Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogy tudnék segíteni egy...

Hogy tudnék segíteni egy számomra fontos emberen, ha nem hagyja, és ha elmondom neki a véleményemet nyugodtan, azt is támadásnak veszi?

Figyelt kérdés

Amúgy ha nem kerül szóba akkor nincs gond vele, de nem bírom nézni ahogy egyre jobban tönkreteszi magát, aztán még csak 26 éves. Az ereit vagdossa, legutóbb be kellett neki kötni mert olyan szinten elintézte magát, egész nap alszik, a melóját leszarja, elég gyakran bepiál vagy benyugtatózik (ha tud szerezni) meg be is van cuccozva. Egy pár hónapig kevésbé volt ez, de pár hete megint elment az esze ilyen téren, volt egy dokinál aki azt mondta bipoláris. Ha megkérem hogy hagyjon fel ezzel mert már rossz nézni, akkor megkapom hogy úgy beszélek mint az anyja, de egyszer tényleg kinyírja magát és azt vettem észre otthon se nagyon foglalkoznak ezzel, max pár napig, aztán nyugalom van, és kezdődik minden elölről. Ha be van tervezve valami, akkor arra felesleges készülni mert úgyse lesz belőle semmi, elalszik, bepiál valahol vagy bármi.

Most mondta hogy ez a kifakadása már sok volt, el kéne menjen pszichiátriára, mondtam is neki hogy ez jó ötlet, menjen, én mindig bemegyek hozzá ha akarja, meg mindenben segíteni fogom, de ebből se lesz semmi, azt mondta van beutalója, akkor megy amikor akar, de kiderült hogy az 3 hónapnál nem lehet régebbi, ez meg már egy éves, szóval kezdheti elölről az egész eljárást, amit majd a felénél úgyis megun. Van pár jobb napja, aztán kezdődik minden újból. Hogy tudnék neki segíteni, ha jóformán meg se hallgat, meg nem hagyja? Volt már hogy a munkáját is én végeztem el mert úgy bepiált hogy nem tudott felkelni se, aztán végül erőt vett magán és a kocsmában kötött ki. Már én se bírom nézni mit művel magával. Valaki esetleg, aki volt már hasonló helyzetben adhatna tanácsot hogy mihez kéne kezdeni.

júl. 18. 14:20
 1/4 anonim ***** válasza:
52%

Fu ez nehéz. Mindenképp segítségre van szüksége, nagyon jó, h mellette vagy. Már sokszor elmondtad neki a dolgokat, ahogy leírtad, lehet inkább most ne hegyi beszédet tarts, hanem inkább kérdezd meg hogy van? Tudsz e segíteni? Általában oka van, többször mélyen gyökerező oka van annak, hogy ezt csinálja. Nem csinálta mindig ezt, valami kiváltotta. Valami erős lelki fájdalom lehet az életében amit elnyom.

A Nyírő Gyula kórhaz orszagos, es ha nem akar befekudni, lehet, hogy jarhatna csak bejaros terapiara.

Ki kellene tüzni kis apró napi célokat. És nyilván nem fogja abbahagyni a rossz szokásait egyből, mert ez egy hosszú gyógyulási folyamat. Vagy vezessem fuzetet vagy naptart, keressen legalább 2 dolgot a napjában amiért hálás volt vagy jó volt valami, és csinaljatok egyutt. Hatha ez is motivalja es mondjatok el egymasnak.

Nagyon kis lepesenkent haladnatok....ő inkabb halogató típus, ahogy erzekelem, hogy nem ment el pszichiáterhez sem... Kerjen uj beutalót, neha ha gondolod kerdezz ra, h megvan e mar az új beutaló?! Nem nyomulva, de igy is kicsit tudnad előre tolni.... Kitartás!

júl. 18. 14:33
 2/4 anonim ***** válasza:
34%

"megkérem hogy hagyjon fel ezzel" - Kislány, te nagyon ostoba vagy! Ez baromian nem úgy működik, hogy te megkéred, és majd nem csinálja! Semmit nem értesz a függőséggel kapcsolatban!!!

