Mi a véleményetek arról,hogy szinte már minden sorozatba bele raknak valamilyen LMBTQ+ -szereplőket?
Egy szerelmi szálban nyilván hozzáad a sztorihoz egy csók. (Han-Leia). A leszbikus csók a háttérben történt, két olyan mellékszereplő között, akinek még az arca sem kivehető. Úgy rémlik bevallottan csak azért lett belerakva, hogy ,,legyen mááán benn az is, sokszínűség blablabla, örüljetek". És örültök. Örült mindenki, mekkora dolog. Csak tudnám minek örültek? Hogy csak úgy kötelezően odahányták? Gondolom a filmet se láttad amúgy, ha felmerült benned a kérdés...
Nézd meg pl. a Modern családot. Ott vannak meleg karakterek, de nem azért, hogy az arcodba nyomják a dolgod, egyszerűen így lett megírva a sztori. Ott a Jóbarátok, Ross első feleségéről kiderül, hogy leszbikus, így lett megírva a sztori. Semmi gond nincs is vele. Az ilyen erőltett marhaságokkal van gond, és én ha meleg lennék, vagy fekete, fel lennék háborodva, hogy kötelezően kell szerepelnie melegnek vagy feketének filmekben, sorozatokban, csak mert pár hülye szerint ez segíti a sokszínűséget... Amúgy érdekes módon sok LMBTQIA+ tag és fekete is fel van háborodva ezen. Mert nekik még nem mosták ki az agyukat, tudják jól, hogy ezzel nem az ügyüket segítik, hanem gyakorlatilag annyira semmibeveszik őket, hogy valakit képesek csak azért berakni egy filmbe, mert LMBTQIA+ tag, vagy fekete... MIntha csak eszközök lennének.
Alapvetően nem gondolnám ezt problémának, mert a társadalmunk részei és ugyanúgy köztünk vannak, mint a heterók. Olyan művekbe, sorozatokba, amik nagyobb közösségekről szólnak, sztem passzol is, hogy nem kizárólag heterók vannak.
Viszont azt nem bírom, amikor látványosan csak az LMBTQ kvóta miatt raknak be szereplőket, akiknek összesen annyi a szerepük, hogy jóóóóóóól megmutassák, hogy a forgalmazó az mennyire elfogadó, csak azért, hogy a zsebükbe kerüljön a liberálisabbak meg az LMBTQ-sok pénze is.
Illetve ha abban a formában, ahogy az illető jelen van, az adott miliőben nem hiteles, az is zavar. Pl. ha olyan történelmi korban, olyan helyen játszódik a sztori, ahol az volt a jellemző, hogy az ilyen szexuális hovatartozásukat rejtegetik az emberek, mert bűn és büntetendő, és akkor hopp, ott van egy karakter, aki minden további következmény nélkül nyíltan meleg.
Azt kellene megtanulni, hogy hogyan lehet diverzitást organikus és hiteles módon megmutatni. Nem hogy itt van a token fekete, ott meg a token biszex, főleg ha még sztereotíp is ráadásul.
"az a probléma, hogy szándékosan teszik bele őket"
Miért, szerinted Eddie Murphy-t véletlenül tették bele filmekbe? :D
"Mi értelme volt belerakni egy Star Warsba egy leszbikus csók jelenetet? "
Fura, hogy az a jelenet zavar leginkább egy olyan franchise-ban, ahol testvérek is csókolóztak korábban...
"Semmit nem adott hozzá a sztorihoz..."
A szerelmi szálak többsége semmit nem ad hozzá a sztorihoz, tökmindegy hogy ki szerelmes kibe.
"Miért kellett Kleopátrát fekete színésznőnek játszania? És Akhilleuszt fekete színésznek? Miért kellett rajzfilmbe nonbináris karaktert rakni? Miért kellett Scooby-Dooból Vilmát utólag leszbikusnak titulálni?"
Kleopátrával tényleg nem értek egyet, az ráadásul dokusorozat elvileg, törekedni kéne hogy hasonlítson a valós illetőre. A többi felsoroltat nem ismerem, így nem tudom véleményezni.
"Mi lenne ha Martin Luther Kinget fehér ember játszaná???"
Csak magamat tudom ismételni, létező történelmi személyeknél fontos lenne olyan színészt találni, aki minél inkább hasonlít a valós illetőre.
"One Piecebe is került egy nonbináris színész, amivel nem is lenne baj, de miért kellett erről ezer cikket írni?"
