Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért fizetnek a windows-osok...

Miért fizetnek a windows-osok amiért a linuxosok nem?

Figyelt kérdés

A kérdés kicsit érthetetlen. Itt a magyarázat.

Haverom pl. videó konvertáláshoz valami fizetős cuccot használ.

Nálam ez egy parancs az ffmpeg-el megoldható.

Ugyanez pl. hogy biztonsági mentésért is valami fizetős szoftert használ, nálam ez dd parancs.

Ugyanez valami youtube downloader nálam ez ingyen youtube-dl.

Hogy mi a különbség?

Hiába próbáltam megmutatni neki, hogy terminálból ez gyorsabb. Ő fél a termináltól, mint ha valami mumus lenne. Egyszerűen meggyőzhetetlen. Ő a fizetős szoftverére esküszik amiért évente kifizet 60 000 forintot, amikor ingyen is meg lehet oldani.

De van intuitív kezelőfelület, meg GUI ami nagyon szép! És szép gombok vannak rajta és folyamatjelző ami a végén átmegy 3 színárnyalatba.

2023. dec. 17. 19:01
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
100%

Mindenki olyan op.rendszert használ ami az igényeinek megfelel.

Ha neki az ingyenes nem felel meg akkor néz másikat.

2023. dec. 18. 14:41
 42/49 anonim ***** válasza:
69%

#21 "tökéletes egyezés kell"

Ez ott válik értelmetlenné, hogy tökéletes egyezés esetén két ugyanolyan dologról beszélünk. Ezt is már kifejtettem korábban. Nem azt kell keresni, hogy mi az, ami bitre pontosan ugyanaz, mint a másik, hanem azt, amikkel ugyanaz a funkcionalitás elérhető.

(Most kiemelem az engem is érintő részeket, mert ahogy előzőleg is említettem, az emberek 99,9%-át ugyanúgy hidegen hagyja a nyomdatechnika, mint a beágyazott rendszerek fejlesztése. Ezek speciális területek.)

"Aki kicsit komolyabban használt már [...] Ms Office-t illetve [...] OpenOffice-t (LibreOffice-t), az tudja, hogy az ingyenes alternatívák messze elmaradnak a fizetős változatoktól."

Hát nem. Pont, hogy a fizetős alternatíva marad el több szempontból is a LibreOffice-tól. Vajon - még javában Windows-felhasználóként - miért váltottam OpenOffice-ra cirka 15 éve? (Akkor még a Libre nem is létezett.) Nem, nem a pénz miatt. Sőt, akkor még a közoktatásban dolgoztam, és ingyen használhattam volna a MS Office-t. De nem akartam. Mert az OpenOffice jóval stabilabb, és megbízhatóbb volt.

#24 "Ki kellene nyomtatni. Nem megy. Nincs hozzá driver. Nem támogatott eszköz."

Kompatibilitási problémák minden rendszeren előfordulhatnak. De évek óta már azt érzem és tapasztalom, hogy Linuxon ez jóval kisebb mértékű. Nem volt ez mindig így, és 15-20 éve még én is azt mondtam, hogy oké, szimpatikus a Linux, vannak tök jó tulajdonságai, de nagyon jól kell hozzá a hardvert összeválogatni, hogy minden pöpecül menjen. Aztán ez a helyzet változott. Most már ott tartunk, hogy Linuxon kisebb a valószínűsége a problémáknak. Az előző munkahelyemen éltem meg a Win15 elterjedését. Jaj, ez nem működik, az nem működik... Keltsük valahogy életre a multifunkcionális készüléket (nyomtató + fénymásoló), de még a szakszerviz embere is csak annyit mondott, hogy vegyünk újat, vagy használjunk Win7-et. A Linux (Ubuntu 16.04) meg felismerte... A mostani helyen dettó. De egy megmosolyogtató eset volt, amikor két munkatársam már órákon át bajlódott egy tintasugaras nyomtatóval, hogy működésre bírják. Win10 alatt természetesen. Én meg puszta kíváncsiságból megnéztem, hogy vajon a Linux (Mint 20) hogyan boldogul vele? Rádugtam a nyomtatót, 5 másodperc, és már használható is volt. Utána természetesen segítettem nekik Windows alatt is beröffenteni a jószágot, ami végül egy másik, hasonló modell win7-es driverével siekrült is, de azért csöppet macerásabb volt a folyamat, mint Linuxon.

"A monitorom delbontása sem megfelelő."

Az enyém igen.

"Hobbi célra sem tudtam használni."

