Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik Linux-ot próbáljam ki,...

Melyik Linux-ot próbáljam ki, ha eddig csak windowst használtam?

Figyelt kérdés

Internetezés, bank, képek átalakítása-szerkesztése, film+zene. Szóval átlagos...

Kéne egy program, amelyik kötegelt kép átalakításra képes. Olvastam IrfanView pl jó erre? Létezik Firefox Linuxra,

Gyorsabb lesz a gép, ha Linux fut rajta valamivel, vagy tök mindegy?

2023. nov. 12. 22:03
 11/100 anonim ***** válasza:
10%

Kipróbálni érdekes lehet, de tartós használatra az emberek nagy százalékának alkalmatlan a Linux. Hidd el, jobban jársz, ha maradsz a Windows mellett, előbb-utóbb belefutsz olyan hibába, amire nem találsz segítséget.

Windows esetén ilyen nincs, parancssori szenvedés sincs, és ha kell valami, pár perc alatt kapsz hozzá segítséget. Lehet ismerkedni a Linuxszal, de nem éri meg.

2023. nov. 13. 13:45
 12/100 anonim ***** válasza:
75%

"Kipróbálni érdekes lehet, de tartós használatra az emberek nagy százalékának alkalmatlan a Linux. "

Ezt így ex katedra kijelenteni dőreség.

2023. nov. 13. 13:52
 13/100 Thunderfairy ***** válasza:
100%
Kedves 11-es. Közel másfél éve áttáltam Linux Mint-re cinnamon felülettel. Minnél többet van a Linux a gépemen annál inkább elfelejtem a windows-t. Abban tényleg igazad van hogy a többség visszamenekül a windows-ra. De lehet úgyanugy segítséget kapni a linux-hóz is ha belépsz például face-n egy linux-os csoportba. De úgy hogy csak kiprobálom úgy nagy esélyel vissza is megy majd windows-ra.
2023. nov. 13. 15:53
 14/100 A kérdező kommentje:

Köszi!

Kicsit az az érzésem (néha), a Linux nem halandó felhasználónak való...?

Külön szakmai klub... :))

2023. nov. 13. 18:39
 15/100 anonim ***** válasza:
100%

"Kicsit az az érzésem (néha), a Linux nem halandó felhasználónak való...?"

Ez így nem igaz.

A Linux köré épült közösség roppant változatos, a kernel hackertől kezdve, a szoftverüzemeltetőn keresztül az átlagfelhasználóig bezárólag mindenféle ember van a Linuxosok között. Ennek megfelelően, a Linuxos programok is nagyon változatosak. Van, amelyik csak úgy ott van Githubon, és az van odaírva, hogy "./configure make make install". Na, ez tényleg nem annyira az átlag halandónak való.

De vannak, akik abban lelik örömüket, hogy olyan grafikus felületeket, programokat és segédprogramokat (--> [link] ) fejlesztenek, amiket átlag felhasználók is könnyen tudnak kezelni, és amik révén az is képes használni a Linuxot, aki nem született kernelhackernek.

Nekik köszönhetjük a grafikus asztali környezeteket (KDE, Gnome, Cinnamon, Xfce, stb.), a grafikus programokat, segédkönyvtárakat, stb.

A Linuxos közösségen belül létezik az a fajta szakmai klub, amire gondolsz, de annál azért sokkal több minden is van benne.

A parancssortól meg nem kell félni, a Linuxos parancsok viszonylag ritkán esznek embert. Átlagos felhasználóként többnyire úgyis csak annyi feladat van benne, hogy "itt egy parancs, ezt másold be, és másold ki a végeredményt". Vagy esetleg követni kell valamilyen parancssoros útmutatót, de sok esetben erre sincs szükség.

2023. nov. 13. 20:01
 16/100 gentoojedi ***** válasza:
100%

"Gyorsabb lesz a gép, ha Linux fut rajta valamivel, vagy tök mindegy?"

Ha kellően modern/erős géped van, amin a Windows 11 is fürge és általános dolgokra használod a géped, akkor nem fogsz észre venni érdemi különbséget linuxszal.

Ami a gyorsaságot illeti az abban nyilvánul meg, hogy kisebb a rendszer étvágya így még azon a gépen is türhető, amin már a Windows szinte használhatatlan.

Tehát gyengébb hardvernél jelentkezik az a plusz, ami erősebb hardvernél nem igazán érzékelhető.

2023. nov. 14. 08:38
 17/100 anonim ***** válasza:
100%

A nyugdíjas anyámnak Linuxot raktam fel, mert a Windowst 2-3 hét alatt rommá gyilkolta. A Linux-szal már 4 éve probléma nélkül él együtt.

Az átlag felhasználónak az OS csak bootloader a böngészőhöz. Az OS csak olyan szempontból nem mindegy, hogy stabilabb=jobb.

Én, mint haladó felhasználó is tök jól elvagyok vele. Ha az Open Media Vaultot és LibrELEC-et is beleszámolom, 2 PC-n 2 vékonykliensen és egy laptopon futtatok különböző disztrókat.

2023. nov. 14. 09:21
 18/100 gentoojedi ***** válasza:
100%

"A nyugdíjas anyámnak Linuxot raktam fel.."

Csakhogy én is rácáfoljak a kérdező állítására.

Az én rekordom négy nyugdíjas, plusz egy középkorú nő, plusz két haverom netezős gépe.

2023. nov. 14. 10:13
 19/100 A kérdező kommentje:

Közi szépen.

Végül is, van egy másik gépem, azon kipróbálom. Az úgy is gyengébb hardver.

#15, az a kép, amit linkeltél milyen Linux? [link]

2023. nov. 14. 11:01
 20/100 anonim ***** válasza:
24%

Én nem tudom, ti mit csináltok, hogy pár hét alatt kinyírjátok a Windowst, én nem járok kétes oldalakra, nem töltök le és telepítek mindent, és már lassan 3 éve ugyanaz a Windows van a gépemen, és persze villámgyors is. Szinte csak új winyó/SSD vagy alaplap+proci cserekor telepítem újra a Windowst.

Szóval többnyire az egybites felhasználók miatt lassul be a Win, nekik meg mindegy, mit raksz fel, úgyis szétbarmolják.

2023. nov. 14. 11:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!