Van értelme így programozni tanulni, hogy itt a ChatGPT?
Érdekel a programozás C++ nyelven, pár éve kezdtem el tanulni, és pont akkor jött be a ChatGPT.
Eddig csinátlam egy két projectet de úgy érzem, hogy felesleges mert a ChatGPT megírja helyettem kb 5 perc alatt amivel én szórakozok 1-2 órát. Mi értelme van ennek így?
Ez így már nem piacképes tudás, amikor nagyjából a titkárnő is tud már olyan kódot írni amiért én 1-2 évig tanultam. És oké hogy nem érti, de ez senkit nem érdekel,ha ezen meg tud spórolni pénzt.
Egyedül akkor lenne értelme, ha valami nagyon nagy tudásom lenne de az meg 10-15 év minimum mire oda eljutok aztán addigra már úgy is továbbfejlődik az AI aztán lehet akkor már az sem fog semmit sem érni.
Sőt ma már nincs olyan fejlesztő aki ne használná az AI-t.
"vannak cégek, akik kifejezetten nem akarják, hogy AI által generált kód kerüljön a szoftverbe."
Hány ilyet ismersz? Sorolj fel ötöt. Tudod mit? Elég lesz három is.
Egytől egyig nevetségesek az állításaid. Csak vesztegetem rád az időmet.
"ChatGPT megírja helyettem kb 5 perc alatt amivel én szórakozok 1-2 órát. Mi értelme van ennek így?"
Ha 2 év alatt olyan szintre jutottál, hogy csak olyan programkódok írására vagy képes amit a ChatGPT megír 5 perc alatt, neked az egyéni kompetenciáiddal is súlyos problémák vannak. Ennyi idő alatt azért illett volna eljutni olyan szintre, hogy ne egyszerűbb programozási tömegfeladatokat tudj csak megcsinálni, hanem olyan komplexitású projecteket amiket még megfelelő AI promptolással is több nap megcsinálni. Mesterséges intelligenciától függetlenül belőled sosem lesz programozó.
Full stack fejlesztő vagyok webes területen és rettenetesen durván megkönnyíti a feladatoman, olyan szinten, hogy tényleg félek a jövő miatt.
Hiába vagyok full stack, a frontenden nem vagyok a legjobb. Mostanában a ChatGPT-nek a Figma designről beadok egy képet (már lehet képet is feltöltenI) és elmondom, neki felületesen, hogy én hogyan csinálnám meg. Adok neki egy példa kódot, hogy "Így nézki máshol egy hasonló implementáció" és bemásolom neki a kontextust, ahova kéne csinálnia a fejlesztést és rögtön megcsinálja.
Így kb fél napo UI szórakozás helyett 1 óra alatt tökéletesen megcsinálom, mint a kifejezetten frontendes kollégák.
A backenden is rengeteget segít. Szinte minden kódomat optimalizáltatom vele, így elég gyorsan 5 perc alatt egy "működő, de rossz" kódot összedobni és ő befejezi nekem.
SQL kódot sem írtam már 6 hónapja minimum.
Kubernetes yml fájlokban is segít ha ritkán bele kell nyúlnom.
Nagyon ijesztősen sokat tud, persze csak akkor ha megfelelően használják, de az évek alatt ennél csak jobb lesz, tehát kitudja hol áll meg majd.
12, Nyilván a nagyon bonyolult kódokat nem fogja megírni, vagy bugos lesz. De akkor is egy titkárnő már tud olyat írni ezzel amit jó esetben hónapokig kell tanulni.
Szerinted kit fognak a cégek alkalmazni? Egy developert akinek több százezer, vagy milliós fizetés kell. De még megbízásban is minimum több százezer. Vagy megmondják a titkárnőnek, hogy írja be a gépétébe aztán max csinálnuk előtte mentést róla ha valami nem jó.
