Akik alapgyakorlatok nélkül edzenek, hogy lesznek izmosak ?
Figyelt kérdés
Persze fekvenyomást kivéve ;)2021. aug. 8. 09:55
11/30 anonim válasza:
Ebben semmi hihetetlen nincs. Sőt, ez kifejezetten gyakori. Én csak azt mondom, hogy szerintem ez egy gyógytornász szakember bevonásával jelentősen javítható lenne.
12/30 anonim válasza:
Igen, tervezek felkeresni egy gyógytornászt, éy azt már elengedtem, hogy a nagy súlyokat hajszoljam guggolásban. Más módon is tudok progressziót építeni az edzesembe, erőemelő pedig nem vagyok. De nekem az a véleményem, hogy akinek nincs ilyen problémája, annak is érdemesebb igy gondolkodnia, ha testépít, mert hosszú évek alatt,könnyen tönkre vágja magát bárki.
13/30 anonim válasza:
7-es! Egyetértek abban, hogy egy jól összerakott edzésprogram természetes mozgásmintákra épül, de azért látni kell azt is, hogy az már biztos nem természetes, hogy ezekben a mozgásmintákban ekkora terhelést adsz a mozgásszervrendszerednek szisztematikusan csak azért, hogy adaptációkat válts ki. Valamilyen szintig valószínűleg igen, mert természetes viszonyok között biztos nagyobb izomtömege lenne egy embernek, mint egy mai civilizált világban élő átlagembernek, de azt azért ne mondjuk már, hogy 200kg+ guggolás természetes. Ezzel nem a súlyzós edzés ellen akarok beszélni, mert nekem is az no.1 szenvedélyem, csak azt mondom, hogy érdemes figyelembe venni az evolúcióbiológiai szempontokat, mert akkor a legjobbak az esélyeid, hogy minimalizáld az esetleges negatív hatásokat. A súlyzós edzés nem természetes. Másrészt szerintem ez azért fontos, mert ebből a perspektívából nézve a testépítéshez is kicsit liberálisabban állok: engem nem zavar, ha valaki gépeken meg izolálva edz kozmetikai okokból, csak szerintem érdemes figyelembe venni, hogy ez önmagában az egészség szempontjából nem optimális. De most ilyen alapon egy erőemelő sem jobb, aki tud guggolni, meg súlyokat felemelni, ami tök funkcionális, talán még fej fölé nyom, mert az akár a fekvenyomáson is dobhat, de húzódzkodni már nem tud, futni meg ugye minek. :D
14/30 anonim válasza:
Így van amúgy, természetes és alapvető az, hogy valaki leguggol és feláll, csak nem 200 kilóval. 😅 Mert így máris változik a képlet, és károsabb talán az izolalgatós hulyesegeknél is.
15/30 anonim válasza:
Ez igaz. Éppen ezért én gyógytorna párti vagyok, nem erőemelés párti, testépítés párti pedig aztán végképp nem. Én abban hiszek, hogy a funkcionális edzést és a gyógytornát a legegészségesebb űzni, mellette nyilván valamilyen aerob mozgásformával megspékelve. Ez adja a reumatológiai egészség alapját. Nyilván én is tisztában vagyok vele, hogy hiába természetes mozgás a guggolás, ha 190 kilóval teszed ezt. Viszont én azt gondolom, hogy a gyógytornába igenis valid bevonni súlyzókat (kisebbeket-nagyobbakat, attól függ). Így lehet a tényleges erőt és a ténylegesen izomzatot hatékonyan fejleszteni. Ezért vicces, amikor a "kigyúrt állatok" kérkednek nekem azzal, hogy a kondiban 150 kilóval dolgoznak az evezőgépen, aztán amikor megcsináltatok velük egy alap, kezdő, fél órás hát-váll fizioterápiát, akkor az első öt perc után nyögnek, izzadnak, fulladnak, sírnak és végig sem bírják csinálni a programot. Ez a baj a testépítéssel: nulla funkcionális erő, nulla hajlékonyság, nulla mobilizációt, csak a látvány.
16/30 anonim válasza:
Te viszont abszolút rosszul közelíted meg ezt a témát. Van a te sportod, és van a testépítés, mint sport, és nem kell ezeket hasonlíttgatni. A lényeg itt most az, hogy úgy végezni a testépítést, hogy a lehető legkisebb kockázat mellett a lehető legtöbb eredményt elérve,és nem az, hogy miért hülyeség a gyúrás.
17/30 anonim válasza:
#15 szerintem ez egyre kevésbé igaz manapság, amit írsz, sőt én kicsit azt látom, hogy ezek ilyen nagy hívószavak lettek, ami átszivárog a testépítőkhöz is, pl. a mobilitás is, mintha az gyógyír lenne mindenre. Én is fiziós vagyok, és nem kötekedésből mondom ezeket, hanem pont azért, mert látom jól ennek a szakmának a limitációit. Ha mellette az edzősködéssel kötöd egybe, akkor meg pláne látnod kell, hogy azoknál, akik terhelik is magukat, egy rakás dolog, amit tehetsz náluk, már kívül esik a fizión, és inkább edzéselmélet területén kell mozogni (jó esetben a fiziónak is arra kéne alapulnia, legalábbis a mechanoterápiának, de szerintem neked nem kell ecsetelnem, hogy milyen is ez a képzés :). A fájdalom is baromi komplex, jó lenne ha működne az "erősítsük meg itt, nyújtsuk meg ott" dolog, de sajnos ez sem működik ilyen egyszerűen.
18/30 anonim válasza:
Nincs itt semmilyen csoda a mobilitás kapcsán. Alapvető, mint az, hogy eleget pihensz, ha edzel, vagy még annál is fontosabb,amire kezdenek rajonni az emberek az utóbbi időben,ami nagyon helyes
20/30 anonim válasza:
Pár éve mindenki azzal jott, hogy nem számít a súly, csak jól izoláljuk el az adott izmot és érezzünk rá magas ismétléssel és kész. Mostanra meg az jött divatba, hogy a húst az irdatlan nagysúlyos alapgyakolratok adják, és bassza szét magát mindeki a nagy súlyokkal helytelen technikával, nulla mobilitással és rossz programozással. Egyik faszsagbol, ugrálnak át az emberek a másikba, de hogy egy kicsit is használnák a fejüket, az már nem megy. Egy a lényeg, hogy vigyél progressziót az edzésedbe, ami jelenthet több ismétlést ugyanabba a súlya, több sorozatot, lassabb kivitelezés, súly növelését és ezek kombinálását. Nem kell ragaszkodni semmilyen gyakorlathoz, főleg nem akkor, ha az nem megy nekünk, és az egészségünket is durván kockaztatjuk vele,arról nem is beszélve, hogy izomnoveles szempontjából, teljesen felesleges alacsony ismétlésekkel szarakodni, kivéve, ha te a súly növelésére alapozod a progressziót, de ezt is csak okosan felepítve, bizonyos gyakorlatoknal, bizonyos százalékban, fokozatosan felepítve stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!