Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programtervező informatikus...

Kérdező006 kérdése:

A programtervező informatikus szak tényleg ennyire lehetetlen?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 12.es vagyok és nagyon gondolkozom az ELTE programtervező informatikus szakán, viszont rengeteg helyen azt olvasom, hogy kb lehetetlen megcsinálni olyan nehéz. Programozni annyira tudok, hogy az emelt infó érettségis programozási feladatot egész könnyen megoldom már, de gondolom ez nem jelent sokat. Matekból mindigs is jó voltam de abból se kiemelkedően az osztály legjobbja. Tényleg ennyire nehéz ahogy írják? Valahol olyat is olvastam hogy bruttó 200 ezret lehet vele csak keresni. Szerintetek érdemes ezt a szakot választani így 2021-ben?

2021. febr. 1. 16:03
 71/115 anonim ***** válasza:
67%
Aha. 25 éve. Kaliforniába. :D
2021. febr. 3. 00:55
 72/115 anonim ***** válasza:
86%
Egyre jobbak vagytok a tulzásokkal. :D De egye fene, legyen igazatok. :DD.
2021. febr. 3. 00:57
 73/115 anonim ***** válasza:
70%

Turbó rudi, te kaliforniai!

Áruld már el, a céged merre van, mert egyik haverom egy ideje ott dolgozik Kaliforniában, a silícium völgyben - San Francisco, bay area - szóval, ő szivesen meglátogatna, csekkolná a dumádat.

2021. febr. 3. 02:18
 74/115 anonim ***** válasza:
25%

Már miért ne hívnának be? Én is hívtam már be jó pár embert, akinek nem volt diplomája. Volt köztük olyan is, aki még egyetemre járt, de volt egy csomó dropout is, akik később tök jól beváltak. Ők azok, akik félúton rájöttek, hogy hülyeségekre szórják el a méregdrága diákhitelüket. Amerikaiakról beszélek, természetesen.

De tessék, tegyél egy próbát: jelentkezz akármelyik itteni freelancer ügynökséghez. Toptal, Gun.io, Upwork, ezek a komoly cégek, akik nagyon szigorúan szűrik a jelentkezőket. (Ellenpélda pl. a Freelancer.com, az tele is van szélhámosokkal.)

Ugyanaz fog történni, mint bármilyen állásinterjún. Le se szarják a végzettséged, hanem eléd tesznek egy próbafeladatot, és kapsz egy határidőt. Akkor is ezt kapod, ha nyolc mesterfokú aranydiplomád van, és akkor is, ha eddig csak a Mekiben dolgoztál. Ha meg tudod oldani, akkor felvesznek és software engineer leszel. Ha nem, akkor viszlát.

Na, szerinted miért csinálják ezt, ha a diploma annyira értékes? Hát nem elég ránézniük a papírra, amire az van írva, hogy te, Gipsz Jakab, nagyon okos vagy?! Nem, mert mint mondtam, qrva sokan szaladgálnak ilyen papírral úgy, hogy bekapcsolni sem tudják a számítógépet. És nagyon sokan vannak, akik papír nélkül profik.

2021. febr. 3. 02:44
 75/115 anonim ***** válasza:
82%

"Nekem nem kell "elmennem kérdezősködni", mert egy kaliforniai cégnél vagyok senior programozó lassan tizenegy éve."

Hihető, főleg úgy, hogy korábban azt bizonygattad, hogy mennyire otthon vagy a magyar felsőoktatásban. :D

Mellesleg az is nagyon cuki, ahogy nem tudtál cáfolni a "felmérésedre" hozott érveimet, ezért egyből érvelési hibákkal jössz. :D

"Az, hogy te Magyarországon mit gondolsz, nem releváns. Magyarország egy kis zsákfalu, nulla perspektívával. Nem szakma."

Ezzel gyakorlatilag elmondtad, hogy a saját álláspontod is marhaság.

Az eddigi álláspontod az volt, hogy bárhol lehetsz tök jó, ha beleteszed az időt, még egyetem nélkül is, viszont ezzel meg pont azt mondod, hogy nem lehetsz bárhol jó, pl. Mo.-on nem, mert az egy szar hely. Ezt önellentmondásnak hívják.

Másrészt, ha tényleg szakmailag irreleváns lenne, akkor nem jönnének ide cégek, mert nem tudnának szakmailag alkalmas embereket felvenni, miközben nem ez a helyzet, pont ezért jönnek ide multik.

Ja, illetve több sikeres multit is tudunk, ami Mo-ról indult, magyar alkalmazottakkal.

"Egyáltalán nem érdekel senkit a diplomád. Ugyanis tele van a világ mindenféle kókler egyetemmel, ahol a két szép szemedért, meg pár száz dollárért kapod a papírt."

És az az egyetem a világ rangsorokon hol van? Ja, hogy sehol, akkor igen, ezeknek az egyetemeknek nem lesz jelentősége.

Viszont a neves egyetemeket nézik, ami tény, mert ahogy már mondtam, több helyet is tudok, ahol az első szűrő a papír, és nem kkv-kra gondolok, hanem világelső vezető multikra.

"HAHAHAHA!!!! Ez jó! Igen, pont azért van annyi dilettáns, mert ezt elhiszik."

Nem, ez ténylegesen így van. Nyugodtan kezdj el pl. összehasonlítgatni mondjuk hosszútávon bootcamp és egyetemi végzettséggel rendelkezőket.