Én pl még egy cikket se láttam erről. :D
Amit később írsz azzal többnyire egyet tudok érteni, én nő vagyok és szerintem idegesítő jelenség a "nő James Bond", meg "nő szellemirtók" és társaik, a nők csak arra jók hogy a lerágott csont szerepeket elénk lökjék kegyelemből vagy ilyesmi. Ehhez hasonlót gondolom éreznek az LMBTQ és az etnikai kisebbségbe tartozó emberek is. Nem tartom jó iránynak ezt, hogy rebootolunk valamit rosszabb minőségben, de fekete/meleg/nő főszereplővel, hogy kipipáljunk egy kvótát. Csináljanak új filmeket, új ötletekből, új szereplőkkel - akik lehetnek nők, feketék, melegek, vagy bármilyenek is felőlem.
Kérlek, értelmes ember vagy, ne érts félre szándékosan dolgokat. :)
Értem erre:
,,Miért, szerinted Eddie Murphy-t véletlenül tették bele filmekbe? :D"
Te is tudod, hogy mire gondoltam. Nem azért rakták be Eddie Murphyt a filmjeibe, mert ,,jaaajjj még kéne egy fekete színész ebbe a filmbe, gyorsan kerítsünk egyet", hanem azért, mert őt szánták a szerepre. Persze olyan is volt, hogy eredetileg nem őt szánták, sőőőőt, olyan is volt, hogy eredetileg fehér színészt szántak volna rá, de végül mégis ő kapta. :D És érdekes módon leszarták a bőrszínt...
,,Fura, hogy az a jelenet zavar leginkább egy olyan franchise-ban, ahol testvérek is csókolóztak korábban..."
Azért zavar, mert úgy mutogatják, mintha valami nagy dolog lenne. Mintha ezzel a leszbikusok elfogadásáért tettek volna valami hatalmas lépést, hogy fúúú volt benne egy leszbikus csók. Én nem értem miért nem háborodtak fel rajta a leszbikusok is, tisztán látszik, hogy gyakorlatilag tárgyiasítva, a leszbikusokat eszközként használva lett belerakva ez a jelenet, hátha kapnak pár piros pontot a leszbikus aktivistáktól, LMBTQIA+ tagoktól... Mert igazából itt elsősorban a leszbikusoknak kellene felháborodnia, hogy ki vannak használva. Engem nem igazán érdekel a film szempontjából az a jelenet. Nem vesz el, nem ad hozzá, de az felháborít, hogy ez csak azért került bele, hogy ,,jóemberkedjenek" egyet, miközben pont az ellenkezőjét tették valójában...
,,Én pl még egy cikket se láttam erről. :D"
Jó, lehet túloztam az ezerrel, de jól rémlett, hogy olvastam. Lehet kevesebb angol oldalt kéne néznem... Akkor se értem miért volt/van hírértéke...
Itt a végén pedig tökéletesen leírtad a problémámat/problémánkat. Senkinek nem azzal van a baja, ha van egy filmben, sorozatban, akárhol egy bizonyos bőrszínű vagy szexuális orientációjú karakter, a gond akkor van ha azért van belerakva, mert egyszerűen bele akarják erőszakolni. Mert ,,hozzatok már egy xy-t, még nem raktunk bele, de KELL". Ez az amit meg kellene értenie sok embernek, hogy jelenleg így működik a filmpipar... Ez az ami nem tetszik sok embernek, ez az ami egyszerűen kontraproduktív. Épelméjű ember nem akar kvótákat, nem akar kötelezően megjelenítendő ilyen-olyan-amolyan karaktert. Azt meg pláne nem, hogy történelmi személyeket vagy meglévő karaktereket formáljanak át a sokszínűségre hivatkozva...
Ott volt a Fekete Párduc, tök jó példa. Létrehoztak egy fekete szuperhőst, okés, egészségükre, élvezzék, nincs vele gond. Létrehozhatnának egy meleg szuperhőst is, vagy egy transz szuperhőst is, lehessen főszerepben nyugodtan, kit érdekel? Aki a célközönség, az majd nézi, másnak meg nincs joga felháborodni. De meglévő dolgokba próbálják belegyömöszölni oda nem illő módon a propagandájukat... Ez itt a probléma. De tényleg, leírom sokadszorra is. Képzelje el mindenki, hogy már nagyjából kész a film, és megszólal valakik: ,,Ajajajaja... nem végeztünk kéne még egy b*zi vagy néger vagy leszbi...." És ez az, aminek sokan tapsolnak, örülnek. Ez az, amit itt most sokan védenek, hogy kényszerből, álszent módon gyömöszölnek be oda nem illő karaktereket filmekbe, mert ez az elvárás... Ezen gondolkodjon el a sok szélső balos agymosott...
Pont azért veszed észre, mert azt veszed alapnak, hogy mindenki heteró.
A heterók sosem bújkálva éltek, így azt észre sem veszed, ha heteró megjelenétés van.
Példa.
Horrorfilmekben pl fiatalok elmennek kirándulni, ahol valami bolond üldözi és zaklatja őket.
Bár a film horror, nem a szerelemről szól, de mindig van benne heteró pár vagy heteró szex.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!