Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programtervező informatikus...

Kérdező006 kérdése:

A programtervező informatikus szak tényleg ennyire lehetetlen?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 12.es vagyok és nagyon gondolkozom az ELTE programtervező informatikus szakán, viszont rengeteg helyen azt olvasom, hogy kb lehetetlen megcsinálni olyan nehéz. Programozni annyira tudok, hogy az emelt infó érettségis programozási feladatot egész könnyen megoldom már, de gondolom ez nem jelent sokat. Matekból mindigs is jó voltam de abból se kiemelkedően az osztály legjobbja. Tényleg ennyire nehéz ahogy írják? Valahol olyat is olvastam hogy bruttó 200 ezret lehet vele csak keresni. Szerintetek érdemes ezt a szakot választani így 2021-ben?

2021. febr. 1. 16:03
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/115 Miss Endzsi ***** válasza:
63%
Állami féléveken belül befejezve ingyenes, én legalábbis így tudom.
2021. febr. 1. 20:02
 22/115 anonim ***** válasza:
21%

Gyakorikérdések közönsége ismét hozza a szokásos tempót. Lepontozzák a sárga földig azokat, akik értenek hozzá és tapasztalatból beszélnek, aztán álmodoznak tovább a konformista elképzeléseikről azokkal, akik azt sem tudják, merre állnak arccal...

"Hőőő háén toom! Egyettemre kő menni me ottakkó okoslesze'!"

2021. febr. 1. 20:05
 23/115 anonim ***** válasza:
42%

"Mi gától meg, hogy mást is tanulj, valaki dolgozik mellette - ha dolgozni tud akkor más aki nem dolgozik tanulhat."

Szimpla matek, heti 60 órát ráfordítasz az egyetemre, és marad x órád egy héten egyéb dolgokat tanulni, gyakorolni, miegyéb. A másik opció, hogy nem mész egyetemre, és x+60 órád lesz ezekre a dolgokra. Nem gátol meg az egyetem abban, hogy mást tanulj, csak erősen lelimitálja az idődet ilyen téren.

"Miért lenne pazarlás? Ha nem használod a tudást akkor se pazarlás. Nincs olyan tudás, ami pazarlás." Persze, minden tudás hasznos - feltéve hogy időmilliomos az ember. De mivel halandó emberek vagyunk korlátozott idővel eme planétán, így választani kell hasznosABB és kevésbé hasznos tudás között. És az egyetem nem feltétlenül a leghatékonyabb helye a tanulásnak, sok idő alatt tömik a fejed viszonylag kevés hasznosítható tudással.

2021. febr. 1. 20:10
 24/115 anonim ***** válasza:
75%

Senki se mondta, hogy ott okos leszel, viszont okosabb leszel, mint egy udemy videó sorozattal, amit még nevetséges is lenne egy önéletrajzba beírni. Ha lenne egy vállalatod, te is inkább olyan embereket keresnél, akik valamilyen képesítéssel rendelkeznek vagy csak megnéztek 10 videót a témában? Esetleg olyan orvoshoz akarsz menni, aki udemyn elvégzett egy videósorozatot $20-ért, aztán szépen egy napos sebészeti eljáráson belül eltávolítja az aranyeredet? Én is néztem már műtétet Youtube-on, akkor holnap beadom a jelentkezésemet idegsebésznek, mert hát elég az. De aki az atomerőműben dolgozik mérnökként, fizikusként annak is elég egy youtube oktató sorozat. :).

Nem tudom miért kell lehúzni az egyetemi oktatást, meg azt hogy az emberek szeretnének diplomát és tudást vagy azt mondani, hogy semmit nem ér. Az egyetemet összehasonlítani egy videókurzussal. Nevetséges. Mi bajotok van? Tán kibuktatok?

