Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a különbség a kapitalizmus...

Mi a különbség a kapitalizmus és a kommunizmus között? Miért jó a kapitalizmus?

Figyelt kérdés
A wikis magyarázat nekem túl kevés

2021. aug. 23. 19:00
1 2 3 4 5
 21/46 Wadmalac ***** válasza:
80%

Kiemelném: főleg ne állítsuk be az olyan dolgokat a kapitalizmus hibájának, amiknek az oka az, hogy nincs diktatúra.

Azt meg gondolom senki nem kívánja ehelyett.

2021. aug. 24. 14:16
 22/46 anonim ***** válasza:
0%

"Igen. Alapvetően a fejlődés ilyen. És mindezért egyre többet is kapsz vissza."

Mit is?

Hogy 50 évesen nemcsak a genetikai, hanem a sport hiánya, az alvás hiánya és a stressz miatt kialakuló betegségeket is nyögöm majd és full kiégett leszek?

"Meg persze képesség-függő is, mi számít sok elvárásnak."

Jó, de azonos szintű boldoguláshoz egyre jobb képességek szükségesek. Idegennyelv-tudás, logikai készség stb. Egy gyengébb képességekkel rendelkező vagy küszködik vagy megelégszik a kasszás munkával, persze az is kellemetlen és kemény munka.

"Ne általánosítsunk úgy, mintha mindenkinek erről szólna az élete."

Aki el akar érni valamit, annak egyre inkább erről szól az élete.

"Amúgy, pl. ami képzést nekem eddig el lehetett vagy kellett végeznem, mindegyik hasznomra volt a munkám végzésében, vagy csökkentette a terhet, vagy pluszt adott hozzá, amivel vagy a pénzem több, vagy könnyebben találok másik munkahelyet, vagy simán nagyobb a biztonságom megbecsült, többre alkalmas munkaerőként."

Pont ezért KELL ma már folyamatosan tanulni. Mert az ember anyagi biztonságot akar és a kapitalizmusban az máshogy nincs.

Csak közben nincs ideje a párjára, a gyerekére, sportolni és a hobbijaira.

"Amúgy még soha senkit nem hallottam a továbbképzéseket a kapitalizmus poklaként kezelni."

Én már bőven hallottam képzésekről panaszkodni embereket.

De ettől még ma tényleg az a divat, hogy az ember alszik 5-6 órákat, hanyagolja a kapcsolatait, az egészségét, magába dönt x kávét, de azt mondja, hogy a sok tanulás szuper, ő ígyúgyamúgy bírja stb.

2021. aug. 24. 14:33
 23/46 anonim ***** válasza:
92%

""nem is várható el az egyenlőség; például egy takarító vagy egy mérnök közül nyilván a mérnök munkája „értékesebb”,..."

A maga területén mindkettő EGYFORMÁN értékes!"

Csak épp a mérnök tud takarítani, ha akar, a takarító viszont nem tud megtervezni egy házat vagy egy autót.

A bérezés kereslet-kínálat alapú - attól függ, hogy mennyi a béred, hogy mennyire van igény a munkádra(kereslet), és hogy azt a munkát hányan képesek elvégezni(kínálat).

A takarításra ugyan nagy a kereslet, de a kínálat még nagyobb, mert takarítani gyakorlatilag bárki tud.

A mérnökre is nagy a kereslet, viszont a kínálat kicsi, mert az emberek nagyon kis százaléka tudja elvégezni azt a munkát.

2021. aug. 24. 14:43
 24/46 Wadmalac ***** válasza:
92%

"Hogy 50 évesen nemcsak a genetikai, hanem a sport hiánya, az alvás hiánya és a stressz miatt kialakuló betegségeket is nyögöm majd és full kiégett leszek?"

Az átlagos várható életkor a kapitalizmus megjelenésével nem kezdett esni nálunk meg máshol sem, sőt. Szóval?

"azonos szintű boldoguláshoz egyre jobb képességek szükségesek"

Nem. A mi elvárásaink nőnek folyamatosan.

