Melyik Linux-ot próbáljam ki, ha eddig csak windowst használtam?
Internetezés, bank, képek átalakítása-szerkesztése, film+zene. Szóval átlagos...
Kéne egy program, amelyik kötegelt kép átalakításra képes. Olvastam IrfanView pl jó erre? Létezik Firefox Linuxra,
Gyorsabb lesz a gép, ha Linux fut rajta valamivel, vagy tök mindegy?
"Melyik Linux-ot próbáljam ki"
Olyat, amit sokan használnak, így könnyen kaphatsz hozzá támogatást.
Ilyen például a Linux Mint, vagy az Ubuntu és annak származékai - Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu,...
"Kéne egy program, amelyik kötegelt kép átalakításra képes.
Olvastam IrfanView pl jó erre?"
Az Irfanview Windowsra van csak.
Helyette ott az XNView MP:
vagy - ha nem ijedsz meg egy kis parancssortól - az ImageMagick:
"Létezik Firefox Linuxra,"
Persze, a nagyobb disztribúciók a gyári csomagtárolójukban tartalmazzák, és alapvetően az van feltelepítve.
(De akár a Firefox oldaláról letöltheted: [link] )
"Gyorsabb lesz a gép, ha Linux fut rajta valamivel"
Bár egyes ablakkezelők - mint például az XFCE vagy az LXDE - kevesebb memóriát fogyasztanak, de az alkalmazói programok - mint például a webböngésző (pl.: Firefox) vagy az irodai programcsomag (pl.: Libreoffice) - illetve a tartalmak - képek, videók, hangok,... - ugyanannyi memóriát képesek megenni, mint Windowson.
Köszönöm.
XNView, Libreoffice magyarul is elérhetők?
Parancssor nekem macerás, átlagos felhasználó vagyok.
Mindenre programot lehet találni, pár népszerűbb windowsos meg is van csinálva rá, snap package-ben vagy simában is (Spotify, Discord, Telegram, Skype). Itt körül is nézhetsz: [link] (ez nem az összes, csak az egyik fajta "app store")
Ha tetszik a dokk a képernyő alján, akkor lehet Ubuntu, ha az nem jön be, akkor Mint.
"XNView, Libreoffice magyarul is elérhetők?"
Mind a kettő tud magyarul is.
"Parancssor nekem macerás, átlagos felhasználó vagyok."
Nem kell tőle megijedni, igen hasznos tud lenni, pláne ha kötegelten/automatizáltan akarsz feladatokat végrehajtani.
"Parancssor nekem macerás"
Hát, akkor legyünk őszinték, így jobb, ha nem is húzdod az idődet a Linux világával.
#7: "így jobb, ha nem is húzdod az idődet a Linux világával."
Így azért ezt kategorikusan nem jelenteném ki.
Egy modern, asztali környezetű Linuxhoz általában nem kell feltétlen parancssort használni (értsd: úgy nem tudnád használni a Linuxos gépet, hogyha nem ismered a parancssor minden csínját-bínját).
Persze, sokat tud segíteni a parancssor, és bele lehet futni olyan problémákba, amit parancssorral lehet megoldani, de nem kell ettől megijedni.
Én a Linux Mintet vagy a Kubuntut ajánlom kipróbálásra.
Az IrfanView fut egyébként Linuxon is, csak nem natívan. Van belőle snap csomag, ahol egybe van csomagolva a Wine-nal.
De a már említett XNView talán jobb választás, illetve a Gimp is tud kötegelt feldolgozást.
A Firefox pedig szinte minden disztróban ott van alapból is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!