Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programtervező informatikus...

Kérdező006 kérdése:

A programtervező informatikus szak tényleg ennyire lehetetlen?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 12.es vagyok és nagyon gondolkozom az ELTE programtervező informatikus szakán, viszont rengeteg helyen azt olvasom, hogy kb lehetetlen megcsinálni olyan nehéz. Programozni annyira tudok, hogy az emelt infó érettségis programozási feladatot egész könnyen megoldom már, de gondolom ez nem jelent sokat. Matekból mindigs is jó voltam de abból se kiemelkedően az osztály legjobbja. Tényleg ennyire nehéz ahogy írják? Valahol olyat is olvastam hogy bruttó 200 ezret lehet vele csak keresni. Szerintetek érdemes ezt a szakot választani így 2021-ben?

2021. febr. 1. 16:03
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/115 anonim ***** válasza:
0%
Honnan tudod más órán mit mond? :) Egyáltalán akkor minek jársz, ha ennyire unod? Iratkozz ki, menjél szobafestőnek. Az is szép szakma. Nem kötelező elvégezni. Na meg mégis melyik intézményről van szó, azt elárulod?
2021. febr. 1. 22:37
 42/115 Miss Endzsi ***** válasza:
66%
Miért iratkozzak ki, ha kész a fele?:D Van munkám így is, házunk is van, felújítjuk, csinos vagyok, szép is, szerencsés.
2021. febr. 1. 23:04
 43/115 anonim ***** válasza:
30%

Na jó, tegyük egyenesbe ezt a témát, és duguljanak el a dilettánsok. Tessék, a Stack Overflow éves felmérése arról, ki hol tanulja a szakmát. Minden évben felmérik.

[link]

47,744 válaszadó jelölte meg magát profi fejlesztőként az egész világból. Ebből 46.2% rendelkezik bachelor, 25.5% master fokozattal. Ennyit arról, hogy elengedhetetlen az egyetemi képzés. Nem mondom én sem, hogy felesleges, de NEM OTT TANULOD MEG A SZAKMÁT. Felejtsd el, ott nem fogod.

A profi fejlesztők egy másik kérdésre 82.8%-ban adták azt a választ, hogy teljes munkaidőben dolgoznak.

[link]

Ez az elmúlt években magasabb volt, de hát ugye a koronavírus...

Ha egy kicsit lejjebb lapozol...

[link]

... itt megtalálod, hogy a profi programozók mindössze 9.7%-a válaszolt úgy, hogy a formális képzettség kritikus fontossággal bír. Én a "somewhat important" választ jelöltem be. A legtöbb kollégám, aki tényleg penge, sosem járt semmilyen felsőoktatásra, egyiküknek még érettségije sincs. Aztán mégis harminc éve tolja, és nem, nem HTML-t gányol. Nagyon nem!

Na, ennyit az okoskodásról, hogy húúú de fontos az egyetem. Qrvára nem az. Jó ha van, de annyi pluszt nem ad, mint azt Móricka elképzeli. Akkor sem, ha sértődötten lepontozol.

2021. febr. 1. 23:28
 44/115 anonim ***** válasza:
83%
Csak, hogy nem találsz vele már munkát, mert nem kellesz sehová. :) Adhatod be az önéletrajzodat, de nem fogsz kelleni. Még egyetemet végzetteknek is sokszor nehéz munkát találni, mert inkább 2-3 év tapasztalattal rendelkezőket keresnek és nem pályakezdőket. Tehát szerinted, ha egy pályakedő egyetemistának is rengeteg helyre be kell adnia akkor egy pályakezdő érettségivel rendelkező autodidakta emberke mit fog érni? :D Meg amúgy is, ha van három éved arra, hogy autodidakta módon tanulgass otthon, akkor nem tudsz közbe elvégezni legalább egy levelező szakot, ahova péntek-szombat kell bejárni, de akkor se kötelező? :D
2021. febr. 2. 00:32
 45/115 anonim ***** válasza:
60%
Sok ismerősöm például záróvizsga alatt talált munkát. Az autodidakták ebből is kimaradnak. A szakdolgozat védésnél volt, hogy 8 különböző cégtől voltak bent emberek, mert az egyetem megszokta hívni őket, főleg hogyha érdekesebb szakdolgozatokról van szó. A védés mindenki számára nyílvános, hogyha nem titkosított szakdolgozatról van szó, Te is bármikor elmehetsz. Ott van például a duális képzés. Mikor kijössz az egyetemről már 3 évet dolgoztál. Van egy diplomád és munkatapasztalatod is. Gyakornokként könnyebben vesznek fel, ha egyetemen tanulsz. TDK-n vehetsz részt és ugyanúgy felfigyelnek rád, főleg ha jól csinálod (még nyerni kell..). Az Egyetem le van szerződve egy csomó céggel, ha ilyen cégekhez adsz be jelentkezést, akkor sokkal több esélyed van, hiszen tudják milyen tudást kapsz, és van hogy bele is szólnak és van hogy a cég is tart kuzrzusokat. Ott van például Kecskemét. Járműmérnökit elvégzed, jelentkezel mercihez, felvesznek. Ennyi. Van munkád - előre vesznek. De ilyen a többi helyen is. Rengeteg tanár dolgozik az egyetem melett vagy akár kutatásokat is végez. Fel szoktál ajánlani 1-1 diáknak akiken látják, hogy érti és akarja is csinálni, hogy dolgozzanak nála, vele - akár kutatásba is vegyenek részt. Az egyetemeken vannak külön csapatok. Peldául formula student. Oda is keresnek programozokat, gépészeket, járműmérnököket és már ezt is írhatod az önéletrajzodba, illetve kapcsolatokat is teremtessz. Ismerősöm például benne volt egy ilyenbe, egy új fékrendszert tervezett, most németországba van az audinál, mert benne volt egy ilyen csapatba és felfigyeltek rá. Ha autodidakta módon otthon tanult volna, kutyát se érdekelte volna, illetve lehet nem is csinált volna semmit. Lehet, itt mondani, hogy tök felesleges, meg nem tanítanak semmit... A fenét. Akarni kell, tenni érte. De felesleges nektek prédikálnom, mert soha se voltatok egyetemen, de ha voltatok is akkor kétlem, hogy időbe végeztetek volna, vagy minden egyes órán ott letetek volna, vagy egyáltalán tanultatok volna normálisan. Inkább a bulizás és a kockulás mi? A bulizás helyett kódolhattál volna otthon és ezzel plusz tudást szerezve.
2021. febr. 2. 00:40
 46/115 anonim ***** válasza:
0%

