Miért van az hogy szabadalomleírásoknál mérnöki munkák részletes leírását nem értem meg magyarul, vagy gyakran félreértem, ellenben ha németül olvasom vagy angolul akkor azonnal világosság válik számomra első olvasás után is?
"a magyar nyelv rossz műszaki szövegekre az angolhoz képest. "
Máris egy magyartalan mondat. Ugye te külföldi eredetű személy, "expat" vagy aki Magyarországon él és ezért nehezen használja a mi nyelvünket?
Megyeget a mágyhár' nyelv, de még tanulni kellene egy kicsit.
"Örülök, hogy neked nincs fogalmad a gépi fordítás minőségéről"
Veled szemben nekem van róla fogalmam, ezért írtam a Deepl-ről.
Még mindig nem sikerült meggyőznöd, hogy magyar vagy, és arról sem, hogy rendelkezel bármiféle diplomával.
Pontosan mikor gyozkodtelek, hogy van diplomám?
A magyar nyelvtan melyik szabálya alapján probléma a fent említett mondat?
Egyébként az aki elé vessző kell a kommentedben. Ha nyelvtanon gúnyolódsz, legalább tanuld is meg.
Tovább szűkítem az idézeted, hátha így már sikerül:
"rossz műszaki szövegekre".
Kérdezzed meg a magyar nyelvtanárodat , aki a magyar nyelvvizsgádra felkészített.
Neked kedves külföldi barátom nem vesszőhibáid voltak, hanem szavak egybe vagy különírása okoz gondot. Nehéz ez a mágyhár' nyelv, ugye?
És a rossz vagy a szöveg szóval kell egybeírni a műszakit?
Amúgy a szabadalmi leírást kell például külön írni, de nekem ezt meg is tanította a nyelvtanár, csak nálad maradt ki.
Vagy csak hülyeségeket sorolsz egymás után, mert az összefüggő szöveg írása bonyolult?
Érdekes módon elment a beszélgetés mikor a magyar nyelv gyengesége került szóba. Sajna a kérdezőnek igaza van. Én is olvastam már szakszöveget angolul úgy, hogy rögtön értettem, magyarul meg sehogyse értettem. Az angol (a németet nem tudom) sokkal inkább ki van hegyezve a matematikára és a műszaki tudományokra. Sokkal több szakkifejezést használnak, ami egyértelműsít ill a megfogalmazások jóval egyszerűbbek a nyelvtan egyszerűsége miatt.
Ez nem nemzeti büszkeség vagy nacionalizmus kérdése, hanem egyszerű tény. A magyar bizonyos dolgokat nem tud jól megfogalmazni.
Az egy másik dolog, hogy az átlagmagyar semmilyen nyelven nem beszél és ez nem célja a politikának sem. Ez az ország bezáródott a nyelvébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!