram igaz akadályokba ütközik, átmegy az épületszerkezeteken, a földben lévő dinoszaurusz csontávzokon át egészen a lakótelepi transzformátor nullapontjáig. Ezt az utat nehezebb megtenni, mint egy jól vezető rézvezetéken (nulla).

Ha egy működő lámpa áramkörének lecsupaszított nullavezetékébe csatlakozok, akkor én egy párhuzamos ellenállás leszek a rendszerben. A rézvezeték továbbra is ideális vezető én pedig egy ellenállás vagyok, az áram döntő része pedig ott megy ahol nincs akadály. Rajtam is folyhat áram, amit vagy megérzek vagy nem. Az annak a nagyságától függ.

Vízvezeték csőhöz is hasonlíthatnánk a működést. Én egy kis keresztmetszetű cső vagyok, kevés víz folyik, míg a rézvezető (nulla) egy széles keresztmetszetű cső, ahol zúdul a víz a csatornába (transzformátor közös nullája).

/Ha ez a történet igaz, akkor viszont ki kell javítani azt az elméletemet hogy a nulla az a földön át érkezik egy földbe szúrt vasrúdon keresztül a panelházba. Vezetéken kell érkeznie, hogy jobb vezetőképessége legyen mint a talajnak./

2016. jan. 13. 12:44
 40/66 A kérdező kommentje:
2016. jan. 13. 12:45
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!