Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért van ennyi rossz könyv...

Miért van ennyi rossz könyv Magyarországon a programozás témaköréről?

Figyelt kérdés

Rettenetesen vannak megírva, semmiféle segítséget nem nyújtanak a kezdő programozóknak, akik azért vásárolnák meg az adott könyvet, hogy kezdőként elindulhassanak egy úton.

Ilyen Reiter istván könyve, ami borzalmasan száraz, és a magyarázatok kevesek, sokszor érthetetlenek, ráadásúl a könyv össze vissza tárgyal sok dolgot, meg sem mutat egy adott témát, de máris használja azt egy példaprogramban(pl: if-else, metódusok, függvények).

A másik ilyen könyv konc balázska könyve, ami szintén egy trágya. Ott a magyarázatok megvannak, de szintén érthetetlenek, és a példaprogramok nincsennek felvezetve, egyből oda ugrunk, ahol a kedves írónak jó.

Ezeknél a könyveknél NEM az a lényeg, hogy az író jól érezze magát közben, vagy hogy bebizonyítsa a könyvével a kollégáinak, hogy ő mekkora ász. Az a cél, hogy a nullától elindúlva, egy értékes és hasznos magyarázatokkal telitűzdelt, érthető példaprogramokkal tárgyalt könyvet hozzon létre, melyből lehet tanúlni. Lehet, hogy neki nem esik jól 4 oldalon át magyarázni az if-else párost, vagy a COnsole.ReadKey() metódust... De a könyv nem róla szól. Ha 10 szer kell leírni ugyanazt, hát az szól a tanításról. Csak úgy átmenni rajta, hogy "na haladjunk" az semmiképpen sem lesz könnyen tanulható.

Remélem lesz olyan ember, aki belátja, hogy hogy kell tanítani, és nem csak a kódokat két szavas magyarázatokkal "letudni", és remélem olyan kiadó is akad majd, aki megérti, hogy 230 oldalból NEM lehet megtanulni programozni. Ha annyit elérek, hogy ezt valaki elolvassa, és fel is fogja, aki a jövőben könyvet készül írni ilyen témakörben, már megérte.

Véleményeteket szívesen fogadom. Szép napot kívánok!

2020. aug. 31. 13:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/133 anonim ***** válasza:
87%

#6-os vagyok. Mégegyszer: ha másoknak jó az a könyv, neked meg nem, akkor nem a könyvvel van baj. Egy könyvtől hiába várod, hogy neked személyre szabott példákat meg magyarázatokat adjon, mert nem kifejezetten neked írta a szerző, ha ilyet akarsz fogadj magántanárt.

És nem, nem kell tízféleképpen elmagyarázni ugyanazt egy könyvben, ez nem gyógypedagógia. És egy kezdőknek szóló tankönyvnek nem kell egy teljes nyelvi referenciának sem lennie, az hogy utánanézel meg önállóan gyakorolsz teljesen alapvető elvárás, nem valami felháborító átverés. Szakadj el a középiskolás gondolkodástól.

Még egy dolog amúgy: a programozó életének alapvető része, hogy olyan kóddal kell dolgoznod amiről nem érted elsőre, hogy mit csinál, vagy hogy miért úgy működik/nem működik ahogy. Ilyenkor google-özöl, meg szétszeded darabokra és addig kísérletezel vele míg rá nem jössz. Ez nem csak a tanulási folyamat, hanem a napi munka X év tapasztalattal is. Ha neked ez derogál, akkor tényleg érdemes megfontolni ezt a szakmát.

2020. aug. 31. 16:54
 12/133 anonim ***** válasza:
11-hez hozzáfűzném még azt, hogyha arról van szó, hogy nem tudod, hogy egy kód hogy működik akkor szépen break pointokat kell berakni és végig menni sorol sorra, figyelni a memóriát mi történik és egyéb dolgok... Ezt tanítják is. Ezt egy programozási könyvben sem fogod megtanulni. :)
2020. aug. 31. 17:32
 13/133 A kérdező kommentje:

Másképpen gondolkodunk ezekszerint.

Már felhoztam egy példát, amin mindenki átsiklott: A kínai könyvet példáúl.

Hiába írta valaki, hogy "addig olvasod a fejezetet amig nem érted meg".

Ha számomra érthetetlen a nyelvezet. Már szerencsére tudom az alapokat. A google kb a mindennapok része. De nekem hatalmas segítség lett volna régen egy nem száraz, olyan tananyag, ahol lépésről lépésre, nem kihagyva dolgokat, és igenis szájbarágosan magyarázzák el a dolgokat.

Sajnálatos, hogy egy könyvben, ami arról kéne szólnia, hogy tanít, ilyen fontos dolgok maradnak el. Nem támpontokat kérnék, hanem oktatást.

