Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen bizonyítékok vannak...

Milyen bizonyítékok vannak arra hogy a tömeg "meghajlítja" a teret?

Figyelt kérdés
A gravitáción kívül.

#tér #térhajlítás #Térhajlítómű
2021. ápr. 5. 14:18
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/102 A kérdező kommentje:

#20 nem:D de belinkelhetnéd.

Most a #15 reagálása lenne jó szerintem

2021. ápr. 5. 18:52
 22/102 anonim ***** válasza:
2021. ápr. 5. 18:53
 23/102 anonim ***** válasza:

15-ös vagyok

Úgy képzeld el, hogy ahol egy nagyobb tömeg van, ott összehúzza kicsit sűrűbbé a teret is és a vonzásával hat mindenfélére

Amúgy válaszom kiírása után egyből láttam két kérdést még a fentiekre vonatkozóan, mélyebb matematika kell a leírásához. És több ismeret.

Ha nem tudod mi az, hogy összeadás, akkor nem csak azt tudod, hogy két alma és két alma az több alma, de hogy mennyi, csak úgy, ha egyesével megszámolod, újra együtt. Matematikával összeadhatod. Ezt ugyan ez tovább magasabb matematikai szintekre is.

Egy 5 évesnek a szorzást nehezen tudod elmagyarázni, de az összeadást is olykor, de leszámolni le tudja akár...

Egyébként ajánlom mindegyik ELTE Atomcsill és főleg Dávid Gyulás videókat a Galileo Webcast youtube csatornákon

Ha majd sokat végignéztél, akkor pedig komolyabbak, komolyabb matekkal is vannak. De sokat még általános-középsulis matekkal is meg lehet érteni.

2021. ápr. 5. 23:16
 24/102 A kérdező kommentje:
Én azt nem értem a tér hajlásából hogy lesz vonzás
2021. ápr. 6. 08:20
 25/102 A kérdező kommentje:

"Úgy képzeld el, hogy ahol egy nagyobb tömeg van, ott összehúzza kicsit sűrűbbé a teret is és a vonzásával hat mindenfélére"

Nekem ez magas. Miért húzza össze a tömeg a teret? A térnek van sűrűsége? Most nekem úgy tűnik mintha a teret valami anygnak képzelnénk, amire hat a gravitáció. Az elmélet szerint a tömegnek nincs gravitációja, hanem a tömeg a teret meghajlítja és az anyag engedelmeskedik ennek a térhajlásnak amit vonzásnak érzékelünk. Nem így van? Nem tudom biztosan, csak próbálom megérteni.

2021. ápr. 6. 08:26
 26/102 anonim ***** válasza:
A gravitáció a téridő "hajlása".
2021. ápr. 6. 13:39
 27/102 A kérdező kommentje:

Akkor azért tapadunk a földhöz mert a téridő tapaszt oda? Most a téridő helyett csak a tér szót fogom használni az egyszerűség kedvéért.

A tér elhajlását hogy kell elképzelni?

Megpróbálom elképzelni, vegyünk egy darabot a térből egy kockát, ami mondjuk akkora hogy belefér a tejútrendszer. Legyen ez a kísérleti terünk. Ezután húzgáljuk tele egyenes vonalakkal, amitől egy hálós szerkezete lesz, és a vonalak kisebb kockákra osszák fel, mint pl. a rubik kockánál, de ezesetben legyen sokkal több felosztás. Ha most ebben a térben nincs tömeg akkor a vonalaink egyenesek. De ha beleteszünk pl. egy feketelyukat vagy egy nagy csillagot a közepébe akkor a tér elhajlik. Hogy fognak akkor kinézni a vonalak, amik a tér hajlását követik?

Másik kérdés: Tegyük fel egy bolygó száguld az űrben a hajlítatlan térben. Egyenes vonalon, egyenletes sebességgel. Egyszer csak egy nagy csillag közelébe ér aminek a közelében ugye elhajlott térbe kerül a bolygó. Milyen erővel hat rá az elhajlott tér? Ugye itt nem gravitációról van szó. Persze így hívjuk, de valójában nincs vonzás csak elhajlott tér? A bolygóra hat egyáltalán valamilyen erő? Vagy csak az elhajlott tér vonalát követi egészen becsapódásig? Az elhajlott tér sem mindenható ugye, mert a lendület legyőzi, így keringenek a bolygók. A tér a tömeg felé hajlik meg ugye? A tömeg középpontja felé?

