Akik alapgyakorlatok nélkül edzenek, hogy lesznek izmosak ?
a város egyik végéből a másikba eltudsz jutni busszal és gyalog is.
csak gyalog kicsit lassabb.
Alapgyakorlatok nélkül is lehetsz izmos. Ha stimmel az étrend és a regeneráció, akkor izolációs gyakorlatokkal, vagy simán csak gépekkel is ki tudod gyúrni magad. Nem ezen múlik.
Az már más dolog, hogy aki csak izolációs gyakorlatokat és gépi edzést végez, annak csak a felszíni (látvány) izmai fognak fejlődni, a mély-stabilizáló izmaik pedig el fognak gyengülni. Ez a sérülések és a reumatológiai problémák melegágya. Ráadásul ezért van az, amikor egy látszólag izmos, jól kinéző, széles hátú, kerek bicepszű csávó egy megpakolt talicskát nem tud kifulladás nélkül arrébb tolni. Ez azért van, mert a konditeremben nagyon jól felpumpálta a felszíni izmait, de a a funkcionális izmai, ezáltal a funkcionális ereje egy kicsit sem lett fejlesztve.
Ezért kivállóak az alapgyakorlatok. Pusztán alapgyakorlatokkal meg lehet edzeni a test izmainak 90 százalékát. A maradék 10 százalékát gyógytornával és speciális erősítésekkel meg lehet dolgoztatni. Ha emellé egy megfelelő táplálkozás, bemelegítés, nyújtás, mobilizáció, és regeneráció is társulna, az lenne a kánaán.
Nem csak a stabilizáló izmok számítanak itt, hanem nem lesz meg az koordinációs képesség összetett gyakorlatokhoz és nagy eséllyel a munkakapacitás sem. Másrészt ez az ízületi dolog sem ennyire egyértelmű. Az alapgyakorlatoknak pl pont az az előnyük, hogy nagyobb terhet tudsz használni, most ez egy olyan dolog, hogy a porcok már pl. nem feltétlenül értékelik olyan nagyra, mint a insta. :) A mély-stabilizáló izmok meg egyébként megint egy olyan téma, ami nem ennyire egyszerű. Azoknak nem erősnek kell lenniük, az architektúrájuk sem olyan, ami nagy erőkifejtést implikálni, inkább az intermuszkuláris koordináció lényeges, magyarul, hogy megfelelő időben és sorrendben aktiválódnak-e mozgás során. És ebből a szempontból a gyúrás szerintem inkább semleges, de pozitívnak nem mondanám, mert nem természetes mozgásforma.
Ettől függetlenül nem vagyok az összetett gyakorlatok ellen, sőt én is azokra építkezek, és nem is értem, hogy valaki, hogy nem unja halálra magát, ha nem alapgyakorlatozik. De azt látni kell, hogy vegytisztán testépítő nézőpontból az alapgyakorlatok sokszor túlértékeltek.
Így van! Testépítő szempontból túlértékeltek az alapgyakorlatok, pont ez a baj a testépítéssel. A testépítés reumatológiai és ortopédiai szempontból egy nagyon egészségtelen mozgásforma, mert nem funkcionális és nem természetes. Nincs funkcionálisabb és természetesebb tevékenység annál, mint leguggolni, vagy mint felhúzni valamit a földről, vagy mint eltolni valamit. Ezért lenne elengedhetetlen minden súllyal dolgozó sportoló számára az alapgyakorlatok rendszeres végrehajtása.
Egyébként meg a mély-stabilizáló izmoknál valóban a leglényegesebb szempont az intermuszkuláris koordináció, de nem igaz, hogy ne kéne őket a szó szoros értelemben felerősíteni. Itt értelemszerűen nem arra gondolok, hogy a tömegüket kelljen növelni, hiszen ez biológiailag értelmezhetetlen. Itt arra gondolok, hogy ezeket az izmokat meg kell tanulni használni, kihasználni, aktivizálni. Feledzett farizom és törzsizomzat nélkül hogy akarunk szabályosan-feszesen guggolni? Feledzett alkar flexorok és extenzorok nélkül hogy akarunk hatékonyan felhúzni?
Azt valóban ne felejtsük el, hogy az alapgyakorlatok amellett, hogy a legjobb súlyzós mozgások közé tartoznak, rendkívül sérülésveszélyesek is, amennyiben nincs meg hozzá a megfelelő technikája és mobilitása a sportolónak. Pont ezért gond, hogy ma már minden második ember, boldog-boldogtalan konditerembe jár, aztán nulla háttértudással, nulla tudományos megalapozottsággal, két Youtube videó megnézése és egy femcafe.hu cikk elolvasása után szalad is a kondiba hetente ötször, aztán olyan "mozgáskultúrával" rángatja-dobálja a súlyokat, rudakat, csigákat, gépeket, hogy rossz nézni. Aztán csodálkozik, hogy évek óta edz, mégsem fejlődött semmit, de legalább fáj a válla, kattog a térde, leszakad a dereka, sajog a háta. Nem baj, a lényeg, hogy lőtt pár atlétatrikós képet instára a tükörből, meg az öltözőben rázogatja a BCAA-italt a shakerében.
Egyébként van valami diagnosztizált muszkuláris, csontozati, izületi, vagy egyéb szöveti eltérésed genetikailag, kedves 8-as? Csak mert kifejezetten gyakran hallom, hogy "nekem genetikailag rossz a térdem a futáshoz, mert öregapámnak is mindig fájt a térde és nekem is mindig fáj". Ezekről a genetikainak vélt eltérésekről az esetek többségében ki szokott derülni, hogy csak olyan diszfunkciók vagy helytelen berögzülések, amiket gyógytornával könnyen orvosolni lehet. Persze ha neked diagnosztizáltan van valami genetikai problémád reumatológiailag, az más téma.
Kedves 9es, na, hát én pont nem az az ember vagyok, aki a kifogásokat keresi,és sok esetben a saját vesztembe is beleszaladok amilyen fanatikus vagyok.
Guggolok így is, és sajnos elég gyakran előfordul becsipodes, ha nagyobb súlyra megyek, hiaba a jó technika, edzésprogramozás, mobilizálás. Anyám, apám derékfájós komolyabb megterhelés nélkül is, valószínűleg, örököltem ezt,ami mellé jön az átlagnál jóval erősebb combom. Mi ebben az annyira hihetetlen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!