"Aki el akar érni valamit, annak egyre inkább erről szól az élete."

Aki átlag feletti akar elérni, annak átlag feletti kell nyújtania.

Nem muszáj.

Az igényekből is vissza lehet venni.

"Pont ezért KELL ma már folyamatosan tanulni. Mert az ember anyagi biztonságot akar és a kapitalizmusban az máshogy nincs."

Az biztos, hogy a totális tanulatlanságot és semmittevést nem támogatja.

Kéne?

Ismétlem ,a szociban lehetőséged sem volt feljebb jutni. Most meg lehet. De többet is kell érte tenni. Ez szerintem a rendszernek nem a bűne, hanem az előnye.

"Én már bőven hallottam képzésekről panaszkodni embereket."

Én meg az időjárásról panaszkodni, politikáról, mindenről.

"ma tényleg az a divat, hogy az ember alszik 5-6 órákat, hanyagolja a kapcsolatait, az egészségét, magába dönt x kávét, de azt mondja, hogy a sok tanulás szuper, ő ígyúgyamúgy bírja stb."

Alaptalan általánosítás.

És senki sincs erre kényszerítve.

Az igaz, hogy sokan túlhajtják magukat a még több elérése érdekében és nem gondolkodnak el rajta, hogy ér-e az eredmény annyival többet, amibe kerül.

De mindez csakis azért van, mert ott a lehetőség a többet akarásra, többet tevésre és többet elérésre.

És van, aki nem méri fel rendesen a saját korlátait vagy éppen az utat, amin azt el akarja érni.

Tényleg jobb ennél, amikor esélyed sincs magad dönteni minderről?

Egyébként, akinek nem inge, ne vegye magára, de azok szoktak ilyen kapitalizmust, szemét multikat ostorozó "szemétezavilág" panaszáradatban kitörni, akik nem tudják elviselni, hogy mások, jobb képességekkel, jobb stratégiával többet tudnak elérni, mint ők.

Én nem irigylem a pénzt azoktól, akik többet értek el. Inkább keresem az utakat, ahol saját, egyéni ötlettel, kezdeményezéssel tudok magamnak jobb helyzetet teremteni.

És belátom, hogy nem vagyok olyan zseni, aki nulláról képes multimilliomossá válni és nem is irigylem, azoknak, akik megtették, mennyit kellett ezért energiában, stresszben, munkaórában, felelősségben, kockázatban elviselniük.

Mindezt átlagos fizetéssel, munkakörömhöz képest alulfizetve, mellette hobbimból profitot termelve kiegészítve a keresetemet.

És marad időm így is kapcsolatokra, lazításra, életörömre.

Miközben körülöttem jobb potenciállal indulók lefelé mennek és közben sírnak és szidják a világot.

Régi általános igazság, hogy ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.

2021. aug. 24. 14:58
 25/46 anonim ***** válasza:
0%

Wadmalac

Én azt látom, hogy vagy ott vannak a betanított munkák (én személyesen ide sorolnám a takarítást, a call centert általában, az irodai adminisztrációt, a szalag melletti munkát, kasszát stb). Ezek keveset fizetnek és ha az ember váltani akar vagy megszűnik a munkahelye, nehezebben talál másikat. Mivel nehezebben talál másikat, ezért a munkáltatók sem biztos, hogy annyira emberségesek, úgy állnak hozzá, hogy a munkavállaló úgyis marad, mert nincs más lehetősége.

Meg van az orvos, tanár, mérnök, informatikus, kőkemény nyelvtudásra épülő munkakörök. Itt jobb a fizetés (bár az se mindenhol, lásd tanár), alapvetően nem monoton a munka, a munkavállalónak van lehetősége váltani és ezt a munkáltatók is tudják, így nagyobb az olyan cégek aránya, akik fényesre nyalják a munkavállalók hátsó felét.

Na ahhoz, hogy a második kategóriába tartozzon az ember, ki kell hajtania a belét. Rettentő sokat kell tanulni, emellett továbbképzéseket végezni, ha elsőre nem jól választ, átképeznie magát. Egész egyszerűen azt látom, hogy egyre többet kell letenni az asztalra.