2021. febr. 1. 20:12
 25/115 anonim ***** válasza:
14%
Az, hogy szerintünk ingyenes kéne-e legyen az oktatás irreleváns, én csak tényt állítok azzal, ha mondom, hogy nem az. Kifizeti állambácsi, cserébe aláírod, hogy visszafizeted, vagy a magas adókkal, vagy cash-ben, ha a magas adók nem tetszenek. Innentől kezdve ez csak állami diákhitel, nem ingyenes oktatás. Ha valakinek nincs affinitása autodidakta módon tanulni, akkor nyugodtan menjen egyetemre, nem rossz szándékkal mondom, hogy legalább ne az itthoniakkal szopassa magát.
2021. febr. 1. 20:14
 26/115 anonim ***** válasza:
79%
Okés. És honnan fogod tudni, hogy mi a hasznos és mi nem hasznos? Mit kell tudnod mit nem kell tudnod? Milyen anyag szerint megy? Honnan tudod, hogy amit egy videó kurzusban elmondanak az valóban úgy van? Hogy jelentkezz bármilyen helyre dolgozni, ha semmilyen képesítésed nincs és semmit nem írhatsz bele az önéletrajzodba. Még az érettségit is nevetséges beleírni csak akkor szükséges, hogyha tényleg nincs semmi másod. Akkor legalább OKJ-s Szoftverfejlesztőt végezzen el az ember, hogy 1 sorral többet tudjanak olvasni, mert amúgy a kukában fog landolni. Az első körben mindig a HR-en kell átmenni a vállalatoknál, ott meg szortíroznak. Nem fognak olyan embert felvenni, értsd meg kérlek, akinek semmilyen képesítése nincsen és videóanyagokból próbálkozott tanulni.... :)
2021. febr. 1. 20:14
 27/115 anonim ***** válasza:
16%

#24 Pont erről beszéltem. A naiv népi elképzelések az IT szakmáról! Meg hogy mi van írva a CV-dbe! Tudod, hány CV-t nézek át rendszeresen a cégnél? Mindegyiknél ott virít, hogy HÚÚÚ ESZTNÉZZÉTEK MIEN EGYETEMRE JÁRTAM, NA?!! Aztán a referenciái egy kalap szart érnek, egy ciklust nem tud megírni anélkül, hogy magára borítaná a szervert.

Hát képzeld el, nagyokoskám, mindenki maga tanul! Mindig is ez volt a módszer, és mindig is ez lesz. Még soha senki nem látott olyan programozót, aki iskolában tanulta a szakmát, és jó is benne. Azokból lesz jó programozó, akik magukat tanítgatják, akár tizenéves koruktól otthon szopnak az első kódjaikkal, gányolnak, taknyolnak, de fejlődnek. Én is így kezdtem, még a Commodore 64-esen. Csak azért mentem el főiskolára, hogy legyen papírom, de ha abból próbáltam volna megélni, amit ott tanítottak, hát körberöhögtek volna a kollégáim. Minden használható tudásomat autodidakta módon szereztem.

Arról nem is beszélve, hogy már olyan régen diplomáztam, hogy azt a tudást amúgy is a hajamra kenhetem, hiszen ki a fene dolgozik ma már Turbo Pascallal meg Clipperrel? Ötévente visszamehetnék, ha muszáj volna egyetemen megtanulni mindent. Szerencsére nem kell, mert vannak remek online anyagok, fórumok...

#26 Honnan tudom, hogy mi a hasznos? Na, ilyet is csak olyan kérdezhet, akinek fogalma sincs a szakmáról. Onnan tudod, hogy ha műveled a szakmát (akármilyen kezdő szinten), képben vagy arról, hogy milyen technológiák léteznek, neked mire van szükséged, mit akarsz elérni. És például ha SQL adatbázisokkal akarsz foglalkozni, akkor azt tanulod, és nem kapsz mellé egy rahedli tölteléktárgyat, amire feleselegesen pazarlod az idődet, mert a büdös életben nem fog kelleni.

Ilyen butaságokra meg hadd ne is válaszoljak, honnan tudom, hogy amit a videóban elmondanak, az úgy is van. Fogalmad sincs, hogy működnek ezek a távoktató oldalak, miről szólnak, kik oktatnak ott. Jézusom! Hol a retardgomb, mindjárt akkorát zúzok rá...

Abban viszont biztos lehetsz, hogy amit az egyetemen tanítanak, annak 90%-a vagy nem úgy van, vagy olyan elavult, hogy már nem is emlékeznek rá a szakmában. Sokszor teljesen marginális technológiákat erőltetnek, mert valamelyik oktatónak az a kedvence. És tudod, hány embert vezetnek félre, adnak át nekik hibás szemléletet?

