A programtervező informatikus szak tényleg ennyire lehetetlen?
#58 Nyilván nem fogom neked most órákig túrni a hirdetési oldalakat, mert annyira nem vagy fontos az életemben. De ha kívánod, be tudlak mutatni nem egy kollégámnak, akik érettségivel vagy még azzal sem rendelkeznek, és úgy dolgoznak a szakmában huszonvalahány éve. Soha senki nem is kér tőlük semmilyen papírt, mert nevük van, és őket keresik meg, hogy jöjjenek ide vagy oda, nem pedig ők kuncsorognak az utcáról. Nemcsak programozók egyébként, hanem pl. grafikusok, 3D modellezők, designerek is vannak így. Többségük online tanfolyamokat végzett. Normális helyen nem azzal kezdenek, hogy muti a papírt, hanem muti a portfoliót. A kutyát nem érdekli, hol tanultál meg bináris fát elfelezni, ha tudod, hogy kell.
Még egyszer elmondom, és direkt lassan írom, hogy egyáltalán nem hátrány, ha van valami papírod, de igazából még egy OKJ-s is bőven elég, mert csak olyan helyekre kell, ahol bele vannak buzulva az ilyesmibe (de azok olyanok is). Simán felvesznek akár a Facebookhoz, Google-höz is mindenféle papír nélkül, ha megugrod a felvételi tesztjüket. A legtöbb cégnél így van.
A papírbuzulás különben elsősorban európai, azon belül kelet-európai jelenség. Amerikában és általában az angolszász nyelvterületen az ipari képzés alapja az "apprenticeship". Itt nincs olyan, hogy szakmunkásképző meg szakközépiskola: elmész egy céghez, jelentkezel hogy pl. hegesztő lennél, és majd ők kitanítanak. A papírodon nem az lesz, hogy te a Tehén Helén Szakközépiskolában vizsgáztál, hanem hogy a Ford gyárban. Ugyanezt a szemléletet ültették át az IT-re is. Jössz, megtanulod, csinálod. Ha van diplomád hozzá, annál jobb, de nem feltétlenül szükséges, ha alkalmasnak látszol az egészre.
Én egész nap olyanokkal dolgozom, akik 4-5 év képzés után nemrég kezdték a szakmát, és egy-két éve nyomják. Ők a juniorok. Elképesztően bénák, szinte nulláról kell őket tanítani. Nagy részüket záros határidőn belül ki is rúgják, mert több kárt okoznak, mint hasznot. További nagy részük megkeseredve, unottan húzza az igát, mert nem ilyennek képzelték az egészet. Csak azok válnak be, akik szenvedélyesen imádják a programozást, és nem úgy kerültek bele, hogy apu és anyu erre a sulira iratták be, mert akkor jól fog keresni.
Nekem pedig éppen az az egyik munkaköri feladatom, hogy ezeket az embereket figyeljem, és a munkájukat értékeljem.
"em hiába tesztfeladatokat kell elvégezni állásinterjún, senkit nem érdekel a papirod."
Ez igaz. Csak, hogy nem jutsz el a teszt feladatokig se, mert nem hívnak be. :D Ezt értsd meg. Egyszerűen, ha te most érettségivel rendelkező egyén vagy, aki netről megtanult programozni és beadja bárhová az önéletrajzát tök üresen, nem fognak visszahívni se írni neked. Nem olyan nehéz ezt agyilag felfogni. Bizonyítottam volna neked, de nem küldesz semmilyen állást. :)
Akkor most elmondom még egyszer, lassan.
25 éve vagyok a szakmában.
A cégnél én döntök az új jelentkezők felvételéről szakmai szempontból.
Nem a Piszlicsáré Kft-nél dolgozom Budaörsön, hanem Kaliforniában, a Szilícium-völgyben.
Ha nekem nem hiszitek el, hogy nem a végzettség számít, és autodidaktaként sokkal többre mész, mint az egyetemen seggeléssel, akkor sajnálom, de életképtelenek vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!