A programtervező informatikus szak tényleg ennyire lehetetlen?
Na jó, tegyük egyenesbe ezt a témát, és duguljanak el a dilettánsok. Tessék, a Stack Overflow éves felmérése arról, ki hol tanulja a szakmát. Minden évben felmérik.
47,744 válaszadó jelölte meg magát profi fejlesztőként az egész világból. Ebből 46.2% rendelkezik bachelor, 25.5% master fokozattal. Ennyit arról, hogy elengedhetetlen az egyetemi képzés. Nem mondom én sem, hogy felesleges, de NEM OTT TANULOD MEG A SZAKMÁT. Felejtsd el, ott nem fogod.
A profi fejlesztők egy másik kérdésre 82.8%-ban adták azt a választ, hogy teljes munkaidőben dolgoznak.
Ez az elmúlt években magasabb volt, de hát ugye a koronavírus...
Ha egy kicsit lejjebb lapozol...
... itt megtalálod, hogy a profi programozók mindössze 9.7%-a válaszolt úgy, hogy a formális képzettség kritikus fontossággal bír. Én a "somewhat important" választ jelöltem be. A legtöbb kollégám, aki tényleg penge, sosem járt semmilyen felsőoktatásra, egyiküknek még érettségije sincs. Aztán mégis harminc éve tolja, és nem, nem HTML-t gányol. Nagyon nem!
Na, ennyit az okoskodásról, hogy húúú de fontos az egyetem. Qrvára nem az. Jó ha van, de annyi pluszt nem ad, mint azt Móricka elképzeli. Akkor sem, ha sértődötten lepontozol.
" Ha jól tudsz angolul akkor bármilyen programot meg tudsz csinálni a jobbnál-jobb youtube tutorialok alapján."
LOL
"Fiacskám, ugye nem gondolod komolyan, hogy máris szaladok haza, kétségbeesetten bescannelem a diplomám, és teszem fel, mert"
Ha lenne, már rég beszkennelted volna, lóarcú.
27:
"Arról nem is beszélve, hogy már olyan régen diplomáztam, hogy azt a tudást amúgy is a hajamra kenhetem, hiszen"
Annyira régen diplomáztál, hogy soha. Csöves burgonya vagy te, aki csak hazudozni tud. Sőt, tulajdonképpen még azt sem. Messziről bűzlik, hogy felsőoktatási intézmény közelében sem jártál. Ezért is próbálod megideologizálni a tanulatlanságodat. Nevetséges, kis mitugrász senki.
"Na jó, tegyük egyenesbe ezt a témát, és duguljanak el a dilettánsok."
A vitába nem akartam beleszólni, mert nélkülem is elégvicces, de ha dilettáns vagy, akkor miért nem dugulsz el?
Ha nem tudsz adatokat elemezni, akkor ne hozz adatokat.
Te egyrészt azzal érveltél, hogy NE menjen egyáltalán egyetemre, így a statisztikádban kifejezetten azokat kell kiemelni, akik ezt nem tették meg, ez pedig kb. 10%, míg a másik 90% valamilyen felsőfokű képzésben résztvett, akár csak részlegesen.
De igazából a legnagyobb probléma, hogy nem releváns, amit mondanak. Nagyon szép, hogy arra hivatkozol, hogy szerintük kell-e formális képzettség, de ha megnézed, hogy pl. mennyi idő óta programoznak, akkor közel 40% kevesebb, mint 5 éve, és további 27% kevesebb, mint 10 éve.
Ezeknek az embereknek nem igazán van még rálátása a szakmára és, hogy milyen kvalitások kellenek a jövőben, így ténylegesen nem lehet arra hivatkozni, hogy szerintük kell-e formális végzettség.
(Mellesleg 17% kevesebb, mint 5 éve tanult meg programozni, szóval úgy még kevesebb tapasztalatuk lehet.)
Ha elmész és multik közt körbe kérdezősködsz, akkor a legtöbben azt fogják mondani - és ezt azért tudom, mert én erről már elég sok helyen beszéltem -, hogy a diploma az a minimum, ha az sincs meg, akkor nem igazán néznek rád se.
A diploma az az, amivel először szűrnek, ha az van, akkor majd interjún, esetleg céges teszten kiderül, hogy ér-e valamit a papír, de diploma nélkül sokszor eddig se jutsz.
Másrészt, ismerek én is embert, aki diploma nélkül dolgozik cégnél. Megmondták neki, hogy azért kap 25%-kal alacsonyabb fizetést - arányaiban -, mert nincs diplomája.
Mellesleg az egyetemnek nem az a lényege, hogy mindig a divatban lévő technológiát megtanítsa, hanem, hogy szemlélet módot adjon át, amihez igenis szükség van az egyetemre. És ezt a programozói szemlélet közel lehetetlen egyedül elsajátítani, és ez az amit megfizetnek.
#49 Nekem nem kell "elmennem kérdezősködni", mert egy kaliforniai cégnél vagyok senior programozó lassan tizenegy éve. Belülről látom a szakmát és a piacot is. Az, hogy te Magyarországon mit gondolsz, nem releváns. Magyarország egy kis zsákfalu, nulla perspektívával. Nem szakma.
Egyáltalán nem érdekel senkit a diplomád. Ugyanis tele van a világ mindenféle kókler egyetemmel, ahol a két szép szemedért, meg pár száz dollárért kapod a papírt. Ezért van tele a piac éhenkórász indiaiakkal meg pakikkal, szélhámos kínaiakkal, oroszokkal. Hacsak nem az MIT-ról jöttél, meg sem nézik a papírodat, de akkor is csak azért, mert ilyet még nem láttak.
Meg micsoda? Miket írsz te ide? Hogy azt mondja:
"...szemlélet módot adjon át, amihez igenis szükség van az egyetemre. És ezt a programozói szemlélet közel lehetetlen egyedül elsajátítani..."
HAHAHAHA!!!! Ez jó! Igen, pont azért van annyi dilettáns, mert ezt elhiszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!