Volt nálunk egyszer egy arc, az ELTE progmatot végzett, mesterszakot. Elvileg ő volt a legpengébb szakemberünk, kriptográfiától kezdve tömörítéseken át önmódosító kódig bármit rá lehetett bízni. Elvileg! A valóságban a legelemibb gyakorlati feladatokon is elvérzett. Ugyanis azt tanította neki a nagyszerű egyetemen valami retardált, hogy csakis akkor szabad belefogni a kódolásba, ha előtte papíron kimatekozta az összes határesetet, megrajzolta az összes folyamatábrát, és bebizonyította, hogy a modellje hibátlan. Ez nagyon szép, csak eltelt egy hónap, és még egy betű kódot nem írt. Egy hóttegyszerű CMS rendszer volt a feladata, tehát annyi, hogy beírsz szövegeket, és azokat eltárolja a backenden. Embert nem rúgtunk még ki akkora egyetértéssel, mint Dr. Zsenit. Egy spirálfüzetet teleírogatott a szarságaival. Mit érdekelte őt a határidő meg az ügyfél, hát ő szakszerű!

Ha te is ilyen "programozó" akarsz lenni, erőltesd csak az egyetemet.

2021. febr. 1. 21:00
 28/115 anonim ***** válasza:
70%

27: Szerintem egyetlen egy CV-t sem nézel. Az meg röhej, hogy szerinted egy ciklust nem tud megírni aki egyetemet végzett. Szerintem mindegy melyik egyetemről jött, de bármilyen nyelven megír neked bárki. :)

"referenciái egy kalap szart érnek" - Na pont ezt nem nézik. Senkit se fog érdekelni a referencia, főleg hogy nincs idejük ezeket böngészni, a HR meg nem is ért hozzá. Ők azt nézik, mi van az önéletrajzba, ez az első szürő a legtöbb vállalatnál - utána jönnek az interjúk.

"hiszen ki a fene dolgozik ma már Turbo Pascallal meg Clipperrel? "

Az Egyetemen pont ezaz, hogy nem a nyelvet tanítják meg, hanem a szemléletet, így tök mindegy milyen nyelv jön veled szembe vagy milyen feladat - képes leszel a problémát megoldani.

Az általatok ajánlott videós kurzuson nem a szemléletet tanulod, hanem a nyelvet. Ez rövidtádú tudást ad, hosszútávút nem, munkát meg pláne nem.

...

De nem is folytatom tovább, mert tök értelmetlen veled bármiről is beszélni, hiszen még egyetemen se jártál sohase, de ha mégis tévednék csatolt a diplomádat, az érzékeny adatokat persze kisatírozhatod.. utána talán egy picikét érni fog bármit is a szavad. Na szevasz. :)

2021. febr. 1. 21:14
 29/115 anonim ***** válasza:
25%

"Na pont [a referenciát] nem nézik."

Még mindig többet nézik, mint az egyetemi végzettséget. Első és legfontosabb, a korábbi munkatapasztalat, ha az nincs, és nyitott a munkahely pályakezdők felé, akkor igenis meg fogják nézni a referenciákat. Ha nem nyitottak tapasztalat nélküliekre, akkor rendszerint elássák ott, hogy nincs korábbi munkahely, ha diplomás, ha nem. Nem egyszer, nem kétszer hallottam már HR-estől, főnöktől, nem egy munkahelyen: "Nem nézzük a diplomát, mert semmit nem mond el a jelentkezőről". Olyat is hallottam már, hogy handicappel indulnak bizonyos egyetemről érkezők, az ELTE-seknek pl több munkahelyemen is rossz reputációja volt. És én is alá tudom írni, dolgoztam diplomással, diploma nélkülivel, és azt, hogy a szakmai kompetenciája hol helyezkedett el nem nagyon befolyásolta a végzettsége.

2021. febr. 1. 21:41
 30/115 anonim ***** válasza:
76%
Hát, te ha feladatokat bíznál egy 10x20 perces udemy kurzuson tanult érettségivel rendelező személyre, akkor tégy úgy. De például egy olyan vállalat, ahol banki rendszereket fejlesztenek, soha-de-soha nem fognak ilyen embert alkalmazni. A legtöbb helyre a felsőfokú végzettség elvárt.
2021. febr. 1. 21:45
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!