Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programtervező informatikus...

Kérdező006 kérdése:

A programtervező informatikus szak tényleg ennyire lehetetlen?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 12.es vagyok és nagyon gondolkozom az ELTE programtervező informatikus szakán, viszont rengeteg helyen azt olvasom, hogy kb lehetetlen megcsinálni olyan nehéz. Programozni annyira tudok, hogy az emelt infó érettségis programozási feladatot egész könnyen megoldom már, de gondolom ez nem jelent sokat. Matekból mindigs is jó voltam de abból se kiemelkedően az osztály legjobbja. Tényleg ennyire nehéz ahogy írják? Valahol olyat is olvastam hogy bruttó 200 ezret lehet vele csak keresni. Szerintetek érdemes ezt a szakot választani így 2021-ben?

2021. febr. 1. 16:03
 61/115 anonim ***** válasza:
25%

#58 Nyilván nem fogom neked most órákig túrni a hirdetési oldalakat, mert annyira nem vagy fontos az életemben. De ha kívánod, be tudlak mutatni nem egy kollégámnak, akik érettségivel vagy még azzal sem rendelkeznek, és úgy dolgoznak a szakmában huszonvalahány éve. Soha senki nem is kér tőlük semmilyen papírt, mert nevük van, és őket keresik meg, hogy jöjjenek ide vagy oda, nem pedig ők kuncsorognak az utcáról. Nemcsak programozók egyébként, hanem pl. grafikusok, 3D modellezők, designerek is vannak így. Többségük online tanfolyamokat végzett. Normális helyen nem azzal kezdenek, hogy muti a papírt, hanem muti a portfoliót. A kutyát nem érdekli, hol tanultál meg bináris fát elfelezni, ha tudod, hogy kell.

Még egyszer elmondom, és direkt lassan írom, hogy egyáltalán nem hátrány, ha van valami papírod, de igazából még egy OKJ-s is bőven elég, mert csak olyan helyekre kell, ahol bele vannak buzulva az ilyesmibe (de azok olyanok is). Simán felvesznek akár a Facebookhoz, Google-höz is mindenféle papír nélkül, ha megugrod a felvételi tesztjüket. A legtöbb cégnél így van.

A papírbuzulás különben elsősorban európai, azon belül kelet-európai jelenség. Amerikában és általában az angolszász nyelvterületen az ipari képzés alapja az "apprenticeship". Itt nincs olyan, hogy szakmunkásképző meg szakközépiskola: elmész egy céghez, jelentkezel hogy pl. hegesztő lennél, és majd ők kitanítanak. A papírodon nem az lesz, hogy te a Tehén Helén Szakközépiskolában vizsgáztál, hanem hogy a Ford gyárban. Ugyanezt a szemléletet ültették át az IT-re is. Jössz, megtanulod, csinálod. Ha van diplomád hozzá, annál jobb, de nem feltétlenül szükséges, ha alkalmasnak látszol az egészre.

Én egész nap olyanokkal dolgozom, akik 4-5 év képzés után nemrég kezdték a szakmát, és egy-két éve nyomják. Ők a juniorok. Elképesztően bénák, szinte nulláról kell őket tanítani. Nagy részüket záros határidőn belül ki is rúgják, mert több kárt okoznak, mint hasznot. További nagy részük megkeseredve, unottan húzza az igát, mert nem ilyennek képzelték az egészet. Csak azok válnak be, akik szenvedélyesen imádják a programozást, és nem úgy kerültek bele, hogy apu és anyu erre a sulira iratták be, mert akkor jól fog keresni.

Nekem pedig éppen az az egyik munkaköri feladatom, hogy ezeket az embereket figyeljem, és a munkájukat értékeljem.

