Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a bizonyíték arra, hogy az...

Mi a bizonyíték arra, hogy az agyunk visszafordítja a szemünk által megfordított képet?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy nem fordítja vissza, és valóságban a fent az lent van. Sehogy se lehet bizonyítani, hogy ne így lenne.
2022. ápr. 6. 10:26
 71/101 sadam87 ***** válasza:
100%

"Ha valamiről azt állítjuk, hogy megfordítottuk, akkor nem kellene lenni egy iránnyal rendelkező valaminek és egy szintén iránnyal rendelkező megfordított valaminek?"

A retinámbon a kezem képe ellentétes irányban mozog a kezemmel. A fejemben meg úgy látom, hogy azonos irányban mozog. Nekem ez eléggé ellentétes.

"Csupán a kezetek a mostanival ellenkező irányba való mozgatása lenne a természetes."

🤣🤣🤣

2022. ápr. 6. 21:00
 72/101 A kérdező kommentje:

"a kezem képe ellentétes irányban mozog a kezemmel"

Így van. Csakhogy ezt te nem vennéd észre. Gondolj bele. Van az agyadban egy kép egy befőttesüvegről, mely mellé le van téve a kezed. Ha igazam van, akkor a valóságban a befőttesüveg teteje van alul, az alja pedig felül. A kezed is felül van.

Már megegyeztünk, hogy a gravitáció a befőttesüveg alja felé mutat. Azaz neked ugyanúgy erőt kell kifejtened, hogy ha a kezedet el akarod mozdítani a befőttesüveg tetejéig. Vagyis a kezed azt fogja hinni, hogy ő most emelkedik, mert erőt kell kifejtenie. Közben pedig lefele mozog.

2022. ápr. 6. 21:11
 73/101 sadam87 ***** válasza:
100%

"Már megegyeztünk, hogy a gravitáció a befőttesüveg alja felé mutat. "

Akkor pontosan mi alapján állítot, hogy a befőttesüveg alja van felül???

2022. ápr. 6. 21:19
 74/101 A kérdező kommentje:

"Akkor pontosan mi alapján állítot, hogy a befőttesüveg alja van felül???"

Itt az a kérdés, hogy te mi alapján állítod, hogy a befőttesüveg alja alul van. Merthogy kettőnk közül te vagy az, aki két egyenértékű magyarázat közül csak az egyiket fogadja el.

2022. ápr. 6. 21:23
 75/101 sadam87 ***** válasza:
100%

"Itt az a kérdés, hogy te mi alapján állítod, hogy a befőttesüveg alja alul van."

Az alapján, hogy abba az irányba mutat a gravitációs erő. Mivel hogy ezt értjük a lefele szó alatt. (Mondjuk ezt a 60. válaszomban már leírtam, de ismétlés a tudás anyja.)

Amúgy nyílván, úgyis hívhatnánk a fentet, hogy lent, a lentet meg hogy fent. Csak nem így hívjuk.

"Merthogy kettőnk közül te vagy az, aki két egyenértékű magyarázat közül csak az egyiket fogadja el."

Aha. Idézet az előző válaszodból:

" Ha igazam van, akkor a valóságban a befőttesüveg teteje van alul, az alja pedig felül."

2022. ápr. 6. 21:28
 76/101 A kérdező kommentje:

"Mivel hogy ezt értjük a lefele szó alatt."

A lent szó definiálásából sehogy se fogod bizonyítani az állításod, hogy az agyadban a valósággal egyállású kép van. Mintha szándékosan ki akarnál már jó hosszú ideje térni a kérdés elől.

2022. ápr. 6. 21:30
 77/101 sadam87 ***** válasza:
100%

"A lent szó definiálásából sehogy se fogod bizonyítani az állításod, hogy az agyadban a valósággal egyállású kép van."

Szóval az, hogy az agyunkban érzett képen (vagy idegi impulzusok hálozata által tárolt infomációban, ha így jobban tetszik) ugyanabban az iránbyan van a lent, mint a valóságban, az nem bizonyítja ezt. Értem...

"Mintha szándékosan ki akarnál már jó hosszú ideje térni a kérdés elől."

Húa, most lebuktam! Amikor a 60. válaszomban megválaszoltam a kérdésedet, akkor azzal valójában ki akartam bújni a válaszadás alól! Azt hittem, elég trükkös volt, hogy ne vegye senki észre!

Amúgy ha ez a válasz (érvelésnek nem mondanám) azt jelzi, hogy kifogytál az érdemi reakciókból, akkor kérlek szólj, mert nem fárasztanám itt magam tovább!

2022. ápr. 6. 21:42
 78/101 A kérdező kommentje:

"Szóval az, hogy az agyunkban érzett képen (vagy idegi impulzusok hálozata által tárolt infomációban, ha így jobban tetszik) ugyanabban az iránbyan van a lent, mint a valóságban, az nem bizonyítja ezt."

Jól látom, hogy te most azzal támasztottad alá az állításodat, hogy megismételted?

2022. ápr. 6. 21:44
 79/101 sadam87 ***** válasza:
100%
Nem azzal támasztom alá. Szimplán megismételtem. Mivel nincs érdemi ellenérv, nem nagyon látom, mi mást kéne tennem. ¯\_(ツ)_/¯
2022. ápr. 6. 21:55
 80/101 A kérdező kommentje:

Szerintem eddig semmilyen alátámasztást nem mondtál ezen kívül sem. Nekem egyelőre az az álláspontom, hogy a két egyenrangú magyarázat közül nem tudni melyik a helyes, de Occam borotvája miatt nem tulajdonítok az agynak egy olyan műveletet, mely nélkül ugyanolyan jól megmagyarázhatók a dolgok.

Most te jössz.

2022. ápr. 6. 21:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!