Hagyd békén! Ne akard megmenteni! Van olyan kapcsolat, aki képes támogatni egy maga alatt lévőt, de az nem te vagy! Szerintem már tőled is herótja van, mert kéretlenül a nyakára ülsz! Neked nem függők véletlenül a szüleid? Bármitől, akár a munkától is? Azoknak szoktak ilyen megmentő-szindrómás gyerekeik lenni! Akárhogy is alakul, ez az ő élete. Nem reménytelen, mert már ment orvoshoz, akkor még egyszer is mehet. A te polipölelésű ragaszkodásod csak tovább terheli őt!

júl. 18. 14:38
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Hát nézd, szar lesz, amit mondok, de aki nem akar változtatni, azon nem lehet segíteni. Ez kegyetlenül hangzik, de kifejtem.

Az ember éli az életét, és időről időre szembenéz akadályokkal, csapdákkal. Ahhoz, hogy az ember kimásszon ezekből a gödrökből két dolog kell: elköteleződés és erőforrások. Mondjuk úgy, hogy ha ennek a kettőnek a szorzata nagyobb, mint az akadály, amivel szembenézel, akkor átjutsz az akadályon, ha meg nem, akkor vagy beleragadsz, vagy kerülőutakat keresel.

A haverod sztorija annyi, hogy egy vagy több gödör meghaladta az adottságait, te pedig sajnálod, és ki akarod húzni belőle. Ilyenkor nagy a csábítás, hogy betoljunk neki egy kicsit a saját erőforrásainkból, hogy átsegítsük az akadályon.

Az a baj, hogy a segítség akkor, és kizárólag akkor működik, ha a normális működéshez elköteleződés és az erőfforrás is adott, csak most nem normális a helyzet. Ilyenkor a vészhelyzeten át lehet - és kell - segíteni az illetőt, összeszedje magát. Mintha kitolnánk a sárból az elakadt autót.

A barátod esetén sajnos nem erről van szó. Amikor azon agyalsz, hogy hogyan oldd meg ezt a helyzetet, az azt mutatja, hogy te elkötelezettebb vagy megoldani a problémáját, mint ő maga. Ha egy ilyen embert próbálsz megmenteni, és az elkötelezettséget és erőforrást is te tolod be, azzal nem rajta segítesz, hanem a problémát teszed magadévá, átvállalod a felelősséget.

Érted: ott ül valaki, aki úgy döntött, hogy ha ennyire nehéz kimenni a gödörből, akkor inkább ül az alján. Erre te felveszed a hátadra és elkezded húzni. Azt reméled, hogy majd egyszer felkapja a fejét, hogy "bakker, ezt én is meg tudom csinálni", és megy tovább egyedül. De nem ez fog történni, hanem egyszerűen rászokik arra, hogy te cipeled, és el is várja majd.

Valójában az elköteleződést lehet megpróbálni serkenteni, amikre vannak ugyan eszközök (visszajelzés, konfrontáció, példamutatás, stb), de végeredményben mind csak áttételes. Sajnos el kell fogadni, hogy ha ő nem akar változtatni, akkor ez van.

Ha nem bírod nézni, akkor pedig szimplán ott kell hagyni. Vicces, de előfordul, hogy éppen ez segít. Utál, rád haragszik, de a pofon mégis felrázza. De ha nem, akkor sem szenvedsz vele együtt.

júl. 18. 15:13
 4/4 anonim ***** válasza:

Csak olyan emberen tudsz segíteni, aki eleve segíteni akar magán.

Akkor lehet támogatni, de ameddig ő nem akar változtatni, addig bele is dögölhetsz, akkor se fogsz tudni elérni változást a másik életében.

júl. 19. 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!