Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy halad előre a váltakozó...

Hogy halad előre a váltakozó áram, ha oda-vissza mozog a vezetékben?

Figyelt kérdés
Ha jól értelmezem a tanultakat, a váltakozó áram mozgása a vezetékben olyan mint egy fűrészelő mozdulat. Ezt tovább egyszerűsítve, ha én előre lépek egyet és utána hátra mégegyet akkor nem csináltam semmit.

2013. szept. 8. 09:45
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 anonim válasza:

"Ha nullavezetőben üzemi áram folyik, mert megy a mosógép, akkor hogyan lehetséges az, hogy azokban a rendszerekben, ahol a nulla és a védővezető közösítve van, nem folyik vissza az áram a védővezető érintkezőjén keresztül a mosógép fémburkolatára, ezzel életveszélyes helyzetet teremtve?"

Miért folyna áram a készülékek fémburkolata felé, ha az áramkör a nullán keresztül záródik? A generátor tekercsei felé - ahol a feszültség indukálódik - a nulla vezető jelenti az egyetlen lehetséges útvonalat, így az áram azon keresztül folyik.

2016. dec. 3. 13:20
 52/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Megfogtam a százaségő után a nullát. Semmi bajom. Fázisceruzával is megnéztem az égő előtt is, után is. Sőt, egyenpotenciálin van a földdel, ami ugye nem ráz.

A nullán nem folyik áram mert megrázitt volna. Teljesen mindegy, hogy a nullát vagy a biztonságosnak mondható földelést érintem meg a működő égő után.

Mintha az elektronok tudnák, hogy nem szabad tovább menniük a wolfram izzószálnál, mert az már nem az ő területük. Így vagy úgy, a nullában már nem mozognak elektronok mer különben nem lenne egyenpotenciálon a földdel.

2016. dec. 24. 16:15
 53/66 A kérdező kommentje:

"Megfogtam a százaségő után a nullát. Semmi bajom. Fázisceruzával is megnéztem az égő előtt is, után is. Sőt, egyenpotenciálin van a földdel, ami ugye nem ráz."

Ha az égő mint fogyasztó helyett egy ember kapcsolódna be az áramkörbe, akkor annak aki megpróbálja őt kiszabadítani, miért kell az áramütés veszélyétől tartania?

Az égő esetében az ember nem lesz soros fogyasztó ha az izzó után érinti meg az áramkör útját, míg egy villamos balesetnél az lesz.

2016. dec. 31. 09:11
 54/66 Wadmalac ***** válasza:

"Ha az égő mint fogyasztó helyett egy ember kapcsolódna be az áramkörbe, akkor annak aki megpróbálja őt kiszabadítani, miért kell az áramütés veszélyétől tartania?"

Mert faca párhuzamosan kapcsolt fogyasztópárost képez az áramütöttel.

Mázli esetén nem. Mondjuk klasszisokkal jobban szigetelt kapcsolata van csak a földdel.

De ki az, aki mázlira alapoz?

2017. jan. 2. 08:26
 55/66 A kérdező kommentje:

Hiszek neked wad, de nem értem.

Egyébként tudnál ajánlani jó villamos könyveket, van-e személyes kedvenced?

2017. jan. 2. 20:33
 56/66 Wadmalac ***** válasza:

"Hiszek neked wad, de nem értem."

Pedig egyszerű. Az áramütött bekerült az áramkörbe, a fázison és nullán vagy földön át.

Ha te megfogod őt, annyival vagy csak jobb helyzetben, mint ő, amennyi az ő ellenállása a fázis és a te ráfogási pontod közt, plusz amennyivel esetleg te nagyobb ellenálláson át érintkezel a földdel.

Szóval vagy téged is megráz, vagy nem.

Ha a fázis-nulla vagy fázis-föld (mármint hálózati föld) körben ragadt, nagy eséllyel elég kicsi áram folyna tefeléd, ha te csak a talajon át kapcsolódsz a földre, de a jófene tudja, adott helyzetben ez mekkora áramot jelent, az aktuális ellenállástól függ.

Vagyis lehet, hogy veszélytelen, de lehet, hogy halálos.

Könyvet nem tudok mondani, sajnos. sok év iskolai fizika, szakmai oktatás és tapasztalat alapján írok, nem nagyon emlékszem, miket forrásmunkáztam ezalatt. :)

2017. jan. 3. 07:44
 57/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Szerintem meg nem egyszerű.

Az égö előtt jelez a fázisceruza. Az égő után nem jelez, mert az égő után nulla van, nem fázis. Nem is ráz.

Ha nem ráz, akkor vagy nem folyik benne áram, vagy egyenpotenciálon vagyok vele (nem vagyok).

Marad a nem folyik benne verzió. Nem is folyhat mert akkor az összes nulla rázba a házban (egyik sem ráz).

Azért bonyolult, mert erre nincs magyarázat. Ez lehetetlen.

