Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mennyire károsak a fehérje...

Mennyire károsak a fehérje porok a szervezetre?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Az lenne a kérdésem, hogy a fehérje porok mennyire károsítják az arcbőrt, mert sajnos elég sok mindentől kijönnek rajtam a pattanások?

Mert ha jól tudom, az ilyen porok / szerek a hormonrendszerre is kihatnak.

Előre is köszi.:)

18/F

2012. júl. 23. 23:58
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
58%
Ezek nem szerek. Semmi hatásuk nincs a hormonrendszerre. Ez csak fehérje...
2012. júl. 24. 00:00
 2/34 natural88 ***** válasza:
50%

na én most eléggé beletúrtam magam a témába és a következőt hámoztam ki, segítek:

a fehérjeporok táplálékkiegészítők, amelyeket Magyarországon nehézatlétáknak/testépítőknek készülnek, és hatóságilag bevizsgálják őket. Ennek tényleges lezajlásáról nem találtam bővebb infokat, hallottam már rosszakat is orvosok lepénzeléséről, tehát az első dolog ami biztos: 100%-osan biztos nem lehetsz a tisztaságukkal kapcsolatban. Miféle tisztaságról beszélek? Nehézfém szennyezettség az előállítás során, egyéb adalékanyagok, pl. aszpartám (tipikusan izolátumokban), ill. pl. kreatin, aminek lehetnek a belső szerveidre káros hatásai. Ezek a tejsavóporok (ez a leggyakoribb fajta), nem szimpla élelmiszeripari termék, mivel a tápkieg gyártók hozzáadnak még egyéb extrákat. Ezektől azt gondolom inkább van tartanivaló, mint magától a fehérjéktől.

Azt tudnod kell, hogy a tévhittel ellentétben (ami miatt árulni tudják ezek a termékeket) az átlag ember BŐVEN eszik elég fehérjét (Amerikában pl. az optimális mennyiség 50%-al többet), ezért az átlag embernek nincs fehérjehiánya. A testépítőknek valóben többet kell fogyasztaniuk, kezdetben 1,6-2g köré lőtték ezt a mennyiséget, de pl. a Biotech már 2,5g-okat hirdet a reklámjain. Azt gondolom ezek a mennyiségek már irreálisak, hiszen kutatások bizonyítják, hogy 1 étkezéssel 25-30 g proteint tud felszívni max a szervezet. Az e fölött bevitt fehérje 1, zsírként rakódik le fölös kalóriaként 2, terheli a májat és a vesét

Különösen ha nem iszol mellé eleget, és egyszere eszel 40-50g proteineket (sok srác egyszerűen nem aprózza el a turmixban sem gondolva úgy sem lesz semmi baja), ezzel a vesédet hosszabb idő alatt hazavágod.

Nagyon sok ember nem gondol bele, hogy a teljes napi fehérje szükségletet nem pusztán állati fehérjékből, hanem növényi fehérjékkel együttesen számoljuk, igaz, azok felszívódása a rosszabb aminosav profil miatt és a rostok miatt jóval rosszabb. Ettől függetlenül a rizsben, zabban, hüveleyekben lévő fehérje 40-50g-ot is kitehet naponta, ami már mindjárt érthetővé teszi, miért adagolja magát tól a legtöbb kezdő, hozzá nem értő testépítő.

Minden gyártó azt szajkozza, hogy normál kajából nem lehet rendesen fehérjét bevinni, ami szerintem egyszerűen hazugság. Magas is utánaszámoltam többször, orvosok véleménye is egybevág az enyémmel, hogy BŐVEN be tudod fedezni természetes kajákból is a fehérjeszükségletet, ami ideális esetben 2g/ testsúlykg. Ennél több nem valószínű, hoyg hasznosul, és a májad, veséd hazavágod vele. Ha természetes kajából is be tudod fedezni az izomépítéshez szükséges fehérjéket, akkor értelemszerűen napi 2-3 proteinturmix teljesen fölösleges lesz, túlterheled vele a szervezeted. A tipikus pattanásosodás, büdös amino-testszag, fehér bőr, gyulladások tipikusan ennek a jele.

Egy kivétel van a menti monológ alól: az okosan használt tejsavófehérje. Ébredés után és edzés utáni időpontokban, a természetben előforduló leggyorsabban felszívódó fehérjét érdemes fogyasztani, ez pedig a tejesavó, javaslatom 20-25g az optimális szóvódásért. Ezt azonban vond le a napi fehérjeszükségletből, és okosan kajálj mellé.

A túlzott fehérjebevitel

- rombolja a vesét, májat

- csökkenti a tesztoszteronszintet

- a fehérjék felelősek a legtöbb daganattípusért

- a fölös kalóriák zsírként rakódnak le

2012. júl. 24. 01:03
 3/34 anonim ***** válasza:
75%

Nem értek sok mindenben egyet natural88-al. Az igaz, hogy be lehet vinni szilárd kajából is a napi fehérjeszükségletet, de egy edzés utáni és reggeli tejsavóproteinnek nagy az előnye a gyors felszívódás miatt.

Egy testépítőnek minimum 2g*ttkg a fehérjebevitele, de inkább 2,5, szálkásításnál pedig bizony fel kell emelni 3g-ra , mert egyébként izomvesztés lesz. Ez tapasztalat is. Semmi problémát nem okoz egészséges szervezetnek ekkora fehérjebevitel, én már 26 éve így kajálok és iszom a turmixokat, de köszönöm jól vagyok, semmi pattanás nincs rajtam és az évenkénti nagyon összetett orvosi vizsgálat szerint is egészséges vagyok, szuper laborértékekkel.

Az sem bizonyított, hogy 30g-tudsz megemészteni egyszerre.

