Mennyire károsak a fehérje porok a szervezetre?
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy a fehérje porok mennyire károsítják az arcbőrt, mert sajnos elég sok mindentől kijönnek rajtam a pattanások?
Mert ha jól tudom, az ilyen porok / szerek a hormonrendszerre is kihatnak.
Előre is köszi.:)
18/F
Hát így leírni ezt nem is lehetne. :D
De arra, hogy ki fogom kérni egy olyan ember tanácsát, aki már évek óta ezt csinálja, és már sok tapasztalata van, de szerintem fogok venni tejsavófehérjét, és a felhasználását nem fogom túlzásba vinni.:)
jah, a természetes kajától sosem lett bajom:)
maradok is annál. amióta csak természetesen kajálok napi 180-200g protein is simán megvan, rostokkal, és sosem fosok mint anno a tömény tápkiegektől.
tudom hogy sokan nem hisztek nekem, de nem érdekel, mindenki azt hisz amit akar. maradok az edzéselméletnél, ott legalább senki nem tud belémkötni:D
ú, natural88 te nagyon fáradt vagy hallod-e
komolyan már csak nevetek rajtad ahogy így próbálod meggyőzni az embereket meg belekötsz olyanokba akik már évek óta csinálják
maradj te csak a saját elméletednél
Szia!
Régen tetted fel a kérdést, de azért válaszolok hátha valakit érdekel a téma és olvassa ezt a kérdést.
1. A tejsavó a sajt és a túró gyártásának mellékterméke. Ebből valamilyen elválasztó eljárással elkülönítik a fehérjéket. Ezeknek nincs semmilyen káros hatása az egészségedre, ha megfelelő mennyiségben fogyasztod. Ez azt jelenti, hogy a napi fehérjeszükségletednek csak kis százalékát fogyasztod így, mivel az emberi emésztőrendszer a szilárd tápanyagokra van tervezve. Edzés után azért javasolt a turmix, mert ezek a porok gyorsan tudnak felszívódni, így hamarabb eljutnak az izomsejtekhez.
2. Ami a napi fehérjeszükségletet illeti... Az átlag ember fehérjeszükséglete 0,8 g testtömegkilogrammonként. Az élsportolóknál ez a mennyiség felkúszhat egészen 1,5 g/testtömegkilogrammig. És az élsportolók azok, akik edzenek akár napi 3-at felkészülési időszakban. Ezt azért írtam le, hogy ne dőlj be a mindenféle okostojásnak akik azt mondják egyél 4 g-ot testtömegkilogrammonként. 2 g-ot még ehetsz, mivel a feleslegesen bevitt fehérje a glikolízis (lebontó anyagcsere) folyamán glükózzá (cukorrá) alakul, ami vagy energiaként szolgál, vagy raktározódik zsír formályában.
Ezeket az infókat szakkönyvekből vettem. Nem én találtam ki, és nem interneten olvastam.
Elég régi ez a cikk, de nekem pont aktuális!
natural88, nagyon sokat segítettél..
Gondolom azért lettek 50%-osak a válaszaid, mert sok tévhitű, orrba szájba porozó gyökérnek szúrja a szemét az igazság!
Igen sok porozo gyoker?
Te kb mennyit tudsz az edzesrol kedves utolso? Szerintem semmit te is a fogyatekosok kozott lehetsz hogy tapkieg=kox meg huha ez por forma ez tuti karos... Nem tudod elfogadni az igazsagot hogy mas ert hozza temeg egy atlag nyomorek vagy aki a McDonaldsba zabal es parizeres feherkenyeren el es teste mint egy balna:) irigy vagy azokra akik kineznek valahogy es mennek a kifogasaid:)
"A magas fehérjebevitel árt a veséknek”
A gyakran hallott, „a fehérjék tönkreteszik a vesédet” jellegű tévhitek olyan kutatások eredményeiből eredeztethetőek, melyeket eleve vesebeteg embereken végeztek. Ezeknek az eredményeknek viszont vajmi kevés köze van a testépítőkhöz, vagy akár az átlagemberhez. A vesék egyik feladata a karbamid kiválasztása (ez rendszerint egy nem toxikus anyag), ami ammóniából képződik (ez viszont egy erősen toxikus anyag) ami pedig az étkezések során bevitt fehérjékből keletkezik.
