Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lehetséges, hogy egyszer...

Lehetséges, hogy egyszer annyira rossz lesz a windows ami a linux oprendszerek népszerűséget ugrásszerűen megnöveli?

Figyelt kérdés
2023. jún. 27. 16:38
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯
 101/300 gentoojedi ***** válasza:
84%

#44 #46

"mert tegnap is kernel rollback kellett mert nem kezelte a vga-mat a friss kernel"

Áruld már el melyik disztribúciót használod? Arch, fedora?

2023. júl. 22. 17:46
 102/300 anonim ***** válasza:
82%

#100 Igaz, de szerintem akkor is lesznek Windows fanok, bármilyen is legyen az. Az persze nem kizárt, hogy a Linux népszerűsége jelentősen megugrik.

Letarolni a trónról a Windowst szerintem soha nem fogja tudni a Linux. De nem is baj.

2023. júl. 22. 20:06
 103/300 gentoojedi ***** válasza:
68%

"Letarolni a trónról a Windowst szerintem soha nem fogja tudni a Linux. De nem is baj."

Én annak sem örülnék, ha a felhasználók 1/4-e használná. Mert akkor már bőven mainstream lenne. Én meg állhatnék át BSD-re.

2023. júl. 22. 21:53
 104/300 anonim ***** válasza:
60%

Ha nem akarsz direkt hipseter lenni, akkor amíg open source, addig nem számít, hogy mainstream-e vagy sem, lesz olyan fork, ami meg fog felelni. Mint ahogy böngészőknél sem. Akár milyen fos a Chrome, még mindig dönthetsz úgy, hogy inkább Brave-et használsz, vagy ha nem tetszik a Firefox, akkor átmész LibreWolfra.

2023. júl. 22. 22:17
 105/300 anonim ***** válasza:
63%

Nem is annyira az lenne a baj szerintem, ha mainstream lenne, akkor ha megmarad olyannak amilyen. Első sorban FOSS. Amíg ez megmarad, addig nincs gáz, de már most elmegy kicsit olyan irányba ami nekem nem igazán tetszik.

Lásd: Snapek erőltetése Ubuntun Canonical által. Ezért nem ajánlok már egy kezdőnek sem Ubuntut, mert nem a régi már és a Linux Mint egyszerűen jobb. Nem próbálja lenyomni a torkodon a snapeket, nincs is feltelepítve a snapd.

Igaz helyette a flatpaket ajánlja és ez sem sokkal jobb, de ez legalább 100% szabad szoftver és nem szemeteli tele a rendszeredet loopback meghajtókkal. Ráadásul a Snap ugye proprietary backenden fut. Flatpak meg irreálisan nagy helyet kér még a legegyszerűbb csomagért is, bugos, néha lassú és rosszul integrálódik az asztali témákkal, ebben hasonlít a snap-re. És sokak szerint ez a jövő. Mármint a snap és a flatpak. Tényleg ez lenne a jövő? Nagyon remélem, hogy nem, legalábbis nem a jelenlegi formában, mert én ebből köszönöm nem kérek, addig amíg nem csinálják meg őket használhatóbbra. Amúgy én eddig is jól megvoltam a natív csomagokkal.

Aztán ott a systemD, ami szintén indokolatlanul túlbonyolított szerintem. Init rendszernek indult, de már több is annál.

Tehát kicsit attól tartok nehogy elterelődjön egy rosszabb irányba, azáltal, hogy túl mainstream lesz. Ilyen szempontból a BSD valóban jobb, hisz bár hoz újdonságokat, de mégis kicsit konzervatívabb. Elvégre, ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.

2023. júl. 22. 23:44
 106/300 anonim ***** válasza:
17%

105

A snap meg a flatpak két célt szolgál:

-nem kell 6 millió féle package formátumban kiadni egy programot, elég egyben (vagy max 2-ben)

-Sandbox

Egyébként, mint minden linux alatt, ezek is fejlődnek.

A systemd vitát meg sose értettem, attól hogy initnek indult, de mást is csinál miért lesz rossz?

Amúgy a waylandet se szereted, ha jól sejtem?

2023. júl. 22. 23:51
 107/300 anonim ***** válasza:
87%

Érdekes eddig évekig jó volt mindenkinek a natív csomag. Most utóbbi időkben lett nagyon felkapott ez a konténerizáció.

"A systemd vitát meg sose értettem, attól hogy initnek indult, de mást is csinál miért lesz rossz?"

Mert feleslegesen túlbonyolítja a rendszer átláthatóságát és nehezebben karbantartható, ráadásul több csomag is függ tőle, tehát ha nincs systemd, akkor egyszerűen nem működik. Így tervezni egy programot pedig elég nagy butaság.

