Nem gondoljátok, hogy a szexet meg kellene szüntetni a túlnépesedés elkerülése érdekében?
Tegyük fel, hogy a WHO, és így az ENSZ, meg az összes világszervezet támogatná a kezdeményzést, és kiépíthető lenne az egész világon a megfelelő orvosi felszerelés az in vitro megtermékenyítéshez, továbbá képesek lennénk majd a jövőben akár szintetizálni is az emberi ivarsejteket.
Nem lenne akkor jó ötlet, ha csak mesterségesen lehetne szaporodni, természetesen pedig nem? Ezt úgy oldanánk meg, hogy miután minden férfi lead bizonyos mennyiségű hívivarsejtet akkor, amikor ivaréretté válik, aztán kasztrálnánk őket, valamint a nőknek is eltávolítanánk a petefészkét bizonyos számú utód megszülése után. A kasztrálásokig pedig a szex bűncselekmény lenne, aki csinálná, az nagyon súlyos büntetést kapna, én életfogytiglanra vagy halálbüntetésre gondolnék.
Így lehetővé válhatna szabályozni a népességet, mert minden ember csak annyi gyereket vállalhatna, amennyi engedélyezve van, mondjuk 2 főnként 1-et, így lecsökkenhetne 1 generáció alatt felére a populációnk.
Ha pedig már előállíthatnánk magát az embert szintetikus úton, akkor már in vitróra sem lenne szükség.
Mit gondoltok erről a tervről?
" az emberi alkotások értékén bármit változtatna az, ha mindenféle anyagi működés termékei lennének. Ez csak annyit jelent, hogy a minket körülvevő anyag bámulatos és csodás dolgokra képes"
Nem változtatna, szerintem sem, csak szerintem nem úgy van.
Szerintem.
(Bár én a vers mögül hiányolnám Goethét, Tóth Árpádot, mert szeretem, de ez csak magánnyomor, a költők úgyis jóban vannak a halállal, a kérdező meg rühelli a költészetet.)
- a világban / és főleg a gyakorin - ma elfogadott, hogy az anyag a saját hajánál fogva felemeli magát és keletkezik egy gyönyörű vers.. Amin én álmélkodhatok, mire képes az anyag!
Lehet csodálni, hogy az anyag mire képes, ám ez esetben is az ALANY tekint rá. Az ALANY van lemetszve a folyamatokról - és a szintetikus előállításnál is az alany lesz, aki sérül, vagy aki hiányzik.
De azért írtam, hogy fordításnál figyelje meg a kérdező, mi történik. Meg kell kísérelni MEGFIGYELNI, egy gondolat SZÜLETÉSÉT, "a semmiből egy világot teremteni" - ahogy azt a nagy matematikus, Bolyai írta apjának.
minden jót!
Ez itt a tudomány kategória, nem pedig az ezotéria, sem a vallás, ráadásul ez nagyon offtopic, ami most feljött, de ha már leírtad, hozzáfűznél pár dolgot.
Ha mesterséges megtermékenyítéssel állítasz elő embert, az semmiben sem különbözik a természetes úton létrejövőtől. Sok ember van, aki ilyen úton fogant, mégis teljes értékű életet él, és ugyanolyan értelmes, mint mások. A te szavaiddal élve: "van lelke és szelleme".
A szintetikusan előállított szintén ember pontosan ugyanilyen lenne. A biokémia fejlődésével szerintem belátható időn belül szintetizálni tudják majd az ivarsejteket, hiszen a kémiai összetételük ismert, és ez a lényeges, ugyanis így elméletileg lehetővé válik az előállításuk.
Na most, ha a biokémikusok képesek lesznek szintetizálni ezeket a sejteket a gyakorlatban is, akkor ezek a sejtek pontosan ugyanolyanok lesznek, mint a természetesek, amiket a here/petefészek termel.
Vagyis a kémiai összetételben nem lesz különbség. Akkor mondd már meg nekem, hogy ha ezeket összerakjuk ugyanúgy egy lombikba, akkor a belőlük létrejövő zigóta, majd szedercsíra, hólyagcsíra, embrió, ember miben fog különbözni egy természetes úton létrejöttől?
Ha ugyanolyan DNS-t szintetizálunk, mint amilyet a szervezet is tud, akkor miért ne jönnének létre emberi tulajdonságok? Miért ne lenne azonos a megszületendő gyerek agyműködése?
Mert hogy minden dolog, ami minket emberré tesz, az agyban keresendő. Minden szellemi tevékenységünk az agy egy bizonyos részének aktivitására vezethető vissza.
De megkérdezem:
Szerinted a lélek hogyan kerül bele az emberbe? Egyáltalán mikor? És miért nem mérhető, kimutatható, ha kölcsönhat az emberrel?
Nem véletlenül a materializmus az elfogadott világkép a 21. században. A tudomány fejlődésének hála elég egy EEG, és megtudod, hogy az egyad melyik része dolgozik éppen, amíg te verset fordítasz vagy bármilyen művészeti tevékenységet folytatsz.
Nem kell ide transzcendens dolgokat belelátni, az evolúciónak hála igen összetett idegrendszerrel rendelkezünk, ami lehetővé teszi ezeket a képességeket.
Éppen ezért is furcsállom, hogy sokan nem értik meg, miért kellene nekünk az állatvilág fölé kerülnünk a szaporodásban is.
"ha ezeket összerakjuk... ember miben fog különbözni egy természetes úton létrejöttől"
- talán semmiben,megszületik egy kis újszülött.
Következik a pedagógia:
az ember emberré levést az embertől tanulja.
Ha nem lennének körülötte éntudattal rendelkező lények -a függőleges helyzetet sem venné fel - kifejlett agy ide, vagy oda.
És persze emberi szót érteni és emberi szóval beszélni sem tudna - és egy idő után már nem is lehetne megtanítani ezekre.
Na de nem offolok tovább, ez a tudomány helye, a tudatról beszélni itt undorító.
köszönöm a beszélgetést, minden jót.
"tudatról beszélni itt undorító. "
Ebben a témában egyedül a szex az undorító.
Amiről beszélsz, annak max nincs értelme egy tudományos kategóriában, de miért lenne undorító? Sőt, az ezotériában vagy a vallásban örömmel olvasnák az emberek.
Nem foglak zavarni, törlöm is a listámból a kérdést, hogy engem se nyugtalanítson, csak búcsúzóul 2 megjegyzés:
1. az ezósokhoz közöm nincs!
2. a "Tudományok"-> "Egyéb" alatt nem csak "természettudományok" értendők.
lásd itt a címeket:
Társadalomtudományok és Bölcsészet
Alkalmazott élettudományok
Műszaki- és élettelen természettudományi területek
Alkalmazott társadalomtudományok (Neveléstudomány)
Alkalmazott multidiszciplinák
--
ezek nagy részénél (vagy inkább mindegyiknél) kardinális kérdés, hogy ne egy sejthalmaznak tekintsük az embert, ide-oda dobálva különféle címkés dobozokba pl "ezós", hanem szellemmel és szabad akarattal rendelkező lénynek. Ennek emberi és társadalmi vonatkozásai is vannak.
--
Viszontlátásra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!