A legtöbb cég azt mondja, hogy a bootcamp-ben végzett csak rövidtávon éri meg, mert egy bizonyos szint után gyakorlatilag lehetetlen tovább képezni, mivel az alapok hiányoznak.

Az egyetem (a jó egyetem) ezzel szemben gondolkodást, szemlélet módot ad.

"Nem a Piszlicsáré Kft-nél dolgozom Budaörsön, hanem Kaliforniában, a Szilícium-völgyben."

Amúgy de, ha tényleg ott dolgozol, akkor tényleg valami szar helyen lehetsz az eddigi kijelentéseid alapján.

Az egy dolog, hogy a kommentjeid nagy része minden alapvető logikát mellőznek, emiatt az érveid, kijelentéseid sokszor saját magadnak mondanak ellent.

De még azzal sem vagy tisztában, hogy egy multi hogyan működik, és hogy miért tud effektíven működni az irodája San Francisco-ban, London-ban vagy épp Budapesten.

"még be sem fejezte az egyetemet, az a 350 nettós állását hagyja most ott fél év után egy 45ezer dollárosért [...] tavasszal jeles diplomát szerzett az ELTE-n, mert az elméleti tárgyakat bemagolta vizsgákra, programozáson meg valahogy átjutott, az 200 nettó körül keres"

A szakmai tudást nem pénzben mérjük. Nekem is van ismerősöm, aki elmehett volna Msc diplomával egy bankhoz dolgozni kétszeres bérért, de egy kevesebbet fizető állást választott, mert érdekesebb volt ott a munka.

Amúgy meg, az az ismerősöd, ha befejezte volna az egyetemet, akkor többet keresne, ahogy mondtam egy másik ismerősömnél csak azért kap ugyanazért a munkáért 25%-kal alacsonyabb bért, mint más kollégái, mert nincs diplomája.

2021. febr. 3. 03:21
 76/115 anonim ***** válasza:
100%

"A szakmai tudást nem pénzben mérjük"

A világ összes vállalata szimultán röhögne a képedbe ezt olvasva. Az egyetlen mérce, ami egy vállalat számára fontos, hogy mennyit kereshet rajtad. És ha hajlandóak valakinek kifizetni soksok pénzt a munkásságáért, az azt jelenti, hogy ennek a többszörösét tudja megtermelni nekik, az pedig, hogy mekkora értéket tudsz teremteni szerintem egy elég jó mérőszáma a szaktudásnak.

2021. febr. 3. 19:53
 77/115 anonim ***** válasza:
82%
76-os, te sem vagy szakmabeli. Tényleg nem pénzben mérjük a szaktudást. Az egy dolog, hogy a munkaadód pozitív kiadás-bevétel mérleget vár az alkalmazásodtól, de az nem a szaktudás színvonalának függvénye. Egy HTML gányoló kezdő lehet, hogy nagyobb profitot hoz egy csongrádi családi Bt-nek, mint egy vezető programozó a NASA-nak. Az értékteremtés pedig a terméktől függ, amin dolgozol. Ha csődbe megy a cég, mert hülyeség volt a termék, és egy fillért sem hoz, akkor rossz a programozó? Nyilván nem.
2021. febr. 3. 20:56
 78/115 anonim ***** válasza:
29%
Én itthon 1 millió alatt keresek egy kisebb cégnél. Nem is kell több pénz. Teljesen rendben vagyok. Van házam, autóm, gyerekem, feleségem - megvan mindenem. Élvezem a munkámat, szeretek bejárni, nagyon jó a közösség. Nincs szükségem többre. Teljesen nyugodt az életem. Nem. A szaktudást nem a pénzben mérik. Aki a pénz miatt csinál valamit vagy csinálni akar -> az nem jó szakember.
2021. febr. 3. 20:58
 79/115 anonim ***** válasza:
18%

#77 Azt az egyszerű koncepciót fogd fel a kis fejeddel, hogy a cégek nem hülyék, és nem fognak többet fizetni neked annál, mint amit számukra megérsz. Ugyanígy nem fog egy cég hatszor annyit fizetni ugyanazért a munkáért mint a másik, mert mint mondtam, nem hülye aki alkalmaz. Gyönyörűen tudsz kiforgatni, meg hamis példákat felmutatni egy másik állításra, de azt nemigen tudod vitatni, hogy ha egy cég hajlandó egy valag pénzt kiadni érted, akkor az azért van, mert a tudásod értékes.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb ember számára a szaktudás pontosan azzal egyenértékű, hogy mennyit tud keresni vele. Én magasan teszek a te elitista nézőpontodra, én pénzt keresek a tudásommal, ez a fő célom vele.

2021. febr. 3. 23:47
 80/115 anonim ***** válasza:
100%

Ne vergődjetek már itt, pláne ilyen hülyeségen.

A szakmai tudás forintosítható, de miért is keresne feltétlenül többet az, aki jobb?

Vagy, miért lenne jobb az, aki többet keres?

A fizetést, annak igényét sok dolog befolyásolhatja. Pláne itt, magyarországon. Hiába penge valaki, ha a lakhelye környékén nincs akkora kereslet a tudására, költözni meg nem akar.

Az USA-ban viszont már 10 % többletjövedelemért is képesek államot váltani a munkavállalók, mert legtöbbnek nincs ingatlana.

2021. febr. 4. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!