Teremtés vagy evolúció?
Mi is az evolúció? Mit értünk ezalatt? A majom-embert? Vagy azt, hogy egy faj tulajdonságai változnak? Utóbbit nem zárja ki a teremtés!
Az utóbbi bizonyított a mutációkkal. Ha valamikor tényleg szerves anyagokból életképes élőlények jöttek létre, nem kellene, hogy ma is így legyen? Miért nem találunk új egysejtűeket, csak mutációkkal, nagyobb ellenállóképességgel rendelkező kórokozókat?
De persze! Kialakultak a szerves molekulák. Ezek összekapcsolódtak pont úgy, hogy az jó legyen (nukleinsav). Ezek sokszorosítani kezdték önmagukat. És létrejött, a sejt, szövet, szerv stb.
Bizonyítsuk be, hogy evolúció! Csináljunk szerves anyagból, élőlényt!Csináljunk majomból embert! Csináljunk szentjánosbogárból öszvért! Miért ne? Elég fejlett a tudomány! Bizonyítsuk be, kérem!
A kérdés már csak az, hogy mit hiszünk el jobban? Azt, hogy az örökítőanyagot felépítő rengeteg molekula pont úgy jött létre, hogy az képes legyen információhordozásra, sokszorosításra? Vagy hiszünk inkább abban, hogy van egy tőlünk felsőbbrendű lény, aki létrehozott minket, de nem látjuk, nem érezzük a közelségét? Ezt mindenki maga döntse el, én utóbbira voksolok.
~Az anyag nem változhat a végtelenségig a fizika törvényei miatt!
ma 16:55
Ha nem haragszol (haragszotok) én tettem fel a kérdést. A kérdésem arra vonatkozott, hogy mi a bizonyíték az evolúcióra. Úgy gondolom, hogy ez a kérdés nem vonatkozik a hovatartozásomra, és szerintem nem is derűl ki. Nem az a kérdésem, hogy mi a bizonyíték a teremtésre. Teremtés bizonyítéka a hiten alapul. Egy hívő ember, ki hiszi az Istent, hiszi (mondjuk) a Bibliát, hisz Krisztusban, annak a bizonyíték maga a teremtett világ. Nem találunk a teremtett világon kívűl egy cetlit, hogy "Made in JHVH".
Ellenben az evolúció szilárdan tudomány. A tudomány fogalma: "A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett ismeretek összessége. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük. A tudomány eredménye egyetemes érvényű." (Megjegyzem az evolúció és a világ keletkezésének bizonyítását a legkevésbé sem lehet ebbe a definícióba beleszőni.)
Ezt kijelentve nem következtethetünk egy dr gipsz professzor az egyetemen állított előadására, hiszen ez hit és nem tudomány. Hinnem kell egy ember tudományos állításának. Ellenben én a legelső válaszoló által említett bizonyítékra reagáltam először, miszerint a bizonyíték az "ősmaradványok, új fajok felfedezése". Erre szeretnék (miután csak ez az egy konkrét válasz érkezett) egy bizonyító erejű, nem rekonstruált leletet látni, mely bizonyítja az evolúciót.
Kérdező, olvasgass vissza.
Az evolúció bizonyítékait (nem csak ősmaradványokat) többször és nagyon részletesen leírtuk már itt.
És azt is, hogy az élet keletkezése az még nem evolúció volt!
Oké, értem amit írsz. És nem megbántani akarlak, és nem lebutázlak, ezt előre szeretném tisztázni, mert tőlem is tudnának kérdezni olyat (de még mennyit) amihez lövésem sincs. Nem értek hozzá, nem azt tanultam, tehát nem is érthetem meg. De azok az emberek, akik prof. vagy dr. szintjén mozognak, hidd el nem légből kapott dolgokat tesznek az orrunk elé az asztalra. Az, hogy neked mondjuk egy 100 oldalas, számításokkal, képletekkel teletűzdelt tudományos értekezés nem bizonyíték, az lehet, hogy csak azért van, mert nem érted. Mit értesz azon, hogy rekonstruált lelet? Pl a lenyomatok, vagy a rengeteg előkerült csontváz? Miből gondolod, hogy azokat megbuherálták?
Másik kérdés? Tényleg érdekel, és megint csak nem megsérteni akarlak. Azt ugye elismered, hogy voltak dinoszauruszok például. De a bibliában egy szó sincs ezekről az élőlényekről. Akkor azok nem léteztek? Ha léteztek, akkor mikor? Mert a teremtés szerint ugye szó sincs róluk. Vagy mivel magyarázod, hogy Isten csak úgy véletlenül elfelejtette megemlíteni a híveinek, hogy ja, az általa teremtett föld az gömbölyű ám (tudom geoid alakú, csak az egyszerűség kedvéért maradjunk a gömbnél). Sőt, az ő papjai, akikkel állítólag rendszeresen társalog, még üldözték is a tudomány embereit?
