Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért van ennyi rossz könyv...

Miért van ennyi rossz könyv Magyarországon a programozás témaköréről?

Figyelt kérdés

Rettenetesen vannak megírva, semmiféle segítséget nem nyújtanak a kezdő programozóknak, akik azért vásárolnák meg az adott könyvet, hogy kezdőként elindulhassanak egy úton.

Ilyen Reiter istván könyve, ami borzalmasan száraz, és a magyarázatok kevesek, sokszor érthetetlenek, ráadásúl a könyv össze vissza tárgyal sok dolgot, meg sem mutat egy adott témát, de máris használja azt egy példaprogramban(pl: if-else, metódusok, függvények).

A másik ilyen könyv konc balázska könyve, ami szintén egy trágya. Ott a magyarázatok megvannak, de szintén érthetetlenek, és a példaprogramok nincsennek felvezetve, egyből oda ugrunk, ahol a kedves írónak jó.

Ezeknél a könyveknél NEM az a lényeg, hogy az író jól érezze magát közben, vagy hogy bebizonyítsa a könyvével a kollégáinak, hogy ő mekkora ász. Az a cél, hogy a nullától elindúlva, egy értékes és hasznos magyarázatokkal telitűzdelt, érthető példaprogramokkal tárgyalt könyvet hozzon létre, melyből lehet tanúlni. Lehet, hogy neki nem esik jól 4 oldalon át magyarázni az if-else párost, vagy a COnsole.ReadKey() metódust... De a könyv nem róla szól. Ha 10 szer kell leírni ugyanazt, hát az szól a tanításról. Csak úgy átmenni rajta, hogy "na haladjunk" az semmiképpen sem lesz könnyen tanulható.

Remélem lesz olyan ember, aki belátja, hogy hogy kell tanítani, és nem csak a kódokat két szavas magyarázatokkal "letudni", és remélem olyan kiadó is akad majd, aki megérti, hogy 230 oldalból NEM lehet megtanulni programozni. Ha annyit elérek, hogy ezt valaki elolvassa, és fel is fogja, aki a jövőben könyvet készül írni ilyen témakörben, már megérte.

Véleményeteket szívesen fogadom. Szép napot kívánok!

2020. aug. 31. 13:04
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/133 anonim ***** válasza:

#48 "Azért nem mondok példát, mert tudom, hogy azt is szépen kifordítanátok. Tudnék nem egy példát felsorolni... Nem fogok. Örülök ha ti megértettétek az egészet elsőre."

- Anyu fáj!

- Mi fáj kicsim?

- Nagyon fáj!

- De mid fáj?

- Azt nem mondom meg de csinálj valamit mert fáj!

Na ez vagy most te. Sok sikert ezzel a hozzáállással.

2020. szept. 1. 20:48
 52/133 anonim ***** válasza:

Nekem nehezen emészthető volt Reiter könyve - habár nem teljesen reménytelen.

Amikor "kezembe vettem", előtte 7 évvel tanultam Pascalt, és még emlékeztem valamennyire arra, mi a ciklus (számlálós, feltételes, talán arra is, hogy előlteszttelős, hátultesztelős), elágazás és néhány alapvető típusra.

Erre Reiter könyve rögtön jött a boxing, unboxing, referenciatípus, értéktípus fogalmakkal. Szinte egyből.

Ráadásul gyorsan is haladt, száraz is volt.

Én még a double típust se fogtam fel belőle, a függvényekkel végképp megszenvedtem. Most akkor mit kell írni a return után?

Szerintem ezt azért, mert összezavart a könyv maga, nem vezette megfelelő irányba a gondolkozásomat.

Rövidesen elérkezett az OOP-hoz. Azt pláne összevissza magyarázta.

Kezdők számára sokkal barátságosabb írások is elérhetőek. (Csak akkor én se kerestem, úgy voltam vele, hogy ez alapján a könyv alapján kellene haladnom és igenis megértenem.)

Az első fél - háromnegyed év igen nyögvenyelős volt, többször "fel is adtam", 2-3-4 hetekre szüneteltettem.

Utána már jobb volt.

2020. szept. 1. 21:18
 53/133 anonim ***** válasza:

Egyébként szerintem jól lehet könyvből is tanulni.

Én például írott szövegből jobban tanulok, mint videóból, pláne olyasmit, ahol kódot kell írni. Számomra nem praktikus, hogy magyarázzák és tuti nem a saját tempómban halad a videó.

Hogy elavult lehet?

Hát.. na bumm..

Egy kezdőnek nem (nem feltétlen) C# 8 kell .NET Core 3.1-gyel.

