Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a különbség a kapitalizmus...

Mi a különbség a kapitalizmus és a kommunizmus között? Miért jó a kapitalizmus?

Figyelt kérdés
A wikis magyarázat nekem túl kevés

2021. aug. 23. 19:00
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
45%

"Hosszú tesztelés után ez az optimumom.

Délután 1-2 óra, éjjel 4-5."

Ez durva.

Nekem például nem esik jól nappal aludni.

Amúgy a többségnek 6 óránál több, jóval több az alvásigénye.

Demagóg dolognak érzem, hogy valaki egészségtelenül kevés alvásra mutat rá, hogy na tessék, így lesz szabadidőd... (ezen az oldalon viszont gyakori az ilyen, mert itt sokan szeretnek szuperhős szerepben tetszelegni).

Akkor a sportra is rá lehet mutatni, hogy na tessék, lesz szabadidőd, ha nem sportolsz.

Végülis a gyógyszerek életben tartják az embereket.

Mindjárt jössz, hogy nagyok az igényeim, amiért a genetikai refluxnál, magas koleszterinnél és szívbillentyű gondnál nem akarok többet és ezért sportolok és eleget alszom.

(elhiszem, ha neked ilyen kevés az alvásigényed, de az átlagnak ez egészségtelenül kevés)

2021. aug. 24. 16:21
 32/46 Wadmalac ***** válasza:

Az a helyzet, hogy a megfelelő alvás mennyiségéről és módjáról mai napig álla a vita tudományos körökben is.

Saját tapasztalatom szerint a rendszeresen azonos időpontban alvás fontosabb, mint a mennyiség.

Én pedig igyekszem pontosan betartani az időpontokat és alváshosszokat.

És hétvégén is, mikor nem csörög az ébresztő, folyamatosan reggel 6-7 közt kelek, kialudva.

Említetted a 300 ezres fizu melletti 150 ezres albérletet.

Na ITT a hiba.

2021. aug. 25. 08:16
 33/46 MDaniel98 ***** válasza:
100%
A kapitalizmus képes működni ha jól csinálják. A kommunizmus idáig ezt nem tudta bebizonyítani magáról.
2021. aug. 25. 08:30
 34/46 anonim ***** válasza:

Én ugyan nem albérletben vagyok, de tudom, hogy drágák. Szerinted a villamosmegállóban aludjon?

Én nem feltétlen írom alá a túlzott rendszerességet. Én például rühellem, engem megöl. Az állatok se ugyanakkor kelnek, fekszenek mindig és nem vagyok biztos benne, hogy az ember 200 éve mindig ugyanakkor feküdt, kelt volna.

7-9 órát olvasok alvásigényként és 2 fajta embert látok alapvetően, az egyik közli, hogy neki 6 óra elég, de napi minimum 3 kávét dönt magába és sokszor álmos (ez a többség), a másik szerint 8-9 óra kell és ahogy látom, ha ennyi megvan, nem is álmosak.

Én azt figyeltem ki, hogy ha stabilan 9 óra alvás van meg, akkor annyi után ébredek magamtól illetve ha hétköznap annyi van meg, hétvégén is annyi után ébredek magamtól. Ha 8, akkor már több után ébredek magamtól, ha annál kevesebb, pláne.

Nem egy ismerősöm számol be szintén a 9 óra alvásigényről, csak az emberek időhiányosak, mindenki rohan és szabópéter-féle szemlélet van, így ez nem divat.

Sportolni se mindenki sportol. Mondjuk nekem se hobbi, hanem kötelesség, de legyűröm.

2021. aug. 25. 08:37
 35/46 Wadmalac ***** válasza:

"Én ugyan nem albérletben vagyok, de tudom, hogy drágák. Szerinted a villamosmegállóban aludjon?"

Vagyis, egy képzeletben összerakott, bizonyára néhol létező, de NEM általános problémát állítottál be mint általános rendszerhibát.

"Én nem feltétlen írom alá a túlzott rendszerességet. Én például rühellem, engem megöl."

Csak mert mást szoktál meg. Nekem sem volt könnyű az átállás a korábbi ad hoc ritmusról, de anno több alvással fáradtabb voltam, megérte.

