Mi a bizonyíték arra, hogy az agyunk visszafordítja a szemünk által megfordított képet?
"Ha valamiről azt állítjuk, hogy megfordítottuk, akkor nem kellene lenni egy iránnyal rendelkező valaminek és egy szintén iránnyal rendelkező megfordított valaminek?"
A retinámbon a kezem képe ellentétes irányban mozog a kezemmel. A fejemben meg úgy látom, hogy azonos irányban mozog. Nekem ez eléggé ellentétes.
"Csupán a kezetek a mostanival ellenkező irányba való mozgatása lenne a természetes."
🤣🤣🤣
"a kezem képe ellentétes irányban mozog a kezemmel"
Így van. Csakhogy ezt te nem vennéd észre. Gondolj bele. Van az agyadban egy kép egy befőttesüvegről, mely mellé le van téve a kezed. Ha igazam van, akkor a valóságban a befőttesüveg teteje van alul, az alja pedig felül. A kezed is felül van.
Már megegyeztünk, hogy a gravitáció a befőttesüveg alja felé mutat. Azaz neked ugyanúgy erőt kell kifejtened, hogy ha a kezedet el akarod mozdítani a befőttesüveg tetejéig. Vagyis a kezed azt fogja hinni, hogy ő most emelkedik, mert erőt kell kifejtenie. Közben pedig lefele mozog.
"Már megegyeztünk, hogy a gravitáció a befőttesüveg alja felé mutat. "
Akkor pontosan mi alapján állítot, hogy a befőttesüveg alja van felül???
"Akkor pontosan mi alapján állítot, hogy a befőttesüveg alja van felül???"
Itt az a kérdés, hogy te mi alapján állítod, hogy a befőttesüveg alja alul van. Merthogy kettőnk közül te vagy az, aki két egyenértékű magyarázat közül csak az egyiket fogadja el.
"Itt az a kérdés, hogy te mi alapján állítod, hogy a befőttesüveg alja alul van."
Az alapján, hogy abba az irányba mutat a gravitációs erő. Mivel hogy ezt értjük a lefele szó alatt. (Mondjuk ezt a 60. válaszomban már leírtam, de ismétlés a tudás anyja.)
Amúgy nyílván, úgyis hívhatnánk a fentet, hogy lent, a lentet meg hogy fent. Csak nem így hívjuk.
"Merthogy kettőnk közül te vagy az, aki két egyenértékű magyarázat közül csak az egyiket fogadja el."
Aha. Idézet az előző válaszodból:
" Ha igazam van, akkor a valóságban a befőttesüveg teteje van alul, az alja pedig felül."
"Mivel hogy ezt értjük a lefele szó alatt."
A lent szó definiálásából sehogy se fogod bizonyítani az állításod, hogy az agyadban a valósággal egyállású kép van. Mintha szándékosan ki akarnál már jó hosszú ideje térni a kérdés elől.
"A lent szó definiálásából sehogy se fogod bizonyítani az állításod, hogy az agyadban a valósággal egyállású kép van."
Szóval az, hogy az agyunkban érzett képen (vagy idegi impulzusok hálozata által tárolt infomációban, ha így jobban tetszik) ugyanabban az iránbyan van a lent, mint a valóságban, az nem bizonyítja ezt. Értem...
"Mintha szándékosan ki akarnál már jó hosszú ideje térni a kérdés elől."
Húa, most lebuktam! Amikor a 60. válaszomban megválaszoltam a kérdésedet, akkor azzal valójában ki akartam bújni a válaszadás alól! Azt hittem, elég trükkös volt, hogy ne vegye senki észre!
Amúgy ha ez a válasz (érvelésnek nem mondanám) azt jelzi, hogy kifogytál az érdemi reakciókból, akkor kérlek szólj, mert nem fárasztanám itt magam tovább!
"Szóval az, hogy az agyunkban érzett képen (vagy idegi impulzusok hálozata által tárolt infomációban, ha így jobban tetszik) ugyanabban az iránbyan van a lent, mint a valóságban, az nem bizonyítja ezt."
Jól látom, hogy te most azzal támasztottad alá az állításodat, hogy megismételted?
Szerintem eddig semmilyen alátámasztást nem mondtál ezen kívül sem. Nekem egyelőre az az álláspontom, hogy a két egyenrangú magyarázat közül nem tudni melyik a helyes, de Occam borotvája miatt nem tulajdonítok az agynak egy olyan műveletet, mely nélkül ugyanolyan jól megmagyarázhatók a dolgok.
Most te jössz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!