Apum az átkosban sokkal könnyebben indult, mint én, nyelvtudás és diploma nélkül, egy darab, ma OKJ-nak megfelelő papírral. Én a második diplomámat csinálom és B2 szinten tudok angolul, mellette számos OKJ-m van. De már aki ma érettségizik, az is sokkal többet kell letegyen az asztalra, mint nekünk anno 2012-ben.

Nem, Wadmalac, nincsenek nagy igényeim (bár a lakásból ki szeretnék szabadulni kertesházba, igazából cserében az utazás nem vonz). Csak MEGÉLNI szeretnék biztonságosan és a munkahelyváltás esélyét fenntartani.

Igen, az elmúlt években növekedett a várható élettartam. Azért, mert a krónikus betegségeket egyre jobban tudjuk kezelni. Viszont mi van, ha az ember nem hosszan akar élni (pláne mert 10-20 éven belül társadalmi katasztrófa várható), hanem minél kevésbé betegen? Ehhez sokunknak 8-9 óra alvás kell, nagyjából a biológiai ritmusunknak megfelelő lefekvés és felkelés, heti 3-5 óra sport.

Na a fentiek mind a kapitalizmus hibái.

Én boldogabb lennék, ha nem lett volna lehetőségem informatikusnak lenni, cserében egy sokkal egyszerűbb munkával is megbecsült lennék, MEGÉLNÉK és lenne lehetőségem váltani.

2021. aug. 24. 15:19
 26/46 Wadmalac ***** válasza:
53%

"Na ahhoz, hogy a második kategóriába tartozzon az ember, ki kell hajtania a belét."

Ahhoz ki.

De a kettő a két szélsőség és jelentős lavírozási tér van közte.

"Egész egyszerűen azt látom, hogy egyre többet kell letenni az asztalra."

Igényfüggően.

Megélni simán lehet sori munkából is.

Konkrétan egy gyári sori melós, műszakokkal, túlórákkal most itt felénk többet keres, mint én az irodai műszakommal, mérnöki munkakörben.

Ha kevés munkával akarsz sokat elérni, ahhoz kell a nagy plusz tehetség, ötlet.

Gondolj bele, az "átkosban" mennyi esélye lett volna egy olyan mondjuk kickstarteres közösségi finanszírozással meggazdagodni, amire most sorozatos példa van.

"De már aki ma érettségizik, az is sokkal többet kell letegyen az asztalra, mint nekünk anno 2012-ben."

Khm, én minden évben nézem pl. a fizika és matek érettségik anyagát és sokkal, de sokkal gyenguszabb, mint amit nekem kellett írnom a kilencvenes évek elején.

Az emelt szintű, na az döfi.

De meg is adja azt az indító lökést, ami kell.

BME-re jártam a kilencvenesek végén.

Hát éppenséggel nem szakad meg a tanulónép ott sem.

Nem kellett napi 30 órát magolni, de bele kellett tenni a szürkeállományt az tény.

Még ott csináltam meg az angol és német nyelvvizsgámat is és totálisan látom, hogy mennyire fontos és szükséges.

Az "átkosban" gyakorlatilag nem létezett a külföld, persze, hogy nem kellett nyelv.

"Nem, Wadmalac, nincsenek nagy igényeim (bár a lakásból ki szeretnék szabadulni kertesházba, igazából cserében az utazás nem vonz)."

Én speciel magamnak esélyt sem látok kertes házra. Idén egy napot voltam Balatonon "nyaralni", ennyi jutott.

"Csak MEGÉLNI szeretnék biztonságosan és a munkahelyváltás esélyét fenntartani."

Létbiztonságom megvan, nem kell harcolnom érte, de többért jobb munkahely kéne.

És persze, hogy kéne több. Kinek nem?

Csak ott lavírozok azon a határon inkább, ahol nem kell megszakadnom sem és marad életem a munka mellett. Ez nekem fontosabb, mint a milliók.

