Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik Linux-ot próbáljam ki,...

Melyik Linux-ot próbáljam ki, ha eddig csak windowst használtam?

Figyelt kérdés

Internetezés, bank, képek átalakítása-szerkesztése, film+zene. Szóval átlagos...

Kéne egy program, amelyik kötegelt kép átalakításra képes. Olvastam IrfanView pl jó erre? Létezik Firefox Linuxra,

Gyorsabb lesz a gép, ha Linux fut rajta valamivel, vagy tök mindegy?

2023. nov. 12. 22:03
 61/100 gentoojedi ***** válasza:
100%

"A Windowsból 1-2 aktuális van, és azokon is kb. minden ugyanott."

Aha. Az a legszebb, amióta megjelent a Windowsban a Gépház (Windows 8tól) és persze megmaradt a régi vezérlőpult is. Aztán nekiálltak átpakolni funkciókat a vezérlőpultból a gépházba. Van, amit úgy tettek át, hogy a vezérlőpultban is meghagyták, van amit teljesen, de sokkal kezelhetetlenebb lett.

Aztán van a vezérlőpultom programok eltávolítása meg a gépházas szoftverkezelő. Ha eltávolítod az egyikből, bent marad a másikban, vagy nem. Teljesen logikátlanul. Vagy eltávolítasz valamit a gépházban a Windows által kérés nélkül feltelepített alkalmazások közül, majd egy frissítés visszarakja.

Tök jók ezek a félmegoldások. Ez szerinted nem szánalmas?

De mondok cifrábbat.

Szerinted az egységes irány lenne jó. A Microsoft bebizonyította az ellenkezőjét. Erre nagyon jó példa a Windows 8/8.1/10. A nyolcas kiadásakor kimondottan érintőkijelzős cuccokra találták ki a metrót, ami Windowsos táblagépre és mobilra tökéletes. Erre asztali gépre is ugyanazt a felületet tolták, amin sokan kiakadtak, de jól van ez még annyira nem is szánalmas. De az már igen, hogy Windows Server 2012-re is ez a szar Metro ment.

Miért nem lehetett legalább arra teljesen más grafikát tenni, hamár egyszer raktak rá?

Szerverre minek érintőkijelzős felület? Egyáltalán minek grafikus felület? Jó Windowsnál ez egy rossz szokás, de akkor is. Winservert grafikusan is remota administrator toolal szoktak piszkálni a gui only rendszergazdák is.

Ráadásul meg is döglesztették a mobil/tablet iparágukat.

Szóval ennyire jó az egység. Annyira jó, hogy a Winserver (talán 2003-ig) az alaptelepítő feltett olyan szerverre nem való alkalmazásokat, amit desktopra kellenek, de szerrverre értelmetlen. Lásd, Windows media player. Én voltam olyan Microsoft konferencián jó régen, amin az talán 2008-as Winserver újdonságait dícsérték, többek közt ezt is megemlítették, hogy alapból nem tesz fel hülyeségeket. Ennyit az egységről.

Az egységesség lényege a spórolás. Többe került volna három különböző felületet lefejleszteni, mint azt az egyet, amit mobilra szántak. Pedig egy ilyen óriásvállalatnak futotta volna rá, de nem. Ezen is spóroltak. Bezzeg a linuxnak "futja" rá, annak ellenére, hogy ingyenes.

Ezek a félmegoldások olyan faszán működnek egy multimilliárdos óriáscégnél is, mint a csóró linuxfejlesztők körében, ahol még egység sincs.

Szóval hiába erőlködsz faszikám. Minden megnyilvánulásodat megtorpedózom.

Úgyhogy a Te szavaiddal élve:

Mondhatsz, amit akarsz.

Különben meg lesza.

Csak én a fejedet, míg Te a más véleményét.

2023. nov. 24. 22:09
 62/100 anonim ***** válasza:
10%

61: "Az a legszebb, amióta megjelent a Windowsban a Gépház (Windows 8tól) és persze megmaradt a régi vezérlőpult is." - És? Kit érdekel? 2 évente 1x megy oda az átlagfelhasználó, tökmindegy, mi van ott. Tény, hogy nem a legszebb, de annyira nem érdekes, hogy ezen kellene vergődni.

A 8-ast nem tekintem normális Windowsnak, nekem az - pont emiatt - nem is volt meg. A többi viszont egységes, ami a Linuxról nem mondható el.

2023. nov. 24. 23:10
 63/100 anonim ***** válasza:
100%

Azért ez baromi érdekes, hogy ha Windowsról van szó, akkor "És? Kit érdekel? 2 évente 1x megy oda az átlagfelhasználó, tökmindegy, mi van ott.", de ha Linuxról, akkor meg "Durván szánalmas, amit a Linuxosok leművelnek, nincs egy egységes irány, mindenki megy a saját feje után...."

:D

Nem veszed észre, mekkora kettős mércét alkalmazol? A Suse-ban a Yast az pont az a terület, ahova évente egyszer lép be az ember...

Amúgy meg kurvára nem egységesek a Windows-ok. Én tegnap pl. percekig kerestem egy Windows 11-es gépen, hogy hol lehet kikapcsolni a lapozófájlt. Biztos vagyok benne, hogy te sem tudnád megmondani fejből.