2020. szept. 1. 21:20
 54/133 anonim ***** válasza:

Azért zavarodtok sokan bele, mert így akartok tanulni. Egyetemen például nem egy féléves anyag a programozás és nem csak egy tantárgy vagy. Proginforól nem tudok nyilatkozni, de mérnökinfon volt például az Architektúrák. Ott megismerkedtünk Assemblyvel. Lebegőpontos számokkal, bináris összeadás, logikai dolgok, processzor működése ...stb. Volt Digitális technika, akkor ugyebár ott logikai kapuk ... stb. Volt Digitális technika 2. Ott memóriacímzés, memóriacímtérkép. Tehát papíron kellet számolni ezeket.. Ha ezek így már meg voltak az "alapozó" tárgyak utána jött a Prog1, ahol már egy csomó mindent tudtál és tudtad, hogy mi hogyan, mi miért történik és mi van a háttérben. Voltak már benned fogalmak. Aztán ott van az Algoritmuos tantárgy. Az is egy külön világ. Bár egyetlen egy féléves kurzus volt belőle, de így is minimális anyagrészt tanultunk...

Szóval igazából az a véleményem, ha mindenféle alap tudás nélkül akarsz belevágni a dolgokba akkor nem fog menni és szenvedni fogsz és nem fogsz érteni semmit se... Egyetemeken sem véletlen van egy felépített tematika. Aki önállóan tanul, azoknak is kell egy felépített tematika. És egy könyvből nem fogod tudni megtanulni, mert a Programozás is rengeteg témából áll össze, amit nem lehet egy könyvben összefoglalni, egyszerűen képtelenség lenne. :)

Úgyhogy nem is értem mit vársz.

2020. szept. 1. 21:23
 55/133 anonim ***** válasza:
Például a változókat sose fogod megérteni és azt, hogy mi megy a memóriában, ha erről külön nem tanulsz. De ezt a programozási könyvek, amik programozási nyelveről szólnak. (Mert ezekben a könyvekben nem a programozást tanulod, hanem a NYELVET! és a nyelv sajátosságait.) Akkor hiába mész tovább nem fogod tudni. Ha egy lebegőpontos számnál nem tudod mi az a mantissza, az alap, és a karakterisztika. Ha nem tudsz papíron számolni, ha kapsz egy ilyen feladatot, akkor a programozáson belül, hogy akarsz ezzel dolgozni? Pláne, ha ezt sem tudod, hogy a memóriában, hogy tárolódik el. És amíg nem tudsz binárisan, összeadni, szorozni, kivonni, osztani. Nem tudod mi a kette komplenes, hogyan működik a gépi utsaítások és végrehajtások menete. Nem tudod mik azok a hazardok WAW,WAR..., hogyan kezeljük őket és még sorolhatnám az alapvető dolgokat. ----> Addig ne akarj programozásba belekezdeni. Ez a baj a Bootcampekkel is. Lehet, hogy tanítják a "NYELVET", de semmi mást nem fogsz tudni .... Ha megkérdezel bármilyen "programozó", "hobbi programozót", "bootcampeset". Na mondja márá el, hogy a Neumann gépen a gépi utasítás végrehajtása, hogyan történik meg akkor megse tud szólalni, de még lehet azt se tudja, mi az a Neumann gép.
2020. szept. 1. 21:34
 56/133 A kérdező kommentje:
Egyetértek azokkal, akik azt írják, kezdetben nehéz volt. Mi sem vagyunk totál sötétek, tudjuk, hogyan kell tanulni. De akinek még előismerete sincs, annak igeni rosszul megfogalmazott a reiter féle adaptáció.
2020. szept. 1. 22:10
 57/133 anonim ***** válasza:
Akinek nincs előismerete az ne azzal kezdjen, hanem azzal, hogy előismeretet szerez. :).
2020. szept. 1. 22:13
 58/133 A kérdező kommentje:
De ezt kérdezem már lassan napok óta, hogy HONNAN. Amikor nem igazán van. Sőt, nehéz keresni. 200 oldalas magyar "csudakönyvek" jelennek meg nyakra főre de mi a francnak? Egyet kéne megírni A-tól Z-ig, és akkor kész. Lenne kereslet rá. Csak már nem bíznak az emberek ebben sem.
2020. szept. 1. 22:15
 59/133 A kérdező kommentje:
Jah és egy kiadónak mért érné meg, aki nem ért hozzá kiadni egy 1800 oldalas könyvet, amikor valaki jön, és "megírja" "ugyanazt" 240 oldalon.
2020. szept. 1. 22:16
 60/133 anonim ***** válasza:

"De ezt kérdezem már lassan napok óta, hogy HONNAN"

Középiskola informatika óra. :)

2020. szept. 1. 22:19
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!