Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lehetséges, hogy egyszer...

Lehetséges, hogy egyszer annyira rossz lesz a windows ami a linux oprendszerek népszerűséget ugrásszerűen megnöveli?

Figyelt kérdés
2023. jún. 27. 16:38
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯
 111/300 anonim ***** válasza:
91%

Linuxra semmivel sem nehezebb programot írni, mint Windowsra.

Mégegyszer mondom, nem ez miatt nem adnak ki rá programokat, hanem mert a legtöbb céget nem érdekli. Őket csak a profit érdekli, és ha valamiből túl kevés a haszon, akkor jön a szokásos, "túl kevés ember használja, nem éri meg a befektetett energiát" kifogás. Többek közt a Riot is egyszer hasonlóan válaszolt, mikor kérdezték, hogy várható e a LoL Linuxra.

Szerencsére vannak kivételek:

Érdekes módon a Valve ki tudta adni a Steamet és az összes Valve játékot Linuxra. Ők nem kerestek kifogásokat, elkezdték és pl. a Lol legnagyobb konkurense a Dota 2 már sok éve natívan fut Linuxon.

Illetve a Steam Deck ami ugye Linuxos. Ők legalább tettek azért, hogy népszerűbb legyen a platform, elég sokat.

"majd ki tudjon törni ebből az 1% körüli részesedésből"

Már megtörtént. 3% jelenleg.

2023. júl. 23. 11:56
 112/300 anonim ***** válasza:
20%

111: "a Valve ki tudta adni a Steamet és az összes Valve játékot Linuxra, a Lol legnagyobb konkurense a Dota 2 már sok éve natívan fut Linuxon." - Na látod, szóval nem lehetetlen, és meg is éri. Úgyhogy ez nem lehet kifogás, ugye senki nem várja el, hogy ingyenesek legyenek a játékok, ugyanúgy fizetősek lehetnének, mint Windows esetén.

"Már megtörtént. 3% jelenleg." - Hány éve is van Linux? És még mindig itt tart. Úgyhogy erre azért nem verném magam.

2023. júl. 23. 12:14
 113/300 anonim ***** válasza:
86%

111, 109

Na elolvastam amit linkeltél. Nyilván nem a spotify nézegeti a dolgaimat, hanem valamilyen independent app, amit felrakok flathubról. Na most, azt hittem bugok lesznek a linken, de azon rugózni, hogy túl sok joga van. Hát vedd el tőle, flatseallel még csak a parancssorba se kell gépelni.

A 3. meg kicsit gyerekes hozzáállásúnak tűnik, pl. amikor leszólja a protont/wine-t, mintha nem tudná mire való (pedig biztos tudja, mert amúgy úgy tűnt ért a témához). De úgy az egész kicsit katyvasz volt, azt mondja tartsuk meg a gtk3-mat, mert a 4-esben nem bízunk, hogy stabil, de mivel a gtk3 nem tökéletes várjuk, amíg jön új. Amúgy nem tudom miért felejtik el sokan, hogy van qt is, arról nem írt

Mint ahogy amúgy az ő írásából is kiderült, a linux alacsony részesedése csak egy ok, amiért nincs proprietary szoftver linuxra, a másik az, hogy törik az ABI, azaz akkor is újra kell fordítani - és kiadni egy szoftvert - ha amúgy nincs változás. A wine fejlesztői mondták, hogy a legstabilabb ABI linuxon a win32

Amit linkeltél abban pont azt olvastam, hogy a steam runtime-okat csinál (valamennyire hasonlóan, mint a flatpak), tehát azért annyira nekik se volt egyszerű a játékokat kiadni

Mitől nehezebb karban tartani egy szervert, amin systemd fut? Logokat meg lehet nézni, tudsz saját servicet csinálni, stb, erről tudnál írni bővebben?

2023. júl. 23. 12:16
 114/300 anonim ***** válasza:
79%

110: Nem tudom honnan veszed az 1% körüli részesedést. Évek óta 3% vagy az fölött van Desktopban is. Akárhány ezzel foglalkozó releváns oldalt nézek.

Okostelefonok esetén ez 85% körül van.

A legnagyobb webszerverek esetén:

22% Windows alapú, 39,2%-a Linux alapú, az 1000 top website 47,7% Linux alapú, a 10 000 top website 49% Linux alapú. (ld pl.: [link]

Összes szerver esetén 13% a Linux részesedése.

A legnagyobb szuperszámítógépek mindegyike linux oprendszerrel fut.

