Más is volt ezzel így, a Last of us 2 kapcsán? (spoiler alert!)
Az egy dolog hogy technikailag, az egyik legjobb játék, ez tény.
De első csalódásom, a közepe fele megláttam hogy Abby vel kell menni, szép virágos mezőn, kutyát simogatunk, stb..
Megállítottam a játékot, és fogtam a fejem hogy:
"Édes istenem, most remélem nem fogják elrontani az eddig felépített élményt a mai divatos
"a harag, bosszú nem old meg semmit, ismerjük meg a másik oldalt is"
Liberális szrsággal.
De, ez lett, de elfogadtam, mi mást tehettem volna, ha már megvettem, végignyomtam a második felét ezzel a baltával faragott transzvesztitával.
Aztán ugye az lett a vége amire számítottunk a közepétől.
Nemrég újrakezdtem, kicsit jobban elfogadva, hogy bármit teszek, nem állhatok bosszút.
De, olyan 4 óra játék után meguntam az egészet.
Igen, ez a The Last of Us, nem illik ilyet mondani, de ez van.
A játékban csak ölünk, vagy kattogót, vagy fertőzöttet, vagy embert. El tudunk bújni, lopakodni, halkan gyilkolni, de tulajdon képpen ezeket már a Metal Gear Solid 1 ben, vagy a Splinter Cell 1 ben is tudtuk. Én imádom a filmszerű játékokat mondanivalóval, pl a Detroit a kedvencem, de itt valahogy azt éreztem a második nekifutásnál, mikor már megszoktam a grafikát, hogy tulajdon képpen nem sok beleszólásom van a történet végkifejletéhez, és csak ugyan azt csinálom.
A játék nem is nagyon enged tovább, ha nem nyírod ki az embereket, így sok választásunk nem magyon van Ellie vel, ha már az a vége hogy jujj milyen pszichopata lett, és a bosszú nem old meg semmit.
Szóval a második végigjátszásnál éreztem azt hogy UNATKOZOM. Kattogókat, embereket, fertőzötteket ölök kis zónárol zónára, és ennyi.
Rögtön hozzá is teszem hogy elfogadom, hogy valakinek bejött a vége a játéknak, értettem az üzenetét, csak nem kellett volna beleerőltetni ezt ebbe a bosszúgame be.
Másodjára egyszerűen meguntam, és az öléstől is elment a kedvem, hála a játék második felének.
Sokan dícsérik az AI-t, de pl a Metal Gear Solid 5 ben se sokkal gyengébb szerintem, és ott nem is muszály ölnöd.
Annak idején imádtuk pl a Max Payne-t, mert igazi bosszújáték volt, nem kellett sajnálni az ellenséget.
Szóval nálam elveszett a második végigjátszás varázsa, a játék második fele/ végső üzenete miatt.
50-es pont a jatek tetsztje az hogy mennyire vagy nyitott gondolkodasu. Mennyire erzel pozitivabb erzeseket azok irant a karakterek irant akiket elobb megismertel.
Ha Abby es az apja lett volna az elso jatekban, raadasul Abby jo csaj is lett volna (vmiert ez is pozitivan hat sok egyszeru emberre), majd jott volna Joel es ugyanugy megolte volna Abby apjat, akkor meg Joel-t es Ellie-t utalnad.
Az a baj hogy sok ember nem latja a dolgok forditottjat.
Abby motivaciojat csak meg kell erteni, nem kell helyeselni.
Lev sztem egy nagyon rossz karakter. Utaltam az ostoba viselkedse vegett. Mikor pl. Abby ugy utalt a Seraphite-okra hogy "scars" akkor Lev egybol kijavitotta annak ellenere hogy ot is ki akartak csinalni. Raadasul viszzement az anyjaert aki szinten meg akarta olni igy a novere, Owen es Mel is meghalt.
"azt a visszamenést még be lehetett tudni egy gyermeki nagyon hibás döntésnek"
Hat en gyermekkoromba nem lettem volna ilyen ostoba. Ha az anyam megakar olni a massagom vegett akkor ot nem tekintem tobbe anyamnak, meg gyerekkent sem.
Abby sajat maga miatt ment Lev utan, mert nem akart buntudatod erezni, raadasul Yara egyedul is utanna ment volna szoval azt se akarta hogy o egyedul menjen.
