A tudomány azért nem vállalja fel az ateizmusát, mert attól fél, hogy elveszíti a doktoranduszai egy részét, illetve hogy csökken az ismeretterjesztés népszerűsége?
Köztudott, hogy a tudomány ateista, de ezt valamiért nem akarja felvállalni. A tudományos közösség akkor lenne korrekt, ha a Nature magazin egy különkiadásában elmagyarázná, hogy ők úgy vélik, nem létezik Isten.
Richard Dawkins azonban az Isteni téveszne című könyvében megmondta azt, amit a természettudomány gondol.
Na, akkor az én kérdésem már csak az, hogy miért egy több mint 70 éves férfira hárult ez a feladat?
#29, Ha már tudományos módszertan, akkor jó lenne egy hiteles statisztika erről a 99%-ról :)
Ne keverjük a vallást és a hitet az egyházakkal! Nem csak az a hívő ember, aki misére jár, meg bólogat valami szobor előtt.
Nagyon sokaknak teljesen önálló gondolatviláguk van erről, és maximálisan elhatárolódnak a harácsoló, politikába belefolyó egyházaktól.
Eleve amúgy valamilyen szinten mindenki hívő, mert ez az emberi agy velejárója. Csak sokan ezt tagadják. Ezeket a tudósokat sem lehet tisztán ateistának besorolni.
Ez egy pszichológia jelenség, főleg a halálos ágyán az embernek, morfiummal belőve.
Személy szerint én elég sok komoly eredményeket elért tudóst ismerek, aki hívő valamilyen szinten. Mivel magánügy, ezért csak ritkán kerül szóba. Nyilván a kellő szintű intelligencia szükséges hozzá, hogy ne egy szakállas bácsit képzeljenek el, aki ősrobbanás meg evolúció helyett pikpakk teremtett.
Hanem mondjuk az élet kialakulása, akkor véletlen lehetett, és csodálatos dolog... hogy az felfogható az anyag egy magasabb szintjének. Ehhez semmiféle istenség vagy egyház nem kell, csupán egy érzés.
Gyanús, hogy rossz fórumokat nézel.
Persze, sok emberben ott lehet a vallásos hit csírája.
Ezzel semmi gond addig, amíg a munkájában ettől el tud vonatkoztatni.
De az ateistáknak ez azért könnyebb, mert eleve nincs bennük ilyen, amit le kellene küzdeni ahhoz, hogy dolgozni tudjanak.
Akinek küzdenie kell a munkájában emiatt... az szó szerint értelmezi a vallását. Ott valami nem oké akkor.
Viszont ilyennel még sohasem találkoztam, sőt higgadtabban elfogadják az Univerzum hatalmas méreteit és a jelenleg tudomány által megválaszolhatatlan kérdéseket.
Ugyanis gondoljunk bele, a hit és a vallás azért kísér végig minket ősidőktől fogva, mert ez egyfajta feldolgozása a világnak az elme által.
A feldolgozhatatlan, megválaszolhatatlan, és természettudomány által nem lefedett terület az ember számára mindig nehézséget jelentett. Még a legnagyobb koponyák számára is.
Ez sok esetben frusztrációt és szorongást szül. Az agy pedig talál valami módot, hogy ezeket feldolgozza.
Miért gond az, ha a tudós ember agya a megválaszolhatatlan kérdéseket rendszerbe foglalja, onnantól nem szoront tőle többé, és a természettudománnyal tud foglalkozni, a teljes valójában?
Az eredeti kérdés, és a megjegyzés is, amire reagáltam az ateizmusról szólt, nem a vallásosságról. Szóval nem egészen értem a hozzászólásod lényegét. Egyébként a második linkben szereplő felmérésben a vallási hovatartozást is rögzítették, böngészd nyugodtan.
"Gyanús, hogy rossz fórumokat nézel."
Természetesen előfordulhat. (Bár megjegyzem, a második link egy tudományos publikációra utal, ha ráböktél volna, láthattad volna.) Mindenesetre jobb mint betippelni pár kamu adatot. (Ugye a tudományos munkásság alapja, hogy méréssel vagy (megbízható) forrásokkal támasztjuk alá a mondandónkat...)
"az szó szerint értelmezi a vallását."
Az más dolog, belőle nem is lesz tudós soha.
Én nem erről beszéltem.
Tegyük fel, hogy egy embernek mondjuk 2 gondolata támad percenként, mikor egy témán dolgozik.
Ebből a hívőnek az egyik az, hogy ezt az isten teremtette ilyenre.
Ez lehet, hogy igaz - viszont a kutatást semmilyen módon nem viszi előre.
Tehát az ateista kutató máris 1 gondolat előnyben van.
Aztán jön a következő - pl. hogyan alakult ki a világunk?
A hívő első gondolata: az isten teremtett egy RENDEZETT és CÉLSZERŰ világot.
Ez viszont tévút, mert a világunk se nem rendezett, se nem célszerű!
Tehát őneki nem elég, ha csak túlteszi magát ezen a gondolaton, de még arra a felismerésre is el kell jutnia, hogy TÉVES volt az alapfeltevése!
Ez pedig igen hosszú idő lehet!
Végül pedig: egy hívőben nagyon sokszor felmerül, hogy vajon az isten helyesi-e, amit ő most éppen készül kifejleszteni?
Persze normális esetben eljut odáig, hogy igen - de mennyi idő múlva?
És ha tudat alatt ezt mégsem fogadja el?
Akkor az agya MINDENT meg fog tenni, hogy blokkolja az új felfedezéseket!
Még egyszer: ezekhez nem kell vakhívőnek lenni.
A különböző embereket különböző mértékben fogják gátolni a munkájukban ezek a jelenségek.
De gátolni fogják, az 100%!
#36, Kiragadtál egyetlen szegmensét a hítnek.
Ki beszélt itt istenekről meg teremtésről?
Pont ezt mondom, hogy az általad felvázolt kérdésekre a tudomány ad választ egy hívő tudósnak is. Pont. Ebben nincs vita!
Ezért fel se merül az a gondolatmenet amiről te beszélsz, mert komplementerhalmazokról beszélünk.
Már ne haragudj: egy hívő agyának FONTOS része az, hogy az istene létezik, ő alakította a világot, ráadásul okosan és célszerűen, valamint parancsai, elvárásai vannak.
Ezeket nem tudja könnyedén figyelmen kívül hagyni, mert akkor már ő nem lenne hívő!
Ezeket írtam meg részletesen, hogy a kutatásban milyen problémákat okoznak.
Nem okozhatnak, hanem okoznak!
És még egyszer: csak a vakhívőknél okoznak ezek akkora problémát, ami ténylegesen leállítja a kutatást is.
Normális hívőt csak zavarnak, hátráltatnak a kutatásban valamilyen módon.
Hány hívő tudóst ismersz?
Mert én legalább 10-et, szóval szerintem egyáltalán nem ismered a hívőket, meg úgy általában a hit jelentését.
Lepontozás helyett inkább cáfolni kellene, amit írok.
A statisztika egy dolog: azt lehet, hogy rossz helyen néztem.
De érveket nem írtatok, éjsötét hívők meg szépen pontoznak lefelé.
Persze ők meg nem írnak semmit.
Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!