" Ha jól tudsz angolul akkor bármilyen programot meg tudsz csinálni a jobbnál-jobb youtube tutorialok alapján."

LOL

2021. febr. 2. 01:56
 47/115 anonim ***** válasza:
0%

"Fiacskám, ugye nem gondolod komolyan, hogy máris szaladok haza, kétségbeesetten bescannelem a diplomám, és teszem fel, mert"

Ha lenne, már rég beszkennelted volna, lóarcú.

2021. febr. 2. 02:06
 48/115 anonim ***** válasza:
9%

27:

"Arról nem is beszélve, hogy már olyan régen diplomáztam, hogy azt a tudást amúgy is a hajamra kenhetem, hiszen"

Annyira régen diplomáztál, hogy soha. Csöves burgonya vagy te, aki csak hazudozni tud. Sőt, tulajdonképpen még azt sem. Messziről bűzlik, hogy felsőoktatási intézmény közelében sem jártál. Ezért is próbálod megideologizálni a tanulatlanságodat. Nevetséges, kis mitugrász senki.

2021. febr. 2. 02:21
 49/115 anonim ***** válasza:
92%

"Na jó, tegyük egyenesbe ezt a témát, és duguljanak el a dilettánsok."

A vitába nem akartam beleszólni, mert nélkülem is elégvicces, de ha dilettáns vagy, akkor miért nem dugulsz el?

Ha nem tudsz adatokat elemezni, akkor ne hozz adatokat.

Te egyrészt azzal érveltél, hogy NE menjen egyáltalán egyetemre, így a statisztikádban kifejezetten azokat kell kiemelni, akik ezt nem tették meg, ez pedig kb. 10%, míg a másik 90% valamilyen felsőfokű képzésben résztvett, akár csak részlegesen.

De igazából a legnagyobb probléma, hogy nem releváns, amit mondanak. Nagyon szép, hogy arra hivatkozol, hogy szerintük kell-e formális képzettség, de ha megnézed, hogy pl. mennyi idő óta programoznak, akkor közel 40% kevesebb, mint 5 éve, és további 27% kevesebb, mint 10 éve.

Ezeknek az embereknek nem igazán van még rálátása a szakmára és, hogy milyen kvalitások kellenek a jövőben, így ténylegesen nem lehet arra hivatkozni, hogy szerintük kell-e formális végzettség.

(Mellesleg 17% kevesebb, mint 5 éve tanult meg programozni, szóval úgy még kevesebb tapasztalatuk lehet.)

Ha elmész és multik közt körbe kérdezősködsz, akkor a legtöbben azt fogják mondani - és ezt azért tudom, mert én erről már elég sok helyen beszéltem -, hogy a diploma az a minimum, ha az sincs meg, akkor nem igazán néznek rád se.

A diploma az az, amivel először szűrnek, ha az van, akkor majd interjún, esetleg céges teszten kiderül, hogy ér-e valamit a papír, de diploma nélkül sokszor eddig se jutsz.

Másrészt, ismerek én is embert, aki diploma nélkül dolgozik cégnél. Megmondták neki, hogy azért kap 25%-kal alacsonyabb fizetést - arányaiban -, mert nincs diplomája.

Mellesleg az egyetemnek nem az a lényege, hogy mindig a divatban lévő technológiát megtanítsa, hanem, hogy szemlélet módot adjon át, amihez igenis szükség van az egyetemre. És ezt a programozói szemlélet közel lehetetlen egyedül elsajátítani, és ez az amit megfizetnek.

2021. febr. 2. 05:28
 50/115 anonim ***** válasza:
18%

#49 Nekem nem kell "elmennem kérdezősködni", mert egy kaliforniai cégnél vagyok senior programozó lassan tizenegy éve. Belülről látom a szakmát és a piacot is. Az, hogy te Magyarországon mit gondolsz, nem releváns. Magyarország egy kis zsákfalu, nulla perspektívával. Nem szakma.

Egyáltalán nem érdekel senkit a diplomád. Ugyanis tele van a világ mindenféle kókler egyetemmel, ahol a két szép szemedért, meg pár száz dollárért kapod a papírt. Ezért van tele a piac éhenkórász indiaiakkal meg pakikkal, szélhámos kínaiakkal, oroszokkal. Hacsak nem az MIT-ról jöttél, meg sem nézik a papírodat, de akkor is csak azért, mert ilyet még nem láttak.

Meg micsoda? Miket írsz te ide? Hogy azt mondja:

"...szemlélet módot adjon át, amihez igenis szükség van az egyetemre. És ezt a programozói szemlélet közel lehetetlen egyedül elsajátítani..."

HAHAHAHA!!!! Ez jó! Igen, pont azért van annyi dilettáns, mert ezt elhiszik.

2021. febr. 2. 06:46
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!