Csak szerintem lehetne a tanárok jelszava a "no sport"?
Középiskolába járok, és az a véleményem, hogy a tanárok sose sportoltak semmit, és nem is értik a sport világát, arra is sz@rnak, ha valaki sportol, szerintük én kora délutántól estig tanulok és egész nap ülök.
Most a DMAA-s botrány kapcsán is megjegyezte az egyik tanár, hogy a táplálékkiegészítőket be kéne tiltani, máskor meg arról magyarázott, hogy délelőtt 10-ig 3 bögre kávét megiszik XD és mellesleg általában dagadtak és a cigit sem vetik meg sokan.
És ez gimnázium!
Mi a véleményetek?
Emirates96 :
És persze te 16 évesen body builder újságokból tájékozódva biztosan meg tudod magyarázni, hogy miért is tévednek (egyébként valóban tévednek, ha a szteroidokkal keverik a fehérjét). Sok évig kell tanulnod sejtbiológiát, hogy tényleg hitelesen meg tudd magyarázni az okokat, nem elég hozzá műmájer Montezzé válni, és osztani az észt. Mielőtt valaki félreértené, én sem vagyok olyan szinten jártas a témában, de szakértőknek jobban hiszek, mint testépítőknek. Az én szakterületemen is vannak Montez szerű "szobatudósok", Isten mentsen tőlük.
pistike ott tévedzs marha nagyot, hogy én tanultam biokámiát az egyetemen és képzeld kiváló eredménnyel.
Az egész suli alatt nem volt uv-m sem. De neked aztán írhatom.
És mivel nem mersz velem találkozni, hogy bebizonyítsam az igazam, így teljesen hiteltelen lett a vádaskodásod.
"Szóval szerinted akkor a testépítők többet tudnak a táplálkozásról, mint akik egyetemen tanulták?"
Könnyen lehet.
1) Ők is tanulhatják egyetemen (mint én).
2) Ismered-e azt, hogy a diplomával nem mindig jár ész, de sokszor még az sem, hogy valóban értik, mit csinálnak?
3) A (magyar) orvosokat ismered-e? Keringenek rémtörténetek olyanokról, hogy az egyik szerint a protein szteroid, a másik szerint a vitamin veszélyes, a harmadik sikeresen mozgásképtelenné tette a nagymamám karját, a negyedik meg azt mondta a ragyáimra 3 éve, hogy majd elmúlnak (azóta is múlnak). Hallottál-e a magyar egészségügy"maffiáról"? AZ orvosokat manapság szentnek bélyegezni igencsak erős.
4) Mint már mondtam (csak ugye nem érted), a testépítők gyakorlatban alkalmazzák a tudást, észreveszik, ha valami nem stimmel, ahogy azt is, ha igen. Nyilván a teljes témát nem fedik le, nem is mondta senki, de azt igen, amire a kérdező embereknek általában szükségük van.
Viszont arra még mindig nem válaszoltál, hogy te honna szerzed ezt a marhanagy tudásod, és azt sem közölted, mikor írsz a nevezett szakértő oldalaknak, hogy hülyeség, amit írnak.
És persze az is sokat mondó, hogy nem mersz elmenni a találkozóra. Marha hiteltelen vagy öcsém, és nagyon gyenge (és tudom, hogy erre mit fogsz mondani).
meg egy kis visszanézés: a harmadik kommentre hivatkozol, miközben az is nemkicsit értette félre a kérdező szövegét. Interesting.
1. Így van, csakhogy akkor azt nem azért tudják, mert testépítők, hanem mert tanulták. Egy orvos vagy egy dietetikus is lehet testépítő, nem zárja ki a kettő egymást.
2. Nyilván ez is igaz.
3. Azokat a rémtörténeteket biztosan nem orvosok terjesztik, mert ha ők nem tudják mi az a fehérje, akkor nem kapnak diplomát sem, kontárok pedig minden szakmában vannak. Ellenben az orvos szomszédja vagy a testépítő aki hobbiból szedte össze magának az információit, mindenképpen egy nagy fokozattal bizonytalanabb forrás. Legalábbis a témakörön kívül (pl. a fogyókúra már egyértelműen ilyen).