2020. aug. 31. 18:07
 14/133 anonim ***** válasza:
De nem jó a példád, azért egy kínai könyvet ne hasonlítsunk össze egy magyar nyelvű szakirodalommal, amely valamilyen programozási nyelvet dolgoz fel. A kettő nem ugyanaz, remélem ezt Te is belátod. :)
2020. aug. 31. 18:15
 15/133 A kérdező kommentje:

14-es... Nem értitek sajnos a mondataimat. Nem arról van szó, hogy ugyanaz.

Arról van szó, hogy egy jelrendszert meg kell érteni ahhoz, hogy tovább lehessen menni a könyvben, az anyagban.

Ha nem tudom értelmezni(Mert nem értem meg), elolvashatom a fejezetet tízszer is, ha ugyanazt írja, a legkevesebb eséllyel fogom azt megérteni csak azért, mert elolvastam még háromszor.

Ez nem történelem, amit ha ötször elolvasol, akkor kívülről fújod.

2020. aug. 31. 18:27
 16/133 anonim ***** válasza:

"Arról van szó, hogy egy jelrendszert meg kell érteni ahhoz, hogy tovább lehessen menni a könyvben, az anyagban."

Pontosan. Ehhez veszel olyan tankönyveket, szakkönyveket, amik az alapoktól kezdik el, esetleg elmész magántanárhoz és tanulod a kínai jeleket, hogy utána elővehesd a könyvet és elkezdhesd olvasni.

Most nem egy olyan könyvről beszélünk, ahol gépi kódban van írva az egész kód vagy nem egy olyan könyvről beszélünk, amely csak programkódot tartalmaz és semmi más nincsen benne. :).

Ahogy mondtam a kettő nem ugyanaz, tök rossz példát hoztál fel.

A Reiter könyv is ugyanúgy kezdi egy sima Hello World appal, utána jönnek a változók ... stb. Minent szépen leír az elejétől a végééig, amit a C# nyelv alapjairól tudnod kell. Ha mélyebben akarod tanulni akkor ott van a dokumentáció. :)

2020. aug. 31. 18:51
 17/133 anonim ***** válasza:
De akkor csináljuk azt, hogy ebből a könyvből emeld ki azt, amit nem értettél és nem volt leírva normálisan. Talán így életszerűbb lesz a kérdésed, mert így csak a levegőbe beszélsz.
2020. aug. 31. 18:52
 18/133 A kérdező kommentje:

Nem, reiter istván könyve nincs jól megírva. Aki olvasta, aki valóban kezdőként akart tanulni belőle, ő sok dologban eklakadt, illetve nem értett meg dolgokat. Veletek hasztalan beszélni, mert nem fogjátok fel mit mondok. Azért hoztam fel a kínai példát, mert ha egy jelrendszert nem ismersz, nem érted majd meg. Mindegy, hogy kinai, vagy matek, vagy fizika, vagy programozás, a lényeg, hogy meg kell érteni.

Persze a hello world appal kezd. Jaj de jó. Sok könyv azzal kezd. Attól még nem egy jó könyv.

"Pontosan. Ehhez veszel olyan tankönyveket, szakkönyveket, amik az alapoktól kezdik el, esetleg elmész magántanárhoz és tanulod a kínai jeleket, hogy utána elővehesd a könyvet és elkezdhesd olvasni."

Tényleg? Egy könyvet mondj, ami az alap dolgokkal úgy ismertet meg, hogy nem kell még 400 helyre elmásznom. Még mindig nincs igazatok :)

2020. aug. 31. 18:57
 19/133 anonim ***** válasza:

Ha a fizikát tanulod akkor is 400 helyre elkell másznod, mert 1 könyvből nem fogod megtanulni, ahogy a matekot sem fogod, mert nincs egyetlen egy olyan könyv se, amely lefed mindent. Ahogy programozásba sincs olyan könyv, amely mindent lefed. Szerinted, ha lenne hány oldalas könyvről beszélnénk? 100 ezer oldal legalább - nyelvenként....

Ha egy könyvben az ember valamit nem ért meg, akkor tovább megy és utána néz a dokumentációba, már forrásokban is.

Másrészt a Reiter könyvében ott vanna példa programok. A könyvet nem csak olvasni kell, hanem ahogy haladsz a könyvel úgy programozni mellette. Kipróbálni a kódokat, végig menni rajta sorrol-sorra, hogy mi történik, miért történik ez ...stb.

Szerintem a Te bajod az, hogy azonnal nagy mennyiségű tudásra akarsz szert tenni... ami nem fog menni.

Másrészt: A programozás nem mindenkinek való. Szerintem neked se. Nézz valami más után.

2020. aug. 31. 19:01
 20/133 anonim ***** válasza:

[link]

Tessék. Jó tanulást. Bár a Google-t se tudod használni ezek szerint. Bár, ha a Reiterbe nem értettél semmit, akkor ebbe se fogsz.

2020. aug. 31. 19:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!