" Az állatok se ugyanakkor kelnek, fekszenek mindig"

Hát azért eléggé. :D

És ha nem jön össze, ők sem mindennap totál fittek és kipihentek.

"és nem vagyok biztos benne, hogy az ember 200 éve mindig ugyanakkor feküdt, kelt volna."

Amúgy szintén eléggé stabil ciklus szerint keltek-feküdtek.

Érdekes módon azt hiszem az 1700-as években még elterjedt volt az éjszakai alvás KÉT részletben, az emberek felkeltek közben, mécsesnél olvastak stb. Főleg téli, hosszú éjszakás időkben.

Ez ma nekünk fura, de nekik nem volt az. És valószínűleg éppen a rendszeressége miatt az sem volt káros.

"neki 6 óra elég, de napi minimum 3 kávét dönt magába"

Ami kismillió orvos szerint egy egészséges szívű és érrendszerű embernek SEMMI káros hatást nem okoz.

Ne tekintsünk rá káros, kompenzáló tuningként.

Aki arra próbálja használni, azon nem segít ez sem.

Én is iszok minimum napi 3 kávét. Szépen elosztott időkre egymástól.

Néha hetekig kompletten kiváltom zöld teával, mert azt is szeretem ,meg a változatosságot is a rendszerességen belül.

"Sportolni se mindenki sportol. Mondjuk nekem se hobbi, hanem kötelesség, de legyűröm."

Egyébként aki nem csinálja, a többség nem azért, mert nem tudna rá időt szakítani, hanem mert nem jelent számára kikapcsolódást, örömet és inkább valami olyasmit csinál helyette, ami jobban szórakoztatja.

Régen kerékpár-versenyeztem, évtizedekig.

Ma már sokkal kevesebbet ülök lóra. Anno ez volt az egyetlen igazi hobbim. Ma már nem csak ez és mind fontos.

Az időmet meg kell osztani.

Én is állatira értékelném, hogy ha csak napi négy órát kéne dolgoznom ugyanennyiért.

Ki tudnám tölteni a plusz időt rendesen.

De olyan munkakörben dolgozok, ahol azért van némi rálátásom a munkaidőkre és az ezalatt megtermelt bevételre, szinte munkakörönként.

És sajnos nem lenne elég kevesebb.

A munkaerőérték valahol tényleg erősen variáns, viszont mellette meg egy komplett globális anyagi körforgásban azért erősen behatárolt.

Sokan azt hiszik, hogy a "szemét tőkések", gyártulajdonosok őket kiszipolyozva ronggyá keresik magukat a nekik nem továbbadott profitrésszel.

Ez rettenetesen kevés gazdasági területen állja meg a helyét.

Az átlagos ipari gyártó cégek, amik valóban kézzel fogható értéket, gépet, autót, terméket állítanak elő, nagyon szűk profitréssel dolgoznak. 3-5%, ami megmarad a nyersanyag, fizetések, rezsi, adók kifizetése után.

Ahol én dolgozom, ott kb. 4%-on áll a profithányad.

És kiszámoltam, hogy ha nonprofit módon ez fel lenne osztva a dolgozók fizetésében, arányosan, az fejenként kb. 25% fizetés-emelkedést jelentene összesen.

Szóval nem, a legtöbb helyen nincsenek a dolgozó kizsákmányolva.

A jóval magasabb, részben eszmei ill. piacérték miatti sokkal magasabb profithányadú cégeknél, pl. informatikai cégek, hálózat-szolgáltatók, bankvilág, média, ott bizony a fizetések is jóval magasabbak.

Összességében azt lehet mondani, átlagosan valóban nem kapunk különösebben kevesebbet a munkánkért, mint ami értéket létrehozunk vele.

Néhol persze ez hullámzik fel-le, ritkán extrémen is, de általánosan igaz.

Szóval istenigazából nem a kapitalizmusban van a hiba, hanem bennünk. Simán bármennyivel többet el tudnánk fogyasztani, mint amit termelni tudunk.

Pont ezért mondják, jogosan, hogy a minél kiterjedtebb robotizálás fogja elhozni a jólétet, alanyi jogon járó alapbért.

