Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A vallástól való egyre erősebb...

A vallástól való egyre erősebb eltávolodás okozza a nyugati népek morális, etikai hanyatlását?

Figyelt kérdés

Én nem vagyok egy vallásos személy, viszont elég egyértelmű, hogy egy elég komoly nevelő, művelő hatást váltott és válthat ki a vallásgyakorlat, még ha az ember nem is éli magát bele annyira az isten-hitbe, csupán az üzenetek, lényeg megragadásáért jár el különféle misékre, hittan órákra, vallás órákra stb.

Nos a liberális világban egyre kevésbé érzik szükségét az emberek a vallásnak, egyre több az ateista ember. És véleményem szerint az ateista gondolkodás elég veszélyes embereket szülhet, hiszen ugyebár tetteikért senki előtt nem kell elszámolnia ezek szerint az embernek, még csak egy természetfeletti, morális tekintetben tökéletes entitás előtt sem, így szabad mindent.

Azt is mondhatják, hogy nincs szükség hitre a morális értékek elsajátításához. Ez igaz is lehetne, viszont nincs semmi olyan alternatív művelő szerv, intézmény vagy bármi ami morális nevelés szerepét átvette volna az egyháztól.

2020. jún. 24. 10:53
1 2 3 4 5 6 7
 21/63 sadam87 ***** válasza:
57%

"Az uniformizálás meg állítólag diktatórikus lépés."

A szegregációnak nem az uniformizálódás az ellentéte. Amúgy Finnországban tudtommal meglehetősen egyformák az iskolák, valahogy még sem a diktatúrára asszociálok az országról.

"Amúgy a társadalom nem szegregált, hanem szegregálódik."

Azt mondjuk nem nagyon értem, hogy szerinted miért nem jó kifejezés a szegregált. A szegregált kifejezés egy állapotra utal, ami a szegregáció folyamatának egy következménye, tehát a szembeállításod szerintem elég értelmetlen.

"Magától."

Nyilván nagyon sok spontán folyamat befolyásolja ezt, de hogy erre nem lehet hatni, az nem igaz. Például az oktatási rendszer nagyon sokat tehet a társadalmi különbségek, széthúzások csökkentéséért. Azaz nálunk inkább csak tehetne, mivel az OECD-n belül az egyik legnagyobb mértékben nálunk határozza meg a diákok teljesítményét a szülők szociális és gazdasági státusza (főleg a matematika és természettudomány területen).

[link]

('Equity related to socio-economic status' fejezet)

De emellett a médiának és a politikának is elég komoly szerepe van a társadalmi szegregáció befolyásolásában.

"Ez a demokrácia "mellékhatása", megengedősége, amit a liberalizmus még jobban elősegít."

Aha, tehát szerinted annál erősebb a szegregáció, minél nagyobb fokú a demokrácia. Hát kíváncsi vagyok...

Nem nehéz ezt számszerűsíteni, de itt egy felmérés, hogy mennyire vannak előítéleteik a feketékkel szemben a fehér embereknek országonként. (Ez talán valamennyire jó asszociációt ad a társadalmi szegregációval kapcsolatos gondolkodásra. Persze a tökéletestől messze van.) Valahogy Fehéroroszországban meg Ukrajnában nagyobb az előítéletesség, mint Nyugat-Európában. Biztos a nagyobb fokú demokrácia miatt.

[link]

2020. jún. 24. 12:38
 22/63 sadam87 ***** válasza:
100%

"Lásd manapság a Holokausztot is cáfolják és kérik, hogy bizonyítsák be. "

Mutatnál egy komoly történészt, aki cáfolja a holokausztot?

2020. jún. 24. 12:40
 23/63 anonim ***** válasza:
19 Szerintem nagyon el vagy tévedve a társadalomtudományok működésével kapcsolatban.
2020. jún. 24. 12:41
 24/63 anonim ***** válasza:
Imádom ezeket az állító kérdéseket. Mi is tudunk ám ilyeneket írni. Pl: A kérdező vallásossága összefüggésben áll az édesanyja köztudottan kicsapongó nemi életével?
2020. jún. 24. 12:43
 25/63 A kérdező kommentje:

24

Ez is egy példája a morális romlásnak, amikor valakinek az édesanyjával viccelődünk. Voltak idők amikor felkoncolták az ember emiatt, manapság meg megúszod barátom.

2020. jún. 24. 12:49
 26/63 Wadmalac ***** válasza:

"Azt mondjuk nem nagyon értem, hogy szerinted miért nem jó kifejezés a szegregált. A szegregált kifejezés egy állapotra utal, ami a szegregáció folyamatának egy következménye, tehát a szembeállításod szerintem elég értelmetlen."

Én a szegregált kifejezésből a céltudatos, szándékos ilyen irányultságú hatásra asszociáltam, ha nem erre gondoltál, akkor nem releváns a reakcióm.

Mindenképpen azt akartam jelezni az én verziómmal, hogy a szegregálódás nem célirányos folyamat, hanem a körülmények eredménye.

"Aha, tehát szerinted annál erősebb a szegregáció, minél nagyobb fokú a demokrácia. Hát kíváncsi vagyok..."

Én ezt a kettőt nem tenném fix arányviszonyba, de sokszor erősen összefügg.

2020. jún. 24. 12:53
 27/63 Wadmalac ***** válasza:
Ha te a szegregáció alatt ennyire egyértelműen rasszizmust akarsz érteni, akkor két malomban őrlünk.
2020. jún. 24. 12:54
 28/63 hollófernyiges ***** válasza:
95%

"az ateista gondolkodás elég veszélyes embereket szülhet, hiszen ugyebár tetteikért senki előtt nem kell elszámolnia ezek szerint az embernek"

Szóval te csak azért nem ölsz, rabolsz, erőszakolsz, mert úgy gondolod, hogy ott áll mögötted egy angyal kockás füzettel és mindent feljegyez, a végén meg el kell számolnod? Ha egészen biztos lennél benne, hogy nincs elszámolás, egyből nekiállnál erőszakolni?

Egyébként meg hasonlítsd össze az ateista (mint mondjuk Finnország, Csehország, Japán) és a mélyen vallásos (pl. Brazília, Szomália) bűnözési statisztikáit vagy akár egy országon belül a börtönben lévők vallásosságát a kintiekével).

[link]

[link]

2020. jún. 24. 12:57
 29/63 anonim ***** válasza:
28 le fognak söpörni azzal, hogy objektívan nem mérhető dolgokról van szó, s így bárkinek bármilyen állítása, véleménye, tévképzete a bukott nyugati demokráciákról legyen komolyan véve.
2020. jún. 24. 13:00
 30/63 sadam87 ***** válasza:

Nem is állítottam, hogy tudatos folyamat, de tudatosan lehet gyengíteni (vagy épp erősíteni).

"Én ezt a kettőt nem tenném fix arányviszonyba, de sokszor erősen összefügg."

Ezt az állítást valamivel alá is támasztanád?

Nem azt értem (akarom érteni?), csak ez volt a legközelebbi értékelhető adatsor, amit találtam. Viszont a rasszizmus és a szegregáció meg szerintem függ össze (még ha természetesen nem is ugyanazt jelentik). Azért is tűnik itt némileg relevánsnak az általam linkelt térkép, mert Magyarországon (is) az iskolai szegregáció részben etnikai alapú.

2020. jún. 24. 13:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!