Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy a Föld nem lehet...

Igaz, hogy a Föld nem lehet gömbölyű?

Figyelt kérdés

Ha gömbölyű lenne és forogna, akkor a Coriolis-erő miatt az esőnek el kéne térülnie, mégis azt tapasztaljuk, hogy a felhő alatt ér földet.

A forgó Föld légkörébe csapódó meteoroknak nem csak a haladási irányukkal ellentétesen kellene csóvával rendelkezniük, hanem a Föld forgásával ellentétes irányban is. Ugyanez még inkább igaz a Föld Nap körüli keringésével ellentétes irányra.

A forgó Föld felszínén konvektív áram jön létre, aminek Maxwell 4. törvénye értelmében mágneses teret kell keltenie. Ilyet azonban nem tapasztalunk.

2021. jan. 24. 00:37
❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯
 141/265 Wadmalac ***** válasza:
100%
Ha nem működik a clickbait, akkor abbamarad.
2021. jan. 28. 12:32
 142/265 anonim ***** válasza:
0%

"Valaki az összeesküvök közül hozzászólhatna, hogy teljesen el vagyok-e tévedve, vagy jól és logikusan látom-e a dolgokat a fizika tükrében."

Látod, még melletted se állnak ki. Szerintem hagyd őket a francba és állj át a jó oldalra.

2021. jan. 28. 13:10
 143/265 anonim ***** válasza:
0%

"Ebben az esetben viszont kivettük a képletböl az egyik környezetet, és áthelyeztük azt egy másik környezetbe, tehát egy teljesen más viszonyítási rendszert hoztunk létre, ami matematikailag (és logikailag) függetleníti egymástól a két dolgot, értelmetlenné válik az alapfeltevés."

Tehát szerinted a tér egy pontjában lehet egyszerre 5 T és 15 T is a térerősség attól függően, hogy mihez képest nézzük a térerősséget? Vagyis szerinted a térerősséget nem lehet ábrázolni egy 3 dimenziós vektortérben?

2021. jan. 28. 13:17
 144/265 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Látod, még melletted se állnak ki. Szerintem hagyd őket a francba és állj át a jó oldalra."

Mondta Palpatine

2021. jan. 28. 13:24
 145/265 anonim ***** válasza:
88%
Valamennyire élvezem a dolgot, mert így frissítem a tudásomat sok területen, magamtól eszembe sem jutna ezeknek így utána olvasni. Konkrét dolgokra rákeresve jobban is megy mint elöröl olvasni egy tankönyvet. Tanuló éveim alatt is jobban ment ez a módszer, ami valamihez köthetö, mint a végeláthatatlan magolás.
2021. jan. 28. 13:29
 146/265 anonim ***** válasza:
100%

Ok, közelítsük meg máshogy a dolgot.

Az általad is említett sebességek:

" a Föld közel 500 m/s-mal forog (az Egyenlítőnél), a vezetékbeli elektronok meg mindössze 0,0003 m/s-mal mennek" -ezek tények.

Következö az állításod:

"Ha forog a Föld akkor a töltéseknek van egy vezetékbeli sebessége és egy, a forgásból származó sebessége. A vezetékbeli sebesség sokkal kisebb, mint a Föld forgásának sebessége. Vagyis ha az egyenes vezető a Föld forgásával párhuzamos, akkor úgy egymilliószor nagyobb mágneses indukciót kéne mérni Maxwell szerint."

Tudományosan bizonyított (tehát neked kell megcáfolnod, hogy nem) és általánosan elfogadott, hogy a Föld forog. Ezt Maxvell is tudta, Ohm is, mindenki, aki ezeket a méréseket és számításokat elvégezte.

Mindannyian egy forgó Földön végezték el a méréseiket. Tehát a vezeték jelenleg mérhetö mágneses impulzusa az maga az egymilliószoros mágneses indukció.

Állításom:

Ha a Föld nem forogna, akkor kb. egymilliószor KISEBB mágneses indukciót kellene mérnünk a vezeték körül.

2021. jan. 28. 14:45
 147/265 anonim ***** válasza:
22%

"Ha a Föld nem forogna, akkor kb. egymilliószor KISEBB mágneses indukciót kellene mérnünk a vezeték körül."

Csakhogy a fizikusok nem ezt állítják. Középiskolában is az az állítás, hogy a vezeték körül annyi mágneses tér van, amennyit a konduktív áram gerjeszt. Sehol se mondják ki, hogy álló Földön más lenne az érték. Nem zavar téged ez a sumákolás?

2021. jan. 28. 19:32
 148/265 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Sehol se mondják ki, hogy álló Földön más lenne az érték."

Minek mondanák?

Azt sem mondják, hogy ha Süsü, a sárkány fújná plazmalánggal, akkor is más lenne.

Sumákolás. Úristen.

2021. jan. 29. 07:36
 149/265 anonim ***** válasza:
100%

Szövegértelmezés! Olvasd el még néhányszor! Ezért tagoltam a szöveget.

Hogy tudd pontosan mit kell megérteni belöle:

a fizikusok kimértek valamit forgó Földön, ez maga az alaphelyzet.

ÉN állítom hogy álló Földnél lenne kisebb, nem a fizikusok állítják.

(

Senki nem mondta hogy valaki rajtam kívül kimondott volna ilyesmit. Alapvetöen mi ketten "cáfolgatjuk egymás állításait", igaz egy teljesen értelmetlen témában, de maga a téma már elvesztette a jogosultságát, mert átsodródtunk a bizonyítás - cáfolás mibenlétének síkjára. Láthatóan ezzel sem vagy tisztában, és minden válaszoddal bizonyítod is ezt. Ha valóban folytattál volna fizika tanulmányokat felsöoktatásban akkor ezzel a részével tisztában kellene lenned, hogy hogy müködik. Jelenleg úgy néz ki, hogy még középiskolába sem jártál, ott már elég gyakran felmerül a bizonyítás fogalma. Az általad elöadott színvonal valahol az óvodakezdés környéki dackorszakkal mutat párhuzamot.

Hajlandó voltam hülyeséget állítani csak azért, hogy kiderüljön, hogy legalább egy módszertani szabályt betartasz-e, de erre sem vagy képes. Átgondolt, levezetett bizonyítást már nem is vártam, max annyit, hogy "Hmm, így még nem gondoltam rá, a kérdés valóban megfordítható de szerintem akkor sincs igazad"

Persze csinálhatnánk azt is, hogy mindketten fogunk egy-egy négyjegyü függvénytáblázatot, és "ki éppen hol nyitja ki" alapon írkálnánk, néhány "de nem - de igen" -nel megtüzdelve, és a végén megmondanánk egymást az óvónéninek :D

2021. jan. 29. 09:00
 150/265 anonim ***** válasza:
0%

Ha jól értem magad is azt gondolod, hogy logikusan nagyobbnak kéne lennie a mágneses térerősségnek. Jól értem?

2021. jan. 29. 10:24
❮❮ ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!