Mert az nem munkahelyeket fog elvenni, nem a munkanélküliséget növeli, hanem az adott meglévő munkás-mennyiséggel előállítható értéket, ezzel a profitot, amiből közvetetten mindenkinek jutni fog.

A robot lesz az új rabszolga, akire nem kell sokat költeni.

És amíg a robot nem lesz morálisan nézve ember, ez működni is fog.

2021. aug. 25. 09:17
 36/46 anonim ***** válasza:

"Vagyis, egy képzeletben összerakott, bizonyára néhol létező, de NEM általános problémát állítottál be mint általános rendszerhibát."

Pedig híresen drágák az albérletek - és nemcsak itthon.

Híresen - inkább hírhedten nagy probléma a fiatalok önállósodása.

"Csak mert mást szoktál meg. Nekem sem volt könnyű az átállás a korábbi ad hoc ritmusról, de anno több alvással fáradtabb voltam, megérte."

Ennyi erővel mindenre mondhatjuk, hogy csak megszokás kérdése.

"Amúgy szintén eléggé stabil ciklus szerint keltek-feküdtek."

Valamilyen szinten biztos kell a stabilitás, de nem hinném, hogy mindenkinél van értelme erőltetni például azt, hogy mindig 11-től 7-ig aludjon. Lehet, hogy már este 10-kor fáradt és el is tud aludni, máskor pedig valamiért bepörgött az agya és csak fél 1-kor, megint máskor 11-kor még benne van valamibe, csak fél 12-kor fekszik, de könnyen el is tud aludni. Én például ilyen vagyok.

"Ami kismillió orvos szerint egy egészséges szívű és érrendszerű embernek SEMMI káros hatást nem okoz.

Ne tekintsünk rá káros, kompenzáló tuningként.

Aki arra próbálja használni, azon nem segít ez sem.

Én is iszok minimum napi 3 kávét. Szépen elosztott időkre egymástól."

Kismillió orvos szerint 7-9 óra alvás szükséges a többségnek, nyilván van, akinek több, vagy kevesebb, de a 7-9 az átlag.

A kávé lehet káros például reflux esetén. Én például el vagyok tiltva tőle - mellesleg utálom is és nem is segít rajtam.

Azt pedig továbbra is demagógnak érzem (nem tőled, lehet, hogy a te alvásigényed ennyi és kész), hogy a mai, rohanó, időhiányos életben az alváson spórolnak az emberek majd közlik, hogy "arra van időd, amire akarsz", de közben egyértelműen nem elegendő nekik ennyi alvás, mert egész nap álmosak. És igen, valószínűleg tényleg nem segít rajtuk igazán, mert egész nap álmosak, mondják is és sokukon látszik is.

"Egyébként aki nem csinálja, a többség nem azért, mert nem tudna rá időt szakítani, hanem mert nem jelent számára kikapcsolódást, örömet és inkább valami olyasmit csinál helyette, ami jobban szórakoztatja."

Az emberi szervezet arra készült, hogy egész nap mozogjon. Az egész napos ücsörgés nagyon nem tesz jót neki, ahogy a napokban írta egy kérdező, az nem a testünk rendeltetésszerű használata.

Amúgy az én ismerősi körömben rengetegen vannak, ahol mindkét szülő dolgozik és az esti pár órában kellene tanulni a gyerekkel, háztartást ellátni, családi életet élni, sportolni, és hobbizni. Ez nem fér bele, egyszerű matematika. Elmesélésük alapján a gyerekkel tanulás, valamennyi házimunka fér bele és kb ennyi.

Rengeteg helyről hallok túlórázásról, mellékállásról (ez gyakori, még annál is, akinél nem is gondoltam rá), én esti suliba járok, őszre is heti 4 nap sulira számítok.

Tehát a többségnek ideje nincs sportolni. Erre továbbra is azt tudom mondani, hogy a gyógyszer életben tart. Illetve nyilván valakinek annyira jó a genetikája, hogy meg se érzi a passzív életmódot.

"És kiszámoltam, hogy ha nonprofit módon ez fel lenne osztva a dolgozók fizetésében, arányosan, az fejenként kb. 25% fizetés-emelkedést jelentene összesen.