Edzés után testtömegkg/2 kell grammban számolva edzés után. Ilyenkor nagyon gyors az emésztés, probléma nélkül felszívódik 40-50 fehérje is.

A kreatin sem okoz gondot, teljesen természetes anyag, három aminosav kombinációjából keletkezik (arginin, glycine, methionine) és kb. 120g mindenki szervezetében megtalálható, de a húsokban is megtalálható (marha, disznó, sőt halban is). Egyetlen mellékhatása a hasmenés lehet egyeseknél, de kivédhető, ha kisebb adagokban fogyasztjuk.

A proteinek, tömegnövelők, kreatinok az OÉTI-nél kötelezően bejelentettek, mégpedig a Különleges Táplálkozási Célú Élelmiszerek kategóriájában, így az nem igaz, hogy bármit, bárhol ki lehet tenni a polcokra ellenőrzés nélkül.

Szóval én a kiegészítők ésszerű fogyasztása mellett vagyok, de természetesen nem azt mondom, hogy enélkül nem lehet eredményeket elérni.

2012. júl. 24. 07:14
 4/34 anonim ***** válasza:
78%
Én se értek egyet sok mindennel amit natural88 írt, de a legfontosabbat ő is leírta, ami szükséges. Reggel és edzés után ezek a tejsavó fehérje porok még a szilárd kajánál is jobbak a gyors felszívódás miatt.
2012. júl. 24. 07:24
 5/34 anonim ***** válasza:
84%

A túlzott fehérjebevitel

- rombolja a vesét, májat

- csökkenti a tesztoszteronszintet

- a fehérjék felelősek a legtöbb daganattípusért

- a fölös kalóriák zsírként rakódnak le

Ezekre a fennti állításokra, linkeket tudnál mutatni, hol vannak ezek orvosilag is levezetve?!?! Ha az emberi test víztartalmát nem számítjuk, a szervezet 70 %-a fehérje: egy 70 kg-os férfi teste így kb. 11 kg fehérjét tartalmaz, ennek 43 %-át a vázizmokban. Egy átalog ember, aki csak tesz-vesz az életfenntartásához 0,8g/ttkg proteinre van szüksége. Aki pedig igen erős fizikális szellemi megterhelést végez, pl. testépítés, bizony akár 2,7g/ttkg proteinre szüksége van.

Az emberi test nem képes a fehérjéket elraktározni. Téves nézet, hogy ebből keletkezne a zsír.

2012. júl. 24. 10:02
 6/34 anonim ***** válasza:
77%

Az aszpartám egy mesterséges ízesítő. Az tény, hogy bizonyos anyagcsere betegségben szenvedőknek a bomlásterméke okozhat mérgezést. De igen nagy mennyiséget kellene ebből megenni. A ptotein gyártók nagy többsége már rég nem használja az aszpartámot, mint ízesítőt. Nem értem a whey izolátumoknak mi köze az aszpartámhoz? A whey izolátumok (alapanyagok) nem tartalmazzák. Aszpartámsavat azt igen, de Te valószínüleg kevered az aszparaginsav-val, ami az aszpartám ízesítő dipeptidje.

Akik az adalékanyagmentes proteineket keresik és használják, azok is már rég vásárolhatnak ilyen termékeket.

2012. júl. 24. 10:21
 7/34 anonim ***** válasza:
49%
A túlzott fehérjebevitelről volt már özön műsor, dokumentumfilm, ahol vizsgálták a hatásait. A végső konklúzió az lett mindegyiknél, hogy csodálatos táptalajt biztosít mindenféle mikroorganizmusnak, amivel az immunrendszert gyengíti egy tényleges támadás ellen, illetve drága székletet eredményez. Olyan, mint a vitaminkészítmények, meg van adva, mennyi vitamin kell egy embernek, csak drága vizelet az eredménye. Élsportban más, beszéltem már sok edzővel erről. Nem a fehérje a fő szempont és a fő probléma, hanem az energia. Egy edzőtábor alatt napi 8-9 000 kalóriát is elhasználnak, de ettől a 2.5 g/ttkg fehérjét nem lépik át, mert fölösleges.
2012. júl. 24. 10:22
 8/34 anonim ***** válasza:
86%
Szegény Molnár Peti ezt tuti nem tudja, aki napi 2,5kg csirkemellet eszik meg.:)
2012. júl. 24. 10:30
 9/34 anonim ***** válasza:
45%

Azt kb. azért eszi meg, mert éhes és olyan energiaforrást keres, amiben túlnyomó részt fehérje van, hogy ne hízzon, nem azért eszi, mert a fehérjeszükséglete akkora lenne.

Edzőtáborokban pizzától kezdve mindent felzabálnak, amit találnak, mert éhesek, nem a fehérje miatt pánikolnak. Elég parasztvakítás amúgy ez az egész, sokan hiszik, hogy napi 1.5 órára lementem az edzőterembe, már akkora fehérjeszükségletem lett, hogy ihaj, pedig egy normál vegyes táplálkozás is bőven fedezné, de a fehérjegyártóknak is meg kell élni.

2012. júl. 24. 10:38
 10/34 anonim ***** válasza:
66%

Nem így van. Én próbáltam már kevesebb fehérjebevitellel is edzeni, de ég és föld a különbség kinézetben és közérzetben is. Én ezt tapasztaltam. Ja és Molnár Peti azért eszi ezt szerinted, mert így nem hízik?? Akkor mégsem hízlal a sok fehérje, amit itt páran állítanak? Vannak ellentmondások.

É nem azt mondom, hogy tonnaszámra kell enni a proteint, de a tömegelésnél a napi 2-2,5g*ttkg és szálkásításnál a 3g*ttkg ami beválik és szerintem kell is.

2012. júl. 24. 10:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!