Hol van a paradicsom? Ahonnan Ádám meg Éva kiűzettek?
Ha a zsidók voltak isten népe néhány ezer évig, akkor mi is a helyzet az újszövetséggel? Vagy most már nem ők isten népe? Mégis ugyanazt az istent imádják évezredek óta? Miért hagyta cserben az istenük őket? Lecserélődtek? Vagy ez hogy szokás? Mi van azokkal az emberekkel, akik nem kerültek kapcsolatba a zsidósággal a Krisztus előtti időkben? Ők mikor felejtették el az istent, ha egyszer mindet ő teremtette? Miért kezdtek volna egész népcsoportok csak úgy, ukk-mukk-fukk, egyik napról a másikra egy tök más teremtéstörténetet előadni? Na így most hirtelen ennyi jutott eszembe. Tényleg érdekel, hogy te mit gondolsz ezekről, és elfogadom a válaszod, akkor is ha esetleg nem meggyőző számomra.
Úgy látom megyünk át vallásba :D
Kedves előző! Ha meg tudod nekem mondani, hogy mi volt az ősrobbanás (tudományos "teremtés" v. keletkezés) előtt, akkor azt mondom, talán evolúció!
Nem tudom megmondani, egyrészt mert utoljára gimiben tanultam róla (tanultam... volt róla szó, mondjuk úgy), másrészt meg mert kicsit sem értek hozzá, szóval nem hiszem, hogy érdemben tudnék válaszolni a kérdésre. De Te miért nem a kérdésekre válaszolsz? Én mindig próbáltam értelmezni legalább, amit a kérdező válaszolt nekem, és utána tettem fel kérdést. Az ő válaszából indultam ki.
De jó, akkor egy újabb kérdés: Tegyük fel, hogy Isten létezik, és ő teremtette mindazt, ami volt/van/lesz. A teremtéstörténet ugye úgy kezdődik, hogy kezdetben vala Isten (nem biztos, hogy pontosan így, ne ebbe kössetek bele légyszi, érdemben szeretnék válaszokat kapni). Szóval Isten miből lett, mert ugye kezdetben csak ő volt. Meddig, mikor, hogyan? Ő miből lett? A semmiből? Vagy előtte is volt valami?
És még egyszer (csak hogy ne legyenek félreértések), tényleg érdekel, hogy mik a ti nézeteitek a kérdéseimről. Nem megbántani akarok ezzel senkit. Elfogadom, ha valaki hisz Istenben, csak azt nem értem, hogy miért nem lehet ezt fordítva is elfogadni. Miért kell nekünk elfogadnunk azt, hogy a ti nézeteitek a hiteteken alapul, ha ti nem fogadjátok el azt, hogy nekünk megalapozottak azok a tudományos értekezések?
Rendben csináljunk kis időre vallási oldalt ebből, bár nem ez a célom. De engedjétek meg, hogy megválaszoljam, amit nagyjából válaszolna egy keresztény a feltett vallási kérdésekre.
Kedves 87%-os!
"Mit értesz azon, hogy rekonstruált lelet?" Ha rákeresek mondjuk a t-rex-re, akkor egy túlnyomórészt rekonstruált (magyarán műanyag) csontvázat találok, és nem találom meg azt a csontokat, melyeket frissiben (arra már merészkedni sem merek), hogy a földben található leleteket lássak.
"Miből gondolod, hogy azokat megbuherálták?"
Nem gondolom, hogy csaltak, pusztán, amit te kiálításokon látsz csontvázat, az nem az "eredeti". Gondolom ezt te is tudod.
"Azt ugye elismered, hogy voltak dinoszauruszok például."
Elismerem, hogy lehettek nagy testű állatok, de ezek nem voltak mások többségükben, mint amit ma is látunk. A teremtés utáni nemzetségtáblázatból leolvasható, hogy az ember maga is "tökéletesnek" lett teremtve, így élt például a Biblia szerint Ádám több, mint 900 évig. Jól megfigyelhető miként csökkent az ember kora nemzetségről nemzetségre. Noé után megváltozva az ökoszisztéma drasztikus csökkenésnek lehetünk fültanúi. Eképpen az állatok is logikusan nem 10-50 évig éltek, hanem gondoljunk csak bele mi lenne egy gyíkból (melynek van olyan fajtája, ki egész életében nő) 1000 év alatt? Nem beszélve, hogy maga az írás is említ óriásokat (mint embereket), behemótot.