És ez gond nélkül elérhető.

"Ehhez sokunknak 8-9 óra alvás kell, nagyjából a biológiai ritmusunknak megfelelő lefekvés és felkelés, heti 3-5 óra sport."

Nekem napi 6- óra, két adagban, mellette 9 óra munkahelyen, 2-3 óra otthon a "hobbimelómmal".

És jut időm a családra, barátokra, kimozdulásra.

"Na a fentiek mind a kapitalizmus hibái."

Ez csak akkor lenne igaz, ha lenne jobb. De nincs.

Ennél csak mindig, minden rosszabb volt. Hamis nosztalgia.

"Én boldogabb lennék, ha nem lett volna lehetőségem informatikusnak lenni, cserében egy sokkal egyszerűbb munkával is megbecsült lennék, MEGÉLNÉK és lenne lehetőségem váltani."

Megélnél. És lehet váltani.

Csak te sem akarsz kompromisszumot kötni az igényeiddel. Ennyi.

2021. aug. 24. 15:40
 27/46 anonim ***** válasza:
0%

Wadmalac

Az igényem megélni és váltási lehetőséget fenntartani.

Ha mondasz olyan munkát, amivel megkeresek minimum nettó 300 ezret (az elején), normális a munkáltató és van váltási lehetőség, holnap kiiratkozom a proginfóról és a munkahelyemen is felmondok.

Te 6 órát alszol két adagban?

Te tudod. Nekem például ez lenne elfogadhatatlan életvitel.

Az érettségi könnyű, ezt én se tagadom, már 2012-ben is az volt.

Viszont sok tini egy középfokú, 1 felsőfokú nyelvvizsgával és két emelt szintű érettségivel végez ma már. Sokszor még mellette diákmunkáznak vagy egyéb.

Na ez nem élet.

Nincsenek nagy igényeink, csak megélni. Aki nem örököl, az kiad havi 150 ezret albérletre. Itt kezdődik.

Egy kezdő pedagógus nem keres ennyit.

Nekem irodai adminisztrátorként nettó 133 ezer volt a kezdő fizum pár éve. Váltani is nehéz volt. Na ennél nagyobb igényeink vannak.

Szóval ennyit a kapitalizmusról.

2021. aug. 24. 15:53
 28/46 anonim ***** válasza:
5%

wadmalac 16

pont hogy kasztok vannak! a kasztok mindig is létezni fognak! egy multis sem fog soha a büdös életben hajléktalan vagy munkás lenni!

spacex jó hogy felhoztad! ki lett találva? ki... ja és nem is egyik napról a másikra hanem ez már egy 40 éves helyzet volt konkrétan!

és elon musk sosem volt "csóró" mindig is jól fektetett be már fiatalon is csak nem volt média központú...! elon musk már 20 éve ott van a dolgokban csak a média nem kapta fel!

kfc tényleg? 70 éves innováció! 1952-ben jött be! én nem a kezdeti kapitalizmusra értem mert annak pont az volt a lényege! nem hiába a csöves arab és iszlám családok/vezetők ma már világ elsők szinte mert olaj kincsekre találtak! maga az emirségek is arra épült különben ugyan olyan rossz lenne a helyzet ott mint a szomszédokban...

én a jelenlegi kapitalizmusról beszélek ahol az innováció ki van maxolva a jelenlegi tudománnyal!

ha lesz is egy innováció akkor az már nem a mostani technológia miatt lett képes hanem egy új miatt persze ezek a végletek amikhez einsteinek kellenek és nem zuchkerberg-ek!

szerintem te is látod a környezetedben hogy nagyon sok lány szinte az összes műkörmösnek ment! nálam olyanok is voltak akiknek teljesen más szakmájuk volt és jók is! ez viszont azt fogja eredményezni hogy megölik a piacot de ez más téma

a lényege hogy nem lehet 1000 és 1 műkörmös vagy autószerelő

és nem nem normális hogy a giga vállalatok nem engednek teret a kicsiknek! és mi van ha az adott kicsi nem adja el? akkor milyen válasz csapás fog jönni? pont erről beszélek hogy a kasztok közt nincs igen áthidalás! mert a konkurencia nem engedi és nem is a kicsi hanem a nagy!