2021. febr. 2. 21:58
 62/115 anonim ***** válasza:
36%
Lehet, hogy 20-30-40 éve vannak emberek a szakmában. Azt ne felejtsd el, hogy akkor más világ volt - az informatika is. Ezért nem mindegy, hogy most vagy pályakezdő vagy sem. :) Pályakezdőként egy érettségivel autodidakta tanulással esélyed sincs sorbaállni... Ez a valóság. Azért nem keresel, mert nem is tudsz keresni. De mondom, ha linkelsz álláslehetőséget szívesen megnézhetjük, hogy beadom az önéletrajzomat totál üresen és meglátjuk behívnak-e legalább egy tesztre.
2021. febr. 2. 22:43
 63/115 Miss Endzsi ***** válasza:
81%
Unokatestvérem érettségivel dolgozott a Microsoftnál. Tehetséges, nagyon okos, most is kiemelkedő bére van egy magyar cégnél, fizetik neki az egyetemet.
2021. febr. 2. 22:45
 64/115 anonim ***** válasza:
0%
Aha. Szóba se álltak volna vele. :)
2021. febr. 2. 22:48
 65/115 anonim ***** válasza:
0%
Mondjuk takarítóként is dolgozhatott..,de már ahhoz is kell valami papír. :D
2021. febr. 2. 22:49
 66/115 Miss Endzsi ***** válasza:
63%
Szponzorált e-sport játékos volt, lehet emiatt vették csak fel, de ő van olyan ügyes, hogy minden nélkül bekerüljön ilyen helyekre. Aki talpraesett az meg fogja találni a kapukat, pont az ilyenekre vadásznak a cégek, nem a feltétlen papirozott egyénekre. Ha van, ha nincs papirod is ugyanannyi fizetést kell szolgáltatniuk, igy nem fontos szempont ez, a tudásod viszont az. Nem hiába tesztfeladatokat kell elvégezni állásinterjún, senkit nem érdekel a papirod.
2021. febr. 2. 22:53
 67/115 anonim ***** válasza:
22%
61-es, nem is tudod, hogy milyen nevetséges kis pojáca vagy te. A hónaljszagú bizonygatásod meg csak arra jó, hogy aki ismeri a valóságot, az jóízűeket röhögjön rajta.
2021. febr. 2. 22:53
 68/115 anonim ***** válasza:
0%

"em hiába tesztfeladatokat kell elvégezni állásinterjún, senkit nem érdekel a papirod."

Ez igaz. Csak, hogy nem jutsz el a teszt feladatokig se, mert nem hívnak be. :D Ezt értsd meg. Egyszerűen, ha te most érettségivel rendelkező egyén vagy, aki netről megtanult programozni és beadja bárhová az önéletrajzát tök üresen, nem fognak visszahívni se írni neked. Nem olyan nehéz ezt agyilag felfogni. Bizonyítottam volna neked, de nem küldesz semmilyen állást. :)

2021. febr. 2. 22:56
 69/115 anonim ***** válasza:
8%

Akkor most elmondom még egyszer, lassan.

25 éve vagyok a szakmában.

A cégnél én döntök az új jelentkezők felvételéről szakmai szempontból.

Nem a Piszlicsáré Kft-nél dolgozom Budaörsön, hanem Kaliforniában, a Szilícium-völgyben.

Ha nekem nem hiszitek el, hogy nem a végzettség számít, és autodidaktaként sokkal többre mész, mint az egyetemen seggeléssel, akkor sajnálom, de életképtelenek vagytok.

2021. febr. 3. 00:26
 70/115 anonim ***** válasza:
6%
Érdekes, az a haverom, aki már amúgy is értett a dolgokhoz, de még be sem fejezte az egyetemet, az a 350 nettós állását hagyja most ott fél év után egy 45ezer dollárosért. Mindeközben a stréber osztálytársunk, aki tavasszal jeles diplomát szerzett az ELTE-n, mert az elméleti tárgyakat bemagolta vizsgákra, programozáson meg valahogy átjutott, az 200 nettó körül keres valami szar webfejlesztő melóval. Hmmm, nem is tudom, hogy lehet ez...
2021. febr. 3. 00:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!