Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linuxosok! Hogyan oldjam meg...

Linuxosok! Hogyan oldjam meg az alábbi problémákat? Gépem: Asus X540L,500 GB HDD-vel, illetve 4 GB RAM-mal, Nvidia GeForce 920M (1GB) videokártyával, csak Linux Mint 18.1 'Serena' (Cinnamon 64 bit) van rajta.

Figyelt kérdés

Kérdéseim:

1. Partícionálásnál hány partíció szükséges, illetve azok mekkorák legyenek? Lesz egy rendszer partíció, egy a fájloknak, egy swap, de ezen kívül kell-e más partíció is mint pl. UEFI-nek?? Elég a rendszernek+programoknak 100GB? Vagy netán sok? Illetve 6 GB a swapnak, a többi meg a fájloknak?

2. Mindenáron UEFI módban akar telepíteni. Érdemes? Ha UEFI módban telepítem, vannak-e hátrányai, illetve kell-e az UEFI-nek külön partíció? (Valahol valami ilyesmit olvastam...)

3. A rendszer nem hajlandó használni az Nvidia kártyát, erre mi a megoldás? Próbáltam telepíteni a Bumblebee-t de még PPA tárolót se engedett csinálni. Beírom a terminálba a "sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable" parancsot, és azt írja nem adható hozzá a PPA tároló...nem támogatja... A szoftverforrásoknál sem sikerül. Az Nvidia drivereit is telepítettem, amivel csak azt értem el, hogy már indításkor összeomlott a Linux.

Egyéb infók: Világ életemben Windowst használtam, és most váltottam Linuxra. Teljesen kezdő vagyok a témában. Feltelepítettem a Linux Mint 18.1 Serenat, de úgy, hogy az egész merevlemzre. Ez volt a próba. Pár heti használat után, úgy döntöttem, hogy tetszik a rendszer, és szeretném ezt használni, viszont akkor így már szükségem lenne külön partíciókra a rendszernek, illetve a fájloknak.

Ha valaki csak az egyik kérdésre tudja a választ, annak is örülnék.

Előre is köszönöm a segítséget!

2017. jan. 2. 18:28
 1/3 anonim ***** válasza:

1. default a telepítő általában jó értékeket szokott találni, szóval ha nincs nyomós érved (meg úgy egyáltalán érved), akkor jó lesz a default mindenhol.

2. ha a biosod csak uefiről képes bootolni, akkor igen, ha nem, akkor nem.

3. ppa-kat felejtsd el, keress a disztródon belül drivert.

2017. jan. 2. 18:56
 2/3 anonim ***** válasza:

A rendszernek+programoknak bőven sok az a 100 Gb, bár nem tudom, hogy te milyen nagyobb méretű programokat használsz.

Én mindenesetre 30-50 Gb-ot szoktam neki adni, elég szokott lenni.

A /home-nak készíthetsz külön partíciót, de igazából nem feltétlenül szükséges. Nálam sincs.

Úgy tudom, a gyári repókban van Nvidia driver, de ha nincs, akkor megpróbálhatod a xorg-edgers ppa-t:

$ sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y

$ sudo apt-get update

Aztán synaptic-ban nvidia-xxx (ahol xxx egy szám), vagy nvidia-current (ez az aktuális) néven keress rá.

Megpróbálhatod a graphics-drivers ppa-t is.

Azt hiszem, egy Driver Manager nevű program is van Mintben.

Synapticban elméletileg van egy Settings > Repositories > Additional Drivers fül is.

Esetleg próbálkozz ezzel: sudo software-properties-gtk

2017. jan. 3. 21:24
 3/3 anonim ***** válasza:
Végső esetben ez: [link]
2017. jan. 3. 21:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!