"Isten csak úgy véletlenül elfelejtette megemlíteni a híveinek, hogy ja, az általa teremtett föld az gömbölyű ám"
A Biblia 19 alkalommal említi, hogy a föld kerek. Szó nincs arról, hogy egyszer is említené, hogy lapos.
Például: "Dávid zsoltára.Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai."Zsolt 24,1
Péld 8,31 "Játszva az ő földének kerekségén, és gyönyörűségemet lelve az emberek fiaiban."
"Sőt, az ő papjai, akikkel állítólag rendszeresen társalog, még üldözték is a tudomány embereit?"
Tévedsz, a katolikus egyház papjai nem az ő papjai. Ők nem társalognak vele úgy, ahogy gondolod. De a Biblia írja az üldözést, kik az igazság mellett állnak.
Szintén csak egy példa: "És mikor felnyitotta az ötödik pecsétet, látám az oltár alatt azoknak lelkeit, a kik megölettek az Istennek beszédéért és a bizonyságtételért, a melyet kaptak.És kiáltának nagy szóval, mondván: Uram, te szent és igaz, meddig nem ítélsz még, és nem állasz bosszút a mi vérünkért azokon, a kik a földön laknak?" Jel 6,9-10
A Kat.egyházról csak ennyit: "Öltözött vala pedig az asszony bíborba és skárlátba, és megékesíttetett vala aranynyal és drágakővel és gyöngyökkel, kezében egy aranypohár vala, tele útálatosságokkal és az ő paráznaságának tisztátalanságával" Jel 17,4
"Hol van a paradicsom? Ahonnan Ádám meg Éva kiűzettek?"
Noé idejében lévő vízözön elpusztította az egész földet az utolsó növényig. Átalakítva teljesen a földrajzot. A föld jelenlegi földrajzának semmi köze Noé előtti földrajzhoz, magyarán a kérdésedre a válasz: sehol.
"Ha a zsidók voltak isten népe néhány ezer évig, akkor mi is a helyzet az újszövetséggel? Vagy most már nem ők isten népe?"
Így van, erre maga Krisztus felelt egy példázatában: Máté ev. 21.fejezetében pontosan olvashatsz erről a folyamatról, de egy kis részletet engedj meg ebből:
"Utoljára pedig elküldé azokhoz a maga fiát, ezt mondván: A fiamat meg fogják becsülni.
De a munkások, meglátván a fiút, mondának magok közt: Ez az örökös; jertek, öljük meg őt, és foglaljuk el az ő örökségét.
És megfogván őt, kiveték a szőlőn kívül és megölék.
Mikor azért megjő a szőlőnek ura, mit cselekszik ezekkel a munkásokkal?
Mondának néki: Mint gonoszokat gonoszul elveszti őket; a szőlőt pedig kiadja más munkásoknak, a kik beadják majd néki a gyümölcsöt annak idejében."
"Ők mikor felejtették el az istent, ha egyszer mindet ő teremtette?"
Nem felejtette el őket, erre lettek volna a zsidók, akik nem teremtek ilyen gyümölcsöt.
"Szóval Isten miből lett, mert ugye kezdetben csak ő volt. Meddig, mikor, hogyan? Ő miből lett? A semmiből? Vagy előtte is volt valami?"
Isten azt állította magáról (persze nem így szó szerint, de én így olvasom), hogy ő ura mindennek, ő teremtett mindent. Ha az időt nem ő teremtette (kezdetben), akkor ő nem ura mindennek, csak a legtöbb dolognak. Mi vagyunk bezárva az idő és a tér börtönében, nem ő, hiszen ő által lett minden. Ha az időt ő teremtette, akkor értelmetlen a kérdés, hogy mi volt előtte, hiszen nem volt előtte semmi, csak Ő. Ján 1,1 "Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge."
Ján 1,14 "És az Íge testté lett ..."
Ja, és nem tudsz nekem annyi kérdést feltenni, hogy megbántsál, de remélem én nem bántottalak meg téged. Természetesen nem megtéríteni szeretnélek, hanem a kérdésemre elvárom a jó választ, miért ne tehetnél fel olyan (nem sértő) kérdést, melyre ha tudom a választ, megválaszolom. Attól még annak hiszel, és abban hiszel, ami kedves neked. Főleg, ha meghagyod nekem is ezt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!