2023. nov. 25. 07:46
 64/100 anonim ***** válasza:
13%

61: A személyeskedéseid, sértéseid leperegnek rólam, nem ismersz, és én sem téged, így pont nem érdekel, miket írsz. A privátok megszakadtak miattad, szóval emberileg is megmutattad, milyen vagy, így nem hiszem, hogy jogod van bármit is szólni. Maradj a Linuxnál.

63: Tökjó lenne, ha a Linuxszal a Vezérlőpult kinézete lenne a legnagyobb probléma... :D

"Én tegnap pl. percekig kerestem egy Windows 11-es gépen, hogy hol lehet kikapcsolni a lapozófájlt" - Mert ezzel mindenki foglalkozik.

2023. nov. 25. 10:48
 65/100 anonim ***** válasza:
100%
Aha, tehát Linux esetén baj, ha be kell lépni valamiért a Yastba és bekapcsolni egy akármit, de Windows esetén nem baj, mert úgyse foglalkozik vele senki... nincs is itt kettős mérce, áááá, dehogy...
2023. nov. 25. 11:34
 66/100 Tom Benko ***** válasza:
100%
Nekem megvan még mindig a szokásos alapproblémám: extra applikáció meg sysadmin jogok nélkül át lehet már helyezni a start menüt a jobb oldalra? A Linux bármely wm-je, ha van benne start menü, ezt alapértelmezetten tudja ugyanis.
2023. nov. 25. 19:54
 67/100 gentoojedi ***** válasza:
100%

"A privátok megszakadtak miattad, szóval emberileg is megmutattad, milyen vagy"

Ja értem. Nem írtam két és fél hete és akkor már paraszt vagyok. Nem emlékszem rá, hogy sürgős kérdést tettél volna fel, amire okvetlen kellett volna válaszolnom.

Nálam a való életben is van olyan barátom, akivel három hónapig jóformán semmi, utána meg együtt vagyok huzamosabban.

Nálam ez az elvárásokra épülő barátság nem igazán működik. Amit meg itt művelek nyilvánosan, már tudhatnád, hogy puszta szórakozás meg agymenés.

2023. nov. 25. 20:40
 68/100 gentoojedi ***** válasza:
100%

"És? Kit érdekel? 2 évente 1x megy oda az átlagfelhasználó, tökmindegy, mi van ott. Tény, hogy nem a legszebb, de annyira nem érdekes, hogy ezen kellene vergődni."

"A 8-ast nem tekintem normális Windowsnak"

Úgy érzem Neked nem ment át a 61-es hozzászólásom lényege.

Itt nem csak Rólad meg arról a pár felhasználóról van szó.

Okos Microsoft kitalálta, hoghy belép a mobil piacra. erre lefejlesztette a Windows 8-at mobilraoptimalizált felülettel és ezt húzta rá nemcsak a Te PC-d asztalára, hanem a szerverre is. És nagyon sokan akiknek a munkahelye abban az időben vett Windows 2012 servert az bizony nem szarhatta le.

A mélyebb dolgaiba nem is megyek bele, mert nem olyan munkakörben mozogsz.

Azt értsd meg, nem körülötted forrog a világ.

Ennyit az egységességről.

2023. nov. 25. 21:57
 69/100 Thunderfairy ***** válasza:
100%

Kedves 60-as hozzászoló.

Linux felhasználóknál ez így müködik hogy ha nem tud valamit az ember akkor valahogy a netről megtudja. Így a linux felhasználó szép lassan de elkezd érteni is a rendszeréhez. Azt hiszem virtualbox-ba visszarakom holnap az opensuse rendszert és megprobálok beletanulni. Miután ez sikerűlt sokkal jobban fog menni a gép használata már mint egy windows felhasználónak. Tehát mig én egyre többet tanulhatok a linux-al te megálltál tudásba a windows-al. És még csak az opensuse-t tanulom meg. Még sehol nincs egy Arch vagy gentoo, maximum egy manjaro. De 2 dolgot veled ellentétbe már megtanultam:

1. Utána nézni neten a YAST-nak és tanulmányozni a használatát.

2. Opensuse alatt inkább KDE Plasma felülettet használni.

Láttod haver. Ilyen a linux. Mindig egy kicsit többet tudsz. Egyszer talán eljutok egy Debian-ra, nagyon-nagyon talán egy Arrch-ra. Te meg megálltál tudásba egy hétköznapi szinten ahol az a nagy hozzáértés hogy feltelepited a windows-t.

Ennyit erről. Köszöntem.

2023. nov. 25. 23:03
 70/100 anonim ***** válasza:
0%

69: Sokra mész a Linux ismereteddel, amikor minden normális munkahelyen a Windows ismerete az elvárás. (Most irodai munkáról beszélek, mielőtt valami egybites rendszergazda elkezdene sipákolni, hogy "de hát a szerverek brühühüüü". Senkit nem érdekel.)

A mai világban nincs sem ideje, sem kedve az embereknek a nulláról kezdeni a tanulást egy alig használt rendszer miatt. A Linux maradjon csak annak, ami: unatkozó Pistikék játékszerének, oda is való.

2023. nov. 26. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!