Az elektronok nem mozognak a nullában. Nem tudom miért, de a 100-as égő után már nem mozognak. Én már nem élnék, ha ez nem így lenne.

2017. jan. 4. 22:33
 58/66 Wadmalac ***** válasza:

"Szerintem meg nem egyszerű."

De. :D

"Az égö előtt jelez a fázisceruza. Az égő után nem jelez, mert az égő után nulla van, nem fázis. Nem is ráz."

Eddig oké.

"Ha nem ráz, akkor vagy nem folyik benne áram, vagy egyenpotenciálon vagyok vele (nem vagyok)."

De, közelítőleg egyenpotenciálon vagy vele. Nem tökéletesen, de majdnem. A nulla vezeték ellenállása a konnektortól a trafó nullpontjáig olyan kevés, hogy odáig már minimális a feszültségesés.

Szóval igenis folyik rajta áram.

Viszont a nullvezetéket megérintő ujjad és a föld közt kiloohmos ellenállások vannak, így a nulla és közted lévő minimális potenciál olyan kicsi áramot tud csak produkálni, hogy akármivel nem is lehet mérni.

"Marad a nem folyik benne verzió."

Nem, mint fent látható, nem az marad, hanem az egyenpotenciál.

"Nem is folyhat mert akkor az összes nulla rázba a házban (egyik sem ráz)."

A fentiek miatt ez nem így van.

"Azért bonyolult, mert erre nincs magyarázat. Ez lehetetlen."

Lehetetlen hát, de van magyarázat, fentebb. :)

"Az elektronok nem mozognak a nullában. Nem tudom miért, de a 100-as égő után már nem mozognak."

De, mozognak. Lásd fent.

"Én már nem élnék, ha ez nem így lenne."

Ez sem igaz, mert te nem attól halsz meg, ha megfogsz egy áramot vezető vezetéket, hanem attól, ha nem vagy vele egyenpotenciálon és elég kicsi az ellenállásod ahhoz, hogy adott potenciálkülönbségnél feléd is tud folyni veszélyes mértékű áram.

2017. jan. 5. 07:18
 59/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Hogy lehetnék egyenpotenciálon az égő utáni nullával, ha az égő előtti fázissal nem vagyok? Ha egyenpotenciálon lennék a nullával, akkor a fázissal is egyenpotenciálon lennék, sőt ez a kettő egymással is egyenpotenciálon lenne lévén, hogy fémesen (wolfram izzószál) össze vannak kötve az égőben.

Mivel ha ég az égő, akkor egy vezetőnek (vezetéknek) tekinthető a nulla-wolfram-fázis trió, a nullának és a fázisnak is egyformán kellene ráznia vagy nem-ráznia, mivel fémesen ösze vannak kötve. Egyenpotenciál vagy sem, erre nincs magyarázat.

De az eredeti kérdés még érdekesebb, tudniillik hogy ha csak egyetlen elektront vizsgálok, mi történik vele? Elindul Paksról, eljut valameddig de máris fordulhat vissza, ezt másodpercenként 50 x, az USA-ban 60x. A wolfram izzószálnál azonban nem jut tovább, mert a nullában már nem mozognak elektronok, hiszen nem ráz. Abban ugye megegyezhetünk, hogy valami (bármi) akkor ráz meg, ha elektronok mozognek benne? Szóval a wolfram szálban elvileg mindig feltorlódnak az elektronok, mert a fázis felől jönnek (Paks felől), de az izzószál utáni nullába nem mennek át, ki tudja miért, tehát az izzóban folyamatosan feltorlódnak-eltűnnek másodpercenként 50 x, az USA-ban 60 x.

Na ez a nem egyszerű.

2017. jan. 6. 20:52
 60/66 Névtelenül nevű ***** válasza:

Még egyszerűbben.

Akkor, amikor ég az égő, tulajdonképpen a nulla és a fázis rövidre vannak zárva a wolfram szállal. Emiatt a nulla, a wolfram és a fázis egy, azaz egyetlen vezetőnek tekinthető. Ennek a vezetőnek a fázis felőli végével nem vagyok egyenpotenciálon, ez azt hiszem tiszta sor. És ha ennek a 3 részből álló fémes vezetőnek erről a végéről már tudom, hogy nem vagyok vele egyenpotenciálon, akkor fel sem vethetem, hogy akkor a másik, a nulla végével egyenpotenciálon lennék. Nem lehet, hogy egy mindegy hány darabból álló, de összekötött, fémes vezető egyik végével ne legyek, a másikkal viszont egyenpotenciálon legyek, ez fizikai lehetetlenség, logikai hátraszaltó.

Na ezért nem vagyok, és nem is lehetek egyenpotenciálon a nullával. Mert akkor a fázissal is azon kellene lennem mikor ég az égő, mert ez a három olyankor egyetlen fémdarabnak tekinthető.

2017. jan. 6. 21:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!