Lehetséges, hogy egyszer annyira rossz lesz a windows ami a linux oprendszerek népszerűséget ugrásszerűen megnöveli?
#120 Na igen. Körülbelül ilyesmi. Ezért mondják, hogy "bloat" vagyis magyarul kb. felfújt. Konfigurálását tekintve nem tudom mennyire nehezebb vagy könnyebb a többihez képest. Egy szolgáltatást írni rá szerintem nem olyan bonyolult dolog. Azon kívül a legtöbb átlag user úgyis csak azt a pár megszokott parancsot használja:
systemctl status | start | stop | restart | enable | disable <szolgáltatás neve>
De általában csak start, stop, restart és a status.
Vagy ott az univerzálisabb változata, ami azt hiszem még sysVinit-ről jött, de ugyanúgy használható systemd-n is, a service parancs:
service <szolgáltatás> status, start, stb.
A lényeg az, hogy nem igazán volt indokolt, hogy jöjjön egy olyan fejfújt init rendszer ami több akar lenni és le akar váltani egy csomó mindent a rendszerben. Sokat ezért nem szeretik, ami szerintem teljesen érthető.
A systemD-re én is mérges vagyok. Rendszerüzemeltetőként azért, mert SysV init meg openrc után saját szkriptet írni egy kisebb programozói ismeretet igényel. Azt aláírom, hogy biztonságosabb, mert ott mindennek rendben kell lennie. A Linux Desktop OSként viszont szerintem inkább hátrány, mint előny. Nem véletlen használok Gentoot. Persze szerveren nem azt, mert szerverként gentoo nem való produktív környezetbe, nem azért, mert nem jó, hanem egy munkáltató sem örül, ha a rendszerüzemeltető a kelleténél sokkal több időt tölt a rendszer frissítésével, meg hát a rolling miatt szopófaktor a szerver. Aki mégis systemd mentes szervert akar annak ott a devuan, feltéve, ha debian, vagy debian alapú szervert használ.
Desktop osnek meg van pár systemD mentes disztró. PCLinux-os, Arco Linux, Slackware, Gentoo, meg persze devuan.
"De sajnos ezek nem opcionálisak, mert minden rendszerben ott csücsülnek, foglalják a helyet és lassítják a rendszert.
Lásd: systemd-bootloader - Minek mikor minden rendszer úgyis grubot használ."
Azt kicsit ki tudnád fejteni, hogyha valamit nem használsz (mint pl. systemd-bootloader), akkor az hogyan lassítja a rendszert?
"foglalják a helyet"
Direkt megnéztem, az én rendszeremen a systemd minden komponensével együtt olyan ~32MB helyet foglal. Ezen nem hiszen, hogy lehet spórolni vagy egyáltalán van értelme.
"Ezért mondják, hogy "bloat" vagyis magyarul kb. felfújt."
Több helyen láttam már, de még mindig nem értem mit értenek "bloat" alatt.
- Sok helyet foglal a lemezen?
- Sok RAM-ot használ?
- Feleslegesen terheli a CPU-t?
- Lassú? Mihez képest?
"A lényeg az, hogy nem igazán volt indokolt, hogy jöjjön egy olyan fejfújt init rendszer ami több akar lenni és le akar váltani egy csomó mindent a rendszerben."
A distro maintainerek döntése, hogy melyik init rendszert használják. Ha nem lett volna indokolt, akkor szimplán senki nem váltott volna systemD-re. Azonban ma mégis ott tartunk, hogy a legtöbb distro ezt használja.
124
Nem is windows alternatíva, hanem egy sok tekintetben annál jobb rendszer, mármint a linux. A chromeos-t nem ismerem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!