"Amúgy a waylandet se szereted, ha jól sejtem?"

Wayland-el semmi bajom, leszámítva, hogy NVIDIA-val még mindig nem működik úgy ahogyan kéne, de remélhetőleg javulni fog. Állítólag gyorsabb is, mondjuk én még ezt a gyakorlatban nem tapasztaltam.

2023. júl. 23. 00:08
 108/300 anonim ***** válasza:
21%

"Érdekes eddig évekig jó volt mindenkinek a natív csomag. Most utóbbi időkben lett nagyon felkapott ez a konténerizáció."

Most is jó a natív csomag, a felhasználóknak. A fejlesztőknek már kevésbé. Valószínűleg sok program ezért nincs linuxra, pl. spotify tudtommal csak snap meg flatpak verziót ad ki. A sandbox meg a biztonság miatt jó, mert oké, hogy elvileg auditálva van egy nyílt forráskódú szoftver kódja, de azért még így előfordulhat akár probléma (bár tudtommal ez elég rikta). De ha elkezdünk proprietary szoftvereket, mint a spotify telepíteni, akkor elég jól jön, hogy ne nézegesse már a dolgaimat, amikor zenét akarok hallgatni

"Mert feleslegesen túlbonyolítja a rendszer átláthatóságát és nehezebben karbantartható, ráadásul több csomag is függ tőle, tehát ha nincs systemd, akkor egyszerűen nem működik. Így tervezni egy programot pedig elég nagy butaság."

Az, hogy valamilyen szoftver a systemd-től függ már nem feltétlen a systemd hibája. Egyébként meg van olyan disztró, ahol nem használják. Viszont a systemd az nem egy program, hanem sok program összessége, én eddig nem vettem észre, hogy bonyolította volna a karbantartást (bár igaz, csak hobbi szinten futtatok szervereket)

"Wayland-el semmi bajom, leszámítva, hogy NVIDIA-val még mindig nem működik úgy ahogyan kéne, de remélhetőleg javulni fog. Állítólag gyorsabb is, mondjuk én még ezt a gyakorlatban nem tapasztaltam."

Nekem az feltűnő, hogy smoothabbak az animációk, még az ablakok mozgatása is. Illetve két monitornál, ha különbözik a képfrissítési freki, akkor se lesz screen tearing és smooth is marad. A smoothság még egy dolog, de engem kikészített X alatt a screen tearing, amit a KDE valamennyire lekezelt, de sajna az se tökéletesen. Viszont, ami még előny, hogy nem tudják az egyes appok egymás dolgait csak úgy látni, ami megint a proprietary szoftvereknél lesz egy nagy pozitívum (viszont még nincs global shortcut, de ez már lesz elv nemsokára)

2023. júl. 23. 00:23
 109/300 anonim ***** válasza:
87%

"A fejlesztőknek már kevésbé. Valószínűleg sok program ezért nincs linuxra"

Nem, sok program azért nincs Linuxra, mert egyszerűen nem érdekli a fejlesztőket, és nem a csomagkezelés miatt.

"pl. spotify tudtommal csak snap meg flatpak verziót ad ki"

Szerencsére van apt is. Egy PPA -ból telepíthető.

Sandboxing nem hiszem, hogy feltétlenül szükséges lenne. Spotify mégis miért nézegetné a dolgaidat? :D

Ráadásul meg egyáltalán nem életbiztosítás, sőt:

[link]

[link] 2020/

[link]

És lehet erről még olvasni...

"én eddig nem vettem észre, hogy bonyolította volna a karbantartást "

Ha jobban belemerülsz és mondjuk systemD -n kívül használsz egy másikat, pl Openrc-t, s6-ot, runit-et, stb. akkor szerintem éreznéd, hogy ezek mennyivel egyszerűbbek.

Van olyan disztró ami nem systemD-s, de ma már elég kevés sajnos.

2023. júl. 23. 10:57
 110/300 anonim ***** válasza:
15%

"Nem, sok program azért nincs Linuxra, mert egyszerűen nem érdekli a fejlesztőket, és nem a csomagkezelés miatt." - Ha a Linux tenne azért, hogy egyszerűbb legyen rá a programokat megírni, futtatni, biztosan többen adnának ki rá programokat, játékokat. Erről viszont csakis a Linux tehet, mert tudatosan nem nyit efelé.

Mint az látható, sokan nem értik meg, hogy segítő szándékkal írtam, hogy mik a Linux hibái, min lehetne javítani, hogy többen használják. Sajnálom, hogy ez nem ment át. Azért drukkolok a Linuxnak, hogy egyszer majd ki tudjon törni ebből az 1% körüli részesedésből.

2023. júl. 23. 11:27
❮❮ ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!