Hidd el a magyar vállalkozások 90%-ka a titkárnőt választja, mert nincs pénzük és spórolnak. A maradék 10 nél meg ott lesznek a profi fejlesztők, akik ugyanúgy a gpt-t használják, csak ők tudják, hogy hogyan kell.
Nem érted a lényeget. És ez csak 1 éves sztori, mi lesz 10 év múlva?
10 év múlva már egy 100 000 soros kód fájlt is át fog nézni és tökéletesen kijavít, vagy megír.
#14 Nem, én azt látom, hogy egy abszolút kezdő vagy, akinek fingja nincs arról, hogy mit csinál egy szoftverfejlesztő enterprise környezetben. Egy titkárnő akinek fingja nincs a programozáshoz fel sem tudja promtolni az AI-t úgy, hogy abból valami működő dolog legyen. De ha ennyire magabiztos vagy benne, hogy titkárnők képesek lesznek AI segítségével elosztott, hibatűrő, security ajánlásoknak megfelelő rendszert létrehozni anélkül hogy tudnának programozni akkor bizonyítsd be:
"Csinálj csak ChatGPT felhasználásával egy olyan egyszerű tic-tac-toe multiplayer webes alkalmazást, hogy 2 játékos tudjon játszani egymással 2 különböző hálózatban lévő gépről és tárold el a játékos nevét és pontszámát valamelyik RDBMS adatbázis rendszerben. Húzz fel egy CI/CD folyamatot tetszőleges branching stratégiával és automatizált teszteléssel mielőtt productionba kerülne 1-1 módosítás. Deployold a webes alkalmazást valamelyik cloud provideren, ahová szintén bekötöd a CI/CD folyamatot. Ügyelj arra ha egyszerre sokan akarnának a szerverre csatlakozni akkor megfelelően meg legyen oldva a terhelés elosztás és automatikusan skálázódjon a rendszer költséghatékonyan. Szintén figyelj arra hogy a kommunikáció titkosított legyen a szerver és a kliensek között, valamint rendelkezzen megfelelö CA tanusítvánnyal a honlap. Ezen felül az ISO és ISACA ajánlások alapján állítsd fel a rendszert valamint teszteld az OWASP webes sérülékenységre. Készíts dokumentációt!"
Nekem senior devként AI használatával egy ilyen egyszerűbb feladat nagyjából 2 órát vesz igénybe, mivel tudom hogy mit és hogyan promptoljak az intelligenciának ami felgyorsítja a fejlesztés és konfigurálás folyamatát. Viszont állításod szerint egy titkárnő is képes lesz elvégezni / lecserélni a programozókat.
Akkor légyszi láss neki a feladatnak, ha 3 órán belül felhúzod (vagy valamelyik titkárnő aki életében nem tanult informatikát) a rendszert ChatGPT-vel akkor igazat adok neked, valóban veszélyben a jövő.
"10 év múlva már egy 100 000 soros kód fájlt is át fog nézni és tökéletesen kijavít, vagy megír."
Légy erős, ezt már most is megteszi.
Ez most komcsi, hogy te egy ilyen, tök fals, se eleje, se vége szarral bíztad meg a chatgpt-t és a tetejébe még elvártad volna, hogy meg is csinálja? :o)
"Hány ilyet ismersz? Sorolj fel ötöt. Tudod mit? Elég lesz három is."
Hozzám névszerint 12 ilyen cég jutott el, viszont nem valószínű, hogy kiadhatom a neveiket. AZt mondom, hogy én elsősorban telco cégekről tudom ezt, akik valamilyen szinten fogalmaztak meg az AI által írt kóddal kapcsolatban aggodalmakat.
"Egytől egyig nevetségesek az állításaid. Csak vesztegetem rád az időmet."
Ezek attól még tények maradnak. Talán nem egy szar állami kkv-nál kellene dolgoznod, hanem normális környezetben.
Ezek olyan cégek, ahol egy crossplane feltelepítése nem megengedett, mert secu issue lesz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!