4. Ezzel egyetértek, de az én alap felvetésem éppen az volt, hogy egy jó testépítő a saját sportjában ha tud eleget, azokat nem alkalmazhatja egyetlen más sportágra vagy mások életmódjára tanácsként, mert emellett olyan általános orvosi háttérismeretei nincsenek, amellyel egészen más motivációjú embereknek is meg tudná mondani a tutit. Pl. a futók étrendjének és edzéselméletének alapos ismeretével sem lehet értelmeset mondani a fogyókúrázók vagy a testépítők táplálkozásáról és mozgásáról, mert lehet hogy mindháromnál az alacsony zsír% elérése lényeges, de ezen kívül minden más.
"Viszont arra még mindig nem válaszoltál, hogy te honna szerzed ezt a marhanagy tudásod, és azt sem közölted, mikor írsz a nevezett szakértő oldalaknak, hogy hülyeség, amit írnak. "
Egyrészt nekem nincsen marha nagy tudásom, ilyet nem is állítottam. Konkrétan egyetlen dolgot vontam kétségbe, az aerob szó használatát, azzal viszont egyetértenél, ha tényleg tanultál volna biokémiát. :-)
én Budapest 2. legerősebb gimnáziumába járok, nevet nem mondok, rá lehet keresni a neten.
ennek ellenére olyan hihetetlen primitívek a tanárok, hogy azt tanítani sem lehetne...
csak néhány történetet kiemelek, ami a testépítéshez és az étkezésemhez kapcsolódik:
1.osztályfőnök megkért, hogy fejezzem be a porok szedését, mert elég ijesztően nézek már ki, nem vet jó fényt az iskolára, mert ugye van az a urban legend, hogy az izmos emberk buták és primitívek.
2. biosz tanárom megszólt amiatt, hogy állandóan csirkét eszek rizzsel, mert ez szerinte veseelégtelenséget okoz, és az egyoldalú táplálkozás hosszú távon nagyon káros, izmosodni a kemény edzéstől lehet.
3.iskolai orvos mondtam, hogy a BMI indexem túl magas, súlyzózás helyett inkább fussak, és ne egyek annyi húst.
4.tesi tanárom mondta, hogy ez a sok fehérje meg tápkiegészítő elzárja a hajszálereket, és nem kap elég oxigént az agy se, ezért nem tudok majd teljesíteni az iskolában.
5. a legdurvább: egyszer megkrédezték, hogy nem-e szedek szteroidokat, mert ha igen, akkor fegyelmi eljárás indulna ellenem.. nem szabad rontani az iskola jó hírét.
tanulság: akárhány diplomája lehet egy embernek, az nem jelenti azt hogy tud józanul gondolkozni. és ezek elvileg jól képzett, tájékozott emberek... akkor mi a f@szt várunk a hétköznapi laikusoktól??!?!?!
Egyébként itt egy ábra, hogy nagyjából érthető mi az, amit a hazai testépítők összekevernek:
Az ábrán 80%-nál van a savasodási küszöb, afölött anaerob, alatta minden aerob. Ehhez képest a testépítők hazai "szakirodalma" szerint a 60 és 70% közötti az aerob tartomány. Ezzel nem is lenne baj, nyilván nekik az az edzésmódszerük, hogy 60 és 70% között szálkásításkor zsírt égessenek, az emlegetés meg 80% fölött történik, tehát nekik a 60-70 és a 80% fölötti tartomány a lényeges. Ehhez képest folyton beugatnak olyanoknak, akik fogyni szeretnének vagy erőnlétet fejleszteni, hogy a 70 és 80% közötti tartományt kerüljék, mert leépíti az izomzatot, holott nekik mind a 60-70, mind a 70-80% hasznos.
Nyilván ezek a számok és az arányok is eltérhetnek emberenként.
JayC :
1. Azért vannak akik tesznek ezen sztereotípia kialakulásáért. Lásd Montez :-)
2. Tőled is kérdezem, ezeket milyen tudományos érvekkel tudod megcáfolni, vagy te jobban tudod már most a biológiát, mint a tanárod? Mondom, én nagyobb esélyt adok rá, hogy téved, de azért ő feltehetőleg tanult egyetemi biokémiát és sejtbiológiát, te meg nem, ő ugyanúgy tévedhet ettől még, de a felületesen megszerzett tudásod nagyobb eséllyel rosszabb az övénél.
