Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért van ennyi rossz könyv...

Miért van ennyi rossz könyv Magyarországon a programozás témaköréről?

Figyelt kérdés

Rettenetesen vannak megírva, semmiféle segítséget nem nyújtanak a kezdő programozóknak, akik azért vásárolnák meg az adott könyvet, hogy kezdőként elindulhassanak egy úton.

Ilyen Reiter istván könyve, ami borzalmasan száraz, és a magyarázatok kevesek, sokszor érthetetlenek, ráadásúl a könyv össze vissza tárgyal sok dolgot, meg sem mutat egy adott témát, de máris használja azt egy példaprogramban(pl: if-else, metódusok, függvények).

A másik ilyen könyv konc balázska könyve, ami szintén egy trágya. Ott a magyarázatok megvannak, de szintén érthetetlenek, és a példaprogramok nincsennek felvezetve, egyből oda ugrunk, ahol a kedves írónak jó.

Ezeknél a könyveknél NEM az a lényeg, hogy az író jól érezze magát közben, vagy hogy bebizonyítsa a könyvével a kollégáinak, hogy ő mekkora ász. Az a cél, hogy a nullától elindúlva, egy értékes és hasznos magyarázatokkal telitűzdelt, érthető példaprogramokkal tárgyalt könyvet hozzon létre, melyből lehet tanúlni. Lehet, hogy neki nem esik jól 4 oldalon át magyarázni az if-else párost, vagy a COnsole.ReadKey() metódust... De a könyv nem róla szól. Ha 10 szer kell leírni ugyanazt, hát az szól a tanításról. Csak úgy átmenni rajta, hogy "na haladjunk" az semmiképpen sem lesz könnyen tanulható.

Remélem lesz olyan ember, aki belátja, hogy hogy kell tanítani, és nem csak a kódokat két szavas magyarázatokkal "letudni", és remélem olyan kiadó is akad majd, aki megérti, hogy 230 oldalból NEM lehet megtanulni programozni. Ha annyit elérek, hogy ezt valaki elolvassa, és fel is fogja, aki a jövőben könyvet készül írni ilyen témakörben, már megérte.

Véleményeteket szívesen fogadom. Szép napot kívánok!

2020. aug. 31. 13:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/133 anonim ***** válasza:
Rossz úton jársz. A könyv, tankönyv csak egy kiegészítés az órai anyagok mellé. :) A Reiter is nálunk például ajánlott irodalomként volt megadva.
2020. szept. 1. 14:39
 42/133 anonim ***** válasza:
Én sem értem miért nem vagyok még az új Messi, pedig annyi focis könyvet olvastam már...
2020. szept. 1. 14:41
 43/133 A kérdező kommentje:

Focis könyv az nem egyenlő azzal, amiről beszélgetünk. Ugyanis ha valaki eleget rugja a labdát, akkor is megtanúl focizni, ha sneki sem segít neki. A programozás nem ilyen. Bámulhatod a fejlesztő eszközt órákig, magadtól nem jössz rá milyen metódusokat kell írnod.

a könyv a fő tananyag lenne... Régen legalábbis így volt. De sebaj, védjétek csak reiter urat, biztos rokonok vagytok :DD

Akkor is szar könyvet írt, amivel megnehezítette sok ember kezdését a programozásban. Nyaljatok neki tovább

2020. szept. 1. 17:31
 44/133 anonim ***** válasza:

De rájöhetsz magadtól is, főleg ha már van informatikai alaptudásod. Már Excelben is programozol, ha belegondolsz és adatbáziskezelésnél is használsz logikai műveleteket. Gondolom senki sem úgy kezdi el a programozást, hogy előtte semmilyen informatikai alaptudása nincsen, tehát azt sem tudja, hogy mi az a CPU vagy a Memória, mert így hiába lenne bármilyen jó is egy könyv akkor se jutna előrébb.

Szóval igazából a focit hozzuk példának és azt mondod, ha már van egy labdád akkor meg tudsz vele tanulni focizni. Akkor jelen esetben a focilabda egyenlő a programozási nyelv dokumentációjával. A C# dokumentációja maga a focilabda. A dokumentációba minden benne van, de tényleg minden! :) Szóval, ha nagyon akarod a dokumentációból is megtudod tanulni - főleg hogy több példaprogramot tartalmaznak, mint bármely könyv.

2020. szept. 1. 17:37
 45/133 A kérdező kommentje:

Én arról beszélek, egyben próbálom megérteni az álláspontodat, de valójában az a lényeg, hogy nincs olyan könyv, ami valódi alapozást nyújtana. Mindegyik a "szórakoztató programozást" tanítja. Kicsit előrébb kellene kezdeni.

És ha már programozást oktatunk, ahogy már sokszor említettem, több példával, ugyanazt pedig sok féleképpen kellene bemutatni. Egy példa a törteknél sem lenne elegendő matek órán, aztán uccu neki a másodfokú egyenletnek.. Ez nem így működik.

2020. szept. 1. 18:18
 46/133 anonim ***** válasza:

"Mindegyik a "szórakoztató programozást" tanítja"

Rendben.

Bjarne Stroustrup C++. Na itt nem szórakozni fogsz, viszont minden benne van. :)

2020. szept. 1. 18:26
 47/133 anonim ***** válasza:
50%

"de valójában az a lényeg, hogy nincs olyan könyv, ami valódi alapozást nyújtana" De van. Csak az nem programozás könyv. A programozás tanulása ott kezdődik, hogy van egy alapvető informatikai tudásod, amit NEM a programozási könyv dolga megtanítani. Van arra más könyv.

De mivel *még mindig* nem mondtál konkrét példát arra, mit találsz nehezen érthetőnek, vagy akár egyenesen értelmezhetetlennek a Reiter könyvben, így mást nem tudok mondani. Dobálhatunk itt hasonlatokat, meg anekdotálgathatunk, nem jutunk sehova amíg nem mondasz valami konkrétumot. Ez felfogható amúgy egy gondolkodásmód tesztnek. A programozói gondolkodásmód azt diktálja, hogy ha valami probléma van, akkor a problémát alaposan, specifikusan kell leírni, mert minél több információt osztunk meg a problémáról, annál egyszerűbb lesz megtalálni arra a megoldást. Na ez az aminek most te az ellenkezőjét csinálod.

2020. szept. 1. 18:28
 48/133 A kérdező kommentje:
Azért nem mondok példát, mert tudom, hogy azt is szépen kifordítanátok. Tudnék nem egy példát felsorolni... Nem fogok. Örülök ha ti megértettétek az egészet elsőre.
2020. szept. 1. 18:31
 49/133 anonim ***** válasza:
36%
A progrmozáshoz elengedhetetlen az önálló problémamegoldó képesség. Ez nálad hiányzik. Mindegy milyen könyv kerülne a kezedbe, sose lennél programozó.
2020. szept. 1. 18:37
 50/133 anonim ***** válasza:

EZ igaz.

A programozás egyébként pont az a dolog, amit jól lehet könyvből tanulni.

Én QBasic-es és Turbo Pascalos könyvekkel kezdtem. QBasic könyvek közül a Dr. Molnár Csaba - Sági Gábor-féle nagyon jó volt, mint ahogy a Kasza János-féle Turbo Pascal köny is. Igaz, hogy ez utóbbi 12-16 éveseknek íródot, de hát én akkor voltam 14-15 éves. Ezek jó tanulókönyvek voltak, tényleg nagyon sokat lehetett tanulni belőlük.

2020. szept. 1. 18:53
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!