kökénynek meg a caramelnek meg nem is kell eladniuk magát mert pótolhatatlanok ellenben az opitz barbinak aki teljesen kifordult önmagából és már prostituciót követ el lényegében az a munkája elsődlegesen...

a lényeg nem kell úgy csinálni mintha bármelyik véglet is a megváltás lenne mert nem az! a kapitalizmus sokszor ellehetetleníti az embert a haladásban! nem a 70 évvel ezelőtti dologról beszélek hanem a mostaniról!

2021. aug. 24. 15:56
 29/46 Wadmalac ***** válasza:
66%

"amivel megkeresek minimum nettó 300 ezret (az elején), normális a munkáltató és van váltási lehetőség, holnap kiiratkozom a proginfóról és a munkahelyemen is felmondok"

Most én sem kapok ennyit. Gépészként, kereskedői-műszaki munkakörben.

De pl. a CNC forgácsolóink jóval fölötte keresnek.

A peched, hogy anno a fél világ informatikusnak ment és ma ezért minőségi válogatás van köztük.

"Te 6 órát alszol két adagban?

Te tudod. Nekem például ez lenne elfogadhatatlan életvitel."

Hosszú tesztelés után ez az optimumom.

Délután 1-2 óra, éjjel 4-5.

"Nekem irodai adminisztrátorként nettó 133 ezer volt a kezdő fizum pár éve."

Hát az xar.

2001-ben kaptam CNC szikraforgácsolóként 140 nettót.

2021. aug. 24. 16:01
 30/46 anonim ***** válasza:
8%

wadmalac 28 vagyok! a takarításhoz ma már kell végzettség nem tudja a mérnők sem meg csinálni mert vegyszerekkel dolgozik a takarító is! nem most vezették be ezt a törvényt mert sok eset volt ahol a hülye össze keverte vagy meg sértette magát!

és ha már a kapitalizmus szapulása...

jelenleg építőiparban dolgozok apámmal... nem ez az elsődleges szakmám sőt nem is szakmám ":D a szakmám üzletvezető!!! kib*szott üzletvezető 22 évesen! 6 évet tanultam rá de nem tudok elhelyezkedni benne mert 2 éves tapasztalatot követelnek el mindenhol! de hogy szerezzek tapasztalatot ha mindenhol csak úgy vesznek fel még kisegítőben is hogy van tapasztalatom!

és pénz ügy... építőiparban jobban keresek apámmal mivel egyéni vállalkozó is vagyok fater mesterien tudja én kis korom óta segítek a ház körül elég jól vágom... 1 hónapos munkákért kapunk 800-1,5 milliós pénzeket ebből átlagosan olyan 600-1,2m marad meg... ketten le zavarjunk a fő munkát ha kell segítség akkor meg veszek fel még 1-2 embert! pénzügyileg nem mondom hogy rossz de 6 fuking évet tanultam a semmire mert a rendszer nem enged elhelyezkedni! és ne haragudj a fiatalságom miatt állandóan meg vagyok kérdőjelezve "te üzletvezető vagy?" "vállalkozó" "felhorkantás" nem modnom mind a fizikai munkát mind az üzleti részt qurvára vágom

ja és mikor pesten vizsgáztam voltak kb 100-150-en mert egy országos vizsga volt de abból talán láttam 2-3 korombelit... ja ez 2 évvel ezelőtt volt ":D

a társadalom küszködni fog 5 éven belül mert csak az "öreg rókák" tudnak érvényesülni a fiatalok pedig nem tudnak tapasztalatot szerezni

a covid alatt sem volt probléma az építésipar a csók miatt meg nagyon sok munkánk volt és lesz is még (a 80% nem is cigány volt érdekesség képen ":D)

2021. aug. 24. 16:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!