Mi hajlítja a teret konkrétan a tömeg felé? Ugye nem gravitáció, akkor mi? Egyáltalán hogy lép kölcsönhatásba az anyag a semmivel? A tér az semmi. Bocsánat kicsit sok a kérdés, aki válaszolni tud, kérem segítsen.

2021. ápr. 6. 14:56
 28/102 anonim ***** válasza:

Hogy fognak akkor kinézni a vonalak, amik a tér hajlását követik?

Így: +--++--/-/-/+++

Milyen erővel hat rá az elhajlott tér?

Az elhajlított tér igen erős erővel hat rá, szakzsargonban a "bikaerős"-nek becézett.

- Ugye itt nem gravitációról van szó. Persze így hívjuk, de valójában nincs vonzás csak elhajlott tér?

- Nincs kanál. Te vagy a kanál

A bolygóra hat egyáltalán valamilyen erő?

- Az erő ott van mindenhol, körülötted a fákban,kövekben... érezd az Erőt, de sose használd támadásra, csak védekezésre.

Vagy csak az elhajlott tér vonalát követi egészen becsapódásig?

- Miért csapodna be?

A tér a tömeg felé hajlik meg ugye?

- Előfordulhat, de nem feltétlenül.

A tömeg középpontja felé?

- Akár oda is.

Mi hajlítja a teret konkrétan a tömeg felé?

- A vonzás, (ami úgye nem gravitáció?)

Ugye nem gravitáció, akkor mi?

- Mindig van a fizikában egy ütőkártya, egy adu, ami mindent visz, amiről fogalmunk sincs, ilyenkor dobják be a következőt: háttérsugárzás,fekete lyuk, sötét anyag,

Egyáltalán hogy lép kölcsönhatásba az anyag a semmivel?

- Bocs, ezt nem hiszem, hogy semmi, amit semminek hiszel. A teremtő nem teremthet semmit.

A tér az semmi. Bocsánat kicsit sok a kérdés, aki válaszolni tud, kérem segítsen.

- Én is várok egy hozzáértő válaszára, mert érdekes a téma.

2021. ápr. 6. 18:45
 29/102 anonim ***** válasza:

A tér görbületét a klasszikus gumilepedős analógiával lehet ábrázolni 2D-ben. 3D-ben értelemszerűen ez nem nagyon kivitelezhető , de talán jó közelítés ezt a 2dimenziós ábrát fejben kivetítened 3 dimenzióba.

Szerintem jó párszor leírtuk, hogy a gravitáció a téridő görbülete, nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne ezt megérteni, hogy még mindig

össze-vissza kell kavarnod a kifejezéseket. Mindegy.

Ha nincs más hatás, értelemszerűen az adott test a téridő "meghajlását" ugyanúgy követi, mint az "egyenes" voltát.

A gravitáció még mélyebb okát, a tér görbülésének pontos okát pedig lehet kutatni, biztos Nobel-díjat ér.

2021. ápr. 6. 19:04
 30/102 A kérdező kommentje:

"A tér görbületét a klasszikus gumilepeA tér görbületét a klasszikus gumilepedős analógiával lehet ábrázolni 2D-ben. 3D-ben értelemszerűen ez nem nagyon kivitelezhető , de talán jó közelítés ezt a 2dimenziós ábrát fejben kivetítened 3 dimenzióba.dős analógiával lehet ábrázolni 2D-ben. 3D-ben értelemszerűen ez nem nagyon kivitelezhető , de talán jó közelítés ezt a 2dimenziós ábrát fejben kivetítened 3 dimenzióba."

-A gumilepedőnél nincs térhajlás, az anyag hajlik, méghozzá egy erő, a gravitáció hatására, most meg a gravitáció okát keressük nem a hatásait, ezért ez a példa egy nesze semmmi fogd meg jól. Annyira sem érted mint én sajnos.

"Ha nincs más hatás, értelemszerűen az adott test a téridő "meghajlását" ugyanúgy követi, mint az "egyenes" voltát"

-Kemény vagy mint a 3 hetes bikafos télen, hogy neked ez ilyen értelemszerű. Bejött az élet Budán.

2021. ápr. 7. 08:14
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!