Szóval nem, a legtöbb helyen nincsenek a dolgozó kizsákmányolva."

Lehet, hogy ilyen értelemben nincs. Nekem ezen a szinten az a gondom a kapitalizmussal, hogy egyre gyorsabb a termelés és a fogyasztás. Lassan nincs tartós cikk, javítható cikk. Egyre jobban terheljük a környezetünket, egyre inkább vágjuk magunk alatt a fát. Mialatt dolgozunk napi 8 órát, az ebédszünet majdnem mindenhol ledolgozandó/nem a munkaidő része, ahogy teszik, utazunk, túlórázunk, mellékállásolunk, továbbképezzük magunkat és rohanunk.

"Összességében azt lehet mondani, átlagosan valóban nem kapunk különösebben kevesebbet a munkánkért, mint ami értéket létrehozunk vele."

Őszintén ebbe a részébe nem látok bele. Ha értenék a közgázhoz, lehet, hogy lenne elméletem, hogyan lehetne megoldani, hogy 4 órát dolgozzunk és lassítsuk a termelés ütemét, mindezt úgy, hogy megéljünk belőle = a gazdaság komplett átalakítása.

"Pont ezért mondják, jogosan, hogy a minél kiterjedtebb robotizálás fogja elhozni a jólétet, alanyi jogon járó alapbért."

Legyen így.

Én személyesen egy biztonságos alapbérből is ellennék, csak adjanak egy tanyát.

Bár várható, hogy előbb omlik össze a most ismert civilizációnk, mint ahogyan ez megtörténne.

"A robot lesz az új rabszolga, akire nem kell sokat költeni."

Jelenleg baromi sokat kell költeni (ebben dolgozom).

2021. aug. 25. 11:57
 37/46 Wadmalac ***** válasza:

"Pedig híresen drágák az albérletek - és nemcsak itthon.

Híresen - inkább hírhedten nagy probléma a fiatalok önállósodása."

Az nem általános, hogy albérlet kell a melóhoz.

"Ennyi erővel mindenre mondhatjuk, hogy csak megszokás kérdése."

Nem mondhatjuk mindenre.

De erre konkrétan igen, mert leteszteltem és bevált, leírtam, hogy előtte én is egyben, rendszertelenül aludtam, többet és nem volt jobb.

Ennyi.

"A kávé lehet káros például reflux esetén. Én például el vagyok tiltva tőle - mellesleg utálom is és nem is segít rajtam."

Lehet, csak ez egyedi gond, éppen ezért ne általánosítsunk.

" demagógnak érzem (nem tőled, lehet, hogy a te alvásigényed ennyi és kész), hogy a mai, rohanó, időhiányos életben az alváson spórolnak az emberek majd közlik, hogy "arra van időd, amire akarsz", de közben egyértelműen nem elegendő nekik ennyi alvás, mert egész nap álmosak."

Hát, én nem nagyon látok olyan embert, aki egész nap álmos, de azért állítja, hogy ez így jó.

"Az emberi szervezet arra készült, hogy egész nap mozogjon."

Csak arról nem gondoskodott az evolúció, hogy ez egyben automatikusan élvezetet is okozzon, mert amíg szükség volt, nem kellett ilyesmivel erősíteni.

Szóval ezért a sport, mozgás sokaknak kényszerű szenvedés, ezért könnyebben hagyják el, mintha élvezet lenne.

Aztán jön a "nincs időm rá" mentség.

Nos, akinek van két órája mekiben teppedni, annak volna.

Nem állítom, hogy nincs, akinek tényleg nem jut ideje, de általában ez csak kibúvó.

"mindkét szülő dolgozik és az esti pár órában kellene tanulni a gyerekkel, háztartást ellátni, családi életet élni, sportolni, és hobbizni. Ez nem fér bele, egyszerű matematika"

Gondolod, hogy régen az emberek kevesebbet dolgoztak?

Nem nagyon.

A megélhetéshez szükséges munkamennyiség nem most nőtt a nyakunkra.

A köré körített egyéb sok minden, amit még csinálunk, az lett lényegesen több.

Ötven éve ki hordta, hozta a gyereket kocsival suliba, suliból?

Ki látogatta naponta a 10 km-re élő rokonait?

