Melyik Linux-ot próbáljam ki, ha eddig csak windowst használtam?
Internetezés, bank, képek átalakítása-szerkesztése, film+zene. Szóval átlagos...
Kéne egy program, amelyik kötegelt kép átalakításra képes. Olvastam IrfanView pl jó erre? Létezik Firefox Linuxra,
Gyorsabb lesz a gép, ha Linux fut rajta valamivel, vagy tök mindegy?
"Ráadásul rengeteg Linux van, nem értem miért?"
A Linux - szigorúan véve - egy kernel, egy rendszermag, ami a gép hardverei és a programok között helyezkedik el, biztosítva a rendszer működését. Ezt a kernelt - ami ráadásul, ha nagyon akarod - akár testre is szabhatod, kiegészítheted (kernelmodulokkal), azt raksz bele/hozzá, ami a rendszer működéséhez feltétlenül szükséges.
Ennek a kernelnek (annak különböző verzióinak, változatainak) a különböző rendszer- és felhasználói (Gimp, Libreoffice, Blender,...) programok hozzáadásával alkotják a különböző Linux-disztribúciókat.
Olyan ez, mint egy építőjáték, aminek építőkockáit különböző gyártók gyártják (sőt: te is gyárthatsz hozzá építőkockákat, illetve a meglevőeket te is módosíthatod, mert adottak a tervrajzok), és ezeket az építőkockákat különböző gyártók pakolják egy-egy dobozba (de te is kiegészítheted más, a dobozban nem levő építőkockákkal, illetve te is összeállíthatsz saját dobozt).
"Egyre inkább az lett az érzésem, a Linux a hozzáértő szakik világa, nem olyan mezei felhasználóé, mint én, aki csak kattintgat a windows-ban."
Alapvetően a számítástechnikához érteni kellene. Az a fajta attitűd, hogy a felhasználók összevissza kattingatnak, káros. Aztán megy a csodálkozás, hogy "lehallgat a mobilom", "visszaélnek az adataimmal", "feltörték a Facebookom", "kitiltott a Youtube", "lekódolódtak a dokumentumaim", stb...
Na jó mégis...,😊 az openSuSE - t kipróbálom, ha már többször lett javasolva.
"összevissza kattingatnak"... ezt nem állítottam, pont nagyon vigyázok. Sosem volt igazi vírusom. Kivéve néhány Adware.
"Lépten-nyomon olvastam, ha "ez" a probléma, akkor "ezt" másold be a terminálba."
Alapvetően desktop Linuxnál ritka a probléma és általában simán ki lehet kattintgatni GUI-n is. Szimplán asztali környezetből van vagy 8 féle és egy KDE-ben nem minden ugyanott van, mint egy Gnome-ban vagy Xface-ben. A motorház alatt viszont minden disztró alapvetően ugyanúgy működik, így jó "szabvány" megoldás a parancssoros.
"Egyre inkább az lett az érzésem, a Linux a hozzáértő szakik világa"
A Linux annak a világa, aki MEGSZOKJA. Mint ahogy a Windows is annak a világa, aki megszokja. Ha 4 éves korodtól nem a Windows XP/7/10-et tukmálnák rád, akkor nem ez lenne az érzésed. Ha meg 35-40 éves vagy és még DOS-szal kezdtél, a parancssor sem lenne olyan idegen.
Mert ne ringasd magad illúziókba, a Windowshoz sem értesz, ahogy a felhasználók 90%-a sem. Szimplán megszokták, ezért kénselmes, ami meg szokatlan, az kényelmetlen, amíg meh nem szokják.
"nem olyan mezei felhasználóé, mint én, aki csak kattintgat a windows-ban."
Linux-szal is le tudod élni úgy az életed, hogy csak kattintgatsz. Az, hogy tudsz úgy frissíeni, hogy apt update && apt upgrade meg csomagot telepíteni, hogy pacman -S még ugyanúgy meg tudod tenni, hogy a "tálcán" rákattintasz a frissítésketekő értesítésére és a felugró ablakon rákattintasz a telepítésre, vagy a "start menüből" kiválasztod az alkalmazás boltot és a neked tetsző alkalmazásnál rákattintasz a telepítés gombra. Pontosan úgy, mint Windowson.
🤣 Remélem én is, nem szenvedés lesz.
Azért érdekes a Linux kérdések milyen internetes "izzást" váltanak ki, ahogy ránéztem más kérdésekre is...
Thunderfairy.
SuSE-nál a kulcsszó a YAST. Azt keresd a menüben vagy írd be a gyorskeresőbe. Benne van minden. A szoftverközpont is. Persze külön is meg lehet hívni. Első lépésként be kell kapcsolni az önkéntes csomagárolót. Meg még van ott pár. Nvidia zárt repo is külön van meg valami libdvd meg packman repo a multimédiás cuccoknak.
Süsünél a KDE az alapértelmezetten legjobban támogatott, nem a Cinnamon, ezért javasolt inkább kdevel használni.
"SuSE-nál a kulcsszó a YAST. Azt keresd a menüben vagy írd be a gyorskeresőbe. Benne van minden. A szoftverközpont is. Persze külön is meg lehet hívni. Első lépésként be kell kapcsolni az önkéntes csomagárolót. Meg még van ott pár. Nvidia zárt repo is külön van meg valami libdvd meg packman repo a multimédiás cuccoknak."
- Na pont az ilyen rizsák miatt tart sok ember a Linuxtól. A Windowsból 1-2 aktuális van, és azokon is kb. minden ugyanott. Nem az van, hogy ilyen felület, de ott sem az a neve stb..
Durván szánalmas, amit a Linuxosok leművelnek, nincs egy egységes irány, mindenki megy a saját feje után. Amellett, hogy használhatatlan asztali környezetben a Linux, ez a másik nagy baja. Nagyon szomorú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!