Akik komoly veseproblémákkal küzdenek, azok számára problémás lehet az karbamid kiválasztása, ami több stresszt ró a vesékre, és a logika valóban azt diktálja, hogy ilyen esetekben óvatosan kell bánni a fehérjékkel. Ebből vezették le azt, hogy az egészséges emberek veséjét is hasonlóan nagy stressznek teszik ki a fehérjék. Azonban semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá ezt a feltevést.
Egyetlen olyan tudományos kutatást sem publikáltak, mely alátámasztaná a magas fehérjefogyasztás vesékre gyakorolt káros hatását. Egészséges felnőtt embereken ezt még nem vizsgálták. Nem volt olyan tanulmány, mely sportolók esetében bármiféle hátrányos hatást tulajdonított volna a magas fehérjefogyasztásnak. Egy nem olyan régi kutatásban például olyan sportolók veseműködését vizsgálták, akik magas fehérjetartalmú diétát követtek – tehát a fehérjebevitel magasan az RDA (napi javasolt mennyiség) felett volt – és semmilyen vesére gyakorolt negatív hatást nem tapasztaltak.
A fehérjeporba senki nem halt még bele!
A “Do Regular High Protein Diets Have Potential Health Risks on Kidney Function in Athletes?” (Árt-e a rendszeres magas fehérjetartalmú étrend a sportolók veseműködésének?) elnevezésű kutatás során testépítők és egyéb képzett sportolók vesefunkcióját vizsgálták magas fehérjetartalmú diéta mellett.
A sportolók hétnapos étrendanalízisnek vetették alá magukat, valamint vér-és vizeletmintát is vettek tőlük hogy megtudják, árt-e a magas fehérjebevitel a vesék működésének. A kutatás alapján a sportolók kreatinin, urea, albumin, és glomeruláris szűrőértékei egyaránt a normális tartományban maradtak.
A kutatásból az következik tehát, hogy nincs összefüggés a fehérjebevitel és a kreatinin ürülése, valamint az albumin és kalcium kiválasztás között. Ráadásul a magas fehérjetartalmú étrendet vizsgáló állatkísérletek sem mutattak ki semmilyen káros mellékhatást.
Egy kutatásban, ahol a magas fehérjefogyasztás hatásait vizsgálták öregebb kutyákon (“Effects of aging and dietary protein intake on uninephrectomized geriatric dogs.” Am J Vet Res 1994 Sep;55(9):1282-90) arra derítettek fényt, hogy a magas fehérjefogyasztás nemhogy nem ártott a veséknek, hanem ezek a kutyák egyenesen tovább éltek, mint „hagyományos” étrendet követő társaik! Azt se feledjük, hogy a való világban, ahol sportolók milliói évtizedek óta sok fehérjét fogyasztanak, SOHA nem volt példa arra, hogy egészséges sportolónak kifejezetten a magas fehérjetartalmú diéta következtében lett volna veseproblémája.
Amennyiben az ilyen típusú étrend valóban veseproblémákat okozna, már rengeteg esettel kellett volna, hogy találkozzunk, azonban ez nem történt meg, és nem is fog megtörténni. Vannak olyan testépítők, akik napi 600g fehérje fogyasztása mellett sem tapasztaltak vese-rendellenességeket –az átlag sportoló pedig ennek a közelébe sem ér, már ami a fehérjefogyasztást illeti.
Mi tehát a következtetés? Az, hogy az RDA-t meghaladó fehérjebevitel semmilyen káros hatással nincs az egészséges sportolók veséjére.
Mostanra már az adatok is megerősítik azt, amit mi a sportvilágban már évtizedek óta mondunk, hogy az RDA-t meghaladó fehérjebevitel tökéletesen egészséges a sportolók – és veséjük – számára. Természetesen a túl sok bármiből káros lehet, és egy egészséges ember is képes lehet annyi fehérje elfogyasztására, hogy végső soron kárt tegyen magában ezzel, de ennek valószínűsége igen csekély, és egyelőre nincs meghatározva ez a mennyiség sem sportolókra, sem pedig átlagemberekre vetítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!