Ez pedig a te egyéni problémád. Másoknak sikerül... Akkor lehet, hogy nem a rendszer a hibás.

"Kiterjedt ismeretségi körömben senki nem használ linuxot."

Nekem nincs olyan kiterjedt ismerettségi köröm (legalábbis akikről konkrétan tudom, hogy mit használnak), de helyből fel tudok sorolni egy pedagógust, egy titkárnőt, egy boltvezetőt, meg pár informatikust, akik használják. Egy kivételével munkára is. De nyilván más körökben mozgunk. ;-)

#31 "De én (és a felhasználók többsége) nem érteni akar a géphez, hanem használni."

Igen, 20 éve tényleg ez még érv volt. És kicsit már a lábaim között elvő szerv kezd tele lenni azzal, hogy az összes "miért istenkirály a vindót, és miért f.o.s. a Linux" téma arra megy ki, hogy egy egy ezreléket érintő rétegfeladatot emlegetnek, meg a 20 évvel ezelőtti Linux alapján érvelnek a mostani disztrók ellen.

Nem, a Linuxhoz sem kell jobban érteni, mint Windowshoz. 20 éve még kellett, most már nem.

2023. dec. 18. 15:05
 43/49 anonim ***** válasza:
63%

Állandóan a Linuxosok magyarázkodnak meg vergődnek, hogy mennyire jó.

Azok használnak Linux-ot akiknek a szintjének ez is megfelel. De az biztos, hogy a Windows-nak a béka seggébe sem jöhet.

2023. dec. 18. 15:24
 44/49 A kérdező kommentje:

Az a baj a linux-al, hogy ingyenes. Ezért könnyű fikázni. Ha fizetős lenne mint a M$ akkor jobban megbecsülnék az emberek.

De amúgy a vicc, hogy én linux-os ként minden szoftvert jogtisztán használok, a legtöbb ilyen Windóz troll-nak meg az egész rendszere egy warez tenger, valószínűleg jó kis orosz kémprogramokkal a gépen.

Hát ez a különbség kettőnk között.

Képzeld nekem soha nem írja ki a rendszer, hogy aktiválnom kellene, sőt még cd kulcsot sem kér :D Nincs olyan, hogy frissítés várakozik és LE SEM LEHET TILTANI, csak elhalasztani :D Egy vicc az egész. Linuxon ha akarom soha nem frissíti magát, de még a kernelt is törölhetem ha úgy tartja kedvem. Ennyit erről. Windows alatt meg még az internet explorert sem lehet letörölni, mert az neccessary software.

2023. dec. 18. 16:05
 45/49 anonim ***** válasza:
58%
Miért nem érted meg, hogy senkit nem érdekel a vergődésed? Te használj ingyen linuxot (egyébként ott is van fizetős), én, mi meg maradunk a Windowsnál vagy macOS-nél, vagy ami jólesik.
2023. dec. 18. 16:24
 46/49 anonim ***** válasza:
100%

45

Azért, mert egy provokátor

2023. dec. 18. 16:28
 47/49 anonim ***** válasza:
31%

"Pont, hogy a fizetős alternatíva marad el több szempontból is a LibreOffice-tól. "

Ez butaság, pont fordítva igaz.

2023. dec. 18. 16:56
 48/49 anonim ***** válasza:
59%
A kérdező teljesen megvan zakkanva, annyira bele van güzülve az ingyenes linuxába.
2023. dec. 18. 19:16
 49/49 anonim ***** válasza:
65%

Egyéni véleményem szerint hiába lehet játszani linuxon is ha windowszra sokkal több a natív játék akkor egy gamernek a windowsz lessz a nyerő.

Azonban ha egy olyan felhasználót nézünk aki egyszerű felhasználói szinten kívánja csak használni a gépet,ez alatt azt értem,hogy se nem gamer se nem fejlesztő,akkor teljesen mindegy hogy linuxot vagy windowsot használ sőt abban az esetben ha nincs kulcsa egy legális windowshoz akkor még jobban is jár a linuxal.

Egyébként felesleges a photoshoppal meg hasonlókkal védeni a windowsot mert egy nem fejlesztőnek sokkal jobbak a butább kevesebbet tudó képszerkesztők a könnyebb használhatóságuk miatt.

Szóval szerintem ha játékok a cél akkor Win.

Ha fejlesztő vagy mezei user vagy termékkulcsal ,akkor mindegy .

Ha ugyanez kulcs nélkül akkor Linux.

2023. dec. 18. 19:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!