3. Ő mondjuk tényleg hülye volt, mert a BMI index a nem sportolókra vonatkozik, te meg sportolsz.
4. Ezt megint nem tudhatjuk, van-e valóságalapja, ahhoz érteni kellene hozzá, hogy eldöntsük, bár nagy eséllyel ez is bullshit.
5. Ha nem szedsz, akkor miért érdekel?
Igazából az az érdekes, hogy ma egy olyan világba jutottunk, ahol a beteg öndiagnózist végez a google segítségével, majd mikor az orvos mást állapít meg, az orvos a hülye, mert a beteg jobban tudja. Még egyszer, az orvos, a tanár, a biológus, bárki tévedhet, csakhogy vicces, amikor 16 évesek teljes bizonyossággal megmondják a tutit a diplomás biológiatanárnak, orvosnak vagy tesitanárnak, csak mert bodybuilder.hu-n ezt meg azt olvasták, vagy gyakorikerdesek.hu-n egy Montez nevű anonim felhasználó, aki 91%-al hasznos válaszokat ad, megmondta a tutit. Nem, nem azt mondom, hogy azt kell csinálni, amit az orvos vagy a tanár mond, de addig, amíg legalább akkora háttérismerettel nem rendelkezel, nem kellene őket szakmailag kritizálni, ha azt mondják, egészségtelen, amit csinálsz, maradj csendben és csináld tovább, nem az ő dolguk.
Szegény gyereknek jó napja van, mert valaki foglalkozik vele, nyeregben érzi magát (csak téved), és most kiélvezi minden percét. Elolvasott egy wikipédia-cikket, és innentől azt hiszi, hogy az a szentírás, aki meg mást mond, az hülye, csak mert nem lobogtatja az orvosi diplomáját. Az élelmiszermérnökit meg nem hiszi el (: Azért én sajnállak.
", azokat nem alkalmazhatja egyetlen más sportágra vagy mások életmódjára tanácsként,"
Mint mondtam, nem is alkalmazza. " Nyilván a teljes témát nem fedik le, nem is mondta senki, de azt igen, amire a kérdező embereknek általában szükségük van" Ezt én írtam, csak hogy ne keveredj össze. Teljesen irreleváns dolgokat hordasz itt össze.
"Konkrétan egyetlen dolgot vontam kétségbe, az aerob szó használatát,"
Mégis ebből Montez-fikázó est lett, amit természetesen kis pisis létedre csak a monitor mögül mersz. Szakmai háttere nem volt, amit te annak hittél, az, mint feljebb írtam, irreleváns volt. Érdekes módon a már linkelt oldalak ugyanazokat állítják, mint Montez, a cikkek alatt pedig fel vannak tüntetve a források, ami meg nem a kiskegyed. Ha Montezt támadod, az oldalakat is támadod, a forrásokat is támadod, szóval tulajdonképpen az egész testépítő hátországot, ami elég merész dolog fogyatékos létedre. Igazából az orvosoknak, tanároknak és a testépítőoldalaknak ugyanazt kéne mondaniuk, mert a biológiánk ugyanaz, és ugyanazoktól a híres biológusoktól tanul mindkét fél. A vita abból indult ki, hogy némely tanár és némely orvos mégsem ezt mondja, de te válltig állítod, hogy csak mert megvan a papírja, már nem lehet olyannak kétségbe vonnia, akinek nincs. Ami persze hülyeség, hiszen olyannal vonjuk kétségbe, amit olyan mondott, akinek szintén megvan a szükséges papírja. A testépítőoldal meg a gyik csak közvetítő.
Biokémiát meg még valóban nem tanultam (nem is állítottam), csak biológiai kémiát. Az meg kicsit más volt.
A pontszerző tantárgyakra odafigyelek, hogy miylen jgyeket szerzek, de hagyjanak már 2 oldalas filozófia házi feladattal meg társadalomismeret tanulnivalóval!
Egyik biológiaórán beszélgettem padtársammal (tudom gengszter vagyok) a tanár felszólított, hogy mondjak valamit az aminosavakról, mondtam, hogy van esszenciális, nem esszenciális, feltételezetten esszenciális (taurin) és mondta rá a tanár, hogy olyan nincs, mondtam, akkor nincs XD.
Monteznek van igaza abszolút
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!