Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért van ennyi rossz könyv...

Miért van ennyi rossz könyv Magyarországon a programozás témaköréről?

Figyelt kérdés

Rettenetesen vannak megírva, semmiféle segítséget nem nyújtanak a kezdő programozóknak, akik azért vásárolnák meg az adott könyvet, hogy kezdőként elindulhassanak egy úton.

Ilyen Reiter istván könyve, ami borzalmasan száraz, és a magyarázatok kevesek, sokszor érthetetlenek, ráadásúl a könyv össze vissza tárgyal sok dolgot, meg sem mutat egy adott témát, de máris használja azt egy példaprogramban(pl: if-else, metódusok, függvények).

A másik ilyen könyv konc balázska könyve, ami szintén egy trágya. Ott a magyarázatok megvannak, de szintén érthetetlenek, és a példaprogramok nincsennek felvezetve, egyből oda ugrunk, ahol a kedves írónak jó.

Ezeknél a könyveknél NEM az a lényeg, hogy az író jól érezze magát közben, vagy hogy bebizonyítsa a könyvével a kollégáinak, hogy ő mekkora ász. Az a cél, hogy a nullától elindúlva, egy értékes és hasznos magyarázatokkal telitűzdelt, érthető példaprogramokkal tárgyalt könyvet hozzon létre, melyből lehet tanúlni. Lehet, hogy neki nem esik jól 4 oldalon át magyarázni az if-else párost, vagy a COnsole.ReadKey() metódust... De a könyv nem róla szól. Ha 10 szer kell leírni ugyanazt, hát az szól a tanításról. Csak úgy átmenni rajta, hogy "na haladjunk" az semmiképpen sem lesz könnyen tanulható.

Remélem lesz olyan ember, aki belátja, hogy hogy kell tanítani, és nem csak a kódokat két szavas magyarázatokkal "letudni", és remélem olyan kiadó is akad majd, aki megérti, hogy 230 oldalból NEM lehet megtanulni programozni. Ha annyit elérek, hogy ezt valaki elolvassa, és fel is fogja, aki a jövőben könyvet készül írni ilyen témakörben, már megérte.

Véleményeteket szívesen fogadom. Szép napot kívánok!

2020. aug. 31. 13:04
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 31/133 anonim ***** válasza:

Na és ehhez mit szólsz?

[link]

Ezt tényleg szájbarágós már. :)

2020. aug. 31. 20:51
 32/133 A kérdező kommentje:
Elég vaskosnak táűnik. Nyílván, most ezt nem fogom elolvasni, de elmentettem, és később megnézem.
2020. aug. 31. 21:00
 33/133 anonim ***** válasza:

NEm tudom nem észrevenni, hogy 8 órán keresztül kitartóan kötötted az ebet a karóhoz, hogy márpedig érthetetlen a Reiter könyve, de egyetlen konkrét példát sem adtál arra, hogy pontosan mit találtál benne érthetetlennek (annak ellenére, hogy erre még külön kértek is pár üzenetben). Beleolvastam én is, nem tökéletes, vannak fogalmak amiket később magyaráz meg, mint hogy hazsnálná őket (pl a 'névtér' kifejezés a 19. oldalon van használva először, de csak a 23. oldalon jut oda, hogy elmagyarázza mi az). Ennek látom egyébként az okát, ha minden kifejezést előre elmagyarázna, akkor a könyv első 90 oldala azzal lenne tele, te pedig agyilag kisülnél mire a Hello World-ig eljutnál. Bizonyos fogalmakat nem magyaráz meg azonnal, csak belengeti, hogy ezek léteznek, hogy fókuszálhasson arra, amit az adott szegmensben át akar adni. Nem magyarázza meg azonnal mi az a névtér, csak hogy a példakód első 4 sorában a használandó névterek vannak megjelölve. Az akkor elég, nem kell a részleteket tudnod még.

Összességében én a Reiter könyvére nem sok panaszt hallottam még. Igen, van egyfajta nyelvezete, amit szokni kell (nem kínai írásjelekként megtanulni, csak szokni), de semmi olyasmi, ami megugorhatatlanná teszi az értelmezését. Persze ha szerinted ez nincs így, várom a konkrét példákat.

2020. szept. 1. 02:24
 34/133 anonim ***** válasza:
62%

A Reiter könyv szerintem is igen nagy falat.

Egy C# fejlesztő ismerősöm javaslata alapján kezdtem ebből tanulni. A második feléig már el se jutottam. Annyira nyögvenyelős volt, hogy nem is igazán motivált... Napi 1 órát ha foglalkoztam vele munka után.

Viszont nekem Reiter és Koncz könyve együtt már segített és addigra a szintemhez képest egész működőképes WinForms programokat gyártottam.

Meg addigra angol forrásokat is használtam, utánanéztem jobban stb.