Ki kolbászolt egy bevásárláshoz negyven percet egy tecsóban?

Egyáltalán, ki ment el kilométerekre bevásárolni kocsival?

Kinek volt egyáltalán kocsija, basszus? :D

Amit műszakiztatsz, tankolsz, szervizelsz...

Az a helyzet, hogy a ma totál kitöltött napunk nagy része pont a mai kényelmi pluszok miatti kidobott plusz időnk.

Nem a kizsákmányolt munkánk, hanem a megváltozott életmódunk.

"4 órát dolgozzunk és lassítsuk a termelés ütemét, mindezt úgy, hogy megéljünk belőle = a gazdaság komplett átalakítása."

Azért te is érzed, ez milyen irreális, ugye?

Pont a robotizálás tudja még annyival felpörgetni, hogy elég legyen nekünk csak napi 4 órát beletenni.

"Én személyesen egy biztonságos alapbérből is ellennék, csak adjanak egy tanyát."

Hát, ha azt nem csak gazba veszni akarod hagyni, majd rájönnél, az mennyi munkát jelent.

Hidd el, többet, mint a mit most csinálsz.

"Bár várható, hogy előbb omlik össze a most ismert civilizációnk, mint ahogyan ez megtörténne."

Könnyen lehet, de nem alap gazdasági, hanem klimatikus okból, az azzal járó vándorlással, migrációval, területszerzési háborúkkal.

"Jelenleg baromi sokat kell költeni (ebben dolgozom)."

Telepítésre, beüzemelésre? Igen.

Sokkal többet, mint egy betanított munkás odaállítására.

De ha az már kész?

Akkor már nem.

2021. aug. 25. 13:14
 38/46 anonim ***** válasza:
92%

Értem, hogy nagyon nem tetszik neked a kapitalizmus, de wadmalac se állítja azt, hogy ez egy szupercsilivili rendszer.

Nem az.

De élhetőbb, mint bármilyen másik, ami ez előtt volt.

Mert nagyjából az egyénre van bízva, hogy mennyire zsákmányolja ki magát, attól függően, hogy milyen életszínvonalon szeretne élni.

Van választásod.

Ha egyáltalán nem akarsz dolgozni, és elvagy egy aluljáróban, és megelégszel azzal, hogy van mit enni, azt is megteheted, a szociális rendszer, meg az emberek jószándéka még így is életben tart.

De egy 18. századi Londonban vagy Párizsban nem volt semmilyen szociális rendszer, ott döglöttél éhen az utcán.

A szocializmusban, ha akartál sem élhettél volna az utcán, mert KMK, vittek be a rendőrök.

Ha arra az átlagos életszínvonalra van igényed pl., ami 40 éve a szocializmusban volt, ma kb. egy minimálbéres tengő-lengő munkával el tudod érni.

Amit ugye azt jelenti, hogy se mobiltelefon, se internet, se számítógép, se légkondi, se mikró, se okostévé, se 200 csatorna, se kóla, se mekdonaldsz, se pizzarendelgetés, hanem párizsi, zsömle, pirosarany, gyümölcs hetente egyszer.

Ezt simán hozod a minimálbérből.

Én rengeteg ilyen fiatal, huszon-harminc körül embert ismerek, bassza a rezet valami minimálbéres munkakörben, mamahotel, proli kaják, 5 évvel ezelőtti telefon, viszont sok szabadidejük van, és minden hétvégén a helyi kocsmában/diszkóban mulatoznak.

De ha tanyán akarsz élni, azt is megteheted minden további nélkül.

Mert van rá lehetőséged, szabad vagy.

És választhatod azt is, hogy kell neked ez a modern életszínvonal, és akkor többet tanulsz/dolgozol.

A szocializmusban ilyen nem volt, a feudalizmusban ilyen nem volt, az ókori, rabszolgatartó társadalmakban sem, és az ősközösségekben sem.

Ott nem volt választásod.

2021. aug. 25. 13:54
 39/46 anonim ***** válasza:

Munkához nem kell albérlet?

Akkor ne önállósodjanak a fiatalok? Illetve ha máshol akar szerencsét próbálni, ne tegye?