"Mel már reálisabban gondolkodott, ő simán azt hitte hogy utána is lelövi őket szóval mindegy mit csinálnak :/"
Ilyen szituban egy eselyed van az pedig az egyuttmukides, mar csak abban lehet remenykedni hogy nem lonek le.
Én még csak ma toltam ki a játékot, de a véleményem a következő róla.
Kavarognak bennem az érzések, mert amennyire jó, annyira valahogy rossz is.. nekem tetszett az Abby sztori, teljesen átéreztem az ő helyzetét, igazából ugyanazért ölt, amiért Ellie is. Ettől függetlenül szerintem felesleges volt ebbe a részbe belerakni. Jobban örültem volna, ha végig Ellie-vel vagyunk, aztán max jött volna egy DLC, ami Abbyt mutatja be.
A végkifejlet sem tetszett. Meghal mindkét csaj körül mindenki, aztán megegyezve a döntetlenben, elengedik egymást.. itt megint az lett volna szerintem a jobb választás, hogy lezárják a színházban a sztorit, és Ellie végez Abbyval (itt visszakanyarodnék az Abby-féle DLC-s véleményemre). Vagy ha már ebbe a részbe sűrítették Abbyt, akkor legalább opcionális lehetett volna a kimenetel, vagyis mi döntjük el, melyikük nyerjen. De így ez az egész nekem olyan, mint egy nagy felhajtás a semmiért.. öljünk meg mindenkit, de a végén engedjük el a dolgot. Feleslegesen haltak meg a barátok benne.
Szóval nehéz véleményt formálni, mert összességben nagyon jó játék, át lehet érezni a szereplőket, de én a leírtak szerint alakítottam volna a kimenetelt
"öljünk meg mindenkit, de a végén engedjük el a dolgot. Feleslegesen haltak meg a barátok benne."
A cselekmeny szempontjabol ez lett volna a jobb.
De nezzuk a sztorit is (mi jatszodik le a karakterek fejeben). Szerintem Joel pozitivan jarult hozza Ellie donteseihez (a halalat leszamitva), tehat jora tanitotta, mi utan letelepdtek.
Szerintem nagyon is jo hogy mikor Joel utoljara megjelent Ellie-nek az vegul egy pozitiv dolgot hozott.
De ha megnezzuk Abby-t, o akkor talalt beket mikor a gyerekeket felkarolta. Tobbszor is mutatjak hogy remalmai vannak, viszont miutan elhatarozta hogy segit Lev-eknek nyugodtan aludt. Aztan jott Ellie es megint felkavarta a dolgokat, de Lev volt az aki lebeszelte Abby-t a gyilkossagrol tehat Lev megint pozitiv dolgot hozott Abby-nak.
Hát igen, ezért is írják, hogy elég megosztó lett a játék sztorija.
Nekem a legnagyobb problémám vele, hogy végig az NG+-t vártam, hogy majd tovább tudom fejleszteni a karaktert stb, de így, hogy az amúgy végig bosszúra épített játékból végül semmi nem lett, már nem tud motiválni az újabb végigjátszásban. Annak ellenére, hogy kedveltem Abbyt (bár tartom magamat hozzá, hogy teljesen felesleg volt ebben a részben a történetét belevinni, inkább kapott volna egy külön DLC-t), értem a döntésének okát és látszódik, hogy ő sem egy rossz ember, de vártam nagyon, hogy megbosszuljam Joel halálát.
A játék üzenete ugyebár, hogy a bosszú nem old meg semmit. Ahogy Arthur is mondta: revenge is a fool's game. Ebben bőven van igazság, de pont akkor hagyjuk abba a bosszút, amikor már mindenki meghalt? Akkor, amikor ott vagyunk egy Isten háta mögötti vízparton, egy félholt Lev-vel? Senki részéről nem jöhetett volna további bosszú. Ráadásul Abby az összes barátját elvesztette, vagy meghaltak vagy kitagadták őt, egyedül Lev maradt.
Szóval nekem ez a véleményem róla, persze elfogadom, ha valakinek tetszett a befejezés, de én semmilyen szinten nem tudok vele azonosulni.
56-os voltam
Én nem szeretem ezt a játékot, de ha valami, akkor pont a befejezés volt zseniális, mert pont ellene ment mindannak, amit az első rész rajongói elvártak (Sőt: követeltek!) a folytatástól.
"Ezt nektek, a világ nem csak napfény és szivárvány, mindent elveszítettél, és nem kapsz cserébe semmit, ráadásul az egészet csak magadnak köszönheted, viszlát!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!