Itt akik agyondícsérik a Reiter könyvet, szerény véleményem szerint már tudtak legalább valamennyire programozni, mire kezükbe vették.

Továbbá ezen a fórumon eléggé lenéz mindenki mindenkit és lassan minden kérdés alá oda van írva, hogy "neked nem való" a programozás.

2020. szept. 1. 09:38
 35/133 anonim ***** válasza:

Nagyon nehéz jó programozást tanító könyvet írni, mert ahhoz a programozáson kívül a didaktikához is érteni kellene, az meg ritkán van meg egy emberben. Enélkül születnek olyan az könyvek, amik olyanok mintha referencia kézikönyvek lennének csak minden második oldalon van egy hülye poén, mert az hiszi a szerző, hogy ettől lesz jó a könyve. A Reiter is ilyen. Egyébként tökéletes olyannak, aki már tud programozni, csak egy másik programozási nyelven, és most a C#-ot akarja megtanulni.

Ami tényleg kezdőknek szól az például az előbb belinkelt "Hogyan gondolkozz úgy..." a Pythonhoz. Az tényleg kezdőknek szól. Aki viszont ismer már más nyelvet az szájbarágósnak fogja tartani, mert "minek mindenhol leírni, hogy 1 byte az 8 bit"... Lehetne ezen is fejleszteni, mert én már majdnem a legelején elkezdeném a bevezetést a hibakeresésbe és fokozatosan vinném tovább, ahogy halad a főanyaggal, de így is a legjobb magyarul elérhető programozást oktató könyv, ami ráadásul ingyenes is.

2020. szept. 1. 09:51
 36/133 A kérdező kommentje:

" Bizonyos fogalmakat nem magyaráz meg azonnal, csak belengeti, hogy ezek léteznek, hogy fókuszálhasson arra, amit az adott szegmensben át akar adni."

De az adott szegmens sokszor pont emiatt válik túl hosszúvá, és bizonyos fokon érthetetlenné. Erről beszéltem: Igenis kell felvezető, igenis kell alapozás, ami mégcsak 90 oldalban is kevés lenne. Kell 300 oldal arra, hogy elmondja, mi a fene az a programozás. Részletesen, több szempontból áttekintve ugyanazt. De ezt hiába várnám el.

"A Reiter könyv szerintem is igen nagy falat.

Egy C# fejlesztő ismerősöm javaslata alapján kezdtem ebből tanulni. A második feléig már el se jutottam. Annyira nyögvenyelős volt, hogy nem is igazán motivált... Napi 1 órát ha foglalkoztam vele munka után.

Viszont nekem Reiter és Koncz könyve együtt már segített és addigra a szintemhez képest egész működőképes WinForms programokat gyártottam."

Na erre az a válaszom, hogy neked nem a kettő együtt segített, hanem kezdőből átléptél egy szintet, és egyszercsak elkezdett kitisztúlni. De addig sokat és sokféleképpen szívtak a kezdők. Egyébként erre adtam zöld pipát :)

35-össel helyre közel egyetértek.

2020. szept. 1. 11:16
 37/133 anonim ***** válasza:
Ez ugyanaz, mint amikor középiskolában a tanár bejön, végigírja a táblát 45 percen keresztül és kimegy. És közben olyan kifejezésekkel dobálózik, mint "egész együtthatós polinom" - mindezt olyan gyereknek, akik most látnak először egyenletet. Ezek az könyvek ugyanilyenek.
2020. szept. 1. 11:46
 38/133 A kérdező kommentje:

"Ez ugyanaz, mint amikor középiskolában a tanár bejön, végigírja a táblát 45 percen keresztül és kimegy. És közben olyan kifejezésekkel dobálózik, mint "egész együtthatós polinom" - mindezt olyan gyereknek, akik most látnak először egyenletet. Ezek az könyvek ugyanilyenek."

Ebben akkor lenne igazad, ha a kettő teljesen egyforma dolog lenne.

De a tanároknak van egyfajta időlimitjük, így nem várható el pl egy középiskolai órán, hogy a törtekkel kezdje az órát, ha a másodfoku egyenlet a téma.. Ott kevés az idő. De egy könyvet megírni lehet 2 hónap alatt, és 5 év alatt is.

Elolvasni emg aztán végképp van idő. Tehát a kifejtés ebben az esetben egy jogos kérelem lenne.

2020. szept. 1. 11:50
 39/133 anonim ***** válasza:
Amúgy ott vagy eltévedve, hogy programozást nem könyvből kell tanulni. :)
2020. szept. 1. 12:37
 40/133 A kérdező kommentje:

Dehogy vagyok eltévedve. Igen szomorú, hogy nem lehet könyvből megtanulni.

Azért vannak elméletileg a könyvek. Küülönben minek? Délutáni olvasnivalónak? Ugyanmár.

2020. szept. 1. 14:21
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!