Ne vigyék haza a szülők a gyerekeiket (amúgy sokan viszik tömegközlekedéssel)? Ne vásároljanak be? Bár én a kevésszer sokat vásárlásnak vagyok a híve és online vásárolok, amikor lehet.

9 óra munkahelyen lét, 2 óra utazás, átlagosan 8 óra alvás az 19 óra, marad 5, családos embernek mindent abba kell belezsúfolni. Igen, azt is, hogy valamivel hazaviszi edzésről, tanul vele, elmosogat, kitereget, felporszívózik, elintézi, amit kell, hozzászól a házastársához...

Az alváshoz annyit, hogy azért, mert neked kell a nappali alvás meg te kikísérletezted, hogy percre pontos rendszeresség kell neked, attól még nem mindenki van így ezzel. Én például oviban SE tudtam nappal aludni.

Aláírom, hogy valakinek nappali alvás kell meg valakinek tényleg elegendő a 6 óra alvás, de az ajánlott a 7-9. ÉS időt spórolni alváson demagóg, én mondhatnám, hogy napi kétszer étkezem, azzal spórolok időt és bizonyhogy az én szervezetemnek így jó. (nem annyiszor eszem, példa)

Az, hogy a refluxot rontja a kávé, nem egyedi, hanem tény.

Nekem van fogalmam a kertről, mint olyanról, nekünk is volt, testközelből láttam is. Cáfolom, hogy annyit kell vele foglalkozni, mint amennyit jelenleg irodában rohadással, utazással, sulizással, sulira tanulással, külön tanulással töltök. Pláne, ha az ember nem 100%-ig akarja a saját kertjéből ellátni magát.

((fulloff magánvélemény Amúgy én úgy tartom, hogy evolúciós eredetből arra való az ember, hogy szabadban, természetben, természetközeli helyen dolgozzon és elsősorban a saját illetve családja részére hozzon létre javakat. A mai, óriásfalanszter világ, másoknak dolgozással, a sok mesterséges dologgal, egész nap mesterséges környezetben léttel, üléssel és tömegnyomorral szerintem nem embernek, nem élőlénynek való.))

Igen, 10-20 év múlva a népvándorlás, háborúk, egyre szélsőségesebbé váló éghajlat, iható édesvíz hiánya fogja a gondot okozni.

De erről mi tehet, ha nem nagyrészt a kapitalizmus? A felgyorsult termelés?

Idén is túl vagyunk már a túllövés napján.

A robotra rengeteget kell költeni a beüzemeléséig, de van karbantartás is és bizonyos élettartama is van a robotnak.

2021. aug. 25. 14:11
 40/46 Wadmalac ***** válasza:

#38: Hát ezt eléggé végigbólogattam.

Csak hozzátenném, hogy tény, elég sok, nem többségben, de jelentős mennyiségű embernek nagyon korlátozottak a lehetőségei még a mai választási szabadságban is.

Még ha ki is hagyjuk azokat, akik simán úgymond rosszul tervezik az életüket és ennek köszönhető, hogy nem érzik a létbiztonságot.

Van, aki nem tud tervezni.

Ha az országot végignézzük az északnyugati csücskétől a keleti, délkeleti vége felé, egyes nagyvárosi kiugrásokat leszámítva a létszínvonal és megélhetési választási lehetőségek száma drasztikusan esik.

Sokkal jobban, mint mondjuk az EU régebbi tag, szoci kéziféket nem átélt, jólétinek nevezhető országaiban.

Még a volt NDK területén is kiegyensúlyozottabb a megélhetési lehetőség.

Itt sajnos ennyi idő alatt illetve ilyen állami összprofit mellett még nem volt ideje a frekventáltabb ipari területeket utolérni.

A fejlődés látható, de ma még nagyon nagyok az eltérések.

Tehát ha valakinek ilyen országrészen élve nagyon randa az összkép, azt megértem.

Csak ez sem a mai rendszer hibája, hanem a hiba oka az, hogy milyen mélyről jönnek.

Ahol, akinek a szoci időszak hozta csak el az első vezetékes vizet meg áramot, annak nehéz elmagyarázni, hogy a mostani rendszer jobb.

2021. aug. 25. 14:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!