2023. júl. 23. 14:33
 115/300 anonim ***** válasza:
16%
114: Ezek egyike sem mérvadó az asztali gépek nézőpontjából. Ott bizony ~1%.
2023. júl. 23. 15:11
 116/300 anonim ***** válasza:
84%

115

De épp ez az, hogy asztalinál 3%

[link]

2023. júl. 23. 15:38
 117/300 anonim ***** válasza:
9%
116: Igaz, bocsánatot kérek. Sajnos még így is minden rendszer alatt van. És ez a lényeg.
2023. júl. 23. 16:14
 118/300 anonim ***** válasza:
73%
#116 A ChromeOS is Linux, tehát akár mondhatjuk 7-nek is. Talán barátunk akkor megnyugszik már :D
2023. júl. 23. 16:30
 119/300 anonim ***** válasza:
82%

"Na látod, szóval nem lehetetlen, és meg is éri."

Igen. Én is ezt mondtam, hogy több fejlesztőnek kéne követnie a Valve példáját.

" Hány éve is van Linux? És még mindig itt tart. Úgyhogy erre azért nem verném magam."

Nem kezdem el elölről. Olvasd vissza, korábban már le lett írva, hogy miért a Windows a piacvezető. Amúgy meg nem tök mindegy mekkora a piaci részesedés? Jó a rendszer és kész, eltekintve ezektől a problémáktól, amiket írtam. Remélhetőleg lesz még jobb is. De szerintem érdemes lenne lezárni már ezt a topicot, mert csomószor le lett írva, mi a helyzet, aki akarja elolvassa és értelmezi, ezért fölösleges tovább vitázni ugyan azon.

"Mitől nehezebb karban tartani egy szervert, amin systemd fut? Logokat meg lehet nézni, tudsz saját servicet csinálni, stb, erről tudnál írni bővebben?"

Persze, vannak neki előnyei is. Karbantartani nem nehezebb ha valaki ért hozzá rendesen, de épp ez az, hogy fölöslegesen tele van tűzdelve olyan dolgokkal, aminek nem kéne alapból ott lennie, szerintem elég lenne, ha opcionális lenne. Tehát ott van mondjuk egy init rendszer és kész. Elérhetőek hozzá egyéb komponensek, de azok nem kerülnek be alapból a rendszerbe, hanem csak akkor ha telepíteni szeretnéd azt. De sajnos ezek nem opcionálisak, mert minden rendszerben ott csücsülnek, foglalják a helyet és lassítják a rendszert.

Lásd: systemd-bootloader - Minek mikor minden rendszer úgyis grubot használ. systemd-timers - a legtöbben úgyis crontabot használnak. Vagy ott a systemd-networkd, aminek az lett volna a célja, hogy leváltsa a hálózatkezelést. De a helyzet az, hogy nem váltja le, mert ugyanúgy ott vannak mellette a megszokott dolgok, dhcpcd, iptables, stb. És még sorolhatnám a többi komponenst. Ezzel fölöslegesen túlbonyolítva a rendszert és még csak ki sem tudja váltani azt, mert hiányoznak belőle olyan dolgok, amik a régebbi egyszerűbb megoldásokban ott vannak. Az iptables -t is szerette volna leváltani, de mint bebizonyosodott minimális olyan képességekkel rendelkezik, ami kiváltható a jó öreg és amúgy sem egyszerű iptablesre. Ezen kívül ott van a rakás másik szolgáltatása, ami bootoláskor elindul ezáltal lassítva azt, parallelizmus ide vagy oda. Régebbi gépeken lassabb szokott lenni a boot, mint másik init rendszereknél, bár általában még így is gyorsabb, mint egy Win10/11. Ez van akkor, amikor egyszerre akarsz mindent, de nem igazán váltasz le semmit, mert a legtöbb dologban nem vagy azon a szinten, hogy leváltsd a megszokott régebbi alternatívát. Ilyen a systemD. Nem kimondottan utálom vagy ilyesmi, csak szerintem a többi init rendszer jobban közelíti meg a dolgokat, de ennek ellenére mégis minden disztró (legalább is a legtöbb) ezt használja, a többiek, mint pl az openrc, runit, szerintem idővel a feledés homályába fognak merülni. Remélem azért nem lesz így.

Ha van egy systemd -s Linux rendszered és beírod ezt a terminálba:

systemd-analyze dot --user --order | dot -Tsvg > systemd-user.svg

Akkor kapni fogsz egy "systemd-user.svg" fájlt abban a mappában, ahol kiadtad. Ezt, ha megnyitod egy képnézegetővel, akkor láthatod, milyen sok függősége van a rendszereden a systemd-nek és, hogy ezek hogyan épülnek egymásra.

2023. júl. 23. 16:42
 120/300 anonim ***** válasza:
88%

119

Köszi!

Igen, a boot nekem is feltűnt, hogy openrc alatt lényegesen gyorsabb. De akkor most már értem azt is, hogy mi a baj systemd-vel: nem az, hogy sok midnen van benne, hanem az, hogy sok minden van benne, de ezek nincsenek használva és raádásul nem is lehet őket kikapcsolni.

2023. júl. 23. 16:56
❮❮ ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!